Претапициране на таван
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
Re: Претапициране на таван
Ето 10 клипцета и успех на всички.http://www.youtube.com/watch?v=_nG8RBCMAyI&feature=related
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Колеги, кажете къде в София има магазини за платове за автотапицерии?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
- C8699HX
- младши ентусиаст
-
- Кара: от малък
- Мечтае да кара: Безаварийно
stony1 написа:Колеги, кажете къде в София има магазини за платове за автотапицерии?
Пътя за панчарево,от дясно ще гледаш за хотел Галант влизаш на паркинга на хотела и ще видиш склада

- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
C8699HX написа:stony1 написа:Колеги, кажете къде в София има магазини за платове за автотапицерии?
Пътя за панчарево,от дясно ще гледаш за хотел Галант влизаш на паркинга на хотела и ще видиш склада
Ok, благодаря

Българския вариант:
Re:
Smoocki написа:Впрочем имам и една астричка и на нея и се отлепи тавана тамън се мерикандисах да претапицирам и нейния ....и един приятел ми вика е ти тоя спреи и пробвай.
За мое учудване стана перфектно ,оказа се че въпросният срей се ползвал често от тираджиите понече им се разлепват таваните.Цената
му е около 35 лв и в итерес на истината може да си пръската тавана и без да го сваляте залепва на моемта и не остават петна
Магазина се намира на Сливница ако тръгнете от центъра посока Божурище след орион подминавате първата пряка и преди втората пряка от дясно .Магазина продава и масла ,Момо волани и сякакви такива работи.Препарата е 400 грама и става и за кори като плата не трябжа да е много промазан
Колега, сподели, моля те, повече инфо за въпросния спрей, ако си спомняш: поне производител, пък ако и търговското наименование се сещаш - безценно

И моят таван провисна целия и реших да го претапицирам . Ходих при едни тапицери да им видя майсторлъка но нещо не ми хареса и реших сам да си го направя .Порових се малко в нета и погледах някое друго клипче и ето резултата.

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
А някъде алкантар за тавани да сте срещали??? Ще търся такъв материал и идната събота и неделя ще се захващам!!!

- Memo85
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318 tds
Братя знаете ли каде в Плевен мога да намеря такъв плат или кожа за тапициране на тавана че ми провисна

- svilgg
- ентусиаст
-
- Кара: 97' E36 m43b18 sedan
- Мечтае да кара: E34
както е тръгнало така остана и да направите тема "да си претапицираме гюрука сами!" и нема да имате равни ...
евала на всички за труда , някой ден и мен като ме азстигне същата болест и аз ще разлиствам тук страниците така
евала на всички за труда , някой ден и мен като ме азстигне същата болест и аз ще разлиствам тук страниците така

- Joro_BMW
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36
- Мечтае да кара: m6
така и никой не каза как стоят нещата при шибедаха как се сваля и има ли опасност от повреда?
Ние сме гъзетата със BMW-тата такива искате златна треска....яя виж мутресите със мерцедесите такива вземаме за наша сметка..
- deemov
- младши ентусиаст
-
- Кара: ///M Sport Edition
mitkoy написа:Ето 10 клипцета и успех на всички.http://www.youtube.com/watch?v=_nG8RBCMAyI&feature=related
A някой може ли да ми каже тоя какво лепило ползва

- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
Някой може ли да покаже снимка на другата страна на тавана как е подгънат. И как започвате от средата към краищата или от задня край (примерно) към предния?
Аз ползвах момент на хенкел.Претапицирах тавана с плат и почнах от единия край към другия . Вратите ги претапицирах с кожа но при тях почнах от средата , защото чупките са доста дълбоки.
е това с шибидака и аз не го разбрах даже пуснах тема ама никои маи не е свалял !?
Mileitiii написа:Няма да питам ами ще кажа как сам си го направих .
Историята с провисналия таван е добре позната на много колеги . Още когато е малко разлепено от някой край , при мен беше от зад . Залепих го (това малко провисналото – НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА , после това лепило се чисти много трудно) , стана гадно , но поне не висеше . След около половин една година се отлепи целия , опираше в главата , абе гадно . Подлъгах се по един колега , който каза , че има перфектен и ще го даде за 40 и аз понеже нямаше как да го взема си свалих моя с идеята….. . Но въобще не беше перфектен и не го взех . Надявах се да си намеря оригинален за по-нормална цена ама не . Едно , че нямаше много и те цените 100 и нагоре . А пък за претапициране , ми те цените пак такива , а за колонките се почваше едно пазарене бетери циганин . Материала , който предлагаха всички , с които говорих беше изкуствена кожа , според мен много по-грозна от истинското . И така два месеца си карах без таван на няква грозна вата (изолацията) и без светлинки , без тях беше отвратително . Докато не се освободих и не го направих сам . Купих си материали . Не са скъпи до 30 лв мисля , че всеки ще се вмести дори и от най- скъпия магазин да пазарува . А именно :
16лв – Плат , (с дунапрен от едната страна . Линейния метър е 10лв , щеше да ми стигне 1,5 но имаше отрязан 1,6)
5,3лв – Лепило Хелми (гледах за други подобни , но те бяха по-гъсти , поне тези в магазинчето до вкъщи , Метро и Мр.Бриколаж . В магазина с платовете имат специално , но по 16кг май или нещо такова)
0,40лв – Четка (малка за размазване по извивките , и при подгъването)
3-4лв (нещо такова не помня) – Кориселин
Шпакли си имах , даже доста . Трябва и кърпа .
Общо 25,7лв и приблизително 3-4-5 часа труд , от които 2 с помощник при залепването .
Та така ето какво направих :
Сваляне на тавана от колата :
Свалят се всички дръжки , сенници , лампички без задните две . След това се махат средните колонки като първо се отвиват коланите – с голямата гайка , после се издърпват черните лепкави пластмаси (държат се само на щипки както и другите колонки) . Внимавайте с тях , защото като ги пипате остава черно и лепкаво по пръстите , което много ама много цапа , но и за това има решение изтъркват се с кориселин и вече не лепкат . После предните и накрая задните колонки , като задните не ги свалих ами само ги дръпнах от горе (при слагането ги използвах за подпиране) . Така тавана се държи само на уплътнението , като се избута от него тавана пада .
След това :
1 Отлепих стария плат , доодлепих го де.
2 Изчегъртах дунапрена останал след плата . Пробвах с шпакла , с телена четка на бормашината но все трудно ставаше и е така за пробата пробвах с шкурка . Оказа се най-лесно бързо и безпроблемно (Шкурката – 80 много малко парче отива за всичко)
3 Изчистване на старото лепило . Това беше най-гадното . Пробвах с шкурка (ква ли не) , с шкурка на бормашината и с телена четка ама трудно , трудно , бавно и гадно . Даже на едно място където се изчисти добре лепилото се показаха власинките на кората . След десет минутна борба паднах, взех един парцал полях го с корисилин и а таман да го запаля него , мене и тавана …… . Така става най-лесно и бързо , даже две в едно – махане на лепилото + обезмасляване . 0,5л ми стигна и остана малко .
4 Самото лепене – направих го с момето (и тя да свърши нещо за „Бръмбъръ” както тя му казва ) . Лепих ме го на четири участъка (първо мястото на единия сенник после и другото , след това едната голяма част (там където седи люка , който си има такъв) , после задната част и накрая го подлепихме ) . Лепилото го разнасяхме с шпакли и с малката четчица по гадните извивки и при подлепването (стигна ни една кутия голяма колкото тези за боя . За подлепването понеже останалото малко вече се беше по-спекло използвах пак същото , но от едно малко шишенце , което го купих при пробите) . Като се нанесе лепилото се изчаква 10-15 мин, и тогава се слага плата(пише го и на лепилото , но май по-добре залепва след 15) . После се натиска с кърпа не с пръсти или други израстъци с които разполагате, защото остават пръсти и некви подобни гадости (това с кърпата ми го каза момчето от магазина) . Мацката държеше , а аз с кърпата . На последния участък и казах смело да действа с другата кърпа и на едно място го сговни малко , но за да го видиш трябва да се вгледаш внимателно . И така до другия ден , когато изрязах дупките . Най-гадно при дупките е поставянето на ламаринката при голямата лампа , тази 3 в 1 . С нея борбата продължи 30тина мин и накрая така я сложих , че трябваше да сложа и плафона на свалената кора ,защото трябваше да се бутне от зад . Надявам се да не ми изгори крушка там , че май няма да се навия лесно да я сменя . И това е после го поставих стана супер , всички казват , че е кат оригинален . Но има и още два дефекта най-отпред се нагърчи леко при извивката от единия край и при извивката , зад голямата лампа . Не се вижда от вътре , а едва ли някой от вън ще тръгне точно там да зяпа . Сега най- важното което всеки би питал : КЪДЕ Е МАГАЗИНА С ПЛАТОВЕТЕ - за да не стане няква комерсиална обява , който го интересува ще му кажа на : лично или може да ми звънне на 0878739111 – Милети . Бих помогнал на всеки които мисли , че сам не може да си го направи и не му се ходи при някъв „тъпицър” стига да имам свободно време .
Ако ми кажете как да кача снимки ....................
Аха накрая![]()
![]()
Браво колега много добра тема ++++