Да си поговорим за масла...

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 520

Re: Да си поговорим за масла...

Мнение от fANTONa » 21 Окт 2009, 10:38

ktv написа:Относно разхода на гориво, така си е откакто съм я взел :dunno: . Карал съм с полусинтетика 10/40 на Фукс. Въпросът ми не беше свързан с точно определена марка, а с типа на маслото. Между другото такъв каталог къде може да се намери?

каталога идва от франция и е само за нашите продукти. за БМВ на всички стари модели им дават синтетика 5w40. (странно, защото на други коли си дават полу-синтетика или направо минерално). след ремонта да вдигателя може би е било хубаво да го поглезиш малко с синтетика, но с тези километри слагаш полу-синтетика и заспива :)
БМВ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М5
Мечтае да кара: ВЕЧЕ МЕЧТАТА СИ Я КАРА
Детайли за колата: БМВ М5 3.6 315 КОНЯ ЗЕЛЕН МЕТАЛИК

Мнение от KON4ETO » 21 Окт 2009, 15:46

VesoPesa написа:Така, тъй като вече почти е време да сменям маслото на двигателя, почнах сериозно да се замислям относно това какво масло да му сипя :roll:

Първо ще припомня че на комбинизончо сърчицето е М50Б20 Ванос :!:

В момента е с Мобил 10-40, точния модел не го знам, но меко казано не съм доволен :|
Както някой знаят се оплаквах че двигателя работи шумно и тресе, с голямо учудване установих че с падането на температурите замърка като малко котенце згушено в одеалце :shock: /ама каква метафора само... :mhihi: /
Работи супер тихо и спокойно, няма и помен от тресенето :shock: :roll:
Което ме кара да мисля че въпросния Мобил е нещо като маргарин и в топлото не си е вършил работата а се е разтичал кретена му с кретен :conf:
Едно поне е сигурно, от този Мобил НЯМА да сипя пак :!: :censored:

Тук обаче идва главоблъсканицата :banghead:

КАКВО ДРУГО ДА СИПЯ?! :dunno: :help:

Одавна се бях наканил да се вслушам в лепенката на кутията на бушоните и да сипя 10-60 Formula на Кастрол, но го обсъждах с Тано по една друга причина, и с него стигнахме до извода че за зимата не е много удачно :roll:
ХУБАВО! Няма да е 10-60, ще е 10-40 отново, но или някое от другите 2 Кастрола/GTX, Magnatec/ или Мотул. :smoke:
Да, обаче кое от 4-те, защото и при Мотула имам избор :banghead: :banghead: :banghead:
Съответно 4100 или 6100 :roll:
Е, накрая реших да попитам http://www.castrol.com какво ще ме посъветва :wave:
Той ме посрещна любезно и ме помоли да си избера моя модел БМВ измежду :roll: не мога да броя до толкова :oops:
Аз като един възпитан клиент си избрах моята и той ми отговори свръх любезно и изчерпателно:
Изображение
Най-вероятно вече сте се досетили че седях и гледах като теле в железница :mhihi: :oops: :mhihi:
Аз тъй като очаквах нещо съвсем друго, а за капак този вид Кастрол го виждам за 1-ви път почнах да чета и се оказа че почти ме убедиха :lalala:
Всичко хубаво само дето пак се сетих за разговора с Тано :confused:

Та така сега главоблъсканицата стана пълна :mrgreen: и идва момента за вашата помощ :help:
Идеята ми е всеки който е карал с някое от изброените масла и зимата и лятото да изкаже мнение :)
Особенно ми е интересно също и мнението на двамата ни модератори :wave:
Също така ако някой е много доволен и от друга марка масло нека да каже. :!:
Идеята ми е да се получи интересна дискусия, която да ни ориентира относно това какви масла понасят най-добре на двигателите на нашите красавици :angel: както при скъпите масла, така и при по-евтините.

В закючение искам само да кажа че това масло което ще сипя сега, ще го сменям най-вероятно средата на идното лято, така че е желателно да се държи добре и при по-високи температури, не като сегашния Мобил :ranting:

Искам да помоля и JIKI_GAS_RACING, да не ми предлага пристата :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Нека темата да бъде сериозна :!:

Колега сипи си от това кастролче и няма да сбъркаш аз в момента карам с него и сам адски доволен и карам само 5 и 6 хиляди оборота по на доло не падам с оборотите :yes: :yes: :yes:
Изображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 21 Окт 2009, 21:51

Аз от известно време съм нечовешки зает и нямам време за форума изобщо :( :help:
Сега виждам тази тема , нямам време да я чета за мое съжаление - само прочетох мнението в началото на Весо и главоблъсканицата и понеже трябва да ставам от компютъра веднага само ще кажа да не се втелясвате от числата спрямо сезоните толкова а да се сетите ,че има всесезонни масла ,които работят отлично при всички сезони в годината. Едж Спорт-а 10В-60 с който карам вече доста дълго време и километри целогодишно съм предоволен и смятам за себе си ,че няма по-добро масло за БМВ ! Аз лично на моя двигател на доста над 700 000 км сипвам и карам и за пробег от 10 000 км не доливам нищо ,нямам масло за доливане в колата и така :)

На майка ми първата Е36-ца дето я намерих в онова село до Цюрихското езеро първо й сипахме прехвалено масло Q8 10W-50 Formula racing и след 5000 км започнаха да потропват повдигачите на брилянтната моторетка ,което ме изкара от равновесие ,защото това бе автомобил в брилянтно състояние ,който работреше и не се чуваше/чувстваше - масло ПЪЛЕН БОКЛУК :bang:
Оттам се сипа Едж Спорт-а и всичко стана както трябва - оттогава всички БМВ-та в семейството се карат само и единствено с такова масло и никога няма да чуя за друго ... Да не говоря за това пак с това масло Франки как се държеше на 7500 мин-1 разменено яздене по дрифтовете

Георги Пенчев
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34

Мнение от skylord » 21 Окт 2009, 21:51

Така за да не гадаем, намерих следния PDF документ където са изброени маслата, които одобрява БМВ за нашите двигатели :lalala:
http://www.jeae.dk/BMW/Olier/Special%20oils.pdf

Тук има и лики моли и бмв спешъл и арал и всички други изброени както и техните модели.
Надявам се да бъде полезно! :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 21 Окт 2009, 21:57

ох да, кастрол EDGE днес го проверих най-тънкото беше по 37лв. литъра, малко дебело ми идва поне на мен, магнатека по 20 ми го предложиха - за сега гледам тука от форума се продава бмв хай спешъл 10-40 на 14лв. мисля такова да сложа. Просто мотула нещо не ме кефи напоследък, а и той е цифромания 6100 - 22лв/литъра. Вярно, че сме фенове и гледаме най-доброто за колите си, но пълна синтетика за 20 годишен мотор - да ако се кара за спортни цели и в лютеницата, но за всекидневно каране мисля, че е излишно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 21 Окт 2009, 22:04

Gerina Ultra Super | SAE 5W-40 | Plama Pleven Oils

Ще взема да сипя такова следващия път. И ако ми строши мотора и се окаже, че е от маслото ще съдя БМВ + Плама Плевен

Докато се наканя и то Плама фалирали. Сега ще трябва да се мисли за Приста :)
Последна промяна Zubcho на 21 Окт 2009, 23:21, променена общо 1 път
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 21 Окт 2009, 22:08

:mrgreen: идея си е, току виж си се сдобил с някоя М5-ца. Те плама не работеха ли вече по лиценз на TEXACO ?

ЕДИТ: да, явно вече не работят, но пък приста бачкали с валволин и тексако, модерна работа въпреки, че не бих пробвал :nono:

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 22 Окт 2009, 9:02

ето този нотис, обаче ми направи впечатление:

:shock:

1) Note:
The trade name of the Castrol oil has been changed:
old: "Castrol Formula RS Racing Syntec SAE 10W-60"
new: "Castrol TWS Motorsport SAE 10W-60"
Castrol will continue to market an engine oil under the old trade name which has not been approved by
BMW!

А, сега де... :roll:

Поздрави,
Д
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 22 Окт 2009, 9:30

Castrol EDGE Sport 10W-60

Това е маслото, който може си го позволи няма грешка от няколко месеца съм с него и
TDS си мърка :lalala:

Ангелинов
Аватар

Мнение от Ангелинов » 24 Окт 2009, 18:16

За М50В20 5w40 ще е добре ли през зимата ?
Защото ще ми изпадне на далаверка - 5лв литър.
За съжаление обаче няма 10w40 :cry:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: carefully

Мнение от White 1913 Power » 24 Окт 2009, 20:42

ше е чук за зимата

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от fANTONa » 29 Окт 2009, 17:50

Не е хубаво в колата да се слага масло по желание. За всеки двигател си има масло, препоръчано от производителя на автомобила или производителя на масло. Има си каталог - там си пише всичко.
За 5 лв литъра може да е далавера, но на двигателя няма да му е приятна далаверата ;)
БМВ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 29 Окт 2009, 20:57

Аз във вторник си сложих 10W-40 BMW HighPower Special и съм доволен за сега, ще видим кога ще се разтрака пак :D

Ангелинов
Аватар

Мнение от Ангелинов » 29 Окт 2009, 23:00

fANTONa написа:Не е хубаво в колата да се слага масло по желание. За всеки двигател си има масло, препоръчано от производителя на автомобила или производителя на масло. Има си каталог - там си пише всичко.
За 5 лв литъра може да е далавера, но на двигателя няма да му е приятна далаверата ;)

Маслото , за което става дума не е куча марка или нещо подобно.
Просто е присвоено :winky:
За това питам дали за зимата 5w40 , което е по-рядко от предписаното по каталог ще е ок на студа ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от fANTONa » 29 Окт 2009, 23:44

Разликата между 5W40 и 10W40 е само при палене на студено. И то докато загрее двигателя. Останалите разлики вече са в самите свойства на маслото. Ако искате вярвайте, по каталог, на всички BMW-та им дават синтетика 5W40. Говоря дори и за 90 година ( стига да са добре поддържани)

Утре ще правим тест с нашите масла. На моето Е36 318ис , 250 000 км, карано последния път с 10/40 , не трака, гори масло към 7-800 грама за 10 000 км... ще му сложим синтетика 5W40 и ще следим дали ще има негативни последствия (като по-шумен двигател, тракане или нещо подобно) тъй като много хора по една или друга причина прекалено рано са почнали да карат колата си на полусинтетика, без това да е нужно и сега ме питат дали могат да минат пак на синтетика. Разбира се това до голяма степен зависи от моментното състояние на двигателя. Но скоро ще разберем за какво иде реч :)
БМВ

ПредишнаСледваща

Назад към E34