Препоръки за автоинструменти
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Седя и си мисля какви инструменти да си купя за работа по колите и потърсих из форума, но не намирам обобщаваща тема за инструментите, с които ремонтираме нашите автомобили. Имаме си тема за добри покупки, но там се срещат всякакви неща от обувки до компютри, та не намерих такава само за инструменти.
Та така, от какви инструменти сте доволни и ползвате за поддръжка на машините?
Аз в момента обмислям закупуването на динамометричен ключ, както и комплект за избиване и набиване на тампони по окачването. Ако някой има препоръки за такива, може да открие темата

Та така, от какви инструменти сте доволни и ползвате за поддръжка на машините?
Аз в момента обмислям закупуването на динамометричен ключ, както и комплект за избиване и набиване на тампони по окачването. Ако някой има препоръки за такива, може да открие темата

- DiscontroL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ВАЗ 2106 Turbo / BMW E46 330xi
- Мечтае да кара: E30 M3 SPORT EVOLUTION / Е36 М3 / E46 M3
Re: Препоръки за автоинструменти
Погледнато от към съотношението цена/качество едни от най-добрите са toptul. Говорим за хоби инструменти, професионалните струват... за тия пари е60 

Race cars is my escape from all bullshit in life...
Аз съм малко маниак на ръчни инструменти. Моето мнение е, че за всеки вид инструмент си има правилната марка. Примерно за клещи е Книпекс, имам и Виха, ми вторите ръждясаха, но пък иначе са много добра марка и те. За динамометричен имам Форс и КС тоолс. Препоръчвам ти Форс, ще сменяш по-често, евтини са. Иначе си имам къстъм кутия, която съм напълнил според нуждите. Тресчотки факом и вюрр, вложки основно Форс, но имам и проян, Кинг Тони, цета форм. Форса не им отстъпва
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Общо взето всички по-известни марки са идентични, само марката е различна точно както с колите.
Все по-смотани ги правят вече, взимай това което намериш на някаква по-добра цена.
За мен единствените, които се различават осезаемо са Facom и най-вече Snap On, но е безсмислено да се дават пари за тях дори да се използват от професионалисти всеки ден.
Дори Гедоре не са кой знае какво вече, последно купувах комплект отвертки и не са нещо повече от другите Wera, Wiha, Knipex, Bahco и т.н.
Все по-смотани ги правят вече, взимай това което намериш на някаква по-добра цена.
За мен единствените, които се различават осезаемо са Facom и най-вече Snap On, но е безсмислено да се дават пари за тях дори да се използват от професионалисти всеки ден.
Дори Гедоре не са кой знае какво вече, последно купувах комплект отвертки и не са нещо повече от другите Wera, Wiha, Knipex, Bahco и т.н.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Малко странен въпрос- за какъв тип ремонти става въпрос?
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
За леко хоби ремонтчета и човъркане- каквото напипаш.
За любители на инструментите, хора , които си пазят много нещата и си ги подреждат, без значение от ремонтите- Факом
За любители на инструментите, хора , които си пазят много нещата и си ги подреждат, без значение от ремонтите- Факом
- NiksGS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е83 05, К25 06
Преди 4 години си купих KS Tools, единствено се счупи Т45 накрайника, по моя вина, защото исках да развия Т50 болт. Останалите са топ и не са мръднали, а аз ги ползвам.
Динамометричните са ми на Rotherwald и трите, препоръчвам да не се ползва дълго време на крайно голямата стойност 110Nm от възможни 110Nm. Сега знам, че това упражнение се прави с другия, който е до 200Nm. Завивах гумите на колата и се счупи тресчотката, поръчах си следващ, не съжалявам.
Между другото - препоръчвам за гуми да се използват динамометричните ключове и да се стягат на ръка. Пневматичните инструменти, които използват в гумаджийниците много пренатягат, кой знае до какви стойности. Хубави са за развиване - пестят време. Явно се презапасяват със стягането. В резултат на което имам 2 от 5 отвора на задна дясна главина, които трудно и се развиват.
Само на едно място видях гумаджия да вади динамометричен ключ и да знае стойностите, което ме впечатли.
Динамометричните са ми на Rotherwald и трите, препоръчвам да не се ползва дълго време на крайно голямата стойност 110Nm от възможни 110Nm. Сега знам, че това упражнение се прави с другия, който е до 200Nm. Завивах гумите на колата и се счупи тресчотката, поръчах си следващ, не съжалявам.
Между другото - препоръчвам за гуми да се използват динамометричните ключове и да се стягат на ръка. Пневматичните инструменти, които използват в гумаджийниците много пренатягат, кой знае до какви стойности. Хубави са за развиване - пестят време. Явно се презапасяват със стягането. В резултат на което имам 2 от 5 отвора на задна дясна главина, които трудно и се развиват.
Само на едно място видях гумаджия да вади динамометричен ключ и да знае стойностите, което ме впечатли.
Ultimate Riding Machine
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Аз моята количка съм си я събирал около половин година. Просто с работата виждаш какви неща ти трябват и си ги набавяш. 
В крайна сметка взимаш някакво гедоре с възможно най-много части и след това постепенно ще си накупиш глезотиики. На мен кутията със "special tools" сигурно има 150лв в нея.
Много зависи и какви ремонти искаш да правиш.
Списъка с мнооооооооооооого голям.

В крайна сметка взимаш някакво гедоре с възможно най-много части и след това постепенно ще си накупиш глезотиики. На мен кутията със "special tools" сигурно има 150лв в нея.
Много зависи и какви ремонти искаш да правиш.
Списъка с мнооооооооооооого голям.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Колега аз ползвам BGS Tools доволен съм ползвам ги за любителски цел, нямам оплаквания в средният ценови клас са. Ако искаш нещо дето ще изкара 100 години GEDORE или FACOM също така има и американски SNAP ON ама там цените са много дебели и няма смисъл ако не е за професионална употреба.
Няма начин да няма начин
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Кс тулс е много добър компромисен вариант за комплект.Работил съм с тях но все не му идва реда да си купя.
Имам един мръсен китаец - манесман - боклук си е
Иначе съм събрал комплекти на книпекс и вера , акомулаторните и електрическите ми са девалти и макита.
Два три лидълски имам също.
Ако можеш да набараш вюрт от някъде , скачай,качеството е топ.
Имам един мръсен китаец - манесман - боклук си е
Иначе съм събрал комплекти на книпекс и вера , акомулаторните и електрическите ми са девалти и макита.
Два три лидълски имам също.
Ако можеш да набараш вюрт от някъде , скачай,качеството е топ.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
По-"премиум" марка само за нещата, които евентуално ще ползваш повече. За веднъж седмично от Лидл би трябвало да е достатъчно цена/качество. Професионалните инструменти са създадени за хора, които работят по 8 часа дневно с тях и за заводи на 3 смени, в които се работи 24/7
Затова има комплект отвертки за 15лв и за 400лв. За хоби инструменти, за мен тези от Лидл/Кауфланд са достатъчни. От тези, които имам аз... Лидълските са по-добри. Те в повечето случаи са си и по-скъпи де.

- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
В повечето случаи обаче се оказва че само си мислиш че имаш инструменти.Като тръгнеш да работиш , се оказва че всъшност , нямаш.

Имам едно гедоре форс което е на 5+ години и го ползвам постоянно. До момента съм счупил само накрайниците плоски отверки и камък 21 обаче той такъв зор видя, че направо се отвори. Не знам сега качеството дали е същото като тогава, но за домашна работа е достатъчно. Камъните ги използвам също и с хидравличната преса а понякога и с гайковерта. А тресчотките какъв зор са видели ... лошото им е, че са с малък брой зъби. С повече зъби е много по - удобно.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Взимаш едно китайско с максимален брой части и отделно дебнеш из олх за втора ръка единични бройки вложки маркови за по-хамалската история
Нещо, което не ти вади хляба няма смисъл според мен да се набиват две чанти с пари за него. Китайско гедоре 170-80 части е около 120-30лв еквивалента на хазет ще стъпи на 1500 поне и ще трябва да са 3-4 комплекта различни. Инструментите от лидъл са с доста добро качество за цената.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Може би е редно да внеса леко уточнение. Както каза Бинев, може да си мислим, че имаме инструменти, ама всъщност има толкова разновидности и готини джаджи, че ни е бедна фантазията :Д Идеята ми беше тук да обсъждаме само инструменти с авто насоченост, да споделяме опит кой от какво е доволен и който търси нещо, да получава препоръки. Както и очаквах, не малка част от колегите тук обичат да човъркат и имат поглед върху качествени инструменти, та мисля, че ще мога да поотсея в търсенето за динамометричен ключ.
Без ограничение в общи линии. Най-общо казано, имам проблем с качеството на работа на средностатистическия български майстор. Перфекционист съм и много трудно намирам хора, които да свършат работа на нивото, което изисквам. Дълго време си мислех, че съм неспособен да извършвам ремонти, по-сложни от смяната на масло, но с течение на времето, осъзнавам, че това не е вярно. През годините сме правили и по-сложни ремонти - цялостно кърпене на купе, пълна ревизия на спирачни апарати, конверсия към по-големи спирачки, смяна на спирачни тръби, окачване и т.н и ми се иска просто да се оборудвам по-добре, за да разширя възможностите си за поддръжка на автопарка. Наскоро започнах и реставрация на една симсонка, преди седмица боядисах рамата, хванах за пръв път пистолет и съм доста впечатлен от резултата, който постигнах в домашни условия.
Иначе съм се оборудвал сравнително добре - имам доста качествено гедоре - за 8 години само една тресчотка се счупи, няколко комплекта гаечни ключове, ключове за спирачни тръби, гайковерт, компресор, пистолет за боядисване, пясъкоструй, телоподаващо и само електрожен, различни отвертки, но ми се иска лека полека да разширявам
zvetiko написа:Малко странен въпрос- за какъв тип ремонти става въпрос?
Без ограничение в общи линии. Най-общо казано, имам проблем с качеството на работа на средностатистическия български майстор. Перфекционист съм и много трудно намирам хора, които да свършат работа на нивото, което изисквам. Дълго време си мислех, че съм неспособен да извършвам ремонти, по-сложни от смяната на масло, но с течение на времето, осъзнавам, че това не е вярно. През годините сме правили и по-сложни ремонти - цялостно кърпене на купе, пълна ревизия на спирачни апарати, конверсия към по-големи спирачки, смяна на спирачни тръби, окачване и т.н и ми се иска просто да се оборудвам по-добре, за да разширя възможностите си за поддръжка на автопарка. Наскоро започнах и реставрация на една симсонка, преди седмица боядисах рамата, хванах за пръв път пистолет и съм доста впечатлен от резултата, който постигнах в домашни условия.
Иначе съм се оборудвал сравнително добре - имам доста качествено гедоре - за 8 години само една тресчотка се счупи, няколко комплекта гаечни ключове, ключове за спирачни тръби, гайковерт, компресор, пистолет за боядисване, пясъкоструй, телоподаващо и само електрожен, различни отвертки, но ми се иска лека полека да разширявам

35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3