Смесват бензина с биогориво от Нова година
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
Смесват бензина с биогориво от Нова година
От Нова година бензините и дизелът ще са с 5% биосъставка, съобщи Костадинка Тодорова, директор на дирекция в Министерството на икономиката е енергетиката.
Костадинка Тодорова участва в работата на конференция на тема "Пазарът на биогорива в Югоизточна Европа", предаде БТА. Добавянето на биогорива към минералните трябва да доведе и до намаляване на акциза с 5%, но това вероятно няма да стане от началото на 2008 г., защото трябва да се въведе с промяна в Закона за акциза и с разрешение на Европейската комисия, коментираха участници в конференцията. Друга причина да не поевтинее бензина е, че производството на биоетанол и биодизел е все още по-скъпо от преработката на нефта, коментира Андрей Делчев, президент на Българска петролна и газова асоциация.
Смесването на биогорива с течни горива от минерален произход и предлагането им на пазара се извършва само в данъчни складове, лицензирани по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, каза още Костадинка Тодорова. Тя посочи, че ако производителите и търговците не изпълняват задължението за смесване на минерални с биокомпоненти ще се налагат санкции. В член 38 на Закона за възобновяеми енергийни източници и биогоривата е записано, че на производител, вносител или доставчик на течни горива от нефтен произход, който не изпълни задължението си по чл. 24 за задължително смесване, се налага имуществена санкция в размер повторно нарушение имуществената санкция е в трикратен размер, определен по максималния размер на санкцията.
"Лукойл" и сега слага биогорива в своите продукти, каза Костадинова. Тя допълни, че в Германия вече се прилага условието за 5% биосъстав в горивата. В Австрия на бензиностанциите има отделна колонка за биогориво и всеки сам решава каква ще е смеската.
До края на месеца се очаква да е готова Краткосрочна програма за насърчаване потреблението на биогорива и тя ще бъде внесена за одобрение в МС, каза още Тодорова. Обмисля въвеждането на биогорива в градския транспорт, за промишлени цели и за обслужване на летищата. Възможно е то да се използва и от топлофикациите.
В Европейската комисия вече е внесено предложение биогоривата да станат 10% от продаваните бензини и от дизела, казаха още участници в конференцията.
http://dnes.dir.bg/2007/10/23/news2246823.html
И какво става аз ако не искам да карам с био-дизел?
100% съм сигурен, че и колата няма да иска

Дали този био-дизел ще е леко вреден за някой по-съвършени двигатели на баварците?
Последна промяна MaXimal на 24 Окт 2007, 11:03, променена общо 1 път
- Tod
- ентусиаст
-
- Кара: M3 и Volvo XC70
Дано да има контрол от вносителите на нови амтомобили, защото държавата в ролята на контрольор е тотално компрометирана!? 

Good Luck
Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III
Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Бе че слагат гумна- ясно, ма както се беше изразил един колега, от време на време и ги кръщават 

It's not who You are, it's who You know...
- Tod
- ентусиаст
-
- Кара: M3 и Volvo XC70
MaXimal написа:........
Карам Мазда 3 от половин година и от оторизирания сервиз ми предложиха да я чипосат с Pbox, без притеснения за гаранцията! Малко олио едва ли ще стресне японския гълабарник !

ПС Направо ми се изправя косата, като се замисля за еквилибристиките на каквито сме способни на местна почва, няма да се очудя и на обратната пропорция, ще се наложи презапасяване!:evil:
Good Luck
- _BoBI_
- ентусиаст
-
- Кара: 330Ci SMG, Suzuki GSX-R 750cc
- Sharo
- старши ентусиаст
-
- Кара: или поне се учи ежедневно
- Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М
еми ще търсим останалите 90% "нормален" бензин/ дизел
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола
Хайде да покараме малко кола
- anabella
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 325xi touring
Всъщност трябва да се знае, че тези 5% не са обемни, а енергиен еквивалент. Освен това, до 30% съдържание на биогориво в конвенционално не влияе на двигателя, но ние така и така това ниво няма да го достигнем скоро.
Интересно ми е дали са променили текста в закона, защото имаше задължително смесване от 0% до 5%. Интересно смесване се получава при 0%
Интересно ми е дали са променили текста в закона, защото имаше задължително смесване от 0% до 5%. Интересно смесване се получава при 0%

Има един лаф, че най-хубавия салам става от месо и най хубавото кафе от кафе ....
Аз бих добавил, че и най-хубавия бензин/дизел става от петрол
И ако въобще са знаели нашите коли къде са попаднали и какво ги чака в милата ни държава да са "умрели" още на границата.
Ама здрави ще да излязат като гледам какви експерименти с горива, "оригинални" консумативи и резервни части и какви тестове на ходоватачаст издържат
Аз бих добавил, че и най-хубавия бензин/дизел става от петрол

И ако въобще са знаели нашите коли къде са попаднали и какво ги чака в милата ни държава да са "умрели" още на границата.
Ама здрави ще да излязат като гледам какви експерименти с горива, "оригинални" консумативи и резервни части и какви тестове на ходоватачаст издържат

12 мнения
• Страница 1 от 1