Е36 геометрия

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Аватар
Детайли за колата: mnoo fast ;)

Е36 геометрия

Мнение от Zaho » 14 Ное 2007, 16:33

Здравеите да попитам при смеряване на геометрията на автомобила какво се настроива някои правил ли го е скоро и колко струва ?

ботокс ефект 
Аватар
Кара: черна сянка
Мечтае да кара: още по-черна сянка

Мнение от Dido_stz » 14 Ное 2007, 16:40

реглаж преден мост-15 лв.
ама първо си раздвижи болтовете на хидравличната рейка ,че да не губиш време на канала при самия реглаж
the project is ready....
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525dA
Мечтае да кара: м6

Мнение от moni76 » 14 Ное 2007, 16:42

...ама първо трябва да направиш задния и чак тогава предния ;)
My BMW history:
'91 E36
'97 E36
'00 E46
'01 E46
'99 E39
'03 E39

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c&NR=1 8)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bate raiko » 14 Ное 2007, 16:43

Колега, ако съм те разбрал правилно говорим за геометрия на купе, а не за мостове. Та ако е така, преди време се интересувах от подобно упражнение за едно А 3, но ме стреснаха с цените - имам някакви спомени,, че ставаше въпрос за цифри около и над 400 лв. :confused: :confused: ......Принципно уредът се нарича дозер, сравнително рядко разпространен е, работещите с него си имат данни за параметрите на съответните марки и модели....Повече от това не мога да ти помогна!! Поздрави!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 14 Ное 2007, 16:50

И аз за това си помислих , дето казва бат райко.Инфо нямам.
А реглажа се прави и на двата моста, 25 съм плащал.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Ное 2007, 16:50

Ето ги и стойностите за преден и заден мост на Е36

Изображение

данните са от BMW 3-Series E36 Service Manual (Bentleys)
Последна промяна tsb_bg на 14 Ное 2007, 16:53, променена общо 2 пъти

Аватар

Мнение от Zaho » 14 Ное 2007, 16:52

bate raiko написа:Колега, ако съм те разбрал правилно говорим за геометрия на купе, а не за мостове. Та ако е така, преди време се интересувах от подобно упражнение за едно А 3, но ме стреснаха с цените - имам някакви спомени,, че ставаше въпрос за цифри около и над 400 лв. :confused: :confused: ......Принципно уредът се нарича дозер, сравнително рядко разпространен е, работещите с него си имат данни за параметрите на съответните марки и модели....Повече от това не мога да ти помогна!! Поздрави!!

Да точно това имам предвид. Има ли го това нещо в БГ ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bate raiko » 14 Ное 2007, 16:57

Захо, здрасти пак!! Отивам да взема булята от работа :lol: , ама като се прибера в къщи ще се поразровя пак из архивите - имам спомени, че ми говориха нещо за Горубляне, после из нет-а открих някакъв сервиз.....забравил съм, приятелю, но ще открия нещичко и вероятно ще ти го пусна като л.с.!! Поздрави!!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Ное 2007, 16:57

Ако става дума за "дозер" това е машина (хидравличен стенд), която определя (възстановява) геометрията на купето по предварително зададени от производителя референтни точки и разстоянията между тях.
Чувал съм, че има в сервиза на Аudi/VW в Дружба, но за цени не знам

Аватар

Мнение от Zaho » 14 Ное 2007, 17:00

Просто искам да съм сигурен в автомобила си преди да почна да си го глася с едно друго

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Ное 2007, 17:21

Zaho написа:Просто искам да съм сигурен в автомобила си преди да почна да си го глася с едно друго

Ако автомобила ти не е претърпял сериозна катастрофа или не е здраво изгнил (да са поддали греди, рогове, кутии и т.н.) вероятността да е "ибягала" геометрията е много малка. Все пак е BMW :D

Аватар

Мнение от Zaho » 14 Ное 2007, 17:26

По принцип е в перфектно състояние но предницата ми е като нова радиатора също е чисто нов и затова си исля че е имала удар преди да я взема а пък аз доста я тормозя с дрифтове от което знам че се огъва купето пук и като сложих по големите джанти стана доста по тромава макар че сега с новите гуми е по добре старите бяха доста износени мож еи да не са били балансирани

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Ное 2007, 17:43

По предницата и по-специално по коша има толкова много кабели, маркучи и пластмаси, че и при най-внимателната подготовка за боя се ще остане някъде следа от интервенцията. Огледай я по-внимателно, както и за изчукване и заварки. Най-важно е роговетв да не са гърчени.
Колкото до радиатора - не е нужно да има катастрофа за да протече от някъде
Не че те кандърдисвам да не си провериш колата, но ако са такива цените $$$ а ти нямаш забележки, виж дали си струва

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 14 Ное 2007, 17:58

И понеже погледнах темата ти с снимките в Извън темата мога да ти гарантирам че удар е имало !!
Тази броня не е твойта липсват ти въздуховодите и другитте пластмаси по бронята и щом както казваш имаш нов радиатор можеш сам да си направиш сметката а дали геометрията ти е мръднала това може да се разбере и на обикновенн реглаж там в повечето случаи си личи много добре !!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bate raiko » 14 Ное 2007, 19:03

Захо, здрасти!! Ето ти малко линкове, в които се коментира въпросната машина:

http://www.opelclub-bg.com/forum/index. ... opic=17771

http://www.polibersh.com/index.php?a=1&f=service

http://www.sofiaauto.bg/?page=service_s ... id=1&lg=bg

http://korektauto.911.bg/a2/firm.asp?id=4606

http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 5a20124717

Обърни внимание на последния линк - той е от колега от форума, питането му е по-различно, но подхвърля, че е правил тест на дозер. Ако все още пише във форума, може би ще ти даде най-точната информация!! Ако не ти вършат работа линковете, които съм пуснал, просто влизаш в Гугъл, пишеш дозер, геометрия на купе, отмяташ търсене само в страници на български и.....да имаш нерви да четеш!!
Много съм скаран с техниката, затова изобщо не мога да кажа удряна ли е колата ти или не, аз стигнах до търсене на това чудо, защото стъклото на въпросната А тройка се сцепи, докато чаках пред КАТ да я регистрирам.....Та оттам знам, че един от най-явните признаци за проблеми в геометрията на автомобила е именно спукано стъкло....Около месец след приключенията ми с А тройката, с мой роднина от Бургас два-три дни гледахме коли по Горубляне. Направо бях удивен колко коли със спукани стъкла има......а "най-веселото" беше, че продавачите спокойно обясняваха, че..." колега, бе то от жегата се спука" :evil: :evil: !!!! Присъединявам се към мнението на tsb_bg, че трябва добре да прецениш дали си струва въпросният разход, ако автомобила не прави проблеми. Сега се сещам, че някъде в Ауди форума някой беше писал, че силни занасяния при натискане на спирачките също могат да индикират проблеми в геометрията. Поздрави и дано всичко е наред с колицата ти!!!!!

Следваща

Назад към E36