"Фучене" около двигателя, играят оборотите на праз

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330Ci convertible

Мнение от vitamincpp » 11 Дек 2006, 23:06

Да не те разочаровам но мен ми се струва че най-вероятно са ти го фиксирали в едно от двете положения най-вероятно това което съответства на обороти под 4000 и сега ще губиш определена мощност при високи обороти. Във втория линк който съм дал някакъв австралиец разправя как си е купил от Ибей за 10 паунда такъв клапан нов и във високите обороти все едно турбо му се включвало , такава била разликата с неработещия му стар Диса клапан. Питай ги тия майстори за какво иде реч и ще се радвам да обясниш. Аз моя клапан съм го чувал да побръмчава, но напоследък не съм му обръщал внимание. Не мисля да давам 300 лв засега :) По нататъка може да ги сменя и двата заедно със стъпковото моторче щото един майстор ми разправя че имало някаква пукнатина, ама това е като събера 700лв за глупости :)

Тоя клапан между другото казват че не се ремонтирал и бил запечатан, но ако някой го е изследвал да пише - все пак българи сме и при нас 90% от неразглобяемите чаркове се ремонтират :mhihi:

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 11 Дек 2006, 23:29

Баце, над 4к и без това не ми трябват..... много рядко отивам там.... но пък това хич не значи, че ще го оставя така.... ше ме яде от вътре.... да не ми е наред нещо по колата...

Иначе за нов-стар_неработещ разликата... ами лесно мога да го пробвам утре, щото знам преди това какво е правела в тия обороти... само дето се чудя да не стане някой фал ако я напъна яко поради факта, че това чудо не работи.... а да не говорим, че в момента 300лв за това нещо нямам... и почвам да се чудя за second hand.... щото може и някое менте (евентуално) да се потърси, ма.... нещо не съм много навит...

Интересно ми е що от сервиза ми казаха, че е било към 90лв и то в Камор... или там се бъркат нещо за цената, или не е тая джаджа... ма мисля, че е първото...

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 11 Дек 2006, 23:54

DISA - Dual Resonanse Intake System (Variable Induction System)

Нещо като клапан, който служи за "избор" на източника на въздух на входа в зависимост от оборотите, като така подобрява производителността на двигателя след определени обороти.... общо взето гледам пише из нета, че това нещо е износено при повечето двигатели от М4х серията след като навършат 5-6 години...

Между другото одеве ми направи впечатление, че двигателя "звучеше" по различен начин.. утре, като я покарам малко повече ше видя каква/дали има разлика...

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5, Е60, Е30
Мечтае да кара: с талон
Детайли за колата: БМВ

Мнение от Se7ven » 12 Дек 2006, 0:09

Такова нещо на М40 не съм виждъл, обаче. :roll: И в реал ОЕМ-а го няма.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 12 Дек 2006, 0:14

Май трябва да се поправя.... М43 (ревизиран) и М44 сигура.... за М42 не съм сигурен, а на М40 го няма :uups: Някъде '94 го въвеждат....

Утре ще имам повече инфо... иначе все повече се насочвам към момента с оригинално-втора ръка.... че ново ще ме убие :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от vitamincpp » 12 Дек 2006, 2:11

Ами то щом се скапва на 5-6 годишни коли откъде ще намериш втора ръка работещ :) Аз мисля че моя работи но ако излезе някой лев мисля да го сменя с чисто нов.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 12 Дек 2006, 9:29

Еми идеята е, че ако го намеря за 4-50лв.... и да изкара 1 година пак е нещо.... щото новото.... :)
Пък и казват, че се захабява на повечето.... но не се чупи на всички :)

След малко отивам да го снимам и да видя дали е точно това, но по всяка вероятност е.... и да видя после точната цена в Камор и ше сравнявам с ментаците и по моргите...

ентусиаст
Аватар

Мнение от vitamincpp » 12 Дек 2006, 10:20

Успех! Като решиш въпроса сподели да разберем колко успешно и на какви пари е стъпило :)

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 12 Дек 2006, 11:12

Ей, не е DISA-та :D :D :D :D :D :D (вервай ми, камик ми падна от сърцето...)

Ама пак забравих да го питам да ми каже какво е точно... стои отгоре на двигателя, точно под предния джам.... иначе DISA-та я видях къде е, каза, че е ОК ;)

След малко ше постна снимка, че батериите на апарата заминаха....

P.S. Ето снимките:

Изображение

Изображение

Витамине, виж дали и при теб не е прецакано това и зат'ва да фучи... ама кат гледам, че и от DISA-та фучи при някои... може ти да си с по-голямото зло... :roll:

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 12 Дек 2006, 13:07

Ей го къде се намира:

http://img186.imageshack.us/img186/3219/dsc00066wa4.jpg

зад пръчката за маслото, вижда се лесно :)

P.S. Долу, в ляво, на ръба на тоя белия съд се вижда малко и DISA-та... :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от vitamincpp » 12 Дек 2006, 13:15

:shock: Даже не знаех че съществува такъв чарк :) И как да го разбера дали издава някакъв звук. Та това струвало 90 лв така ли? Твоя смениха ли го или нещо му оправиха.

Добре де и не мога да разбера какво ще му фучи на тоя клапан - то май и клапан не е - той има ли захранване и управлява ли се от електрониката или си е пасивен. Може би се отваря при определено налягане знам ли. Какво му се беше случило на твоя че да издава звуци. А и как ти фучеше - при мен само на празен ход се чува едно шшшшшшшш. Като кача леко оборотите и изчезва.
Последна промяна vitamincpp на 12 Дек 2006, 14:45, променена общо 2 пъти

CS-маниак
Аватар

Мнение от lowdriver » 12 Дек 2006, 13:35

Това на снимката е клапан свързан с вентилацията на картерните газове. ;)
Има го ,обаче, само при М43 и М44.
Изображение
Driver's Racing Team

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 12 Дек 2006, 15:03

Майстора ми точно казваше (когато му се обадих да го питам от какво може да е), че е "мембраната на картерните газове".... :) Явно го е уцелил от раз ;) Ае тоя пич разбира, признал съм го :)

vitamin, значи на празен ход като седи колата и дигна капака и едно такова специфично фучене се получаваше, супер отчетливо... няма как да ти кажа ако дигна оборотите дали е изчезвало, щото като се кача в колата и фученето на празен ход не го чувам... трябва да съм отпред и на вдигнат капак.... При мен явно се е разцепило и зат'ва е фучало така...

Иначе мойто като гледам са го залепили (то си личи), вероятно ще мога да си карам така без проблеми... колата вече не тресе, оборотите не играят, не усещам разлика във вървежа... но все пак ще го сменя, щото такива половинчати работи не обичам... да не говорим, че това кой знае дали работи на 100% по спецификация в момента...

ентусиаст
Аватар

Мнение от vitamincpp » 12 Дек 2006, 15:24

Благодаря за информацията, поне научих нещо ново за люБимата си :)Четох из нета и доколкото разбирам нямам симптоми за дефектен Crancase Breather Valve както се нарича тоя клапан. Като в софтуеъра "Нещо работи ли не го пипай" :mhihi:

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 12 Дек 2006, 15:32

Я дай инфо къде и какво си чел за тоя "хронометър" :D

ПредишнаСледваща

Назад към E36