Правен въпрос - наследяване на дългове
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Правен въпрос - наследяване на дългове
а
Последна промяна Вуйчо на 31 Май 2020, 11:14, променена общо 1 път

Re: Правен въпрос - наследяване на дългове
http://johnev-legal.com/bg/nasledyavat- ... itelite-si
този адвокат не го познавам, но ги е написал нещата...
този адвокат не го познавам, но ги е написал нещата...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Не можеш да се откажеш само от задълженията.
Съгласно българският Закон за наследството, наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават (чл. 60, ал. 1 ЗН). Следва да се има предвид, че законът предоставя съответни процедури за отказ от наследство (наследникът губи правата си върху имуществото на наследодателя си, но се и освобождава от всички пасиви на наследството) или приемането му по опис (недееспособните, държавата и обществените организации задължително и винаги приемат наследство само под опис (чл. 61, ал. 2 ЗН); Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство (чл. 60, ал. 2)).
По отношение на задълженията на фирмата, стандартна процедура е ако си приближен до една партия, да я източиш и после продадеш на някой циганин. Наскоро по тази методика НАП обяви задължения за около 22млрд. лв. натрупани през 2016- 2018г. за несъбираеми. За апартамента нищо не можеш да направиш- вземаш го заедно със задълженията и плащаш, ако не можеш, или са по-големи от стойността му и не си заслужава, придобиването му се отказваш от наследство.
След като има намесени и ЧСИ даже не можеш да го продадеш на пазарна цена, за да се разплатиш и остане нещо за теб- подобни процедури са блокирани.
Съгласно българският Закон за наследството, наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават (чл. 60, ал. 1 ЗН). Следва да се има предвид, че законът предоставя съответни процедури за отказ от наследство (наследникът губи правата си върху имуществото на наследодателя си, но се и освобождава от всички пасиви на наследството) или приемането му по опис (недееспособните, държавата и обществените организации задължително и винаги приемат наследство само под опис (чл. 61, ал. 2 ЗН); Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство (чл. 60, ал. 2)).
По отношение на задълженията на фирмата, стандартна процедура е ако си приближен до една партия, да я източиш и после продадеш на някой циганин. Наскоро по тази методика НАП обяви задължения за около 22млрд. лв. натрупани през 2016- 2018г. за несъбираеми. За апартамента нищо не можеш да направиш- вземаш го заедно със задълженията и плащаш, ако не можеш, или са по-големи от стойността му и не си заслужава, придобиването му се отказваш от наследство.
След като има намесени и ЧСИ даже не можеш да го продадеш на пазарна цена, за да се разплатиш и остане нещо за теб- подобни процедури са блокирани.
а

- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Само да вметна... отказът от наследство не е панацея... и тази стъпка води към проблеми, които са много и в един момент се връщат към теб... Наследяват не само преките наследници... реда е подробно описан в ЗН. Най-добре да си наемеш адвокат, който да предвиди всички варианти, за да не се мразите после с някой или да не попаднете в някоя заложена от друг клопка...
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Прочети Закона за наследство и Закона за местни данъци и такси и най-добре се консултирайте с адвокат как да процедирате за напред.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Можеш да се откажеш от наследството, така не дължиш нищо и не получаваш нищо.
ПС: ако мислиш да го правиш, при откриването на наследството/ при смърт на наследодателя/ внимавай какво правиш да не го приемеш /някои действия водят да мълчаливо приемане, а след него отказа е невъзможен/ преди да си се отказал.
ПС: ако мислиш да го правиш, при откриването на наследството/ при смърт на наследодателя/ внимавай какво правиш да не го приемеш /някои действия водят да мълчаливо приемане, а след него отказа е невъзможен/ преди да си се отказал.
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
Хипотетично,възможно ли е да се откажеш от баща си в Държавен вестнк..и така да не те търсят за задълженията?
Малко е грозно това нещо..ама като опре ножа до кокала...с
Малко е грозно това нещо..ама като опре ножа до кокала...с
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Малко съм в сферата на предположенията, но мисля, че фирмените дългове няма как да наследиш. Дори ако си едноличен собственик и управител на дадена компания, не отговаряш с ЛИЧНОТО си имущество за фирмените задължения. С други думи - личните и фирмените сметки са напълно отделни неща. Това го знам, защото един ми дължеше пари и имаше работеща фирма. Осъдих го (като частно лице) и... се оказа, че той няма НИЩО на собствено име, а активите на фирмата му не мога да пипна... Та в случая предполагам, че фирмата на баща ти просто ще бъде обявена в несъстоятелност, ще бъдат разпродадени активите й и с получените средства ще бъдат компенсирани кредиторите, на първо място - държавата. Това също го знам от "моя случай" - след като осъдих оня измекяр, се оказа, че има задължения и към държавата и трябваше тези (държавните) вземания първи да бъдат погасени, а за мен - каквото остане.
Дали се наследяват дългове - мисля, че да, ако са свързани с някакви имуществени отношения. Братовчедка ми така "наследи" някакво задължения след смъртта на баща си - той подписал някакъв договор, свързан с негов имот (не знам подробности). След консултация с юрист се оказа, че ако договорът е за някаква услуга например, той отпада (прекратява се) след смъртта на една от страните. Но щом е свързан с имущество (собственст) - задължението се наследява от този, който наследява и самото имущество. Абе шибана работа... Във всеки случай ти препоръчвам сериозна консултация с професионален юрист, защото в мрежата можеш да прочетеш всичко, но авторът не носи отговорност за думите си... Също и аз в това число - по професия съм строител, не съм Ерин Брокович... Надявам се на ефективно разрешаване на казуса, УСПЕХ!
Дали се наследяват дългове - мисля, че да, ако са свързани с някакви имуществени отношения. Братовчедка ми така "наследи" някакво задължения след смъртта на баща си - той подписал някакъв договор, свързан с негов имот (не знам подробности). След консултация с юрист се оказа, че ако договорът е за някаква услуга например, той отпада (прекратява се) след смъртта на една от страните. Но щом е свързан с имущество (собственст) - задължението се наследява от този, който наследява и самото имущество. Абе шибана работа... Във всеки случай ти препоръчвам сериозна консултация с професионален юрист, защото в мрежата можеш да прочетеш всичко, но авторът не носи отговорност за думите си... Също и аз в това число - по професия съм строител, не съм Ерин Брокович... Надявам се на ефективно разрешаване на казуса, УСПЕХ!
Excellent! Steven is my name!
а

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Още веднъж - успех ти желая.
И ако не те затруднява - напиши какво си установил след консултацията по въпроса - може да е полезно за друг, а и за "сверяване на часовника"...
И ако не те затруднява - напиши какво си установил след консултацията по въпроса - може да е полезно за друг, а и за "сверяване на часовника"...
Excellent! Steven is my name!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Borymeckata написа:Малко съм в сферата на предположенията, но мисля, че фирмените дългове няма как да наследиш. Дори ако си едноличен собственик и управител на дадена компания, не отговаряш с ЛИЧНОТО си имущество за фирмените задължения. С други думи - личните и фирмените сметки са напълно отделни неща.
Няма почти нищо вярно в написаното.
Задълженията на фирмата ще ги наследите до размера на капитала. Освен ако не е ЕТ.
При ЕТ отговаряш с цялото си имущество.
При ООД отговаряш с личното си имущество до размера на капитала.
Ако си управител отговаряш с цялото си имущество пред съдружниците/акционерите.
Borymeckata написа:Това го знам, защото един ми дължеше пари и имаше работеща фирма. Осъдих го (като частно лице) и... се оказа, че той няма НИЩО на собствено име, а активите на фирмата му не мога да пипна...
Няма как да няма нищо и да има фирма. Ако е фактически собственик на фирмата може да му запорираш дялове. За 100 лв задължения естествено няма да стане.
Borymeckata написа:Това също го знам от "моя случай" - след като осъдих оня измекяр, се оказа, че има задължения и към държавата и трябваше тези (държавните) вземания първи да бъдат погасени, а за мен - каквото остане.
Първи са банките, после държавата, после останалите кредитори пропорционално.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:Borymeckata написа:Малко съм в сферата на предположенията, но мисля, че фирмените дългове няма как да наследиш. Дори ако си едноличен собственик и управител на дадена компания, не отговаряш с ЛИЧНОТО си имущество за фирмените задължения. С други думи - личните и фирмените сметки са напълно отделни неща.
Няма почти нищо вярно в написаното.
Задълженията на фирмата ще ги наследите до размера на капитала. Освен ако не е ЕТ.
При ЕТ отговаряш с цялото си имущество.
При ООД отговаряш с личното си имущество до размера на капитала.
Ако си управител отговаряш с цялото си имущество пред съдружниците/акционерите.Borymeckata написа:Това го знам, защото един ми дължеше пари и имаше работеща фирма. Осъдих го (като частно лице) и... се оказа, че той няма НИЩО на собствено име, а активите на фирмата му не мога да пипна...
Няма как да няма нищо и да има фирма. Ако е фактически собственик на фирмата може да му запорираш дялове. За 100 лв задължения естествено няма да стане.Borymeckata написа:Това също го знам от "моя случай" - след като осъдих оня измекяр, се оказа, че има задължения и към държавата и трябваше тези (държавните) вземания първи да бъдат погасени, а за мен - каквото остане.
Първи са банките, после държавата, после останалите кредитори пропорционално.
А по темата, може да се откажете от наследство и дългове, но има много условности. Трябва си консултация с адвокат, не във форума.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
drago_pavlov написа:Първи са банките, после държавата, после останалите кредитори пропорционално.
Първо е държавата, даже банките първо питат дали има задължения към нея

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
///M Power написа:drago_pavlov написа:Първи са банките, после държавата, после останалите кредитори пропорционално.
Първо е държавата, даже банките първо питат дали има задължения към нея
Не съвсем.
https://lex.bg/mobile/ldoc/2121934337
Членовете след 130 и някой си.
Последна промяна drago_pavlov на 11 Дек 2019, 17:21, променена общо 1 път
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2