Затъмняване на предните прозорци
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
Re: Затъмняване на предните прозорци
westcoastnwa написа:Позволено ли е затъмянването на предните странични прозорци, и ако не, тогава защо всеки втори е със затъмнени отпред и то много тъмно, не му пука ли на бай-ганя че ще го спрат, или реално полицаите не се заяждат за някакво си фолио.
То е забранено и да друсат ама те карат и друсат... Забранено е и се заяждат дори за прозрачно фолио. Повечето разчитат на почерпка и цялата гъзария им отива като го спрат днес 3 пъти и даде по 20лева...
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
Ще ти отговоря максимално изчерпателно и сбито.
Забранено е затъмняването, но чисто технически всяко стъкло има някакъв процент нарушена светлопропускливост, т.к. не е 100% прозрачно.
Има нормативно установен процент като горна граница.
За да се установи процентът светлопропускливост се използва уред, който полицията на практика няма.
Спирането от движение на автомобил без да бъде замерен е като акт за превишена скорост, ама без измервателен уред, така на око.
Това не променя факта, че макар и неправомерно, оставаш на пътя със свалени номера, чакаш пътна помощ и трябва да си пререгистрираш колата наново.
За две години са ме спирали един път в София за това.
Забранено е затъмняването, но чисто технически всяко стъкло има някакъв процент нарушена светлопропускливост, т.к. не е 100% прозрачно.
Има нормативно установен процент като горна граница.
За да се установи процентът светлопропускливост се използва уред, който полицията на практика няма.
Спирането от движение на автомобил без да бъде замерен е като акт за превишена скорост, ама без измервателен уред, така на око.
Това не променя факта, че макар и неправомерно, оставаш на пътя със свалени номера, чакаш пътна помощ и трябва да си пререгистрираш колата наново.
За две години са ме спирали един път в София за това.
Последна промяна grkv на 10 Апр 2022, 20:02, променена общо 1 път
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Аз спазвам, сложих си прозрачно фолио. Това да си затъмниш предноте стъкла е същото като да се изсереш в парка пред хората. Малко е вероятно да те глобят но е признак на лошо възпитание и всеки като те види с тая кола ще си го помисли.
Най ги обичам тия крайни мнения
Като всяко нещо, извън твоя абсурден пример с парка, може да бъде направено и добре, и зле.
Наистина, изцяло черни предни стъкла е кофти. Грозно е, не се вижда и лъха на псевдо-мутренски мераци.
Твоята бяла кола, вероятно със светъл салон няма нужда от тъмни стъкла защото изглежда добре, но моята черна, със светъл салон изглежда като аквариум.
Много леко затъмняване, равномерно на всички стъкла тушира чувството за оранжерия и не влошава видимостта отвътре-навън.
Да кажем, че тоя въпрос е много субективен...
На основната тема - забранено е, но и много други неща са забранени. Когато не се стига до крайности, създаващи опасност за теб и околните - никой не би имал интерес да отделя от времето си за теб, когато има други, заслужаващи го много повече.

Като всяко нещо, извън твоя абсурден пример с парка, може да бъде направено и добре, и зле.
Наистина, изцяло черни предни стъкла е кофти. Грозно е, не се вижда и лъха на псевдо-мутренски мераци.
Твоята бяла кола, вероятно със светъл салон няма нужда от тъмни стъкла защото изглежда добре, но моята черна, със светъл салон изглежда като аквариум.
Много леко затъмняване, равномерно на всички стъкла тушира чувството за оранжерия и не влошава видимостта отвътре-навън.
Да кажем, че тоя въпрос е много субективен...
На основната тема - забранено е, но и много други неща са забранени. Когато не се стига до крайности, създаващи опасност за теб и околните - никой не би имал интерес да отделя от времето си за теб, когато има други, заслужаващи го много повече.
- awful
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xD LCI 2014
- Мечтае да кара: само BMW
- Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d
westcoastnwa написа:След като казвате че е забранено, защо в това видео от 2017г казват че е отпаднала забраната?
https://www.vbox7.com/play:bf101858f7#
Имаш право, Ауди а6 2018 като го купихме е със фабрично затъмнени предни стъкла като разбир се е със 27% затъмнено. Та ако някои го спре какво да го глобят ли, аз съм на мнение че ако стъклото е наи лекото затъмнение не би било проблем.
westcoastnwa написа:След като казвате че е забранено, защо в това видео от 2017г казват че е отпаднала забраната?
https://www.vbox7.com/play:bf101858f7#
Ако прочетеш първото ми мнение - ще разбереш.
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
westcoastnwa написа:Колегата с M550d,
И кое викаш е признак на лошо възпитание, като искаш да си направиш колата да те кефи как изглежда чисто визуално... а ако съм с черни джанти 20ки тогава пак ли ще изглеждам невъзпитан??? ха ха ха
Правиш ли разлика между модификация на колата, която е незаконна и такава която е законна? Какъв е тоя тъп пример с джанти. Като казвам лошо възпитание, нямам впредвид дали изглежда добре или не колата, а че възприемам тея със затъмнените предни стъкла за мутри, бай ганьовци и т.н, хора с лошо възпитание, които нарушават закона, защото могат, защото знаят че няма да ги накажат. Смятам че проблема с тая държава са тези хора и ги ненавиждам. Сега дали закона е адекватен е друг въпрос но в ако искаме нормална държава трябва да спазваме законите дори и да са неадеквактни и да се броим да ги променяме ако са, но не да ги нарушаваме
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
Ех колега, дори не искам да се хабя да обяснявам каква е разликата между това какво ти смяташ за правилно и закона. Някой хора разбират разликата като някой пиян сгази техен близък на пешеходна пътека, защото пияния е преценил, че забраната за пиене на алкохол докато кара кола не пречи на другите. Не случайно такива закони за стъклата има в цял свят има си причина за тях. Нека да не спорим, на въпроса дали ще те глобят- трябва да си готов да плащал подкуп ако имаш затъмнение иначе някой ще ти свали номерата
- Centurione
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: M5 E39
https://lex.bg/laws/ldoc/2134649345
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
(3) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 1 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации.
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
(3) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 1 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации.
Live forever or die trying
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
3тата точка в това която колегата написа, допуска слагането на прозрачно uv фолио но съм чувал че полицията и за него се заяжда, защото нямат уреди за измерване.
Колко ще има да псуваш ако не дай си Боже те опре и теб да ти свалят номерата на пътя заради прозрачното фолио... 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Точно написано от колегата Центурион, не виждам какво умувате в ПОРЕДНАТА тема за фолио. Мине някой месец и се почва. Да знаете от мен - ЗАБРАНЕНО Е! На предните стъкла и 1% да е тъмно, спокойно може да ти спрат колата и върви се разправяй, обяснявай и т.н.
Питал съм катаджии за това прословуто правило 43 и отговора е такъв, че или си приготвяте 20 лв(ако е възможно да ви ги вземат защото не всеки път може)или ви пишат акт без да спират колата от движение, или пушат и спират или не ви забелязват. Това правило някои са го виждали ей така, ама няма да ви помогне в никакъв случай на пътя, най-много да заформите диалог след който спирането от движение да ви е сигурно. Това с измервателните уреди го забравете, няма проценти, затъмнени ли е от тебе с хартия? Затъмнено е, акт.
Питал съм катаджии за това прословуто правило 43 и отговора е такъв, че или си приготвяте 20 лв(ако е възможно да ви ги вземат защото не всеки път може)или ви пишат акт без да спират колата от движение, или пушат и спират или не ви забелязват. Това правило някои са го виждали ей така, ама няма да ви помогне в никакъв случай на пътя, най-много да заформите диалог след който спирането от движение да ви е сигурно. Това с измервателните уреди го забравете, няма проценти, затъмнени ли е от тебе с хартия? Затъмнено е, акт.
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
grkv написа:Колко ще има да псуваш ако не дай си Боже те опре и теб да ти свалят номерата на пътя заради прозрачното фолио...
Допускам че е възможно да стане. До сега когато са ме спирали винаги съм говорил много уважително с полицаите и виждам че те едва ли не се шокирани, че от бмв не излиза някой който да ги хули. Дори са ме пускали без глоба един пък като бях в нарушение. Мек тон и уважение правят чудеса. Никога никой не ми е искал пари и аз не съм предлагал. Последния път имах невръчени глоби и полицая ме пита дали искам да ми ги връчва сега, защото може да ми развали почивката - шок. Когато говориш с тях човешки стават чудеса. Надявам се да ноже да се разберем за фолиото ако се наложи.
- E.5KOV
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E-klasse, BlueTec, 2017
Дори 1% затъмняване на предните стъкла дава основание на всеки пътен полицай( а вече и служителите на охранителна полиция, които са издържали вътрешния изпит по ЗДвП) да ти свали номерата и да те остави на пътя. Но това е малката беля, защото после с тези стъкла НЯМА минаване през КАТ за да регистрираш колата наново и да я пуснеш в движение. Трябва сваляне на фолиото и почистване на лепилото му от стъклата, което е още един загубен ден и не е по-евтино от слагането на въпросното фолио. Чудя се от къде черпите кураж да си провалите отиването до болница, да си провалите почивката и т.н и т.н. ...
НЕ СИ СЛАГАЙТЕ ФОЛИО НА ПРЕДНИТЕ ПРОЗОРЦИ , освен ако не сте мазохисти или работите в системата на МВР. КАТ не ги интересува дали е прозрачно дали тъмно , ще ви се размине 1-2 пъти но накрая /в добрия случай/ ще ви накарат да го отлепите пред тях или да ще ви спрат колата от движение. Ако пък е БМВ колата/джипа и карате много през деня , няма да чакате много преди да си намерите майстора...
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3