Да си поговорим за масла...
Модератор: Технически модератори
- fANTONa
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 520
Re: Да си поговорим за масла...
ktv написа:Относно разхода на гориво, така си е откакто съм я взел. Карал съм с полусинтетика 10/40 на Фукс. Въпросът ми не беше свързан с точно определена марка, а с типа на маслото. Между другото такъв каталог къде може да се намери?
каталога идва от франция и е само за нашите продукти. за БМВ на всички стари модели им дават синтетика 5w40. (странно, защото на други коли си дават полу-синтетика или направо минерално). след ремонта да вдигателя може би е било хубаво да го поглезиш малко с синтетика, но с тези километри слагаш полу-синтетика и заспива

БМВ
- KON4ETO
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 М5
- Мечтае да кара: ВЕЧЕ МЕЧТАТА СИ Я КАРА
- Детайли за колата: БМВ М5 3.6 315 КОНЯ ЗЕЛЕН МЕТАЛИК
VesoPesa написа:Така, тъй като вече почти е време да сменям маслото на двигателя, почнах сериозно да се замислям относно това какво масло да му сипя![]()
Първо ще припомня че на комбинизончо сърчицето е М50Б20 Ванос![]()
В момента е с Мобил 10-40, точния модел не го знам, но меко казано не съм доволен![]()
Както някой знаят се оплаквах че двигателя работи шумно и тресе, с голямо учудване установих че с падането на температурите замърка като малко котенце згушено в одеалце/ама каква метафора само...
/
Работи супер тихо и спокойно, няма и помен от тресенето![]()
![]()
Което ме кара да мисля че въпросния Мобил е нещо като маргарин и в топлото не си е вършил работата а се е разтичал кретена му с кретен![]()
Едно поне е сигурно, от този Мобил НЯМА да сипя пак![]()
![]()
Тук обаче идва главоблъсканицата![]()
КАКВО ДРУГО ДА СИПЯ?!![]()
![]()
Одавна се бях наканил да се вслушам в лепенката на кутията на бушоните и да сипя 10-60 Formula на Кастрол, но го обсъждах с Тано по една друга причина, и с него стигнахме до извода че за зимата не е много удачно![]()
ХУБАВО! Няма да е 10-60, ще е 10-40 отново, но или някое от другите 2 Кастрола/GTX, Magnatec/ или Мотул.![]()
Да, обаче кое от 4-те, защото и при Мотула имам избор![]()
![]()
![]()
Съответно 4100 или 6100![]()
Е, накрая реших да попитам http://www.castrol.com какво ще ме посъветва![]()
Той ме посрещна любезно и ме помоли да си избера моя модел БМВ измеждуне мога да броя до толкова
![]()
Аз като един възпитан клиент си избрах моята и той ми отговори свръх любезно и изчерпателно:
Най-вероятно вече сте се досетили че седях и гледах като теле в железница![]()
![]()
![]()
Аз тъй като очаквах нещо съвсем друго, а за капак този вид Кастрол го виждам за 1-ви път почнах да чета и се оказа че почти ме убедиха![]()
Всичко хубаво само дето пак се сетих за разговора с Тано![]()
Та така сега главоблъсканицата стана пълнаи идва момента за вашата помощ
![]()
Идеята ми е всеки който е карал с някое от изброените масла и зимата и лятото да изкаже мнение![]()
Особенно ми е интересно също и мнението на двамата ни модератори![]()
Също така ако някой е много доволен и от друга марка масло нека да каже.![]()
Идеята ми е да се получи интересна дискусия, която да ни ориентира относно това какви масла понасят най-добре на двигателите на нашите красавицикакто при скъпите масла, така и при по-евтините.
В закючение искам само да кажа че това масло което ще сипя сега, ще го сменям най-вероятно средата на идното лято, така че е желателно да се държи добре и при по-високи температури, не като сегашния Мобил![]()
Искам да помоля и JIKI_GAS_RACING, да не ми предлага пристата![]()
![]()
![]()
Нека темата да бъде сериозна
Колега сипи си от това кастролче и няма да сбъркаш аз в момента карам с него и сам адски доволен и карам само 5 и 6 хиляди оборота по на доло не падам с оборотите

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Аз от известно време съм нечовешки зает и нямам време за форума изобщо
Сега виждам тази тема , нямам време да я чета за мое съжаление - само прочетох мнението в началото на Весо и главоблъсканицата и понеже трябва да ставам от компютъра веднага само ще кажа да не се втелясвате от числата спрямо сезоните толкова а да се сетите ,че има всесезонни масла ,които работят отлично при всички сезони в годината. Едж Спорт-а 10В-60 с който карам вече доста дълго време и километри целогодишно съм предоволен и смятам за себе си ,че няма по-добро масло за БМВ ! Аз лично на моя двигател на доста над 700 000 км сипвам и карам и за пробег от 10 000 км не доливам нищо ,нямам масло за доливане в колата и така
На майка ми първата Е36-ца дето я намерих в онова село до Цюрихското езеро първо й сипахме прехвалено масло Q8 10W-50 Formula racing и след 5000 км започнаха да потропват повдигачите на брилянтната моторетка ,което ме изкара от равновесие ,защото това бе автомобил в брилянтно състояние ,който работреше и не се чуваше/чувстваше - масло ПЪЛЕН БОКЛУК
Оттам се сипа Едж Спорт-а и всичко стана както трябва - оттогава всички БМВ-та в семейството се карат само и единствено с такова масло и никога няма да чуя за друго ... Да не говоря за това пак с това масло Франки как се държеше на 7500 мин-1 разменено яздене по дрифтовете
Георги Пенчев

Сега виждам тази тема , нямам време да я чета за мое съжаление - само прочетох мнението в началото на Весо и главоблъсканицата и понеже трябва да ставам от компютъра веднага само ще кажа да не се втелясвате от числата спрямо сезоните толкова а да се сетите ,че има всесезонни масла ,които работят отлично при всички сезони в годината. Едж Спорт-а 10В-60 с който карам вече доста дълго време и километри целогодишно съм предоволен и смятам за себе си ,че няма по-добро масло за БМВ ! Аз лично на моя двигател на доста над 700 000 км сипвам и карам и за пробег от 10 000 км не доливам нищо ,нямам масло за доливане в колата и така

На майка ми първата Е36-ца дето я намерих в онова село до Цюрихското езеро първо й сипахме прехвалено масло Q8 10W-50 Formula racing и след 5000 км започнаха да потропват повдигачите на брилянтната моторетка ,което ме изкара от равновесие ,защото това бе автомобил в брилянтно състояние ,който работреше и не се чуваше/чувстваше - масло ПЪЛЕН БОКЛУК

Оттам се сипа Едж Спорт-а и всичко стана както трябва - оттогава всички БМВ-та в семейството се карат само и единствено с такова масло и никога няма да чуя за друго ... Да не говоря за това пак с това масло Франки как се държеше на 7500 мин-1 разменено яздене по дрифтовете
Георги Пенчев
- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
Така за да не гадаем, намерих следния PDF документ където са изброени маслата, които одобрява БМВ за нашите двигатели
http://www.jeae.dk/BMW/Olier/Special%20oils.pdf
Тук има и лики моли и бмв спешъл и арал и всички други изброени както и техните модели.
Надявам се да бъде полезно!

http://www.jeae.dk/BMW/Olier/Special%20oils.pdf
Тук има и лики моли и бмв спешъл и арал и всички други изброени както и техните модели.
Надявам се да бъде полезно!

- skylord
- младши ентусиаст
-
ох да, кастрол EDGE днес го проверих най-тънкото беше по 37лв. литъра, малко дебело ми идва поне на мен, магнатека по 20 ми го предложиха - за сега гледам тука от форума се продава бмв хай спешъл 10-40 на 14лв. мисля такова да сложа. Просто мотула нещо не ме кефи напоследък, а и той е цифромания 6100 - 22лв/литъра. Вярно, че сме фенове и гледаме най-доброто за колите си, но пълна синтетика за 20 годишен мотор - да ако се кара за спортни цели и в лютеницата, но за всекидневно каране мисля, че е излишно.
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Gerina Ultra Super | SAE 5W-40 | Plama Pleven Oils
Ще взема да сипя такова следващия път. И ако ми строши мотора и се окаже, че е от маслото ще съдя БМВ + Плама Плевен
Докато се наканя и то Плама фалирали. Сега ще трябва да се мисли за Приста
Ще взема да сипя такова следващия път. И ако ми строши мотора и се окаже, че е от маслото ще съдя БМВ + Плама Плевен
Докато се наканя и то Плама фалирали. Сега ще трябва да се мисли за Приста

Последна промяна Zubcho на 21 Окт 2009, 23:21, променена общо 1 път
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- skylord
- младши ентусиаст
-

ЕДИТ: да, явно вече не работят, но пък приста бачкали с валволин и тексако, модерна работа въпреки, че не бих пробвал

- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
ето този нотис, обаче ми направи впечатление:
1) Note:
The trade name of the Castrol oil has been changed:
old: "Castrol Formula RS Racing Syntec SAE 10W-60"
new: "Castrol TWS Motorsport SAE 10W-60"
Castrol will continue to market an engine oil under the old trade name which has not been approved by
BMW!
А, сега де...
Поздрави,
Д

1) Note:
The trade name of the Castrol oil has been changed:
old: "Castrol Formula RS Racing Syntec SAE 10W-60"
new: "Castrol TWS Motorsport SAE 10W-60"
Castrol will continue to market an engine oil under the old trade name which has not been approved by
BMW!
А, сега де...

Поздрави,
Д

- Peter Angelov
- ентусиаст
-
Castrol EDGE Sport 10W-60
Това е маслото, който може си го позволи няма грешка от няколко месеца съм с него и
TDS си мърка
Това е маслото, който може си го позволи няма грешка от няколко месеца съм с него и
TDS си мърка

- Ангелинов
-
За М50В20 5w40 ще е добре ли през зимата ?
Защото ще ми изпадне на далаверка - 5лв литър.
За съжаление обаче няма 10w40
Защото ще ми изпадне на далаверка - 5лв литър.
За съжаление обаче няма 10w40

- White 1913 Power
- младши ентусиаст
-
- Кара: carefully
ше е чук за зимата
- fANTONa
- младши ентусиаст
-
Не е хубаво в колата да се слага масло по желание. За всеки двигател си има масло, препоръчано от производителя на автомобила или производителя на масло. Има си каталог - там си пише всичко.
За 5 лв литъра може да е далавера, но на двигателя няма да му е приятна далаверата
За 5 лв литъра може да е далавера, но на двигателя няма да му е приятна далаверата

БМВ
- skylord
- младши ентусиаст
-
Аз във вторник си сложих 10W-40 BMW HighPower Special и съм доволен за сега, ще видим кога ще се разтрака пак 

- Ангелинов
-
fANTONa написа:Не е хубаво в колата да се слага масло по желание. За всеки двигател си има масло, препоръчано от производителя на автомобила или производителя на масло. Има си каталог - там си пише всичко.
Маслото , за което става дума не е куча марка или нещо подобно.
Просто е присвоено

За това питам дали за зимата 5w40 , което е по-рядко от предписаното по каталог ще е ок на студа ...
- fANTONa
- младши ентусиаст
-
Разликата между 5W40 и 10W40 е само при палене на студено. И то докато загрее двигателя. Останалите разлики вече са в самите свойства на маслото. Ако искате вярвайте, по каталог, на всички BMW-та им дават синтетика 5W40. Говоря дори и за 90 година ( стига да са добре поддържани)
Утре ще правим тест с нашите масла. На моето Е36 318ис , 250 000 км, карано последния път с 10/40 , не трака, гори масло към 7-800 грама за 10 000 км... ще му сложим синтетика 5W40 и ще следим дали ще има негативни последствия (като по-шумен двигател, тракане или нещо подобно) тъй като много хора по една или друга причина прекалено рано са почнали да карат колата си на полусинтетика, без това да е нужно и сега ме питат дали могат да минат пак на синтетика. Разбира се това до голяма степен зависи от моментното състояние на двигателя. Но скоро ще разберем за какво иде реч
Утре ще правим тест с нашите масла. На моето Е36 318ис , 250 000 км, карано последния път с 10/40 , не трака, гори масло към 7-800 грама за 10 000 км... ще му сложим синтетика 5W40 и ще следим дали ще има негативни последствия (като по-шумен двигател, тракане или нещо подобно) тъй като много хора по една или друга причина прекалено рано са почнали да карат колата си на полусинтетика, без това да е нужно и сега ме питат дали могат да минат пак на синтетика. Разбира се това до голяма степен зависи от моментното състояние на двигателя. Но скоро ще разберем за какво иде реч

БМВ