Подновяване на изтекла книжка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Подновяване на изтекла книжка

Мнение от Мордехай » 31 Май 2017, 23:01

Видях в една от темите, че се коментира за изтекла книжка и реших, че може да съм полезен и аз. Тази година ми изтича книжката и реших да не чакам крайния срок и да си я подновя. Та попрочетох какво е нужно и отидох да извадя първо медицинското от личния лекар. Казах му, че за професионална книжка е нужно да имам седем печата. Срещу 50 лева ги получих, но се оказа, че не може да са само от него, а трябва да са от различни лекари, даже лелката в КАТ ми се скара. Отидох в книжарницата на поликлиниката и си купих бланка. Отидох на очен преглед първо, щот съм цайсат. Една бабичка тръгна да ме преглежда и ме пита колко диоптъра съм. Отговарям - три. Тя съвсем спокойно ми обяснява, че щом съм над два нямам право на професионална книжка. Първо си помислих, че тая нещо не е наред с главата и започнах да се обяснявам, че сън шофьор на камион и ще ми вземе професията, обаче тя непреклонна. Подхвърлих и 50 лв, обаче тя ми обяснява, че утре ако катастрофирам и убия човек, щели нея да я търсят, защо ми е дала медицинско. Трябвало да ходя в транспортна болница, да направят комисия и да преценят индивидуално дали да ми разрешат. Излезнах стреснат и силно ядосан и се зачудих какво да правя. Обадих се на един приятел в Австрия, той се казва Манфред и е цайко като мен, но кара камиони и го разпитах за там как е. Той ми каза, че до осем диоптъра няма никакъв проблем, а до единадесет е забранено. Викам си, ще ида да си извадя австрийска книжка, ше и еб@ мамата и на скапаната ни държава. Обаче реших първо да отида в транспортна болница. Преди това минах покрай братовчед ми в центъра и гледам срещу него някаква клиника Свети Панталеймон или нещо подобно. Влезнах и ги попитах за медицинско за професионална книжка и се оказа, че съм на правилното място. Прегледът струва 60-70 лева май и един възрастен и много любезен доктор ме прие в кабинета си. Обясних му за трите си диоптъра и той се учуди доста, провери и ми каза, че няма такова нещо. Направи ми очен тест, ушен тест, някакви за равновесие, за координация и подобни, премери ми кръвното и ме пусна със заверено медицинско и написани диоптрите. Отидох в КАТ отново, напразно носещ си дипломата и две копия (нужни са само за допълнително придобити категории) и подадох медицинското. Попитах дали ще ме върнат заради очилата, а момичето зад гишето ме изгледа все едно съм умопомрачен. След известно време си взех книжката и на тръгване гледам, а, тя за пет години. Повърнах се назад и срещу мен една сгодна женица също си взела книжката, попитах я нейната колко е валидна и се оказа, че е за десет години. Леле, кипнаха ми лайната, к'во сега, аз след пет години няма да мога да карам ли, какво ли? Влезнах пак при гишетата и нападнах първия униформен с разно болтове по пагоните, тоя обаче се оказа подготвен и ми обясни, че това било ново и само професионалните книжки били по пет години, а любителските по десет. Та ако тръгнете да подновявате книжки - за любителски - обикновено медицинско от личния лекар, за професионални - медицинско със седем печата от всякакви лекари. За седмица да издадат новата книжка - 50 лева, за две-три седмици - само 25 лева. Бързи поръчки няма.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Подновяване на изтекла книжка

Мнение от Don_Diego » 31 Май 2017, 23:28

Аз да допълня, че ако подадете заявлението за нова книжка ПРЕДИ изтичане на старата - няма проблем, продължавате да си карате със старата до получаване на новата. Ако просрочите ще ви вземат старата при подаването на документите и няма да може да шофирате (не и легално) :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 31 Май 2017, 23:35

Don_Diego написа:Аз да допълня, че ако подадете заявлението за нова книжка ПРЕДИ изтичане на старата - няма проблем, продължавате да си карате със старата до получаване на новата. Ако просрочите ще ви вземат старата при подаването на документите и няма да може да шофирате (не и легално) :yes:

Шофираш с едно листче,дадено от КАТ. Няма проблем, поне от там така ти казват!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 31 Май 2017, 23:42

Don_Diego написа:Аз да допълня, че ако подадете заявлението за нова книжка ПРЕДИ изтичане на старата - няма проблем, продължавате да си карате със старата до получаване на новата. Ако просрочите ще ви вземат старата при подаването на документите и няма да може да шофирате (не и легално) :yes:

Е ти като пресрочиш, дори и да е в тебе, тя не е ли невалидна?
Tires are evil - destroy them all ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 01 Юни 2017, 0:00

Невалидна е (въпреки, че това няма особено голям възспиращ ефект върху Ганьо), но много хора си мислят, че с листчето дето е споменал колегата преди теб може да се шофира, но това не е така. Няколко пътни полицаи съм питал, отговора е един и същ - въпросното листче не ти дава право да шофираш. Бих искал да помоля някой, който вече е сменил книжката да каже дали ако подадеш заявлението навреме ти взимат книжката (знам за случаи, когато не я взимат и обратното) и ти дават въпросното листче или това листче го получаваш само при вече изтекла книжка? Ако ти го дават докато ти е валидна книжката, не би трябвало да е проблем да се шофира с него, тъй като удостоверява, че си правоспособен и с валидна книжка :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от whatdaf » 01 Юни 2017, 1:21

Подадох документите преди да изтече срока на книжката и новата стана готова преди да изтече срока на старата . Листчета не са ми давали . Карах си със старата през това време .Просто ми казаха кога да отида да си взема новата и да нося старата книжка и талон . Като дойде време отидох , дадох старата книжка и талон , продупчиха ги и ми дадоха новите .

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 01 Юни 2017, 8:32

Да бе. Моята беше изтекла с над шест месеца. Подадох си заявления, медицински и т.н. и хич не ми взеха изтеклата. Прибраха я чак когато си взимах новата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 01 Юни 2017, 9:23

Мордехай написа:Та ако тръгнете да подновявате книжки - за любителски - обикновено медицинско от личния лекар, за професионални - медицинско със седем печата от всякакви лекари. За седмица да издадат новата книжка - 50 лева, за две-три седмици - само 25 лева. Бързи поръчки няма.

Благодаря колега, мислих да пусна тема какво е нужно за подновяване и т.н. но вече получих отговора. :bchug: Дано да няма проблем, че вече книжката ми не е валидна, но не съм в Б-я и няма как да я подновя сега. :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 01 Юни 2017, 12:19

Нямаш нужда от валидно психо щом не караш камион.
Ще ти искат диплома(две копия и оригинал) и медицинско.

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Dreamer85 » 01 Юни 2017, 14:46

За подновяване на книжка с Ц категория,не се изискват никакви дипломи.Аз изкарах Ц 2007г и книжката си ми беше валидна за 10 години,сега незнам как е след 1 седмица ще ми е готова новата.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 01 Юни 2017, 17:19

С бележка при изтекла книжка не става или става ама да не те спрат.
Предните пъти диплома не са ми искали, само медицинско, като последно 2009г. се направих на тарикат, само с такова от Личния доктор, но оная леля в КАТ вика, че от "С" става "В" и ако искам да я възстановя някой ден до "С" карам нов курс :dunno:
Важи до 2019г.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Юни 2017, 11:48

Шофирането без книжка или отнета такава е престъпление което се наказва със затвор до 3 години , при рецидив има и глоба и затвор . Казуса в случая е че не може да бъде предприето никакво действие докато не бъде връчено наказателното постановление . Ако имате подадено заявление за нова книжка и старата не ви е отнета със връчено и влязло в сила наказателно постановление , не виждам причина да не може да се управлява автомобила . Ако Ви спрат в този период на преиздаване и приемем че сте в хипотеза на извършено престъпление управление без книжка трябва да Ви връчат наказателто постановление след което да има дело за доказване на вината .
Това на пракитка няма как да стане тъй като в административните срокове предвидени от закона новото СУМПС ще е готово , отделно че те не могат да отнемат новото свидетелство защото такова наказание няма за това престъпление . Не могат да отнемат СУМПС ако такова липсва ???!!
Тоест или има извършено престъпление или няма . Със сигурност докато не мине дело - това е тъкуванието на ВАС от 2015г не може да бъде вменена вина тъй като управлението без СУМПС е престъпление . От друга страна ако няма доказана вина и връчено наказателно постановление за какво изобщо говорим ?
Аз лично смятам че докато не бъде отказано по съответния ред издаването на ново СУМПС при подновяване , няма основателна причина за санкция ако надлежно сте подали заявление за такова . Но очевидно има дупка в закона , или се решава "по усмотрение " на контролния орган тъй като има десетки най различни тълкувания на казуса в общественото пространство . Например интересно е има ли фиксирани срокове за преиздаване на СУМПС ? Щото вероятно има хора които искат преидаване години след изтичане на старото :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Юни 2017, 11:54

Предполага се, че за да ти издадат новата книжка си бил подложен на медицински преглед за пригодност да я притежаваш. В промеждутъка между изтичането и прегледа най-вероятно може да се приеме, че такава не е била установена и съответно си в нарушение.

Освен това, ако не се лъжа на картончето което ти издават за да си вземеш с него новата книжка изрично пише, че то не замества СУМПС.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Юни 2017, 12:02

Съгласен съм , обаче закона е категоричен че това е престъпление . Наказание до 3 години затвор .Аз не знам някой да е осъден за такова нещо , поне щеше да има коментари някъде . Въпроса е дали управлението на МПС със истекло СУМПС и в процес на подновяване е приравнено на липсата на такова . Те КАТ може да си пишат много работи обаче като опре до съд нещата са малко по-различни и не е задължително да са верните . Както казах явно има някаква дупка в закона точно по тоя казус и го решават както дойде . Те едва ли са много такива случаи но все пак .
То хубаво прегледи и тва онова , ама примерно на 30 май ти изтича старата книжка и си бил редовен от медицинска гледна точка а на 31 отиваш и си негоден примерно ? В смисъл това е някаква бюрократична глупост да се дава медицинска годност за период на действие на документа . И нали все пак щом си подал за подновяване си представил и ново медицинско ? Ако има такова основание да се откаже издаване на ново СУМПС не виждам проблем за 20 дена повече или по-малко да се кара с бележката докато ти откажат и тогава филма свършва . Според мен това е логиката на добрата практика и администрацията в услуга на гражданите .
Последна промяна Jordana на 04 Юни 2017, 12:21, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Юни 2017, 12:17

То акта, който евентуалано биха ти написали е бял кахър в сравнение с това, което ще стане ако недай си боже се удариш. Застрахователите само това и чакат за да ти анулират всичките застраховки.
Изображение

Назад към Извън Темата