Тапициране на вратите! (НАПРАВИ СИ САМ!)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Тапициране на вратите! (НАПРАВИ СИ САМ!)

Мнение от vangelov » 12 Юли 2011, 19:54

След дълга борба днес, стигнах до следните изводи които предполагам ще са полезни да бъдат споделени.

Коресилина не чисти дунапрена! Ако някой иска да ме обори да заповяда :) имам три кори за чистене още :).
Трябва хубава не много твърда телена четка или най-добре две, че борбата е жестока!
Трябва и яко лепило! Това, което ползвах е СМ54 писах по-горе за него. Добре е да се нанесе на двете повърхности и да изсъхне поне 10 мин!
Ако ще се ползва кожа, добре е да е еластична! Аз ползвах днес такава и стана много добре. Без гънки и подобни.
По въпроса за гънките - много е важно откъде се почва. Аз почнах от широката страна с по-малки кривини и стана много добре.
Пилотната проба беше предна лява кора и днес и утре ще стои нарочно на яко слънце /и дъжд/да видя дали ще изтърве лепилото.

Ако някой иска повече инфо да пита, сега вече имам ноу-хау и за таван и кори :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 320i

Мнение от bimer » 12 Юли 2011, 20:56

лепилото е хубаво,претапицирал съм със него а колата ми е черна и вътре става бая жежко и корите не са мръднали.това което забелязах че му трябва повече от 24 часа за да изсъхне хубаво. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 14 Юли 2011, 10:20

Само искам да добавя, за да сме максимално полезни на ентусиастите, които ще предприемат тази стъпка. Значи аз лепих при 33-35С външна температура.
Основата ми беше и е калпава /по-горе съм го описал/ това ме накара да полвам и пистолет с горещ въздух, за да отстраня някои частични разлепвания понеже в жегата лепилото по-дълго съхне. Нека това се има предвид! Също така добре е да се внимава с пистолета с горещия въздух, но не е толкова трагично - става!. А за тези, които ги е страх, могат спокойно да ползват сушоар. И пак добавям, кожата и лепилото са ключа към успеха! Единия компонент да не става, нищо няма да стане.

Успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320D

Мнение от kolov » 19 Юли 2011, 21:25

Ето и моите правени преди година и половина и до ден днешен са си същите :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Мнение от anton mutafchiev » 19 Юли 2011, 21:53

супер са добре е изпъната кожата

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Giovanni » 19 Юли 2011, 22:18

kolov написа:Ето и моите правени преди година и половина и до ден днешен са си същите :)

Би ли споменал какво лепило използва ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320D

Мнение от kolov » 20 Юли 2011, 21:25

CM-43 като си купувах кожата продавачката и препоръча това лепило ако не се лъжа каза, че е гръцко
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 20 Юли 2011, 23:06

перфектна работа, браво

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 26 Юли 2011, 10:10

Станало е перфектно! Браво. Скоро ще напиша и аз още малко по въпроса, че колегите които искат да си ги правят сами да са улеснени и да не се лутат като мен. :)
При мен се появи проблем с основата, който още изчаквам да видя дали ще продължи или вече е оправен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krisu » 31 Юли 2011, 0:08

Колеги, има ли някой тука дето да е претапицирал корите на купе, с м техник синия салон? Аз съм с такъв, корите на вратите са ми в син цвят и мисля да ги ъпгрейдна. Чудя се дали да не сложа алкантара на вратите, за да се върже с бордовете на седалките или пък да взема да си направя корите с черна кожа и да я вържа с черното табло. А седалките да си останат с алкантара по бордовете и син цвят в средата? Нещо обаче, фантазирам си с черна кожа кори... и някак си, губи ми се контраста. Ако някой е правил точно такъв модел, да прикачи един кадър... друго си е да се види нагледно. Ето за кой салон говоря:

Изображение
Coulthard написа:Ти кон дето бяга да не яде виждал ли си ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 03 Авг 2011, 17:14

kolov написа:CM-43 като си купувах кожата продавачката и препоръча това лепило ако не се лъжа каза, че е гръцко

:yes: Има и СМ-54, то е още по-добро.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320

Мнение от belial » 19 Яну 2012, 23:58

Не съм съгласен с колега по-горе, че дунапрена не може да се чисти с коресилин. Нанасям го с четка върху дунапрена, чакам максимум 5мин и после с парцал търкам. Така сравнително лесно и бързо се чистят корите.
Реших да пробвам с бяла естествена кожа (поне за такава ми я продадоха) и лепило СМ-54. Най-много ме притесняваше как ще се изпъне плътно кожата и дали след време няма да се разлепи. За мен най-сигурния начин е като се направят от парчета, така че извадих кройки (което хич не беше лесно). Досега не бях правил подобно нещо и затова започвам с задните кори. Парчетата ги заших с най-дебелия конец, който можах да намеря. С лепилото работих както пише в описанието - мажа и двете повърхности и чакам да съхне 10-20мин. Само че, да не оставям нещата на случайността и всичко да е плътно залепено, след като наложих кожата върху кората ги пъхнах във вакуум чувала. Ръбчетата ги подгънах и също ги намазах с лепило. И ето крайния резултат:
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 20 Яну 2012, 18:07

belial написа:Не съм съгласен с колега по-горе, че дунапрена не може да се чисти с коресилин. Нанасям го с четка върху дунапрена, чакам максимум 5мин и после с парцал търкам. Така сравнително лесно и бързо се чистят корите.
Реших да пробвам с бяла естествена кожа (поне за такава ми я продадоха) и лепило СМ-54. Най-много ме притесняваше как ще се изпъне плътно кожата и дали след време няма да се разлепи. За мен най-сигурния начин е като се направят от парчета, така че извадих кройки (което хич не беше лесно). Досега не бях правил подобно нещо и затова започвам с задните кори. Парчетата ги заших с най-дебелия конец, който можах да намеря. С лепилото работих както пише в описанието - мажа и двете повърхности и чакам да съхне 10-20мин. Само че, да не оставям нещата на случайността и всичко да е плътно залепено, след като наложих кожата върху кората ги пъхнах във вакуум чувала. Ръбчетата ги подгънах и също ги намазах с лепило. И ето крайния резултат:
Изображение Изображение

Не е идеално зле, не е трябвало да ги шиеш, но ти си знаеш

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krisu » 20 Яну 2012, 18:44

Пробвал е човека с шити парчета за да му е по-лесно, ама така като гледам, добре се е справил. И на мен не ми допадат шевовете щото са криви и развалят цялата линия... ама предполагам завбъдеще ще ги направи без да шие и реже парчета :yes:
Coulthard написа:Ти кон дето бяга да не яде виждал ли си ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320

Мнение от belial » 21 Яну 2012, 11:02

То така на парчета не е по-лесно, но всичко е въпрос на вкус. На мен мн ми харесват двойните шевове и затова така се пробвах. Иначе няма да имам никакъв продлем ако я направя от едно парче, с вакуума ще опъне хубаво кожата и ще си прилепно плътно навсякъде. А и точно шевовете подчертават линиите :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E36