Радон в къщи (в мазето)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Радон в къщи (в мазето)

Мнение от alx » 01 Май 2026, 2:33

Не е популярна тема ама Радон-а може да направи страшни бели (рак) на живущите особено ако често сте в мазето / първия етаж ако нямате мазе. Говориме за къщи нали…

Някой мерил ли е? Аз през лятото използвам студения въздух в мазето да помага на климатика в къщата. Преди 2-3 седмици си взех сензор за радон- ми оказа се че имам повече от позволеното- в Щатите лимита е 4 пикоКюри, в Европа е по- висок- 11-12… моя е около 4 и като в студено се качва до 9. Та продупчих основата (6” дупка) изкопах 75 литра чакъл отдолу (бахти зора) и сложих 6” тръба и я изведох навън и сложих радон вентилатор Fantech RN4….. 3 дена по- късно съм около 1-1.5… баси филма… :banghead:

Графиката е от Home Assistant а сензора е Airthings Wave Plus…
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: Радон в къщи (в мазето)

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Май 2026, 8:20

Този съфорумец с право се е филмирал, защото радонът е наистина коварен „тих убиец“, но пък се е справил блестящо с проблема! Графиката, която е качил, показва страхотен и много бърз резултат след намесата му.

Ето какво точно се случва с този газ и защо мазетата са рискови зони:

1. Какво е Радонът и защо се събира в мазето?
Радонът е естествен, безцветен и радиоактивен газ без миризма. Той се образува от бавното, естествено разпадане на уран в почвата и скалите под земята.

Капанът на мазето: Тъй като газът се отделя от земята нагоре, той първо прониква през пукнатините в основите и пода на къщата. Тъй като мазетата са директно вкопани в почвата, там концентрацията винаги е най-висока.

Защо се вдига в студеното време? Това се дължи на т.нар. „коминен ефект“. През зимата къщата се отоплява, топлият въздух се издига нагоре и създава леко подналягане (вакуум) в най-долната част. Този вакуум буквално засмуква радона от почвата. Твоят човек допълнително е използвал въздуха от мазето, за да помага на климатика горе – тоест, доброволно е разнасял радиацията из цялата къща като по тръбопровод!

2. Какво представляват тези вентилатори (като Fantech RN4)?
Това не са просто обикновени вентилатори за проветряване на помещението. Системата, която този човек е направил, се нарича активно понижаване на налягането под плочата (Active Soil Depressurization).

Принцип на работа: Точно както изпускателната система (ауспухът) на колата хваща отровните газове от двигателя и ги отвежда навън, така работи и тази инсталация.

Човекът е пробил бетонната плоча на пода, стигнал е до чакъла под нея и е пъхнал тръба. Специализираният вентилатор (Fantech) се монтира на тази тръба и работи нон-стоп, създавайки вакуум под самата къща.

По този начин радонът се изсмуква директно от почвата и се изхвърля безопасно високо навън, преди изобщо да успее да се просмуче през бетона и да влезе в мазето.

В България темата наистина се неглижира доста, но особено в планински и скалисти райони проблемът е напълно реален. Този човек е реагирал изключително адекватно и е свалил нивата от опасните 8-9 pCi/L до напълно безопасното 1 pCi/L!
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 1.9, C32AMG, CLS55AMG,XF SV8
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 01 Май 2026, 8:20

Аз мислех, че ти отдавна си си намерил решения и не го мислиш...
Screenshot 2026-05-01 091835.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Май 2026, 8:42

Според Джеминито е опасен само ако се натрупа. Редовното проветряване решава проблема. Трупа се основно от гранитни и други специфични скали. Ако имате пукнатини в мазето е добре да се уплътнят, това силно намалява проникването му.
Аз не бях запознат(жена ми знаела за още една камара неща за проветряването :mrgreen: )сега поизчетох и като се замисля просто съм следвал някакви правила без много да се замислям за всяко нещо за което биха имали плюс, а именно редовното проветряване. :mrgreen:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Май 2026, 14:06

KoolyO написа:Аз мислех, че ти отдавна си си намерил решения и не го мислиш...
Screenshot 2026-05-01 091835.png

Нали? И аз така мислех щото като купих преди много години старата къща и радоновия тест беше отрицателен и си викам няма проблем. Ама нали експериментирам със климатиците и викам чакай са проверя пак за всеки случай- е, излязъл е. Тука почвата се движи много- всички къщи са с напукани основи- може да си нямал радон и да излезе, а може да си имал и сам да си изчезне- Божа работа.

Новото строителство от 2015та примерно насам задължава инсталацията на пасивни радонови системи още при строежа- тръби като моята ама без вентилатор… и ако излезе радона само слагаш вентилатора… мерих и на новата- там няма.

Както казах - филми. Масачузетс е във Зона 1- най- високата в Щатите. По- голяма дупка да изкопаеш където и да е и си на 3.0-3.5 ей така- за отскок…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 03 Май 2026, 15:09

alx написа:Преди 2-3 седмици си взех сензор за радон- ми оказа се че имам повече от позволеното

"Интересна" тема и благодаря за напомнянето, че аз отдавна искам да следя какво се случва при мен, и все... забравям :dunno:

Какъв сензор взе?
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Май 2026, 18:18

Вероятно класическия детектор с чорапче .. :dunno:
https://www.youtube.com/shorts/5ArUwyWMsU0
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Май 2026, 19:09

Пише си - airthings wave plus
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 03 Май 2026, 22:30

Jordana написа:Вероятно класическия детектор с чорапче .. :dunno:
https://www.youtube.com/shorts/5ArUwyWMsU0

Изключително ценна информация, браво. Само че ключовото е прахосмукачката, не чорапа, може с всякакъв плат или филтър…
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Май 2026, 23:06

Не съвсем, за да мериш алфа частици трябва да купиш устройство, което е сигурно 5 пъти по-скъпо от сензор за радон.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Май 2026, 2:33

steeN написа:Не съвсем, за да мериш алфа частици трябва да купиш устройство, което е сигурно 5 пъти по-скъпо от сензор за радон.

Този път не схвана сарказма :D
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Май 2026, 12:03

Не бях разбрал, че говориш за тактическа, а не за обикновена прахосмукачка. :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Май 2026, 14:54

Това не е прахосмукачка , а центрофуга за обогатяване с радон . По леките молекули на радона остават върху чорапа по тежките на въздуха минават през нано ситото ..
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 04 Май 2026, 16:58

В родния ми град от няколко години има повишено ниво на уран във водата.

Интересно ми е това как ще се отрази на радона в мазетата и по къщите.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Май 2026, 18:22

driver69 написа:В родния ми град от няколко години има повишено ниво на уран във водата.

Интересно ми е това как ще се отрази на радона в мазетата и по къщите.

Със сигурност е повече. Естествения Радонов фон се определя от разпада на Уран, Радии и Тории в почвата…. Ако съдържанието във вашия край е по- високо- Радона със сигурност ще е повече…

Пуснах в тази тема щото си мисля, че целия проблем е сериозно подценен като цяло със същия успех както може и да е изкуствено създадена паника. Кои знае. Аз лично предпочитам да не рискувам.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Следваща

Назад към Извън Темата