Лентяй ли са студентите???

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Що за птица е студента?

Ква птица бе?
5
10%
Абсолютни мързеливци... ще ги...
11
22%
Еее има ги секви
29
58%
Ей бачкаторчето, аз се уча както трябва и един ден ще съм ти шеф...
2
4%
Абе кво ме занивате с тия студенти бе, аз се чудя дали ще дават пенсия тоя месец...
3
6%

Общо гласове : 50
Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Лентяй ли са студентите???

Мнение от naskoksan » 13 Апр 2004, 14:23

Значи пускам тази тема инспирирана от предаването на bTV "Сблъсък", което аз не уважавам особенно много, но точно това издание ми направи много силно впечатление...

Имайте предвид че не целя да обидя никой по никакъв начин с мойте лични разсъждения и не търся конфронтация, просто търся начин да изкажа личното си мнение сред много хора, а тук е мястото където мога да го направя сред приятели...

Та значи моето лично мнение като човек от това студентско съсловие (но само по документи) :twisted: е следното:
Да студентите са абсолютни лентяи... И защо това е така ще се опитам да синтезирам кратко точно и ясно като се позова на личните си наблюдения...

Аз в момента се опитвам да завърша УНСС и забелязвам следната тенденция сред повечето ми колеги: 80% от тях са от провинцията и са тук да намерят щастието в "големия град" дотук добре, всеки има правото да търси своето място под слънцето където и както пожелае, но тяхното лицемерие и надменност дразнят в повечето моменти, защото много от тях изживяват някаква изкривена тяхна мечта, че видиш ли те са преуспели като са се измъкнали от някое дълбоко провинциално село и са успели да се изучат и да преуспеят... обаче какво от това. Пак казвам че няма нищо лошо в това... но тяхното лицемерие дразни... а и не мога да разбера в какво толкова са преуспели, като по цял ден киснат по-кафетата, не работят нищо и чакат чичо Ваньо да издои козата за да им прати пари за дискотека и водка флирт на промоция 8) :lol:
Наистина има хора които учат и знаят какво искат, има хора които се издържат само има хора които са сериозни, но за жалост те са толкова малко...
А има и други дето родителите им не си знаят възможностите и те се превъзнасят като са влезнали в "Софийския" да учат педагогика :lol:
имат само шестици... и какво от това...

А и не става въпрос само за това дали ти работиш и учиш едновременно, дали си скъсваш гъза... Става въпрос че куцо и сакатато се е юрнало да стават вишисти, да бачкат в лъскави офиси да имат служебни коли и телефони, да правят каквото им казват, без да взимат лични решения, да бъдат изпълнители...
България е на едно от челните места по брой на студенти спрямо населението в света... И какво от това... за пореден път сме заложили на количеството а не на качеството...
Говорим за превилегии, които се отпускат на тия... хммм айде нищо няма да казвам че ще стане пак една...
Те на практика живеят на гърба на другите тази малка част от младите хора, които плащат данъци, които се трудят и наистина искат да постигнат някаква независимост в живота...

Не искам също така да отварям дума за българското образование, че то в момента като цяло е в окаяно състояние. Да, има институции в него които са успяли да задържат някакво ниво, но това не е често срещано явление... тъжно но факт...

Сега не искам също напъло да отричам цялата ни система, тя си има своите достойнства, но това което аз виждам си е направо един пълен цирк...

Аз лично се осигурямвам сам, оптвам се да съчетавам учене с работа и още куп неща... Не не се бия в гърдите, че съм постигнал много неща още на 22 год. защото не съм. Мързи ме да, мързи ме да работя и аз искам да кисна по кафетата в студентски град и аз искам много свободно време, ама няма така ми е по-добре. Свикнал съм да се трудя и ще продължавам да се боря с скапания живот тук в тази държава и ще се опитам да я направя по-хубава, но докато има такива боклуци да ми се пречкат, нищо няма да стане...

:!: Съжалявам че мислите са ми малко разхвърляни, щото малко се изнервих докато писах тоя пост, но се надявам че сте схванали основнатата идея :!:

айде със здраве...
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Re: Лентяй ли са студентите???

Мнение от Vasilen » 13 Апр 2004, 14:43

naskoksan написа:Аз в момента се опитвам да завърша УНСС и забелязвам следната тенденция сред повечето ми колеги: 80% от тях са от провинцията и са тук да намерят щастието в "големия град" дотук добре, всеки има правото да търси своето място под слънцето където и както пожелае, но тяхното лицемерие и надменност дразнят в повечето моменти, защото много от тях изживяват някаква изкривена тяхна мечта, че видиш ли те са преуспели като са се измъкнали от някое дълбоко провинциално село и са успели да се изучат и да преуспеят... обаче какво от това. Пак казвам че няма нищо лошо в това... но тяхното лицемерие дразни... а и не мога да разбера в какво толкова са преуспели, като по цял ден киснат по-кафетата, не работят нищо и чакат чичо Ваньо да издои козата за да им прати пари за дискотека и водка флирт на промоция 8) :lol:

Аз съм завършил също УНСС и ми е до болка познато това лицемерие и още нещо което аз наричам селски реваншизъм!
За съжаление точно с такива хора се сблъсквам служебно "Става въпрос че куцо и сакатато се е юрнало да стават вишисти, да бачкат в лъскави офиси да имат служебни коли и телефони, да правят каквото им казват, без да взимат лични решения, да бъдат изпълнители" те точно това искат и не виждам обаче това ли смятат за преуспяване, явно на фона на ТКЗС-то си е направо половин американска мечта.
И още нещо което бих добавил заради точно тези студенти който "да бачкат в лъскави офиси" се подбива и пазара на заплати заради това че се навиват да работят за по малко пари, поради липсата на себеуважение и "те ме лъжат че ми плащат аз ги лъжем че работим".
Ето за това даже съм против и намаленията за гр. транспорт даже трябва да ги премахнат но това е вече друго мое виждане!
Гласувах че всякакви ги има защото е така, но масово са тези които описва naskoksan :(
May the BMW force be with you!

Нощния ездач
Нощния ездач
Аватар
Кара: дългия по таван

Мнение от Engi » 13 Апр 2004, 15:03

nasko, в твоя ВУЗ, бате, не може да се говори за учене грам:) там просто е един огромен Бит Пазар, където се ходи само ако трябва да се купуват оценки и да се пазариш за тях. общоприета тактика е да не се учи и само да се лентяйства, а и никой не те задължава да учиш, просто щото даже отсъствия не се пишат. имам саученици от гимназията, които си учеха сериозно и бяха с посредствени оценки между 4 и 5. в УНСС всички станаха отличници:) след това идва СУ. там още е останало някакво желание за учене, обаче както и там се премахват заверки и се олекотява учебния план, не знам до кога ще е така. и сега да си кажем и по нещо за сериозните вузове: МЕИ и ВИАС. там се учи винаги, и по всяко време. жив, умрял, тичаш да предаваш проекти, да заверяваш курсови задачи и да събираш заверки. ако имаш късмет, може и да завършиш нормален :wink:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KillerLoop » 13 Апр 2004, 15:07

Аз също съм на 23год и съм от малък провинциален град (Девин - минералната вода :) ) и се опитах да завърша МЕИ :) ама на уви не стана, защото започнах да работя (голямата ми страст са компютрите). Още втори курс ме изхвърлиха, защото не ходех на училище или поне беше рядко. Започнах само да работя и не след дълго всички разбраха, че съм спрял да уча. Буквално спряха да ме поглеждат по улиците - хихик. След 2 години си купих бмв, а сега съм се засилил да си правя фирма и да си купувам апартамент. Всичките ми съграждане продължават да говорят за мен като за неудачник и колко съм бил глупав - да не завърша МЕИ. Според мен студентите (говоря за повечето) са овце. Тези хора и представа си нямат какво е истинския живот и като излезнат от Студ. град най често стават бармани и сервитьори от много мозък. А бе тя цяла България така е збъркана, че нямам думи, та камо ли студентите. Най-кривото, е че моят набор хора вече започват да заемат места по разните му там офиси и като трябва някой да ти свърши работа се сблъскваш с разни нискочелци и говеда. :( Както казват хората "10 години ще сте в криза.....; - а после? - ... после ще свикнете"
Innocence...
Is what life is.

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 13 Апр 2004, 15:25

Engi написа:...nasko, в твоя ВУЗ, бате, не може да се говори за учене грам:) там просто е един огромен Бит Пазар, където се ходи само ако трябва да се купуват оценки и да се пазариш за тях...

батенце ако беше наистина така в моята специалност мислиш ли че още щях да съм в УНСС :wink: :lol: след всчики тези неща които съм написал...

Engi, знам че по техническите университети се учи, това е ясно, но какви знания получаваш там, дали са съобразени с съвременните изисквания, какво ти дава това образование... незнам :? Един от най-добрите ми приятели учи civil engeneering в Чикаго, което се води за елита в САЩ и там ако знаеш какви работи съм чувал от него, страх ме хваща... ама както и да е не това ми беше мисълта...
Изображение
Изображение
www.evoksis.bg

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 13 Апр 2004, 16:00

Vasilen написа:Аз съм завършил също УНСС и ми е до болка познато това лицемерие и още нещо което аз наричам селски реваншизъм!

Аз също!

С единствена разлика, че си харесах платено ЗАДОЧНО, бачках си и си плащах. Така имах своята свобода. Повечето ми колеги от задочното бяха на издръжка на родителите. Я работеха, я не. Мотаеха се с "лични" проблеми, вечно надути и недоволни. Готови бяха на всичко, само да завършат. Сега направо ми кипва кръвта, като чуя за "платеното и улеснено" завършване. Искрено се радвам, че не съм дала нито лев за рушвет. Никога не съм се пазарила за оценка. И много добре ми е било ясно, че ако се дъня, се дъня аз, а не моето семейство, което ми плаща издръжката. Не искам да обидя никого, но е тенденция да се прави всичко, което е по силите за да се пробие тук (в София). Имам и колеги и далечни познати, които действат на този принцип. Разбирам, че безизходицата в другите градове е голяма, но пък понякога в стремежа да се постигне "невъзможното" се допускат много грешки. И защо винаги са по-велики, един Господ знае?
В едно само мога да им кажа евала, пред нищо не се спират! Макар, че техните не са мечти, те твърдо и неостъпчиво гонят идеята да не се върнат назад. А какво ги чака, те си знаят. Факт е едно - лъскавите офиси са мираж. И аз работя в офис. Лъскав или не, подчинена съм, въпреки че донякъде съм шеф. :wink: "На метлата зад вратата"
Да караш Peugeot е страст!

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 13 Апр 2004, 16:19

Мда... не гласувах, щото не мисля че имам поглед върху ситуацията, ама тва не ми пречи да си имам мнение. Селския реваншизъм, както Енджи го нарече, си е навсякъде. В България има някаква стигма асоциирана с липсата на висше образование - колкото и смотано да е то. Особено в по-малките градчета, ако не си приет студент си е срам и позор. Странно защо в чужбина повечето хора са си щастливи, работят си нещо което им харесва и нямат кой знае какви мераци? Ама и глупавата казарма е виновна, щото пак по-малко проблеми ако я минеш след университета (ако не си платиш да се оттървеш де).

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Мнение от Vasilen » 13 Апр 2004, 16:36

kay написа:Селския реваншизъм

Еииии това са си моите думи :wink:
May the BMW force be with you!

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 13 Апр 2004, 16:44

Съжалявам, объркал съм се :oops: Така е то, като не съм ходил в университет да се изуча ;)

Акулчо Костенурков Нинджов
Аватар

Мнение от ati » 13 Апр 2004, 16:51

В първия момент помислих, че ще следва нещо забавно и отидох да си взема обяд, така че да мога да прочета докато ям, но след като го прочетохми секн апетита.
Мойте мисли ще са също така хаотични, ще се опитвам да ги приведа в ред.
В училище бях отличен ученик и то не защото се мазнех или субрех, а просто системно по малко (защото съм мързелив) си понаучвах, което донесе успехи. Общо взето почти всички от класа ми след учлище кесиха по кафетата, аз се прибирах и учех до следобяд, понякога и до вечерта и тогава излиза и си казвах - на тях сега им е лесно, но после ще видят те. Съседите ми се смееха, че по цял ден уча през ваканцията, за да мога да си вземам изпитите като частен ученик в Немската гимназия, така че на практика аз имам две дипломи за средно образование. Разбира се, че докато другите обсъждаха бала и се подготвяха, аз учех за приемен изпит в СУ - само и единствено там, специалност психолгояи беше моята мечта. Постигнатия резултат беше, че съм 4-ти от момчетата, явили се на изпит по немски език с някакви стотни разлика, смао първия беше с 2 десети по-добър от нас.
Така станах студент и гордост за цялата рода. Докато не дойде първата сесия - аз през цялата година стискам зъби, не си пипам колата, въпреки, че много исках и чета ли, чета. Идва сесия - всеки ден купон, мен ме канят, аз уча. И какво - всичко 6-ци, само на един изпит зациклих буквално и не можех да кажа нищо. И какво мислите - всички тези, които бяха кесили цял семестър в кафето и цяла сесия купонясваха редом с мен, че си взеха и изпита, на който ме скъсаха,защото се бях панирал, и стипендии изкараха, а аз х.й.
И тогава разбрах, че това не е както по филмите.
От тогава ненавиждам тази система и престанах да уча. Реших поне като взема тапия за висше да е нещо, с което в трудни години да си изкарам хляба, че психология в Бг :?
и реших да сменя Универститета, като ми беше все тая дали ще вляза или не, смятах да ходя в казармата, ако не ме приемат. Учих там, каквото учих, на изпитите по математика бях толкова спокоен, че преди да дойде изпитващия с въпросите на първия, аз заспах на чина. Не ми пукаше вече. И хоп - взех, че изкарах по-добра оценка, отколкото повечето, които бяха учили и се подготвяли цяла година, а не един месец като мен. Значи можели и така. За първата сесия за един изпит учих зверски (беше физика, а майка ми е физик, сещате се сами), за математиката учих малко, за другите не - резултата е навсякъде 3-ки. Имахме едно момиче в курса и познайте - 6. А не знаеше каква мерна единица е "Нютон". АХА, значи ако си им симпатичен е номера. Ати ходи цял семестър на лекции без пропуск, седя като тъпан, но присъства. Края на семестра си намерих и работа и едва ми стигаше времето да се наспя, на изпита по електротехника дори се успах, сещате се колко съм учил - всичко 3, без един на който ме скъсаха. По математика дойде асистента, който ме помнеше от упражненията и ми реши задачите за 3 :shock:
Исках да си взема поправка на невзетия изпит- главен асистен Атанасов не си прави труда да дойде на обявенат аот него дата.
Сега съм прекъснал и работя. Нямам намерение да престана да работя, защото никой не ми е длъжен да ми плаща за това, че съм решил да хвърлям грешни пари в една кола или искам еди какво си. Предостатъчно е, че наште ми дават подслон, храна и топлина, останалото считам за мой дълг сам да си осигуря. Сега ще мажа, щеправя нещо, я вечерно, я задочно, защото диплома си трябва, но знанията няма да ги придобия в универститета (учихме програмиране на лист хартия, една част от колегите ми от провинцията не знаеха какво е Уиндоус (не се смейте, трагично е) и как се борави с мишка).
Ако имах доход, който да ми позволва да съм самостоятелен и да имам така заетост, че да посещавам лекции ще запиша пак редовно, но ако трябва да седя като църковна мишка и да нямам буквално един лев да изляза на кафе за нещо, което доста хора правят помежду другото, защото така е модерно или ще отърват казармата и учил не учил минава ситото - не мога и няма да правя.
Почти никой от моя курс не работеше като мен, всички чакаха помощи от мама и тате от Варна и ходеха и се чудеха къде да пръснат парите им. И като изхаречха солидна сума по някой бар или 65 лева за изкуствени зеници и оставаха без пари седяха и се свиваха, докато дойде поредната помощ, вместо да седнат и да изкарат нещо.
За съжаление висшето образование в БГ е един голям фарс, за чието завъшване трябва да имате сериозно финансово подпомагане (и тогва сигурно студентските години са наистина най-хубавите, защото безгрижно харчиш парите на ваште - както каза един позант на моя бивша приятелка и тя упорито следва и не пропуска възможност да се възползва от това) или да сте напълно деградирал, за да не ви правят впечатление стърчащите от стената тръби за парното, които са вкопани, или пълната липса на квалифициран обучаващ персонал.
След каране не ти ли треперят краката, значи просто си се возил

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 13 Апр 2004, 21:02

ati нямаш си и на идея колко си прав
и съм много съгласен с теб

"учи мама за да не работиш"
Изображение
Изображение
www.evoksis.bg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 13 Апр 2004, 21:35

Напълно съм съгласен с изказаните мнения ,и аз съм един неуспял студент който предпочете да работи отколкото да учи ,и сега карам BMW ,закупено със собствената ми заплата ,а колегите ми от университета седят без работа или бачкат за жълти стотинки..тъжно е ,но образованието в БГ е един нелеп фарс ... като например да знам повече от асистента по половината предмети и пак да имам 3 и т.н. предполагам че се досещате за какво говоря.. Имам една лека забележка към Вас само ,тенденцията да се окачествяват като селяни всички които не живеят в София..това си ви е заболяване на Вас ,без да искам да обидя никого..от чисто демографска гледна точка в София има най много селяни на квадратен километар..а като си тръгвахме от София петъка с колегата(бяхме с неговата Корола) ни хрумна едновременно една и съща мисъл гледайки претоварения път на излизане от града-"Софиянци си отиват по родните места" :lol: :D PEACE :bchug:

Блондинка зад волана
Аватар

Мнение от Nicka » 13 Апр 2004, 23:24

това че имаш завършено висше образование не те вкарва в лъскавия офис автоматично...нито ти гарантира бърза професионална реализация...НО, без него е още по трудно, защото, ако си без такова образование няма да имаш шанса дори да те поканят на интервю...където ако си достатъчно интелигентен и умееш да се представиш /твойте качества/ по най-добрия начин пред работодателя, можеш да получиш шанс за развитие..колкото и в тая държава всичко да е с връзки, никои професионалист в бизнеса не би назначил некъдърни кадри,...
...така, че вузовете бълват висшисти да, но качествените хора са малко..и това не зависи дали си от провинция или от София, интелигентните хора са интелигентни навсякъде, въпреки, че е факт, че хората от провинцията са по амбицирани и по упорити да се реализират в София, лошо е че работят здраво за по-малко пари и подбиват цената и стойността на труда...аз гласувах всякакви ги има!
..а и още нещо..аз съм завършила финанси в УНСС и междувременно съм и бачкала./после никой не те взима само с образование и без опит/и ми е обидно, когато някой ми каже.."абе вие в УНСС си изкарвате ей така"..но аз си знам колко труд ми е коствало..и мисля, че не трябва да се подценява ничие образование..независимо, че на всеки неговото му се струва най-трудо!
..разбира се зависи си най-вече и от човека..каква професионална реализация търси и до къде стигат амбициите му!

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 14 Апр 2004, 0:24

Vasilen написа:Ето за това даже съм против и намаленията за гр. транспорт даже трябва да ги премахнат но това е вече друго мое виждане!

Аха! Аз съм ученик още и тия дни през ваканцията ми беше изтекъл срока на картата за пътуване. Взимам аз 20 кинта и си викам "Е-е сега ще си купя карта за 3 месеца, 2 линии, и нема да ме барнат до края на учебната година!" Отивам в единия от офисите им в ОК и викам на лелката 1 карта за атвобус 11 и Метро за 3 месеца, давам й 20-те лева, снимка и ученическа карта, а тя ми вика, да й додам още 17 или 18, нещо такова. Аз нещо измънках, взех си нещата и си тръгнах... :cry:
Василене, не мислиш правилно, човече! Ти може да си против намалението, ама по цял ден си в баварията и не ти пука особено! За да отида до даскало и да се върна ми трябват 2 лева само за билети. Аз ако си взема една кола с монтирана АГУ ще ми излиза по-евтино от колкото с СГКТ!
Изображение

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 14 Апр 2004, 7:50

Това за градския транспорт си е съвсем отделна тема...
Без цел да си навлека нападки от много хора ще кажа "От какъв зор студентите трябва да пътуват с намаления..." много ми е интересно... това не мога да го разбера
Виж сега за учениците ми е също много странно. На един ученик, който е под 18 год. ако не се лъжа му е забранено със закон да работи... :arrow: следователно той няма собствени доходи... :arrow: следователно той няма пари да си купи карта за градксия транспорт... :arrow: следователно родителите му трябва да се бръкнат още по-дълбоко в семейния бюджет... :arrow: е това ако не е поредната глупост в тая ненормално държава здраве му кажи :x :?
Изображение
Изображение
www.evoksis.bg

Следваща

Назад към Извън Темата