По-дълъг преход с кола

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

По-дълъг преход с кола

Мнение от Kroki » 04 Юни 2017, 14:19

Здравейте колеги,
За първи път ще правя по-голям преход с колата и имам няколко въпроса. Ще ходим до Германия с приятели или 2200км в едната посока на един път. Ще спираме само да зареждаме и да хапнем набързо.
Общо ще сме с 4-ри коли, като правим сметка да се движим 130-140. Ще имаме радиостанции във всяка кола. Едната кола миналата година го е направила същото, та сме наясно с път, такси и повечето неща.
Ще минаме през Сърбия-Унгария-Австрия-Германия.
В колата ще сме аз и приятелката. Заредили сме се с хладилна чанта(пълна с вода, сандвичи и енергийни напитки), зарядни, преносима батерия, дискове с музика и май е това..
Времето, което ще пътуваме е около 24-25 часа. Все пак Е30 :lol:
Неприятно е, че ще бъда на работа цял ден, 19:30 тръгваме от Бургас към София, сменяме колите и тръгваме за Германия, та ще ми се съберат повечко часове.

Отворен съм за съвети и трикове за такива по-дълги преходи. По принцип съм свикнал да шофирам и се е случвало и по цял ден да карам, но не съм правил чак такива разстояния.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: По-дълъг преход с кола

Мнение от sincheto » 04 Юни 2017, 14:27

Аз съм правил подобен трип. Особено щом няма да си напълно отпочинал, лично аз те съветвам да направите някъде една нощувка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 04 Юни 2017, 14:34

Ако това е първото такова пътуване,давам гаранция че адреналина така ще те удари че и след като стигнеш края на дестинацията трудно ще заспиш.Четири коли в комплект е "дърво" все някой някого гони,и след нощното кормуване ще има много червени очи .
Особено на трите следващи коли.Набележете си спирки по пътя и се чакайте на тях .за да не се ошашавите от следването.
Аз съм правил 2150км сам за 17h,с таралясник дизел :mhihi: и бях утрепан от бученето на колата.

П.с Първи симптом на заспиването е падането на скоростта.Важно!!!!!
Последна промяна mfandakov на 04 Юни 2017, 14:39, променена общо 2 пъти
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 04 Юни 2017, 14:37

Колега добре си се подготвил с хладилна чанта и т.н. Искам само да ти кажа, ако ти се спи СПИРАЙ при първа възможност :!: Защото така става белята... ай да покарам още 20-30-50км... и тряс. Приятно и безаварийно пътуване :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 04 Юни 2017, 14:41

Колега,
на мен в последните няколко месеца ми се налага да пътувам няколко пъти с кола от Анкара до София, като разстоянието е около 1050 км, само магистрала. Значи разстоянието сам го вземам за около 10-11 часа със спиранията за зареждане и тоалетна. Зависи и на границата колко ще ме задържат. Хапвам в движение. Според мен това e максималния лимит за един преход. След това си трябва почивка и сън. Искам да кажа, че тези 2000 + ще ви e доста зор и според мен вече рисково да ги вземете на един път. Помислете за нощувка. Има го и другия момент, че когато не си го минавал пътя си по-напрегнат и повече ще се изтощиш.
По отношение енергийните напитки ефекта е с нож с две остриета - имай 1 на ум. Кофти е, че ще тръгнете привечер след работа и ще карате цяла нощ. Внимавайте много към 4-5 сутринта, когато умората от карането и липсата на съм ще си каже вече своята дума.
Друго, което се сещам е че карането в група повече уморява т.е. ще трябва да се водите и постоянно да се следите, което мен лично повече ме натоварва отколкото сам когато карам.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 04 Юни 2017, 14:44

По-добре спрете за някакви бързи дрямки (по 20-30 минути) на няколко пъти по пътя. През нощта организма ще иска да спи, ще е тъмно, ще си уморен и ще заспиш бързо. 20-30 минутна дрямка ще ти осигури свежест в следващите 3-4-5 часа. Гарантирам ти, че като излезете на правата отсечка след Белград към Унгария ще ти се доспи зверски. Миналата пролет пътувах натам, бях отпочинал, с още 1 шофьор в колата (пътувахме до Мюнхен, редувахме се и го направихме за 15 часа с пътнически бус Опел Виваро, 120км/ч по магистралите), говорихме си и пак ми се приспа. Монотонния щум на двигателя и гумите много унася. Не се дрогирай с коли, кафета, ред були и тн
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d

Мнение от Stuttgy » 04 Юни 2017, 14:46

Аз също съм на мнение,че няма по голям трик от това да легнеш,да се наспиш и да си починеш като хората поне за няколко часа.Пътувам всяка год. с кола от Германия до Бг и обратно.Работя цял ден и тръгвам веднага за Бг,не мога да заспя,не ме свърта така да се каже и газ към роднината.До Австрия вече умирам за сън,дремвам 2-3ч. и продължавам.Пробвал съм и само с кафета и енерджи напитки но си е мъка и е риск.Събират се около 40ч без сън и ставаш неадекватен малко или много.

Изпратено от моят SM-J320F с помощта на Tapatalk

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Юни 2017, 14:46

mfandakov написа:Аз съм правил 2150км сам за 17h,с таралясник дизел :mhihi: и бях утрепан от бученето на колата.!

Колата е Е30 кабрио и ще сме утрепани от всичките звуци, които ще се чуват. :) '

Може би, след като влезем на немска територия, ще имаме възможност да полегнем за няколко часа в колите. При най-малкото съмнение, ще спираме за power nap.
Приготвил съм едни жокери останали ми от щатите, ака 5 hour energy та се надявам да няма проблем с умората.
Надявам се всичко да мине безпоблемно. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 525D M 05', Audi a6, e53 x5 3d
Мечтае да кара: е60 M5

Мнение от v3n0m » 04 Юни 2017, 14:51

+1 за почивката :yes: Колега не чакайте да се изморите много, защото от преумора се заспива по трудно. Лично аз го пътувам маршрута 2 пъти годишно в продължение на 4 години, с една малка разлика че моето пътуване е до Англия. Защо избрахте пътя през Унгария а не през Словения и Хърватска? Чисто любопитство :D аз винаги багам от тази Унгария. Преди две години пътувахме от Англия към България 5 коли и беше пълен кошмар. Като стигнахме Германия не издържах и се отцепих от колоната :ranting: А ако решите да вземете пътя на един дъх си вземи няколко Ред була, гледай преди да влезете в Унгария да заредите. В сърбия карайте внимателно защото по магистралите има много цивилни Ф10 :mhihi:
Последна промяна v3n0m на 04 Юни 2017, 14:57, променена общо 1 път
Любовта към жената е преходна, а любовта към БМВ - вечна!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 04 Юни 2017, 14:55

През Унгария е само магистрала и не е чак толкова много като километри, също така е по-евтино оттам отколкото през Хърватска и Словения
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 04 Юни 2017, 15:00

Колега, почивайте когато се почувстваш изморен, иначе рискувате много.
Имам само един пробег от 3500км за 48 часа, не бих го направил отново.
Не си струва.
Вярно, колата беше Q7 4.2 но все пак.
:yes:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юни 2017, 15:16

Вземи си неща за ядене които можеш да чоплиш и да ядеш дълго време- семки, кашу, царевични пръчици, солетки и т.н... енергийните напитки ги пий бавно (примерно 30 Мин за каничка)- плавното вкарване в организъма ти намалява ефекта на "краш-а" като изветряват. Кофеина "тръгва" след около 30 минути- само да знаеш...

Това, че ще сте в пакет е нож с две остриета- хем ще ви е забавно и ще се занимавате да не заспите, хем ще е непрекъснато опъване на нерви и уморява допълнително. Пускате най- умеренив шофьор по- често да е пилотната кола.

Спирай да пикаеш по- често през деня, през нощта по- рядко (на човек като му се пикае не може да заспи толкова лесно :)....

Най- лесно се заспива между 4-6ам... внимавайте. Гледайте си средната скорост - като падне 10км е време да спрете. Ако падне 15-20- време е да спите.

И това е. Правете си весело, снимки спирайте по- често и на пътника пътя му е майката :)
Последна промяна alx на 04 Юни 2017, 15:21, променена общо 3 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 04 Юни 2017, 15:17

gromovich написа:Колега,
1. Разстоянието е около 1050 км, само магистрала..... Според мен това e максималния лимит за един преход. След това си трябва почивка и сън.
2. Тези 2000 + ще ви e доста зор и според мен вече рисково да ги вземете на един път. Помислете за нощувка.
3. По отношение енергийните напитки ефекта е с нож с две остриета - имай 1 на ум.
4. Кофти е, че ще тръгнете привечер след работа и ще карате цяла нощ.
5. Внимавайте много към 4-5 сутринта, когато умората от карането и липсата на съм ще си каже вече своята дума.

Цялото мнение е невероятно компетентно :yes: :yes: и ти отделих най-важните точки, които те съветвам ДА ПРОЧЕТЕШ МНОГОКРАТНО!!
Две неща ще коментирам допълнително. Има една "адска смес" против заспиване - кока кола и разтворено в нея нескафе, но много внимавай с нея. :|
Ако си бил в казармата и си давал караул често трябва отлично да знаеш, че заспиванията на пост, за които в 80% от случаите се отиваше в дисципа стават именно в тези часове. Не между 24 и 02 часа, а именно между 03.30 и - 05.30 Още един факт потвърждаващ това е, че ако човек е в много тежко състояние лекарствата му се дават именно в този часови интервал защото организма е максимално отслабен и действието е максимално бързо и ефективно.
Стискам Ви палци да няма аварии и УМНАТА!!
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 04 Юни 2017, 15:24

изобщо не я пробвай тая комбинация кола+нес кафе. Един-единствен път съм го правил и започна да ми прескача помпата :mhihi: , а 10-15 ред була ги пия без грижи.
Редувайте се кой да води колоната
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 04 Юни 2017, 15:36

Exclusive89 написа:Искам само да ти кажа, ако ти се спи СПИРАЙ при първа възможност )
Само това.

А заспиването всички сме слушали истории и повечето си мислим-"аз съм млад,няма да ми се случи"..
Така си мислех и аз,но съм се връщал от Дания 2200 км+/- и вече в Сърбия след Београд смених лентата без да разбера и се постреснах малко.. За 30 часа бях подремнал 30на мин в Унгария (дори не бих го нарекъл сън..)
Ако има с кого да се сменяте ,пътят става наполовина :yes:
В Унгария пътищата са супер.
Иначе кафето не вАжи толкова,колкото енергийните напитки,но те са за междинни състояния,с тях няма да възкръснеш,ако 2 не виждаш..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Следваща

Назад към Извън Темата