Кулинарно-чревоугодническа тема
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
- Мнения: 1857
- Регистриран на: 20.10.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: BigBlockV8 и чат-пат SmallBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: ;)
Big: Hemi 370 cu. in.
Small: S62B50 с жокери
Кулинарно-чревоугодническа тема
От доста време се чудя дали да не пусна една обща тема тип Q&A (подобно на строителната), но за непосредствени въпроси за кулинарията и готини места където можем да се насладим на нещо вкусно, или просто когато сме се сетим че ни се приял нещо пък не знаем къде да го намерим И без т'ва техническата част на форума нещо е поОмрЕла напоследък, поне да пишем за вкусни неща
От мен няколко въпроса:
1. Живо ме вълнува как да си приготвя като лютия сос на Аладин? Не говоря за чесновия им бял сос, който дори го и продават из Кауфланд и други, ами имам предвид "лютото", дето всички го наричат така. Преди бах взимал от Кауфланд, може би, някаква произведена в Украйна "арабска лютивка или разядка" (не помня точно), която доста го наподобяваше на вкус, но не помня как се казваше Нито пък и помня съставките
ЕДИТ: Май беше това - ориенталска лютивка:
Иначе соса на вкус усещам, че има лют червен пипер май, ама има и друго и ме мъчи какво е
2. Тука ще се смеете Преди около петнайсетина години бачках в една фирма в района на Младост. Случваше се често да се налага да работим и уикендите. Бяхме 5-6 човека фирма включая и собственика. Та на шефа явно му ставаше неудобно и обикновено обядът уикендите беше от него. А обядът представляваше едни уникално вкусни сандвичи, които той ходеше да ни купува някъде от Младост-3. Сандвичите бяха елементарни, но много вкусни. Бяха три вида:
- първите два - тънко запечено на плоча чисто свинско или пилешко филе, пържено яйце, някакъв майонезен сос (подобен на кослоу или пък с краставияки беше...), кетчуп, горчица и малко подправки - нещо като шарена сол и черен пипер. Всичкото това в обикновено бяло хлебче.
- третият всичко изброено отгоре, но вместо месото и яйцето беше омлет с бекой или по-скоро бъркани яйца с бекон на ситно и някакви подправки. Подозирам магданоз, див лук и чубрица Този третия сандвич точно наскоро се бях присетил да си го направя и се получи да не кажа направо на 100% То едва ли има какво да объркаш Въпросът е майонезата да хубава
Ей разцепвахме се с колегите Та от чисто любопитство да питам някой друг дали е опитвал тези сандвичи в Младост-3 навремето и дали ги няма някъде още да ги правят?
3. Чудя се къде в София мога да хапна хубави гироси? Пробват едни на пресечката на Левски и Гурко, ама нямат много общо с гръцките?
За дюнерите е подобно - в София никъде не съм намирал такива каквито ядох в Берлин. То не са сосове, то не са подправки, да си оближеш пръстите... Бахти, сАсипаха държавата
Хващате идеята на темата предполагам Кой каквото му е на сърце да пита и споделя
От мен няколко въпроса:
1. Живо ме вълнува как да си приготвя като лютия сос на Аладин? Не говоря за чесновия им бял сос, който дори го и продават из Кауфланд и други, ами имам предвид "лютото", дето всички го наричат така. Преди бах взимал от Кауфланд, може би, някаква произведена в Украйна "арабска лютивка или разядка" (не помня точно), която доста го наподобяваше на вкус, но не помня как се казваше Нито пък и помня съставките
ЕДИТ: Май беше това - ориенталска лютивка:
Иначе соса на вкус усещам, че има лют червен пипер май, ама има и друго и ме мъчи какво е
2. Тука ще се смеете Преди около петнайсетина години бачках в една фирма в района на Младост. Случваше се често да се налага да работим и уикендите. Бяхме 5-6 човека фирма включая и собственика. Та на шефа явно му ставаше неудобно и обикновено обядът уикендите беше от него. А обядът представляваше едни уникално вкусни сандвичи, които той ходеше да ни купува някъде от Младост-3. Сандвичите бяха елементарни, но много вкусни. Бяха три вида:
- първите два - тънко запечено на плоча чисто свинско или пилешко филе, пържено яйце, някакъв майонезен сос (подобен на кослоу или пък с краставияки беше...), кетчуп, горчица и малко подправки - нещо като шарена сол и черен пипер. Всичкото това в обикновено бяло хлебче.
- третият всичко изброено отгоре, но вместо месото и яйцето беше омлет с бекой или по-скоро бъркани яйца с бекон на ситно и някакви подправки. Подозирам магданоз, див лук и чубрица Този третия сандвич точно наскоро се бях присетил да си го направя и се получи да не кажа направо на 100% То едва ли има какво да объркаш Въпросът е майонезата да хубава
Ей разцепвахме се с колегите Та от чисто любопитство да питам някой друг дали е опитвал тези сандвичи в Младост-3 навремето и дали ги няма някъде още да ги правят?
3. Чудя се къде в София мога да хапна хубави гироси? Пробват едни на пресечката на Левски и Гурко, ама нямат много общо с гръцките?
За дюнерите е подобно - в София никъде не съм намирал такива каквито ядох в Берлин. То не са сосове, то не са подправки, да си оближеш пръстите... Бахти, сАсипаха държавата
Хващате идеята на темата предполагам Кой каквото му е на сърце да пита и споделя
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- drifty
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 234
- Регистриран на: 18.12.2013
- Местоположение: Велико Търново
- Пол: Мъж
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Аз пък търся идеи за разнообразна закуска със здравословна гледна точка. За сега овесените ядки или някакъв тип мюслита с мляко и варените яйца са основните неща, които консумирам сутрин, но ми се иска да разнообразя с нещо също полезно и даващо енергия, което да издържи до 13:00 - 13:30.
И се чудя все пак къде в Търново мога да седна в неделя сутрин и да си хапна нещо от рода на гофрети с шоколад, палачинки и т.н, на някаква нормална цена /3 и нещо за скапана палачинка е прекалено../ Ама още не съм намерил някакво приятно и тихо местенце за уикенд закуска.
И се чудя все пак къде в Търново мога да седна в неделя сутрин и да си хапна нещо от рода на гофрети с шоколад, палачинки и т.н, на някаква нормална цена /3 и нещо за скапана палачинка е прекалено../ Ама още не съм намерил някакво приятно и тихо местенце за уикенд закуска.
Последна промяна drifty на 28 Сеп 2019, 19:49, променена общо 1 път
- Superexstatic
- младши ентусиаст
- Мнения: 374
- Регистриран на: 26.01.2008
- Местоположение: СA
- Пол: Мъж
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Дюнерите на Фантазията в Красно село са топа. Гироси щом тия на Левски не те кефят май няма къде по-добри
- Сондьора
- ентусиаст
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Аладин са арабели, та лютия сос е нещо по леко на харисата. По симион има арабски хранителни магазини, там търси паста или сос хариса.
- Nickelback
- старши ентусиаст
- Мнения: 1857
- Регистриран на: 20.10.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: BigBlockV8 и чат-пат SmallBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: ;)
Big: Hemi 370 cu. in.
Small: S62B50 с жокери
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
drifty написа:Аз пък търся идеи за разнообразна закуска със здравословна гледна точка. За сега овесените ядки или някакъв тип мюслита с мляко и варените яйца са основните неща, които консумирам сутрин, но ми се иска да разнообразя с нещо също полезно и даващо енергия, което да издържи до 13:00 - 13:30.
И се чудя все пак къде във Търново мога да седна в неделя сутрин и да си хапна нещо от рода на гофрети с шоколад, палачинки и т.н, на някаква нормална цена /3 и нещо за скапана палачинка е прекалено../ Ама още не съм намерил някакво приятно и тихо местенце за уикенд закуска.
За закуска не знам какво да ти препоръчам за разнообразие
Ако беше за в София, за палачинки и подобни са ми казвали, че в "Ракета ракия бар" има хубава закуска сутрин, лично не съм пробвал
Сондьора написа:Аладин са арабели, та лютия сос е нещо по леко на харисата. По симион има арабски хранителни магазини, там търси паста или сос хариса.
Superexstatic написа:Дюнерите на Фантазията в Красно село са топа. Гироси щом тия на Левски не те кефят май няма къде по-добри
Ще ги пробвам задълже!
Еваларка Имало смисъл от темата 'начи Благодаря
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- drifty
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 234
- Регистриран на: 18.12.2013
- Местоположение: Велико Търново
- Пол: Мъж
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Ракета ракия бар е интересно наименование за място, на което можеш да закусиш . Ако се озова в София, че и даже по някакво чудо спя там, ще го проверя
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 728
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Това със закуската навън е болна тема в София - аз лично не се сещам за място с хубава и разнообразна закуска. Навсякъде е нещо от менюто и навсякъде е зле...единствено в Даро се мъчат да правят нещо ама има още какво да се желае.
Ако искате да опитате интересен и уникален десерт - посетете Wonderland
Ако искате да опитате интересен и уникален десерт - посетете Wonderland
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Във Фабрика Дъга е страшна закуската / брънча!!Don_Diego написа:Това със закуската навън е болна тема в София - аз лично не се сещам за място с хубава и разнообразна закуска. Навсякъде е нещо от менюто и навсякъде е зле...единствено в Даро се мъчат да правят нещо ама има още какво да се желае.
Ако искате да опитате интересен и уникален десерт - посетете Wonderland
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Всеки си плаща за всички грешки ...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 237
- Регистриран на: 21.02.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
На мен пък в Милениума в Дружба всичко ми харесва. Има и гироси. На Хепи какво му е?
Хм,хм...
- Сондьора
- ентусиаст
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Глутамата...му е злето на хепито, а ся и само пръчове на тоя в младост, хептен преебаха "хепито"
- 7S\/E7OSLA\/
- ентусиаст
- Мнения: 870
- Регистриран на: 19.03.2006
- Местоположение: Сф
- Пол: Мъж
- Кара: BMW X5 E70 08.2010
- Детайли за колата: Сив металик
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Гироси в Парадайс мола що годе добре, тези на бул Витоша не чак толкова.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 237
- Регистриран на: 21.02.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
- Мнения: 659
- Регистриран на: 24.02.2015
- Местоположение: Brussels/Асеновград
- Пол: Мъж
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
drifty написа:Аз пък търся идеи за разнообразна закуска със здравословна гледна точка.
Колега за закуска мога да направя няколко предложения.
1. Кисело мляко с овесени ядки - около 200-220гр. к.мл., около 100гр. ов. ядки, 20-30гр. мед, 1 доза протеин и смесваш всичко. Може да хапнеш и няколко белтъка или две цели яйца (варени).
2. Овесени ядки с чай - на около 250-300гр. гореща вода слагаш 2-3 пакетчета чай, след като е готов чая изсипваш около 100гр. ов. ядки + 50-60 гр. сирене, добяваш медец около 30-40гр., ако искаш може да добавиш и малко боровинки или малинки.
3. Палачинки (на мен ми са любими) - Котидж сирене/извара около 100гр., 1бр. суров белтък + 1бр. цяло сурово яйце, банан около 150гр., овесени ядки около 50гр. Пасираш с блендер всичко. Загряваш тиганЯ, намазваш с малко зехтин и ги мяташ Аз ги правя мънички слагам около 2 лъжички от сместа.
4. 5-6 филийки хлебец (Вита Силует) Мажеш филийките с авокадо (около 70-80гр.), след това отново мажеш (втори слой) филийките с котийдж/извара около 120-140гр., и няколко варени яйца.
5. Яйца на очи с оризовки - просто си приготвяш яйцата на очи (3-4-5бр) добяваш и около 40-50гр. гъби от буркан, също така може да добавиш и малко доматки, аз поръсвам яйцата, гъбите и домата с черен пипер, оризовки около 40-50гр. и банан около 200гр.
- Сондьора
- ентусиаст
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
И аз съм за яйца на очи...бекончето на тигана и тоя боба на Хайнц...баси яката закуска става, но време да имаш.
- drifty
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 234
- Регистриран на: 18.12.2013
- Местоположение: Велико Търново
- Пол: Мъж
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Кулинарно-чревоугодническа тема
Exclusive89 написа:drifty написа:Аз пък търся идеи за разнообразна закуска със здравословна гледна точка.
Колега за закуска мога да направя няколко предложения.
1. Кисело мляко с овесени ядки - около 200-220гр. к.мл., около 100гр. ов. ядки, 20-30гр. мед, 1 доза протеин и смесваш всичко. Може да хапнеш и няколко белтъка или две цели яйца (варени).
2. Овесени ядки с чай - на около 250-300гр. гореща вода слагаш 2-3 пакетчета чай, след като е готов чая изсипваш около 100гр. ов. ядки + 50-60 гр. сирене, добяваш медец около 30-40гр., ако искаш може да добавиш и малко боровинки или малинки.
3. Палачинки (на мен ми са любими) - Котидж сирене/извара около 100гр., 1бр. суров белтък + 1бр. цяло сурово яйце, банан около 150гр., овесени ядки около 50гр. Пасираш с блендер всичко. Загряваш тиганЯ, намазваш с малко зехтин и ги мяташ Аз ги правя мънички слагам около 2 лъжички от сместа.
4. 5-6 филийки хлебец (Вита Силует) Мажеш филийките с авокадо (около 70-80гр.), след това отново мажеш (втори слой) филийките с котийдж/извара около 120-140гр., и няколко варени яйца.
5. Яйца на очи с оризовки - просто си приготвяш яйцата на очи (3-4-5бр) добяваш и около 40-50гр. гъби от буркан, също така може да добавиш и малко доматки, аз поръсвам яйцата, гъбите и домата с черен пипер, оризовки около 40-50гр. и банан около 200гр.
Доста интересни предложения! За момента малко се притеснявам да използвам тиган и да правя каквото и да било в него заради мазнината, която ще ми се наложи да ползвам. Вкъщи зехтин не се купува, а тигани с незалепващо покритие няма. Не съм много фен на сиренето и киселото мляко . Но първото от изброените си го правя с прясно мляко, единствено не слагам въпросната доза протеин. Второто ми се струва интересно, предполагам може да заместя сиренето с плод с въпросните боровинки или малини. Последното също много ми допада, но пак поради колит и то май доста възпален съм с леки резерви - избягвам до колкото е възможно всякакъв вид мазнинка, колкото и малко да е. Но със сигурност бих го пробвал. А гъбите добавяш в последствие предполагам?
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: TNT