Казус със кредит.
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Krasimir19
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp
Казус със кредит.
Здравейте, това е въпрос към юристите във форума, ако има такива разбира се. Та казуса е следния, баба е взела потребителски кредит за който не е осведомила никой от близките. Тя си беше сключила застраховка при случай на злополука, фатален изход в следствие на заболяване и др тем подобни да се погаси кредита от застраховката. Но събитията така се развиха, баба ми почина преди няколко месеца вследствие на сърдечен удар. Шокът от кредита дойде няколко дена след като почина, получихме обаждане от банката на нейния телефон и оттам съобщиха че била забавена вноска. Тогава след дълго ровене по къщата открихме документите от банката и там прочетохме всичко, включително документите от застраховката. В документите е упоменато че, застраховката покрива кредита в случай на заболяване със фатален изход до 65 годишна възраст, а на датата на сключване на застрахователната полица баба ми вече беше навършила 65 години. Аз го разбирам че тя не е била правилно осведомена? Друг е въпроса че имаме особено големи съмнения по отношение на кредита, понеже винаги сме я осигурявали със средства, както аз така и др членове на семесйтвото, от каквото имаше нужда, всичко й осигурявахме. Ходихме до въпросния офис на банката, който е на 2 часа оттам където живеем ние, за какво е отишла до този офис при положение че и в нашия град има, никой незнае. И оттам се започна с мъките, звъняхме и в застраховката и в банката попитахме защо е сключена такава застраховка, при положение на датата на сключване вече е била навършила 65 години. Но отказаха да ни дадат каквато и да е информация, до ден днешен все още нищо, съответно ние също не погасяваме вноските. Въпроса ми е ако се стигне до вземания на имущества, какво могат да направят ЧСИ-тата? При положение че тя нямаше никакви имоти? Имотите бяха прехвърлени техните внуци тоест на мен и на др още преди дядо ми да почине, а на баща ми се води само стая до края на живота в къщата която живее. Та моля ако някой е минавал по този път, или има някой юрист във форума, нека да сподели информация или съвет.
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Re: Казус със кредит.
Моите съболезнования, колега.
Право се учи почти 6 години, след това може да решиш в коя област да се специализираш и ти е на сърце. Всякакви съвети тук няма да са ти меродавни, тъй като става въпрос за документи, които трябва да погледне колега.
Още повече, че доколкото разбирам, имате съмнения за някаква измама, което пък е работа на съвсем друг орган. Събери всичко, което имате, подписано от нея, и действай.
п.п Винаги може да направите отказ от наследство, ако си проверил, че няма наистина някой скрит от вас актив.
Право се учи почти 6 години, след това може да решиш в коя област да се специализираш и ти е на сърце. Всякакви съвети тук няма да са ти меродавни, тъй като става въпрос за документи, които трябва да погледне колега.

п.п Винаги може да направите отказ от наследство, ако си проверил, че няма наистина някой скрит от вас актив.

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
И според мен, ако си сигурен че няма нищо в наследствената маса отказвай наследството, стига вече да не сте направили нещо, с което да сте го приели.
За кредита без документи - трудно да се даде съвет.
За кредита без документи - трудно да се даде съвет.
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
Все пак според погасителния план плащани ли са вноски от началото на кредита или не е платена нито една? Ако са плащани вноските, не виждам защо да е измама. Иначе и аз това си помислих на пръв прочит за отказ от наследство, щом сте сигурни, че няма нещо друго на по-голяма стайност.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Speed_Am_All
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530i
Това което казват колегите е че ако се откажеш от наследството, реално се отказваш и от пасивите, ако не е станало ясно. Това със застраховката си е пълна пумярщина и съм го играл и аз подобно нещо. На жена ми като и дръпнаха пари от карта се оказа че застраховка така е описана, че нищо не покрива освен вина на банката т.е. ако си ги уведомил вече че е открадната картата, но въпреки това са успели да ти изтеглят пари от картата. Банката беше ОББ. Може и ти да напишеш името на банката да се знае, не че всичките не са един дол дренки.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911

Успех, колега. Няма да ти е лесно.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Подозирам коя е банката а дори да не е тази, която си мисля покриване на риск "смърт от заболяване" след 65г възраст е невъзможна работа и натам отиваш на вариант адвокат да търси пропуск за който можеш да се хванеш и да ги съдиш. Консултирай се със специалист, има само една пролука и пак не е сигурно.
Имай предвид, че реално никой не ти дължи абсолютно нищо. Натам прецени размера на задължението и размер на активите и виж дали можеш да играеш "отказ от наследство".
Ако е банков кредит, вероятността да има измама е почти нулев.
Имай предвид, че реално никой не ти дължи абсолютно нищо. Натам прецени размера на задължението и размер на активите и виж дали можеш да играеш "отказ от наследство".
Ако е банков кредит, вероятността да има измама е почти нулев.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Krasimir19 написа:Друг е въпроса че имаме особено големи съмнения по отношение на кредита, понеже винаги сме я осигурявали със средства, както аз така и др членове на семесйтвото, от каквото имаше нужда, всичко й осигурявахме.
Може бабата да не е теглила кредит за собствени нужди, а да помогне на някой свой близък? Дошъл е някой роднина, разплакал се е пред нея, че го е закъсал яко и... тя не е могла да му откаже. Може и затова да не ви е казала - да не ви товари с допълнителни грижи, мислела е, че само тя си отговаря, нали е имала и застраховка... Възрастите хора са расли и възпитавани в друга обстановка, нормално е...

Като сте намерили документите, този кредит как е обезпечен? Заложила ли е нещо бабата, имоти казваш, че не имала, нещо друго? Други поръчители има ли? Както попита по-нагоре Колегата - има ли някаква част от кредита вече платена? Всякаква информация е интересна при такова "разследване".
Excellent! Steven is my name!
Първото ви действие категорично трябва да е консултация с адвокат по отношение на наследството.
Не трябва да предприемате действия, които биха довели до приемане на наследството. След като е ясно какво точно е наследството, ще решавате дали да го приемете или не, но винаги с едно наум, че приемате и задължението по кредита.
Шансовете да отпадне задължението по кредита са минимални. Застраховката може да бъде атакувана с доста голям шанс за успех, но в крайна сметка ще получите обратно платените премии, които са минимални. Адвокати могат и да успеят да изсмукат още нещо, но е малко вероятно срещу правните отдели на банката и застрахователната компания.
Много е вероятно да го е теглила за друг човек - опитайте да разберете кой е, без да намесвате банката. Ако го намерите, версията за пред него е, че вие вече сте наследили кредита и банките ви притискат. Той/тя не трябва да има подробности за делата ви с банката. Притиснете го колкото и както можете.....
Ако все пак приемете наследството, ще можете да се разпореждате с банковите й сметки, т.е. ще получите извлечение кой е правил вноските или е превеждал пари на нейната сметка. В тази ситуация погасете натрупаните вноски веднага, за да избегнете повече проблеми.
Индикатор за това дали са правени вноски може да е датата на договора за кредит. Ако кредитът е отскоро може и да не е внасяно.
Не трябва да предприемате действия, които биха довели до приемане на наследството. След като е ясно какво точно е наследството, ще решавате дали да го приемете или не, но винаги с едно наум, че приемате и задължението по кредита.
Шансовете да отпадне задължението по кредита са минимални. Застраховката може да бъде атакувана с доста голям шанс за успех, но в крайна сметка ще получите обратно платените премии, които са минимални. Адвокати могат и да успеят да изсмукат още нещо, но е малко вероятно срещу правните отдели на банката и застрахователната компания.
Много е вероятно да го е теглила за друг човек - опитайте да разберете кой е, без да намесвате банката. Ако го намерите, версията за пред него е, че вие вече сте наследили кредита и банките ви притискат. Той/тя не трябва да има подробности за делата ви с банката. Притиснете го колкото и както можете.....
Ако все пак приемете наследството, ще можете да се разпореждате с банковите й сметки, т.е. ще получите извлечение кой е правил вноските или е превеждал пари на нейната сметка. В тази ситуация погасете натрупаните вноски веднага, за да избегнете повече проблеми.
Индикатор за това дали са правени вноски може да е датата на договора за кредит. Ако кредитът е отскоро може и да не е внасяно.
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Ако не е заложила имот или няма гарант, няма начин да и е отпуснат кредит. Най-вероятно някой роднина и е поискал пари и е гарант иначе не отпускат пари банките на хора над 65.
TheDriver написа:Не трябва да предприемате действия, които биха довели до приемане на наследството. След като е ясно какво точно е наследството, ще решавате дали да го приемете или не, но винаги с едно наум, че приемате и задължението по кредита.
Може да се приеме и по опис.

Както каза колегата, без документи е несериозно да умуваме...
- c04
- Кръстникът
-
grkv написа:TheDriver написа:Не трябва да предприемате действия, които биха довели до приемане на наследството. След като е ясно какво точно е наследството, ще решавате дали да го приемете или не, но винаги с едно наум, че приемате и задължението по кредита.
Може да се приеме и по опис.![]()
Както каза колегата, без документи е несериозно да умуваме...
Може, ама каква полза. Пак ще отговаря да размера на полученото, а тук май и няма какво да се получава.
Ползата е ако в наследствената маса има имот към който роднините имат емоционална връзка и искат да запазят.
Предвид изненадите след смъртта никой не знае какво може да има още като изненади в наследствената маса.
Вариантът за приемане по опис само го споменавам като възможен, понеже в горния пост е пропуснат.
Съветвам автора да си изтрие темата и да отиде при някой колега юрист. Въпросът е юридически, форумните приказки само ще го объркат допълнително.
Предвид изненадите след смъртта никой не знае какво може да има още като изненади в наследствената маса.
Вариантът за приемане по опис само го споменавам като възможен, понеже в горния пост е пропуснат.
Съветвам автора да си изтрие темата и да отиде при някой колега юрист. Въпросът е юридически, форумните приказки само ще го объркат допълнително.
- c04
- Кръстникът
-
grkv написа:Ползата е ако в наследствената маса има имот към който роднините имат емоционална връзка и искат да запазят.
Това е сигурно

grkv написа:Съветвам автора да си изтрие темата и да отиде при някой колега юрист. Въпросът е юридически, форумните приказки само ще го объркат допълнително.

- Krasimir19
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp
Borymeckata написа:Krasimir19 написа:Друг е въпроса че имаме особено големи съмнения по отношение на кредита, понеже винаги сме я осигурявали със средства, както аз така и др членове на семесйтвото, от каквото имаше нужда, всичко й осигурявахме.
Може бабата да не е теглила кредит за собствени нужди, а да помогне на някой свой близък? Дошъл е някой роднина, разплакал се е пред нея, че го е закъсал яко и... тя не е могла да му откаже. Може и затова да не ви е казала - да не ви товари с допълнителни грижи, мислела е, че само тя си отговаря, нали е имала и застраховка... Възрастите хора са расли и възпитавани в друга обстановка, нормално е...![]()
![]()
Като сте намерили документите, този кредит как е обезпечен? Заложила ли е нещо бабата, имоти казваш, че не имала, нещо друго? Други поръчители има ли? Както попита по-нагоре Колегата - има ли някаква част от кредита вече платена? Всякаква информация е интересна при такова "разследване".
Това имах в предвид като казах че имам известни съмнения около кредита. Най вероятно го е теглила за някой др който сега си трае, кредита не е обезпечен. В документите няма записани поръчители, там стои само нейното име. Кредита е плащан вече 3 години, остават още около 2-3. Консултирах се и със адвокат, според него било най добре да го погася но аз не съм съгласен, понеже както казах, имам известни съмнения и няма да плащам на някой задълженията. Скрити имоти няма, защото както казах в първото мнение, имотите бяха прехвърлени директно от дядо ми който също е починал. Известно време след това баба ми отиде и тегли кредит. Ще се консултирам и със втори адвокат, но също исках и да чуя неутрални мнения. Затова пуснах темата.
Благодаря ви за отговорите. Ясно е че няма да бъде лесно.
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2