Внезапно напускане на работа?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Внезапно напускане на работа?

Мнение от Bokrael » 23 Юни 2017, 9:09

Здравейте, днес ми преля чашата и направо станах и си тръгнах от работа и искам да попитам как да процедирам за да бъда най-малко ощетен от сегашното ми положение. Пипринцип съм на трудов договор и взимаме заплати на първи.Знам, че уж трябва предизвестие и тн., но просто психически не мога да си позволя да изкарам още 1 месец там. Целта ми е да си взема взички пари, които съм израбитил до сега (макар и да не съм коректен с тях по трудовия договор, който сме подписали, но и те не бяха с мен). Та си мислех ако се заядат за това, че напускам без предизвестие да им кажа, да ме съкратят аз губя ли нещо в тази ситуация? Има ли неблагоприятни последствия от съкращаването? Или просто в този случай, ще мога да взимам и пари от борсата докато си намеря друга работа? :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Re: Внезапно напускане на работа?

Мнение от andy » 23 Юни 2017, 9:19

Всичк зависи от шефа ти. Ако се разберете преключвате договора по взаимно съгласие и тогава не е нужно предизвестие. Ако не желае, тогава се пуска предизвестие и след изтичнето му (1м) вече няма кой да те задържи. Има и друг вариант с предизвестие, но без да работиш последния месец, като шефа ти го изплаща.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 23 Юни 2017, 9:24

Гледай да не те олепят дисциплинарно, че може да се наложи и ти да им платиш туй-онуй:mhihi: Разберете се нещо по взаимно съгласие да си оправите отношенията.
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 23 Юни 2017, 9:26

Аз няма да мога да отоговря на всичките ти въпроси, но ще ти кажа какво направих преди години, за да мога да бъда на борсата за възможно по-дълъг период. Безсрочният ти трудов договор минава във срочен със срок от 1 месец (мисля че се пуска молба до ТРЗ напр). ТРЗ си уведомяват НОИ по служебен път и след този месец вече с документите, които ТРЗ ще ти изготвят отиваш на борсата. Тук при теб обаче това трябва да го изговориш дали фирмата ще иска да го направи предвид напрегната ситуация. А през този месец можеш да си използваш отпуска например или да ги "изтраеш".

Не претендирам за пълна компетентност, това си спомням от направеното от мен, което ми бе предложено от тогавашната счетоводителка във фирмата в която работех, но ние в крайна сметка се разделихме с добри чувства.

За другите ти въпроси предполагам и други колеги ще се включат, успех.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 23 Юни 2017, 9:31

Както казаха колегите - най-безболезнено от всичко е прекратяване по взаимно сългасие въпросът е, дали работодателят ти ще е съгласен, ти очевидно си.

Следващият ти вариант, пак до някъде безболезнен е - предизвестие (1 месец) + взимаш си отпуската (ако се съгласят), ако не се съгласят правиш врътка с някой лекар и си измисляш болничен, тогава не могат да те бутнат.

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 23 Юни 2017, 9:32

Никоя фирма няма да съкрати работник заради едното напускане (освен ако наистина не иска да съкращава длъжността) защото после 6м не може да се заеме дадената длъжност от друго лице.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 23 Юни 2017, 10:17

Bokrael написа:Здравейте, днес ми преля чашата и направо станах и си тръгнах от работа и искам да попитам как да процедирам за да бъда най-малко ощетен от сегашното ми положение. Пипринцип съм на трудов договор и взимаме заплати на първи.Знам, че уж трябва предизвестие и тн., но просто психически не мога да си позволя да изкарам още 1 месец там. Целта ми е да си взема взички пари, които съм израбитил до сега (макар и да не съм коректен с тях по трудовия договор, който сме подписали, но и те не бяха с мен). Та си мислех ако се заядат за това, че напускам без предизвестие да им кажа, да ме съкратят аз губя ли нещо в тази ситуация? Има ли неблагоприятни последствия от съкращаването? Или просто в този случай, ще мога да взимам и пари от борсата докато си намеря друга работа? :dunno:

Забавяне нещо със заплатата имаш ли? Поне и един ден!?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 N46B20
Мечтае да кара: M4 CS

Мнение от merx » 23 Юни 2017, 10:50

Ако напуснеш едностранно без предизвестие, просто на 1-ви няма да ти платят заплатата, даже ще трябва да им доплатиш, защото при неспазване на предизвестие им дължиш брутната заплата за периода, който не си спазил, а ти даже няма да си си изработил цялата заплата.
Последна промяна merx на 23 Юни 2017, 10:52, променена общо 1 път

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 23 Юни 2017, 10:51

Забавяне на заплатата трябва да има 10 дни. Неотработването на предизвестието е равно на брутната заплата за срока на предизвестието. Ако си на постоянен договор обикновено е 1 месец (но може да е записано друго), при срочен обикновенно е 3 месеца или времето до края на договора, ако е по малко. Аз лично преди няколко месеца опарих един служител, който си тръгна внезапно. Все пак зависи дали са те осигурявали на реалната ти заплата, но ако вземаш 1000 лв и те осигуряват истински, ще трябва да оставиш към 1250 лв.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 23 Юни 2017, 10:58

Да си жив и здрав колега, твоят човек явно е бил капут.Но няма нищо тoй едва ли е изхранвал семейство, пък и едва ли е опрял до твоите пари.
Последна промяна mfandakov на 23 Юни 2017, 15:37, променена общо 1 път
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

Аватар

Мнение от Хаос » 23 Юни 2017, 11:10

Всичко се връща, всичко се връща в тоя живот...
Последна промяна Хаос на 23 Юни 2017, 11:13, променена общо 2 пъти
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Аватар

Мнение от efren » 23 Юни 2017, 11:11

През оная работа ми е. Осигурявах го на реалната заплата, излизаше отпуска колкото пише в КТ, имаше безплатни храна и напитки и му плащах заплатата в срок. Хубавото на работниците и служителите е, че имат безкрайно много права, но не смятат, че трябва да спазват и малкото си задължения. Изхранваше семейство, но явно не му пукаше. Или се мислеше за много хитър? В г***.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Аватар

Мнение от efren » 23 Юни 2017, 11:16

Хаос написа:Всички БГ компании гледат да те преебат като напускаш.
Като напусках предишната си работа работодателя ме изпържи с 3000 лева, хем пуснах 1 месец предизвестие и си работих до последно, затворих си отворените задачи итн.
Но всичко се връща, всичко се връща в тоя живот...

Аз за 20 години съм изпържил 2 служителя. И двата след това са ходили в Инспекция по труда и нищо не се е случило. Имам над 10 служителя неспазили предизвестие и съм им платил всичко до последната стотинка, но да си тръгнеш от работа по средата на работния ден и да нямаш законови основания си е яко.
Факт е, че голяма част от работодателите са некоректни към работниците, но ...

младши ентусиаст
Аватар

Re: Внезапно напускане на рабохта?

Мнение от mfandakov » 23 Юни 2017, 11:26

Имам вече десетина напуснали, с всички сме останали приятели.Много от тях и сега наминават през фирмата.Ние заедно работим, заедно " оцеляваме" и няма да живеем 100г още.Не всичко е пари, хора сме и всичко се решава с думи.

П.с Когато си човек, попадаш на човеци.
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

Аватар

Мнение от efren » 23 Юни 2017, 11:44

Важи за повечето работодатели. Ако нямаш отношение към хората много лесно ще останеш без нито един служител. Наясно си предполагам, че в БГ няма безработица, а има липса на работна ръка.

Следваща

Назад към Извън Темата