Двойно купуване и прехвърляне на автомобил

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Ное 2019, 6:27

Здравейте,
Имам запитване, понеже се наслушах на всякакви анекдоти и фантазии, случаят е следният.

Ще се прехвърли-купи автомобил, не е нов внос или казано си има всички документи, застраховки и данъци платени. Кулувачът е от друга област.

В същия ден даже след 1 час автомобилът ще се продаде отново на трето лице, мислих да пробвам направо при същият нотариус.

Едва ли не, не можело да стане, трябвало да се чака да минат дни за да излезе новият данък, да минавам прегледи, да взема нови номера, минаване на преглед и т.н. и какви ли не фантазии, та дори нямало да имам валиден преглед и застраховка.

Някой с точна информация може ли да помогне кое как става?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: Двойно купуване и прехвърляне на автомобил

Мнение от barty » 13 Ное 2019, 6:39

Питай нотариуса, но му обясни какво точно ще правите, може да ви свърши работа.
Наскоро познат ми каза че е правил същата сделка, става така.
Аз лично не съм сигурен че ще стане, но и никога не съм правил такива препродажби.
Продавача семеен ли е?
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Ное 2019, 7:17

Не е.
Четох, че някои нотариуси не искали, без да се казва защо.
В случаят ще е един и същи нотариус след 1 час примерно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 13 Ное 2019, 7:19

Аз пък миналата зима правих същата гимнастика, само че в различни области и различни нотариуси. Е вторият нотариус категорично отказа да прехвърли колата докато не е минала през КАТ. Това че е “само за час разлика” и “ще е същия нотариус” може да помогне ако се разберете с него, но по закон е другояче.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от barty » 13 Ное 2019, 8:59

Има още 2 варианта, но трябва нотариуса да е благосклонен.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65 black- sport package

Мнение от racing_team_vidin » 13 Ное 2019, 9:14

Правиш Генерално пълномощно при първата сделка, и след това договор час по късно, риск един час, но всичко е законно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 13 Ное 2019, 10:36

alekangg написа:Здравейте,
Имам запитване, понеже се наслушах на всякакви анекдоти и фантазии, случаят е следният.

Ще се прехвърли-купи автомобил, не е нов внос или казано си има всички документи, застраховки и данъци платени. Кулувачът е от друга област.

В същия ден даже след 1 час автомобилът ще се продаде отново на трето лице, мислих да пробвам направо при същият нотариус.

Едва ли не, не можело да стане, трябвало да се чака да минат дни за да излезе новият данък, да минавам прегледи, да взема нови номера, минаване на преглед и т.н. и какви ли не фантазии, та дори нямало да имам валиден преглед и застраховка.

Някой с точна информация може ли да помогне кое как става?

Законно не са фантазии, а е така. Вече, ако намериш съответният нотариус, може да направиш всичко, което поискаш- да го прехвърлиш 10 пъти за един ден, да го прехвърлиш с ксерокопия, да си прехвърлиш моя автомобил...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Ное 2019, 13:41

Някак си не мога да си представя, че е законно да чакам 1 седмица и да не може да се кара автомобила. Това е дори над всяка фантазия която съм чувал, но все пак сме в България.
Първото прехвърляне ще е със стандартен договор за покупко продажба, няма как да се вкарат допълнителни условия за пълномощно и пр.

Да не говорим, че данъка е платен за цялата година, а те ще искат отново на нова сметка.
После как да не искаш да прекарал системата и държавата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 320A

Мнение от mirko0 » 13 Ное 2019, 15:06

Не би трябвало да има пречка. Собствеността върху автомобила преминава върху купувача със сключването на самия договор. Т.е. купувачът е станал собственик на автомобила още с подписването на договора пред нотариуса и вече може да се разпорежда с него, независомо дали е извършена пререгистрация в КАТ. Регистрацията в КАТ е задминистративно задължение. При неизпълнението му в предвидения срок се плаща глоба, но то няма отношение към преминаването на правото на собственост.

Друг е въпросът, че чисто технически могат да възникнат всевъзможни пречки. Представям си крайният собственик като отиде в КАТ и извади една върволица от договори за продажба как ще го гледат.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mirko0 » 13 Ное 2019, 15:14

alekangg написа:Някак си не мога да си представя, че е законно да чакам 1 седмица и да не може да се кара автомобила. Това е дори над всяка фантазия която съм чувал, но все пак сме в България.
Първото прехвърляне ще е със стандартен договор за покупко продажба, няма как да се вкарат допълнителни условия за пълномощно и пр.

Да не говорим, че данъка е платен за цялата година, а те ще искат отново на нова сметка.

Атомобилът може да се кара. Просто трябва в предвидения срок да се пререгистрира в КАТ.

А за прехврълянето с пълномощо не е никакъв проблем. Просто трябва да се спази формата. Т.е. пълномощното да се завери нотариално. Ако не се целят някакви други последици, това е най - удачният вариант.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Ное 2019, 15:17

mirko0 написа:
alekangg написа:Някак си не мога да си представя, че е законно да чакам 1 седмица и да не може да се кара автомобила. Това е дори над всяка фантазия която съм чувал, но все пак сме в България.

Атомобилът може да се кара. Просто трябва в предвидения срок да се пререгистрира в КАТ.

А за прехврълянето с пълномощо не е никакъв проблем. Просто трябва да се спази формата. Т.е. пълномощното да се завери нотариално. Ако не се целят някакви други последици, това е най - удачният вариант.

Как точно предлагаш да се направи това пълномощно?
Примерно аз съм първия купувач, днес я купувам с договор, след това веднага правя пълномощно на друг, че може да я препродава на трети лица и на себе си и да я кара, така ли?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mirko0 » 13 Ное 2019, 15:24

Най - добре е да се сключи само една сделка между сегашния собственик и този, който ще е краен. За целта трябва да се изготви пълномощно за тази страна, която няма да се явява при нотариуса. Ако идеята е колата да не става собственост директно на последния по други съображения, тогава няма смисъл от пълномощни.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 13 Ное 2019, 15:39

Това което се предлага от колегите е първоначалният собственик да издаде пълномощно за продажба на 1вия купувач, който вече с него да продаде колата на 2рия от името на собственика. Обаче цялата тая схема ми звучи като да не трябва продавача да знае какво ще се случва нататък, та сигурно не е вариант.

Иначе на мен ми звучи логично да не може да стане както си го представяш, до колкото знам нотариуса за да разреши сделката освен талона който му носиш прави и справка в КАТ за собствеността. Т.е. няма как пак да я продадеш без да си я записал в КАТ на твое име, а те са институцията която "държи" тази информация коя кола чия е. Изобщо тия сделки не са хич толкова проста работа както ни звучат, а са така усложнени заради изобреталността ни в измамите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Ное 2019, 15:49

Първата продажба може да стане само с договор за такава и нищо повече. Никакви пълномощни и пр са възможни.
Няма как да стане от 1ия на 3ия също.

След като не става веднага какво следва да се направи?
Утре я прехвърляме, новият собственик отива да я регистрира в КАТ в неговия град на следващият ден и след това трябва да чака 5 или 7 или колкото трябват дни за да може да се продаде отново ли?
Нещо имало проблем с данъка и не се виждал веднага, а нали пак ще го искат за следващата продажба?

Може ли да се мине кат, нови номера, талон и да се продаде веднага след това или трябва да се чака?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от barty » 13 Ное 2019, 16:04

Колега, този алъш-вериш който си наумил може да не стане, нямаш явно опит в такива далавери :mhihi:
Приятелски съвет: говори с нотариуса, обясни му точно какво искаш и може и да ти стане сделката. Дано печалбата да е смислена, иначе само проблеми.

Следваща

Назад към Извън Темата