Тапициране на вратите! (НАПРАВИ СИ САМ!)
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
Re: Тапициране на вратите! (НАПРАВИ СИ САМ!)
След дълга борба днес, стигнах до следните изводи които предполагам ще са полезни да бъдат споделени.
Коресилина не чисти дунапрена! Ако някой иска да ме обори да заповяда
имам три кори за чистене още
.
Трябва хубава не много твърда телена четка или най-добре две, че борбата е жестока!
Трябва и яко лепило! Това, което ползвах е СМ54 писах по-горе за него. Добре е да се нанесе на двете повърхности и да изсъхне поне 10 мин!
Ако ще се ползва кожа, добре е да е еластична! Аз ползвах днес такава и стана много добре. Без гънки и подобни.
По въпроса за гънките - много е важно откъде се почва. Аз почнах от широката страна с по-малки кривини и стана много добре.
Пилотната проба беше предна лява кора и днес и утре ще стои нарочно на яко слънце /и дъжд/да видя дали ще изтърве лепилото.
Ако някой иска повече инфо да пита, сега вече имам ноу-хау и за таван и кори
Коресилина не чисти дунапрена! Ако някой иска да ме обори да заповяда

Трябва хубава не много твърда телена четка или най-добре две, че борбата е жестока!
Трябва и яко лепило! Това, което ползвах е СМ54 писах по-горе за него. Добре е да се нанесе на двете повърхности и да изсъхне поне 10 мин!
Ако ще се ползва кожа, добре е да е еластична! Аз ползвах днес такава и стана много добре. Без гънки и подобни.
По въпроса за гънките - много е важно откъде се почва. Аз почнах от широката страна с по-малки кривини и стана много добре.
Пилотната проба беше предна лява кора и днес и утре ще стои нарочно на яко слънце /и дъжд/да видя дали ще изтърве лепилото.
Ако някой иска повече инфо да пита, сега вече имам ноу-хау и за таван и кори

- bimer
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 320i
лепилото е хубаво,претапицирал съм със него а колата ми е черна и вътре става бая жежко и корите не са мръднали.това което забелязах че му трябва повече от 24 часа за да изсъхне хубаво. 

Само искам да добавя, за да сме максимално полезни на ентусиастите, които ще предприемат тази стъпка. Значи аз лепих при 33-35С външна температура.
Основата ми беше и е калпава /по-горе съм го описал/ това ме накара да полвам и пистолет с горещ въздух, за да отстраня някои частични разлепвания понеже в жегата лепилото по-дълго съхне. Нека това се има предвид! Също така добре е да се внимава с пистолета с горещия въздух, но не е толкова трагично - става!. А за тези, които ги е страх, могат спокойно да ползват сушоар. И пак добавям, кожата и лепилото са ключа към успеха! Единия компонент да не става, нищо няма да стане.
Успех!
Основата ми беше и е калпава /по-горе съм го описал/ това ме накара да полвам и пистолет с горещ въздух, за да отстраня някои частични разлепвания понеже в жегата лепилото по-дълго съхне. Нека това се има предвид! Също така добре е да се внимава с пистолета с горещия въздух, но не е толкова трагично - става!. А за тези, които ги е страх, могат спокойно да ползват сушоар. И пак добавям, кожата и лепилото са ключа към успеха! Единия компонент да не става, нищо няма да стане.
Успех!
Ето и моите правени преди година и половина и до ден днешен са си същите 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- anton mutafchiev
- ентусиаст
-
- Кара: всичко що е с гуми
супер са добре е изпъната кожата
- Giovanni
- младши ентусиаст
-
kolov написа:Ето и моите правени преди година и половина и до ден днешен са си същите
Би ли споменал какво лепило използва ?
CM-43 като си купувах кожата продавачката и препоръча това лепило ако не се лъжа каза, че е гръцко

- baitun
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е36
- Мечтае да кара: Е46 М3
перфектна работа, браво
Станало е перфектно! Браво. Скоро ще напиша и аз още малко по въпроса, че колегите които искат да си ги правят сами да са улеснени и да не се лутат като мен. 
При мен се появи проблем с основата, който още изчаквам да видя дали ще продължи или вече е оправен.

При мен се появи проблем с основата, който още изчаквам да видя дали ще продължи или вече е оправен.
Колеги, има ли някой тука дето да е претапицирал корите на купе, с м техник синия салон? Аз съм с такъв, корите на вратите са ми в син цвят и мисля да ги ъпгрейдна. Чудя се дали да не сложа алкантара на вратите, за да се върже с бордовете на седалките или пък да взема да си направя корите с черна кожа и да я вържа с черното табло. А седалките да си останат с алкантара по бордовете и син цвят в средата? Нещо обаче, фантазирам си с черна кожа кори... и някак си, губи ми се контраста. Ако някой е правил точно такъв модел, да прикачи един кадър... друго си е да се види нагледно. Ето за кой салон говоря:

Coulthard написа:Ти кон дето бяга да не яде виждал ли си ?
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
kolov написа:CM-43 като си купувах кожата продавачката и препоръча това лепило ако не се лъжа каза, че е гръцко

Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
- belial
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 320
Не съм съгласен с колега по-горе, че дунапрена не може да се чисти с коресилин. Нанасям го с четка върху дунапрена, чакам максимум 5мин и после с парцал търкам. Така сравнително лесно и бързо се чистят корите.
Реших да пробвам с бяла естествена кожа (поне за такава ми я продадоха) и лепило СМ-54. Най-много ме притесняваше как ще се изпъне плътно кожата и дали след време няма да се разлепи. За мен най-сигурния начин е като се направят от парчета, така че извадих кройки (което хич не беше лесно). Досега не бях правил подобно нещо и затова започвам с задните кори. Парчетата ги заших с най-дебелия конец, който можах да намеря. С лепилото работих както пише в описанието - мажа и двете повърхности и чакам да съхне 10-20мин. Само че, да не оставям нещата на случайността и всичко да е плътно залепено, след като наложих кожата върху кората ги пъхнах във вакуум чувала. Ръбчетата ги подгънах и също ги намазах с лепило. И ето крайния резултат:

Реших да пробвам с бяла естествена кожа (поне за такава ми я продадоха) и лепило СМ-54. Най-много ме притесняваше как ще се изпъне плътно кожата и дали след време няма да се разлепи. За мен най-сигурния начин е като се направят от парчета, така че извадих кройки (което хич не беше лесно). Досега не бях правил подобно нещо и затова започвам с задните кори. Парчетата ги заших с най-дебелия конец, който можах да намеря. С лепилото работих както пише в описанието - мажа и двете повърхности и чакам да съхне 10-20мин. Само че, да не оставям нещата на случайността и всичко да е плътно залепено, след като наложих кожата върху кората ги пъхнах във вакуум чувала. Ръбчетата ги подгънах и също ги намазах с лепило. И ето крайния резултат:

- baitun
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е36
- Мечтае да кара: Е46 М3
belial написа:Не съм съгласен с колега по-горе, че дунапрена не може да се чисти с коресилин. Нанасям го с четка върху дунапрена, чакам максимум 5мин и после с парцал търкам. Така сравнително лесно и бързо се чистят корите.
Реших да пробвам с бяла естествена кожа (поне за такава ми я продадоха) и лепило СМ-54. Най-много ме притесняваше как ще се изпъне плътно кожата и дали след време няма да се разлепи. За мен най-сигурния начин е като се направят от парчета, така че извадих кройки (което хич не беше лесно). Досега не бях правил подобно нещо и затова започвам с задните кори. Парчетата ги заших с най-дебелия конец, който можах да намеря. С лепилото работих както пише в описанието - мажа и двете повърхности и чакам да съхне 10-20мин. Само че, да не оставям нещата на случайността и всичко да е плътно залепено, след като наложих кожата върху кората ги пъхнах във вакуум чувала. Ръбчетата ги подгънах и също ги намазах с лепило. И ето крайния резултат:![]()
Не е идеално зле, не е трябвало да ги шиеш, но ти си знаеш
Пробвал е човека с шити парчета за да му е по-лесно, ама така като гледам, добре се е справил. И на мен не ми допадат шевовете щото са криви и развалят цялата линия... ама предполагам завбъдеще ще ги направи без да шие и реже парчета 

Coulthard написа:Ти кон дето бяга да не яде виждал ли си ?
- belial
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 320
То така на парчета не е по-лесно, но всичко е въпрос на вкус. На мен мн ми харесват двойните шевове и затова така се пробвах. Иначе няма да имам никакъв продлем ако я направя от едно парче, с вакуума ще опъне хубаво кожата и ще си прилепно плътно навсякъде. А и точно шевовете подчертават линиите