5 автомобила които ви вдъхновяват?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

5 автомобила които ви вдъхновяват?

Мнение от St.Trinity » 16 Юни 2025, 18:34

___________________________Изображение

Нека всеки изброи по пет автомобила които са го вдъхновили по някакъв начин. Например, такива които е имал баща му като е бил малък или от абитуриентския му бал или на негов приятел, изобщо такива които той счита за значими поради някаква причина. Може да подходите от всякакви гледни точки и да вземете предвид - златна ера в автомобилостроенето (конкретно десетилетие); двигатели които са еталон за надежност, динамика и звук; качество и здравина; купе което е комфортно; шаси с добро управление; прецизна сглобка и пр.; технологични иновации за конкретен модел; авангардни инжинерни решения на конкретна марка; дизайнер на който се възхищавате; успехи в моторните спортове; масовост (брой продажби) или ексклузивност (от ограничени серии); предпочитана автомобилна националност (например само немски); или нещо съвсем различно което пропускам.

Автомобилите може да са евтини или скъпи; ретро или нови; такива които харесвате в заводски вид или тунинговани; с предно предаване / задно предаване / на всички колела; от една марка или от много различни марки (дори фалирали вече); маломощни или мощни; бензинови, дизелови, хибридни, електрически; малки градски или трудно побиращи се на стандартно паркомясто големи; с легендарен статус (фенска маса) или прагматични (рационални); от всякакви категории - хечбек, седан, купе, кабриолет, миниван, вседеход и т.н. Не е задължително да сте карали конкретен автомобил за да го сложите в списъка си, но някой пък може да иска да изброи само коли които е карал и за които има реални впечатления и им е бил горд собственик.

Желателно е към мнението си да прикрепите и по няколко изображения, по възможност по-малки (колкото човек да добие визуална представа). Не е нужно и да ги степенувате като класация, но ако иска някой - никой не го спира. Темата ще е полезна всеки да разбере защо някой смята даден модел за значим.
Последна промяна St.Trinity на 16 Юни 2025, 20:14, променена общо 2 пъти

master of the force
Аватар

Re: 5 автомобила които ви вдъхновяват?

Мнение от alx » 16 Юни 2025, 19:34

Я каква хубава задача.

С удоволствие… в случаен ред-

Dodge Viper ACR
Porsche GT3 RS
E39 M5
McLaren F1
W222 S63 AMG

Също ако беше казал 6 возила - E36 M3 CSL.

Като имам време ще напиша конкретно защо всяка една от тях…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Юни 2025, 21:01

Аз ще дам само една. Мисля, че е първото FWD освен един куп други неща. На живо изглежда още по-впечатляващо.
Тотален музеен експонат разбира се... но е вдъхновяващо, какво може да се постигне когато имаш таланта и желанието.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 16 Юни 2025, 21:22

BMW E36: за пръв път го видях на живо през 1994г . За времето си беше УАУ.

Mercedes R129 SL: за пръв път го видях през 1990г на остров Зюлт в Северно море.

VW Golf II GTI: едва ли има какво да се каже.

BMW E34: няма да забравя едно синьо с джанти BBS....

Mercedes W202 C230K @ VW Corado G60: мой съученик ги имаше през '90-те години....ех как мечтаех за тях

Аз съм набор '78 и всички тези модели бяха актуални в мойте юношески години. С тях станах автомобилен фен.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 16 Юни 2025, 21:29

Mercedes Benz W116 450SEL 6.9
BMW E23 745i
BMW E32 750i
BMW E38 750i + Alpina моделите
Mercedes Benz W140 S600

както и още един допълнителен шести

Toyota Century Royal G50 и G51 - моделите с V12
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 16 Юни 2025, 21:53

Шкода 100 S - не се видях с чисти ръце, станах бояджия и тенекеджия.
Лада 1500s, на баща ми-самолет...
Лада 1200/жигулка/-първата кола с която стигнах до южното черноморие без да отворя капака на двигателя...
BMW E30-no comment,
За следващите вече имах пари и страстта намаля...

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 16 Юни 2025, 22:56

Никоя от колите не съм притежавал или карал, просто ми харесват и ме вдъхновяват като ги видя запазени и в добро състояние.

Suzuki Ignis Sport

Изображение
Много наподобява малка рали кола заради белите джанти и големите халогени, а и защото е по-повдигнатата. Без халогените изглежда малко скучновата, те са допълнителна екстра. Всички възможни цветове са наситени и ярки. С какъвто и екстериорен цвят да я изберете, сърцевината в подглавниците винаги ще е с жълта мрежеста плетка.

FIAT Barchetta
Изображение
"Баркета" на италиански означава малка лодка и модела е много чаровен. Интериорните акценти с цвета на купето са характерни и за други модели на Фиат от тази ера. Преди фейслифта визията ми допада повече, ще я познаете по това че отзад (по средата) няма трети стоп. Нека да е и с хардтоп.

Honda Accord Coupé (CD7)
Изображение
Макар че Хондите са евтини коли, това купе разчупва стереотипите. Трябва да е преди фейслифта с емблемата на предния капак а не на решетката, и със спойлера отзад допълващ излъчването. Джантите също са много подходящи. Рядко се впечатлявам толкова от японска кола.

Peugeot 406 Coupé
Изображение
Заради този модел на Пежо има съвременни купета дизели, до преди него ги нямаше - бяха само бензини. Дизайна е вдъхновен от Ферари 456.

Mercedes-Benz CLK Coupé
(C209)
Изображение
Класически модел на Мерцедес без "B" колонка, просто ми гали окото когато е с оптичния пакет но и без него модела е красив. Който и да е бензин преди или след фейслифта, нямам предпочитания и за кутия, автоматична или ръчна.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 17 Юни 2025, 1:16

Пежото и цлк-то и мен ме радват. Чак да ме вдъхновяват - не, но имам истории с тях:
Такова Пежо гледахме с баща ми в една автокъща, бил съм на десетина години тогава, исках да го купим, но бащата си избра а4 б5.
Цлк мислех да си купя с първата сериозна (за мен) сума изкарана навремето, дизел петак, но предпочетох алфа 159 тогава, пак дизел петак. 159ката си остана разочарование за мен от динамична гледна точка ... Не е зле , по-добре е от всеки пасат, но не е БМВ ... Тежка отпред и с предно предаване , продадох я след 10 месеца. :lol:
Иначе е с уникален дизайн, още хваща окото ,модел на 20 години ...

156 е колата, която ме запали по автомобилите, бензин ,туинспарк , въртеше до над 7000 оборота с характерен звук, стъпваше хубаво на асфалта, бърза рейка ,умно окачване,един приятел на баща ми имаше такава и се влюбих от първото возене,после си купих същата.

Е39 - първата премиум машина, до която имах досег. Тежки врати,бежова кожа, махагон, мазен бензинов шестак, беше УАУ за времето си и още я харесвам като модел.

W211 - първата кола, по която ми е било кеф да работя и в която ме е впечатлила мисълта на инженерите. Всичко става лесно и без да се замисляш. След тежък опит с алфи и ваг кенефи, да ремонтираш Мерцедес е детска игра. Също с нея ми беше и първия досег до чипнат дизелов шестак с автомат ... Ластик усещането на 600+ нютона с хидротрансформатор е стряскащо първите пъти като го усетиш. :lol:

Май няма нещо друго, което да е оставило следа в съзнанието ми, новите масови коли са ми твърде фейк и нещо не са ми интересни ,включително и всички м-ки , а до хиперкари нямам достъп, за съжаление.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 17 Юни 2025, 5:01

1. Елинор
2.Рено 5 Турбо
3. Ланча Делта Интеграле
4.Mercedes W124
5 Тойота FJ40

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 17 Юни 2025, 8:29

Ивайло Димов написа:2.Рено 5 Турбо

Точно такова отприщи любовта ми към колите :lol:
Изображение

Абсолютно идентично с това имаше чичо ми когато бях малък. Като го видях за пръв път и ми висна ченето, на първото даване на газ сигурно съм се напикал :mhihi:

След това Kadett GSI

Изображение

Пак чичо ми...мале как вървеше това чудо. Бях много впечатлен навремето :lol: . Обаче впечатлението се изпари когато в един проливен дъжд минавайки през по-голяма локва водата ми изми очите в купето защото се оказа, че пода е напълно изгнил, че чак и с дупки :mhihi:

Mercedes benz SL R129...приятел на нашите имаше такъв, 600 :shock: . Сигурно ми е била първата ерекция :mhihi: . Бях се зарекъл, че като порастна ще имам такава кола и наистина бях на косъм. Малко преди да купя Z-ката ходих да гледам няколко такива коли. Цената ме отказа защото хубавите екземпляри бяха по-скъпи от Zката и сметнах, че още ми миришат краката за такава кола.

Audi с 5 цилиндров мотор и quattro: бях много запален по ралитата като по-малък и това направо ме омагьоса. Пак си казах, че ще имам такова и наистина имах (80 В4 2.3 Quattro), мислех си че е страшно яка кола, а си беше един дърт варел постоянно имащ проблеми по горивната система. Имаше един период от около 6 месеца когато работеше идеално и тогава наистина си беше много яка кола :driving:

BMW 3.0 CSL E9, E24 и Е81...единствените BMW модели, които харесвах като малък. Всеки път когато видя такова поздравявам шофьора :yes:

Бонус кола: BMW M760Li G12...е тук разбрах, че големите коли можели да бъдат бързи и забавни за каране. Безкрайно впечатлен бях когато подкарах такова за сефте...2 седмици не можах да си сваля усмивката от лицето и до ден днешен само с усмивка се сещам за тази кола. Сега пак карам M760e, пак е доооста бърза и пак съм доста впечатлен, но не чак колкото с G12
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 17 Юни 2025, 8:31

1. E21 315И
2. ЛАДА 2105
3. E30 Кабрио
4. Е61
5. :dunno:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 17 Юни 2025, 8:33

От почти всяко 6 цилиндрово БМВ с ръчни скорости докъм 2005та ми кипва кръвчицата, дори и да не е М-ково.
Да кажеммммм, тия 4, в М-ковите им варианти са ми ТОП ЪФ ДЪ ТОП:
1. Е28
2. Е34
3. Е36
4. Е46
и за цвЕт, един Нисан Патрол с М57 и МТ гуми!

От другата страна, мога само с 4 букви да обобщя огромен брой автомобили, които и с лайняна пръчка не бих пипнал - ОПЕЛ!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Юни 2025, 9:01

1. E39 - 100 000км+ с такава, предвид новите кви са пластмасарии - има риск да е най-хубавата кола, която някога ще съм имал :ok:
2. Е34 - леля ми имаха, това започна да запалва страстта към марката
3. Е36 - брат ми имаше, това беше една от колите, с които имах допир след като взех книжка
4. 911 - кола мечта
5. AMG GT63s 4door - ей това ме беше страх да го карам :mhihi:

Общо взето като отметна още 1-2 житейски цели в живота, може да се огледам за нещо от 90-те. За мен там е върха на автомобилите. Е34, Е39, Е38, Е31. А защо не и Мерцедес - R129 или 124-ка :dunno: В по-съвременните го няма същия дух и удоволствие от шофирането.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 17 Юни 2025, 9:48

BMW 328 от 1936 г.
BMW E30
Lancia delta integrale
Shelby cobra
Ford GT40

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 17 Юни 2025, 11:08

Don_Diego , като бях хлапак (15-16 годишен) мой съсед имаше такава "Капка", самия автомобил беше някво супер лукс изпълнение с кожен салон и дигитално табло. В ония години такива коли бяха като извънземен кораб, единствената "западна" стока на паркинга пред блока :ok:. Рено 5 Турбо е автомобил на чиято динамика и пъргавина може да завидят доста съвременни коли.

Следваща

Назад към Извън Темата