НХ РАО

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

НХ РАО

Мнение от Borymeckata » 27 Авг 2017, 19:18

Кой ще разшифрова тази абревиатура? Гледайте новините във вторник (29.08.2017) - предстои тържествено откриване на единствения за момента и първия от десетки години национален обект! Ще има (доколкото знам) скромна церемония, министърката на енергетиката и премиерът ББ ще направят първа копка, ще насадят дърво, ще има речи и взаимно потупване по рамената, такива неща...

Интересува ме какво мислите за НХ - ще го бъде ли, или ще се окаже поредната дупка, в която ще потънат едни милиони (или дори - милиарди)? Имате ли притеснения, че такова нещо се изгражда в България? Ако имате - какви са по-точно? Самата технология за съгранение на РАО, качеството на изпълнение на хранилището, културата на експлоатацият му, или друго? Изобщо, всякакви мнения са интересни.

Аз лично съм малко раздвоен... От една страна се радвам, че имам възможност да участвам в изграждането на такъв сериозен обект и бих наблюдавал церемонията по откриването му с интерес и радостно очакване. От друга - спомням си, че преди десетина години присъствах на една друга "първа копка" на АЕЦ Белене, там също всичко започна с ентусиазъм и големи очаквания, но после... нещата не тръгнха добре... Та май е по-добре във вторник да ида за риба, кой знае.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Re: НХ РАО

Мнение от mfandakov » 27 Авг 2017, 20:49

По добре за риба...... защото не се знае с тези хранилища след време може рибите да почнат да хапят/в буквалният смисъл/. :mhihi: .
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Авг 2017, 21:29

Моето присъствие не променя нищо - строежът ще започне. Дали, кога и как ще завърши е отделен въпрос...

По стечение на обстоятелствата, познавам проекта детайлно, поне частите, по които съм компетентен. Обектът наистина е уникален, в много отношения. Хранилището ще се експлоатира (ще се пълни) 60 години, след това ще бъде затворено и трябва да изкара поне още 300. А стоманобетонни конструкции се строят от около 100 години, така че просто няма такъв аналог в историята и никой не знае как ще изглежда една стоманобетонна конструкция след 4 века. В този смисъл трябва да направим нещо, което не е правено досега. Както казах - познавам проекта и при качествено изпълнение нямам притеснения, а живея съвсем наблизо, заедно семейството си, приятели и колеги... Въпросът бе дали проектът ще бъде изпълнен качествено, но пък... точно затова съм там.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Авг 2017, 21:41

Те отпадъците - прътите отработено гориво и сега са тука ако не се лъжа . Просто са на друг режим на съхранение , но след определени години трябва задължително да ги сложат в по сериозно съоръжение до колкото знам. Тези контейнери дето за такива отпадъци ще издържат много повече от 300 години . Това са няколко слоя неръждаема стомана бетон пак стомана и всичко е заварено херметично . Не виждам какво толкова може да им се случи .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 27 Авг 2017, 21:52

На всякъде по света знаеш какъв отпор срещат такива хранилища !!!!!!!,а тук :dunno: все едно ще садят домати.
Хората блокират релси само за да не премине такава композиция на път за някъде,а тук строят хранилища.
Аз лично съм притеснен от такова в БГ.като знам как се случват нещата при нас.
Скоро минах през Цанков камък още преди да се разчуе,само месните там знаеха че водата се източва и още нищо не се бе разчуло.
Всички отговорни по думите на хора много навътре в проблема бяха меко казано притеснени,обясниха ми че водата изчезва в скалите преди стената и никой не може да каже какво може да предизвика това.Губеха се огромни количества,а по пресата единственият коментар бе дали Нинова има общо с проекта.Тук всичко е "батал" бе човек, те едни стени не могат да направят дето държат вода,ти искаш да направят качествено изпълнение на проекта.
Явно си голям оптимист,и дано си прав.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Авг 2017, 23:14

Това хранилище не е за отработеното гориво, то се съхранява на площадката по съвсем различна технология. Хранилището е за нискоактивни отпадъци, като например части от замърсено оборудване, използвано спец-облекло, изобщо - всякакви отпадъци от зоната.

Протестите срещу ядрента енергетика... нали не мислите, че са спонтанни? Че всички германци от някое градче внезапно независимо един от друг са решили да не ходят на работа, а да блокират някаква линия? Всички тия "зелени" протести се финансират от въглищарски и нефтени компании. Помисли сам, ако си убеден еколог, защо не скачаш срещу ТЕЦ (който генерира планини от сгурия, пушек, сяра и милиони тонове СО2 във въздуха), а скачаш срещу АЕЦ, чиито въглеродни емисии са... 0? В сравнение с нормално работеща АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ са екологични катастрофи, сами по себе си.

По въпроса за отпадъците - при ВСЯKA човешка дейност се генерират отпадъци. Дори и когато си чистиш ушите с клечка... Та и ядрената енергетика, съвсем закономерно, генерира отпадъци. Разликата между ЯЕ и другите промишлени дейности е в това, че тя събира и съхранява своите отпадъци. Във всеки момент можеш да ги видиш - ето ги: опаковани, подредени и осветени, заобиколени с датчици и сензори. Хайде сега някой да ми покаже отпадъците от металургията? Или от химическата промишленост? Или от транспорта? И те генерират отпадъци, нали така? Но за разлика от РАО, техните отпадъци са в земята, въздуха и водата около нас.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Авг 2017, 1:11

Сигурно ще изкочат някакви зелени лигльовци да протестират и тук. Аз не виждам защо трябва да се притесняваме.
И да не издържи 300 години... след 100 години ще има такива технологии, за които дори не подозираме в момента.
Само си помислете как са живеели хората преди 100 години. Нещата, които са били достъпни само за мултимилиардери тогава, в момента може да ги има всеки.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Авг 2017, 4:35

След 300 години тия отпадъци ще са проблем на шимпанзетата :mhihi: Щом не е ядрено гориво , а някакви железа дето светят леко в тъмното до тогава ромите ща си ги краднали 100%
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 28 Авг 2017, 6:54

АЕЦ-ът работи вече... колко? Повече от 40 години, да го кажем. И както казах - при работата си генерира отпадъци. Наистина, РАО се генерират и при други дейности, но основният източник е АЕЦ. Нормално е да се помисли за дълготрайното съхранение на тези отпадъци, затова ще строим националното хранилище. А защо точно сега? Ами нали спряхме старите блокове 1 - 4, започнахме да демонтираме оборудването и количеството РАО рязко нараства.

Проектът е минал на одобрение и съгласуване на всички заинтересовани институции, а докладът за ОВОС е съгласуван дори с комшиите (Румъния). Доколкото аз мога да преценя - помислено е за всичко. В това число - и за физическата защита на обекта, срещу всякакви посегателства, диверсии и терористични актове. Също и срещу природни бедствия - наводнения, земни свлачища, торнадо (?!?), земетръс, абе каквото се сетите... Работата е сериозна.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 28 Авг 2017, 7:48

Не съм убеден че науката е на ясно на 1000% с радиоактивните лъчения.Щом има частица която идва от слънцето преминава през космоса и през недрата на земята и продължава ,и единственото което може да я спре е.....чугунена стена дебела една светлинна година.То кой знае още какво не знаем.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 28 Авг 2017, 8:25

И аз не смятам, че науката знае ВСИЧКО в която да е област. Но нали затова се развива...

В момента отпадъците се съхраняват в специални стоманобетонни (СБ) контейнери в закрит склад (това е временно съхранение):
Изображение

http://projectmedia.bg/2017/07/31/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE/

Хранилището за дълготрайно съхранение ще представлява две редици от СБ клетки, всяка с по 3 камери. То ще бъде изградено на тераса в естествен хълм, получена чрез масивен изкоп. В тези клетки същите контейнери (от снимката) ще се редят на 4 реда. Като се напълни клетката, отгоре ще се излее СБ плоча с обща дебелина 85 см. След затварянето на всички клетки, те ще бъдат погребани с пръст, като се възстанови естествения релеф на хълма. Идеята е след 300 години отлежаване на повърхността да не остане нищо. Разбира се, в проекта е помислено за надеждно фундиране на клетките, дренажна система за отвеждане на повърхностните и подпочвените води, многфослойна хидроизолация, физическа защита, различни контролни системи за мониторинг и др.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от inspite » 28 Авг 2017, 15:18

Звучи интересно, дано да бъде реализирано както трябва. Не поглеждам скептично, защото става въпрос за АЕЦ и радиоактивни отпадъци. В фирмата в която работя се занимаваме с изграждане на метални халета и сме имали един единствен контакт с АЕЦ и мога да кажа, че там нещата са на високо ниво. Нищо общо с "строителството" което всеки е виждал в бг. Не говоря просто за спазване на изискванията и норми, защото по- специалните конструкции не се изчисляват по еврокод или БДС, а всяко отделно нещо се разглежда и доказва индивидуално.Отговорника от страна на централата не само, че изискваше доста нестандартни неща ами и ги четеше(рядко срещано за бг), намираше дори грешки. Съответно среща, дискусия, корекция и т.н. Много добро впечатление ми направи човека. Май все още има места на които нашата професия не е тотално опорочена.Дано така да се получи и с хранилището. Иначе за обратното имам пресен пример: до нас строят нов блок.Вчера правиха обратния насип, на подземния паркинг. Един квадратен сантиметър изолация нямаше никъде, в момента на изсипването долу в изкопа половин метър вода между откоса и стените....дори и да е водоплътен тоя бетон пак минава водата, на работните фуги детайл йок. После ще има : тече ми гаража, ама те са си взели техните 10к евра, спасявай се. Печалбарство и нищо друго.Освен че всеки втори мангал е майстор, вече и ръководните им кадри са под всякаква критика. Хора които не са прочели един учебник, не са сметнали една греда, строят сгради...

Sent from my Lenovo A2020a40 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 28 Авг 2017, 21:12

И аз не мисля, че някой ще си позволи да не изпълни качествено такова хранилище. Пари ще откраднат, но по друг начин. По-добре да има смислено хранилище, отколкото да се разнасят насам-натам и да се съхраняват "временно". И категорично подкрепям, че АЕЦ е единствената смислена енергетика. Поне докато технологиите не позволят по-ефектвно усвояване на слънцето, че там лимит наистина няма. Да, знам, Чернобил, но друга тема.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Авг 2017, 8:23

Качествено изпълнение се постига с жесток контрол - това е истината. В този смисъл сме се подготвили - имаме договор за авторски надзор (от страна на Проектанта, ще следят как се спазват изискванията на проекта). Имаме и независим строителен надзор (познавам ги лично тези хора, работил съм с тях години наред и нямам съмнения, че ще си свършат работата). И накрая имаме инвеститорски контрол (от страна на Възложителя ДП РАО, аз съм от този отбор). Оборудвали сме дори специална лаборатория на площадката, за да взимаме проби и да ги изследваме веднага, по време на изпълнението. Ще бъдем 24/7 на площадката и ще висим на главата на Изпълнителя, за да си свърши работата качествено. Все пак не става въпрос за някакъв курник... Както казах - живея съвсем наблизо и затова приемам нещата лично.

Проектът е много преосигурен, така че някакви (евентуални) малки отклонения няма да бъдат значими за безопасната експлоатация на хранилището. Например фундирането - стоманобетонните клетки се изграждат върху льосо-циментова възглавница, дебела 5 метра. Самата възглавница ще се изпълнява на пластове по 20 см., със съдържание на цимент от 2% (долните пластове) до 5% (горе). Представете си бетонен масив с размери 260х60х5 метра, и върху него - масивни стоманобетонни клетки (бетон клас С35/45 и яко армиран), всякак една подобна на бункер. Дори (при наличие на трите независими надзора) да допуснем някакъв дефект, това няма да е камъчето, което да обърне колата...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 29 Авг 2017, 14:37

Това ще си стане готово бомбоубежище и спасителна капсула в случай на ядрена зима :mhihi:
Never mistake motion for action...

Следваща

Назад към Извън Темата