BMW E34 OBC или т.нар. "големия борд"

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 24 Окт 2007, 9:42

zvetiko написа:Благодаря за отговора.
С разхода мисля ,че нямам проблем-като покарах 10-на километра в задръстванията и ми даде 20 и няколко,през ноща ми даде 9.8

Значи километрите ,които мога да измина ще се оправят от само себе си -сигурно ще трябва да напълня резервоара до горе за да може OBC да приеме тази информация.

Остава това разминаване от 15 км с истинската скорост -наистина се прави с Тест №10 ,но за съжаление и човека ,който е писал текста и ти ми казвате,че тази функция не работи.Дано при мене да тръгне ;)

Ти пак я засечи за всеки случай и ако има разлика я корегирай щото при мен имаше.Значи корекцията може и да е в минус борда да показва повече.Корекцията е в рамките от 750 до 1250.А за оставащите километри поне при мен всичко си дойде на място с каране и сами се оправихаявно му трябва време да се настрой към колата ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 24 Окт 2007, 10:07

Дино благодаря за хубавите думи-най-харесвам когато нещата се оправят от само себе си.На предишната кола щом кажех ,че ми писна и я продавам и тя се самооправяше-така 15 години,сега трябва да измисля някаква заплаха и за борда-ще му кажа ,че ако не се оправи набирам 21. :mhihi:

Аватар

Мнение от dinozab » 24 Окт 2007, 10:12

zvetiko написа:...сега трябва да измисля някаква заплаха и за борда-ще му кажа ,че ако не се оправи набирам 21. :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: То тогава мой и да ти проговори от страх :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 24 Окт 2007, 20:11

Дино ,може ли да те помоля да погледнеш от скритити функции № 14.Вече почвам да се чудя дале не са ми дали другят чип за TDS до 1993г.
Днес ми излезна с № 14 ,че версията на софтуера е 05.06.1991г.Вярно това е софтуера на OBC ама знаеш ли.И ако имаш възможност да видиш ,просто така за сравнение със 17 какво ти излиза.при мен е 00.55.Имаш ли идея как да разбера дали германците не са ми объркали чипа-дава ми средна скорост 20км и разни други странни неща.

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Окт 2007, 8:39

zvetiko написа:Дино ,може ли да те помоля да погледнеш от скритити функции № 14.Вече почвам да се чудя дале не са ми дали другят чип за TDS до 1993г.
Днес ми излезна с № 14 ,че версията на софтуера е 05.06.1991г.Вярно това е софтуера на OBC ама знаеш ли.И ако имаш възможност да видиш ,просто така за сравнение със 17 какво ти излиза.при мен е 00.55.Имаш ли идея как да разбера дали германците не са ми объркали чипа-дава ми средна скорост 20км и разни други странни неща.

То на моя излиза че софтуера е от 1989г. ама кво от това :roll: Ще проверя какво е на №14 ама там не мисля че бяха накакви специфични данни които се сменяха с бутоните 1000 и 100 ама само това можеш да ги прегледаш но не и да променяш нещо по тях.Ще проверя и ще пиша ;)

Аватар

Мнение от dinozab » 25 Окт 2007, 8:41

И като гледам снимката на борда отзад с чипа ти номера е същият правилният са ти дали :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 25 Окт 2007, 9:03

Благодаря ти ,че ме успокои.Ще чакам борда да се самообразова иначе 21 :mhihi:

14 е дата на софтуера,17 са някакви цифри-интересно ми е дали са еднакви при нас иначе знам ,че не може да се променят,въртях ги с копчетата ,но накрая борда си държи на своето. :mhihi:
И при мен №10 за корекция на скоростта не функционира-изписва се 0.97 и си стои.

Иначе цифрите 360999 са наистина каквито трябва-но все пак е етикетче лепнато отгоре.След някоя тежка нощ с много вурстове и шнапс ,немеца може и да се е объркал. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 26 Окт 2007, 18:49

BMW5820iA написа:в скритите функции има едни коефициенти дето се нагласят - точно за разхода и за скоростта.

аз несъм пробвал да ги променям щото не ми се е налагало
при мен скоростта се различава с около 2 км/ч. което е нищо все пак
разхода ми изглежда точен...

Колеги, борда си е бил наред но няма кой да чете. :uups: Отчитал съм ,че дава грешка 15 км защото като свирне и докато погледна, спидометъра е хвръкнал нагоре.Като го гледах внимателно видях ,че реалното превишение е със 7-8 км и след като прочетох ,че борда свири когато са превиши зададената скорост с 5км се успокоих-грешката ми е като на колегата BMW5820iA.

Ето скритите функции и на руски,като 10 и 11 са сгрешени и 11 е за смяна на езика:

Нажмите одновременно клавиши 1000 и 10. На дисплее появится надпись TEST. Наберите код 19 и нажмите клавишу SET/RES. Вы увидите надпись LOCK:ON или LOCK:OFF, в зависимости от того заблокированы или нет скрытые функции. Если у вас горит LOCK:OFF то можете переходить к описанию функций, если же нет, то вам придется разблокировать БК.
Для разблокировки нажмите клавишу DATE - вы увидите текущую дату, например 19.12 (день и мсяц). Сложите их, в нашем случае 19+12=31, 31 - и есть код разблокирования скрытых функций. Пользуясь функцией 19, введя код вы можете заблокировать/разблокировать скрытые функции.
Все скрытые функции вызываются по описанному выше алгоритму одновременным нажатием клавиш 1000 и 10.

Скрытые функции бортового компьютера BMW.

Список функций
1 Тест дисплея - все индикаторы на дисплее БК должны загореться
2 Моментальный расход в литрах на 100 км
3 Моментальный расход в литрах в час
4 Средний расход в литрах на 100 км (используется для БК для расчета расстояния)
5 Расстояние (эта функция доступна так же через кнопку БК)
6 Моментальный уровень топлива (текущее положение датчика уровня топлива)
7 Остаток топлива в баке (усредненное положение датчика уровня топлива)
8 Скорость км/час
9 Напряжение в бортовой сети (реально - напряжение приходящее на БК)
10 Установки языка БК
11 ???
12 Средняя скорость (используется БК для расчета времени прибытия)
13 Расчетное время прибытия
14 Дата прошивки
15 Диагностика
16 Диагностика
17 Данные о автомобиле
18 Переключатель режимов звуковой сигнализации
19 Блокировка дополнительных функций
20 Корректировка расхода топлива для БК
21 Сброс всех ошибок, а так же БК

Процедура корректировки расхода топлива (Тест 20):
Эта функция предусмотрена для корректировки значений среднего расхода БК. Если данные БК отличаются от реальных данных расхода то процедура корректировки выглядит следующим образом
1. Залить полный бак, выездить его и снова залить.
2. Получить реальный расход, разделив количество залитого топлива на пробег.
3. Рассчитать новое значение корректировки как произведение старого значения на отношение расхода по БК к реальному расходу.

Още малко информация:

Ако забравите кода за заключване на двигателя ,деактивирането се прави като се изключва акумулатора за 5 минути,след включването му се чака 15 минути и двигателя може да запали.Абе това май не трябваше да го споделям,че знаеш ли какви го четат. :mhihi:

№9 е много полезна функция-дава информация за напрежението на акумулатора в покой,когато стартираме двигателя,как работи алтернатора. ;)

№2 изпълнява еднакви функции с тези на икономайзера,но в цифров вид и е по-бърз от оргиналният на таблото-колата естествено
трябва да е в движение

№6 дава количеството гориво в литри ,което съответства на показанията на бензиномера,но това количество не винаги е реалното-да кажем колата може да е наклонена.

№7 е усредненото количество гориво в момента на отчитането,или това е реалното количество гориво ,което има в резервоара.Много полезна функция ,с която може да се разбере точно колко ви струва прехода от дома до работата примерно.

№8 дублира функцията на спидометъра,но виждате скоростта си в цифров вид.Имайте в предвид ,че скоростта ,която виждате е с 5-7 км по- малка от реалната-поради спецификата на функцията ЛИМИТ.

№21 :evil: колегите вече казаха ,че е най-добре да не се пипа-изтрива информацията на кодинг плъга и ще трябва да купувате нов.
Последна промяна zvetiko на 27 Окт 2007, 23:43, променена общо 3 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 26 Окт 2007, 22:55

сега не ми се рови пак из бумагите да видя кои точно номера са функциите , но се сещам че имаше една дето показва версията на софтуера , имаше и една която показва модела на колата и за къде е произведена.
тези функции не се променят, те са си заложени фабрично в борда и важат само за колата на която е бил монтиран оригинално.
така че несе шашкайте...

те по никакъв начин не влиаят на показанията на борда.
Изображение

БМВманиачения
Аватар
Кара: ПЕЧКА понавървяваща
Мечтае да кара: на ядене и пиене

Мнение от bmwfena » 26 Окт 2007, 22:57

BMW5820iA написа:сега не ми се рови пак из бумагите да видя кои точно номера са функциите , но се сещам че имаше една дето показва версията на софтуера , имаше и една която показва модела на колата и за къде е произведена.
тези функции не се променят, те са си заложени фабрично в борда и важат само за колата на която е бил монтиран оригинално.
така че несе шашкайте...

колега не разваляй на дизелжиите моабета :mhihi: :mhihi: :mhihi: как само си гугукат :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 26 Окт 2007, 23:00

BMW5820iA написа:сега не ми се рови пак из бумагите да видя кои точно номера са функциите , но се сещам че имаше една дето показва версията на софтуера , имаше и една която показва модела на колата и за къде е произведена.
така че несе шашкайте...

Колега функциите са точно над поста ти . ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 26 Окт 2007, 23:15

zvetiko написа:
така че несе шашкайте...

Колега функциите са точно над поста ти . ;)

абе ти сам каза че там има някакви несъответствия...

назад в темата май ги имаше на англ. - и то вярни
Последна промяна BMW5820iA на 26 Окт 2007, 23:17, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 26 Окт 2007, 23:16

bmwfena написа:
така че несе шашкайте...

колега не разваляй на дизелжиите моабета :mhihi: :mhihi: :mhihi: как само си гугукат :mhihi:

мдааа къде се слагам аз с тази бензинка.. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Караше E34 528i turbo

re

Мнение от slavianko » 27 Окт 2007, 18:01

Е аз когато карам на газ как ще ми сметне разхода :mhihi: :mhihi: Щото ми дава че бензина ми намалява а аз съм на газ :mhihi: :mhihi:
oxam написа:В един момент проблемът не е в мощността а в гарнитурата между седалката и волана.

младши ентусиаст
Аватар

Re: re

Мнение от BMW5820iA » 27 Окт 2007, 20:31

slavianko написа:Е аз когато карам на газ как ще ми сметне разхода :mhihi: :mhihi: Щото ми дава че бензина ми намалява а аз съм на газ :mhihi: :mhihi:

това че ти показва намаляване на бензина в резервоара незнам защо го прави , но отчитането на разхода става по данни от ЕЦУ-то.
и не е свързано с нивото на бензина в резервоара.

данните за разхода се изчисляват на база сигналите подавани от дюзите за продължителност на отваряне и т.н. , обработват се от ЕЦУ-то и се подават след това на борда.

тоест разход ще ти показва и то точен ако си с правилния кодинг плуг
но за съжаление ще отговаря на разхода ти на бензин, а на газ просто трябва да си го овеличиш с 1-2 литра

т.е. ако караш на газ примерно със 130км/ч и и ти даде разход 9,5 - 10 л/100км
това означава че ако беше карал на бензин щеше да ти изгори горепосочената цифра , но понеже караш на газ трябва да добавиш 1-2 литра горница. ;)

примен показанията са точни, засичал съм го няколко пъти на бензин.
за газта установих че трябва да увелича показанията с 1.5 литра.

като разбереш каква ти е разликата в разхода между газ и бензин е лесно да си пресмяташ разхода после.

другия вариант е като знаеш разликата в горенето, в борда може да си въведеш един коригиращ фактор на една от скритите функции и по този начин да ти показва точен разход когато караш на газ.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E34