адски изнервящо скърцане на волана
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- jibo
- младши ентусиаст
-
- Кара: Bmw 320 d ,E36 TDS
- Мечтае да кара: BMW X5
Re: адски изнервящо скърцане на волана
ако скърца само от студеното е някоя пласмаса а ако скърца и при топло и студено е едно лагерче 27 лв мисля че беше +, - 1 ,2 левастан написа:При мен също при свален волан не скърцаше, но недей да въртиш лентовия кабел докато е свален че после трябва да го центрираш и си е играчка. Аз лично свалих волана и напръсках лентовия кабел през отворите които на тая снимка се падат на 12, 1 и 7 часа. Това е отзад на волана
http://www.wokke.de/ET/Lenkrad/12.JPG
След това го завих за кормилния прът с централния болт и контричката отключва лентовия кабел да може да се върти. От лицевата страна също има подобни отвори - и там напръсках обилнос ВД40. След това малко го развъртях по 1-2см наляво надясно. Ще видиш статичната и въртящата се част на лентовия кабел и всичко ще ти се изясни. Изчаках 5-6мин и пак напръсках. Сложих бега, свързах всички букси и след още 10ина минути и направих няколко завоя в квартала да го пробвам. Това реши проблема при мен
- стан
- старши ентусиаст
-
- Кара: '94 Opel Corsa B
Защо винаги се намира някой който да е толкова категоричен, като казвам че при мен не беше нито от лагер и нито от пластмаси и гарантирам за това на 100%
- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
Стан, благодаря за бързия отговор !
Мисля и аз да пробвам по този начин... Ние пръскахме по окръжността, където си мислех че има търкане - твоя начин наистина изглежда по-правилен, макар че от снимката не мога да се ориентирам дали тези отвори наистина са дупки към лентовия кабел вътре, или просто служат за захващане на волана... (а за отворите отпред казано честно не си спомням
). Но след като при теб е сработило, се надявам и при мен да стане.
P.S. Колкото до изграчката при нагласянето, знам за какво става въпрос. Даже се оказа, че моя лентов кабел е малко дефектен. Изглежда от "централна позиция" трябва да прави по 3 пълни оборота в ляво и дясно (общо 6), докато моя прави по 2,5 оборота (общо 5). Не е ясно какво е ставало с лентовия кабел че да се стигне до тук... Казано честно не съм усещал разлика или проблеми в завиване или нещо, но ни препоръчаха да го сменя (но досега не ми е оставало време). Нямам представа колко върви лентов кабел втора употреба (нов май е над 200-250 лв.), може би трябва директно да го сменя, дори и извън проблема със скърцането... ако не струва майка си и баща си...
Jibo, трудно ми е да дефинирам... като че ли на студено скърцането се засилва, но иначе е целогодишно. Понякога спира напълно за 1-2 дена (дори в най-голямия студ през зимата) и след това пак се появява.
Ако можеш да ми покажеш кое точно лагерче според теб прави работата (на някоя схема на волана или нещо подобно) ще съм ти благодарен. Ако е за ~30 лв, съм склонен да ги прежаля ако ще спре скърцането.
Мисля и аз да пробвам по този начин... Ние пръскахме по окръжността, където си мислех че има търкане - твоя начин наистина изглежда по-правилен, макар че от снимката не мога да се ориентирам дали тези отвори наистина са дупки към лентовия кабел вътре, или просто служат за захващане на волана... (а за отворите отпред казано честно не си спомням

P.S. Колкото до изграчката при нагласянето, знам за какво става въпрос. Даже се оказа, че моя лентов кабел е малко дефектен. Изглежда от "централна позиция" трябва да прави по 3 пълни оборота в ляво и дясно (общо 6), докато моя прави по 2,5 оборота (общо 5). Не е ясно какво е ставало с лентовия кабел че да се стигне до тук... Казано честно не съм усещал разлика или проблеми в завиване или нещо, но ни препоръчаха да го сменя (но досега не ми е оставало време). Нямам представа колко върви лентов кабел втора употреба (нов май е над 200-250 лв.), може би трябва директно да го сменя, дори и извън проблема със скърцането... ако не струва майка си и баща си...
jibo написа:ако скърца само от студеното е някоя пласмаса а ако скърца и при топло и студено е едно лагерче 27 лв мисля че беше +, - 1 ,2 лева
Jibo, трудно ми е да дефинирам... като че ли на студено скърцането се засилва, но иначе е целогодишно. Понякога спира напълно за 1-2 дена (дори в най-голямия студ през зимата) и след това пак се появява.
Ако можеш да ми покажеш кое точно лагерче според теб прави работата (на някоя схема на волана или нещо подобно) ще съм ти благодарен. Ако е за ~30 лв, съм склонен да ги прежаля ако ще спре скърцането.
Правил съм по неволя манипулацията с разглабянето на лентовия кабел и настройката на централната му позиция
, няма нищо сложно. И не смятам, че 2.5 оборота във всяка посока са нередни, и при мен е така. Самият волан има от край до край 3 или 3.5 оборота (вече не помня), така че се вписва в 5-те (колата е с хидравлика)!
Виж, ако колата е без хидравлика, тогава вече 5-те оборота на лентовия кабел няма да стигнат и кабелът ще се скъса след известна експлоатация!

- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
Покрай тази тема, се заслушах отново във волана... даже му се бях "наточил" да го пробвам пак с някои от методите споменати в темата.
Само че, изведнъж май нещо замплъкна.... може да се уплашил като е усетил какво му замислям....
Иначе сериозно - почвам да си мисля че скърцането идва не толкова от топло или студено, (сега е доста студено например), а по-скоро от сухо или влажно време...
Сигурно звучи тъпо (как външната влажност може да повлияе толкова вътре във волана), но знам ли... опитвам се да гадая, но не е от топло или студено....
Само че, изведнъж май нещо замплъкна.... може да се уплашил като е усетил какво му замислям....

Иначе сериозно - почвам да си мисля че скърцането идва не толкова от топло или студено, (сега е доста студено например), а по-скоро от сухо или влажно време...

Сигурно звучи тъпо (как външната влажност може да повлияе толкова вътре във волана), но знам ли... опитвам се да гадая, но не е от топло или студено....
- jibo
- младши ентусиаст
-
- Кара: Bmw 320 d ,E36 TDS
- Мечтае да кара: BMW X5
ако почне пак така пробвай да напръскаш със силиконов спреи тези пласмасиBMW Addiction написа:Покрай тази тема, се заслушах отново във волана... даже му се бях "наточил" да го пробвам пак с някои от методите споменати в темата.
Само че, изведнъж май нещо замплъкна.... може да се уплашил като е усетил какво му замислям....![]()
Иначе сериозно - почвам да си мисля че скърцането идва не толкова от топло или студено, (сега е доста студено например), а по-скоро от сухо или влажно време...![]()
- a papazi?
- Потребител
-
- Кара: е36 320i coupe e60 545i
- Мечтае да кара: M6
Хора проблема ми се реши за има няма 8лв. Купих си от Бриколажа WD40 пръснах 5 6 пъти и вече нищо не се чува като нов стана .. Поне при мен беше от пластмасите и студа... лятото нямах проблеми.. WD-то му е майката...
)))

- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
jibo написа:ако почне пак така пробвай да напръскаш със силиконов спреи тези пласмаси
Честита нова година на всички ! Много здраве и успехи през новата 2010 г. !
А сега по темата - ами пак се разскърца...
Ще пробвам и аз тогава да напръскам без да свалям волана... Въпроса е "WD 40" или силиконов спрей ?

Повечкото мнения дето съм виждал бяха за "WD 40", но някъде бях прочел, че не бил добре точно за пластмаси, защото нещо разяждал...
За силиконовия спрей - искам да попитам, да не би да има различни видове (за различни цели), защото вчера гледах някакъв в Метро - в описанието пишеше, че е за механични части (вериги, метални части и т.н.)... казано честно описанието на WD40 доста по-близко отговаряше за смазване на скърцаща пластмаса....
Та ако може да ме ориентирате с какво в крайна сметка е по-добре да се опитвам да смажа ?
с обикновено масло за двигателя, но чисто... всичко си е наред и не разяжда нищо
- kyna
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318i E36 M43 '95
- Мечтае да кара: Ново ...
Реших и аз да се включа в темата, защото и на мен ми писна да слушам волана как скърца при завиване.
Днес за пореден път го отворих след като предните пъти не успях да премахна скърцането и НАЙ - ПОСЛЕ успях да се справя с проблема. Оказа се в пластамасовия черен кожух за лентовия кабел за еър бега и клаксона и една жълта кръла пластина, която държи затворен съответния кожух. Едната част на кожуха лагерува с тази пластинка и от там идваше скърцането - намазах го с технически вазелин и всичко се реши
Предните пъти отварях го мазах кабел, лагер и какво ли не описано по горе в постовете, но се оказа това!
Прикачам и снимка на въпростана жълта пластина и черния кожух на лентовия кабел
Днес за пореден път го отворих след като предните пъти не успях да премахна скърцането и НАЙ - ПОСЛЕ успях да се справя с проблема. Оказа се в пластамасовия черен кожух за лентовия кабел за еър бега и клаксона и една жълта кръла пластина, която държи затворен съответния кожух. Едната част на кожуха лагерува с тази пластинка и от там идваше скърцането - намазах го с технически вазелин и всичко се реши

Предните пъти отварях го мазах кабел, лагер и какво ли не описано по горе в постовете, но се оказа това!
Прикачам и снимка на въпростана жълта пластина и черния кожух на лентовия кабел
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
стан написа:При мен също при свален волан не скърцаше, но недей да въртиш лентовия кабел докато е свален че после трябва да го центрираш и си е играчка. Аз лично свалих волана и напръсках лентовия кабел през отворите които на тая снимка се падат на 12, 1 и 7 часа. Това е отзад на волана
http://www.wokke.de/ET/Lenkrad/12.JPG
След това го завих за кормилния прът с централния болт и контричката отключва лентовия кабел да може да се върти. От лицевата страна също има подобни отвори - и там напръсках обилнос ВД40. След това малко го развъртях по 1-2см наляво надясно. Ще видиш статичната и въртящата се част на лентовия кабел и всичко ще ти се изясни. Изчаках 5-6мин и пак напръсках. Сложих бега, свързах всички букси и след още 10ина минути и направих няколко завоя в квартала да го пробвам. Това реши проблема при мен
Колега тея дупки на 12, 1 и 7 часа ли си напълнил, че сега като захладня и почна пак и адски много ме дразни....
Аз понеже не съм разбирач ше я закарам някъде да го направят но някой ако може да ми каже какво да им кажа на момчетата в сервиза....
- стан
- старши ентусиаст
-
Но дали и на моята 120д ще е същото? Едва ли воланите са едни и същи...
- стан
- старши ентусиаст
-
Сигурно е подобно, пръскаш през дупките и раздвижваш, не знам само дали не може нещо да даде на късо, аз рискувах на сляпо и при мене не даде ма при тебе не знам
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2