Изчисляване на максимална скорост на Е36 с диф от Е30.
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Самолет и мечтае да кара подводница
Re: Глупав въпрос, но... какво да се прави?
Ogi написа:Laverita написа:Ogi написа:аз го бях слагал защото ми трябваше сила... колата бе 1.6 102 коня компакт... при мен беше къс... ако на ис-ката и сложиш 4.10 ще ти дойде още по къс... според мен най-добре би ти паснало 3.65... ако си намериш купувай без да мислиш
Това, че ти е бил къс лошо ли е? Драсни малко повече по темата, че нищо не разбирамКакво значи къс и, че ще на мен ще ми бъде още по-къс? Бързо обръща оборотомера ли? Нали ми писа да не се замислям за 4.10, а да го слагам
за целта за която използвах колата това беше най-добрата модификация която бях направил... т.е. за дрифт по хубаво от късия диф на малък мотор няма...
т.е. ако си ползваш колата само за глъмотии късия диф ти е перфектно решение... обаче извън града си е мъка... на 5-та скорост на 110 км/ч бях на 4к оборота... на 130 бях на 5к оборота... най кофти ми беше като тръгнем към Калояново... колите си караха със средна скорост 130-140 и не ги бъркаше ама мен ме бъркаше защото за да ги гоня трябваше постоянно да я държа в 5-5500 оборота... иначе модификацията си заслужаваше защото колата просто подскочи... стана в пъти по пъргава и се опирах на коли които преди не си бях и помислял че мога да ги настигна...
решението си е изцяло твое... предцени си дали това че максималната ще ти е 170 няма да ти пречи... иначе за толкова малко пари няма как да докараш такава сила по друг начин...
А, има възможност, ако са прекалено къси скоростите да ги сменя? И кой скорости биха станали на м44б19?
- petio_bmw 318is
- ентусиаст
-
- Кара: M42 POWER
Re: Изчисляване на максимална скорост на Е36 с диф от Е30.
Нали целта беше да ти станат къси скоростите,като смениш дифа.
Слагаи си късия диф дрифти си и ги минаваи сичките,а като ти се кара с 200 си сложи стария и тва е.

Слагаи си късия диф дрифти си и ги минаваи сичките,а като ти се кара с 200 си сложи стария и тва е.

- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30
1. Като начало знам, че въртящия момент на моя мотор м44б19 е 180 nm. при стандартния диф 3.45. На базата на какво е изчислен този въртящ момент?
2. При диф 4.10 този въртящ момент ще се покачи ли и с колко? Как мога да разбера горе-долу?

1. Като начало знам, че въртящия момент на моя мотор м44б19 е 180 nm. при стандартния диф 3.45. На базата на какво е изчислен този въртящ момент?
2. При диф 4.10 този въртящ момент ще се покачи ли и с колко? Как мога да разбера горе-долу?
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Laverita написа:Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30![]()
въртящият момент, май, беше характеристика на мотора, а не на дифа и скоростите, знам ли и аз?

п.с. а за пренареждане на скоростите никой нищо не каза - 1;2;3;4 къси, 5 овердрайв, па си карай извънградско

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
Колега, извинявам се за глупавия въпрос, но какво ще рече овърдрайв?
- s_kolev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 318ti
- Мечтае да кара: всичко
- Детайли за колата: М42б18 '94
vicho написа:Laverita написа:Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30![]()
въртящият момент, май, беше характеристика на мотора, а не на дифа и скоростите, знам ли и аз?![]()
п.с. а за пренареждане на скоростите никой нищо не каза - 1;2;3;4 къси, 5 овердрайв, па си карай извънградско
Скоростната кутия и дифа се явяват множители на въртящ момент. Въртящият момент на колелата(при различните скорости) и на вала не са едно и също число.
справка: viewtopic.php?f=29&t=13753
п.с. овърдрайв е когато скоростта е повишаваща(оборотите на вала са по малко от тези на кардана), сиреч ако е с по-малко предавателно число от 1 е овърдрайв (на е30 5тата е овърдрайв 0.81, затова и ползват по къси дифове)
- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
s_kolev написа:vicho написа:Laverita написа:Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30![]()
въртящият момент, май, беше характеристика на мотора, а не на дифа и скоростите, знам ли и аз?![]()
Скоростната кутия и дифа се явяват множители на въртящ момент. Въртящият момент на колелата(при различните скорости) и на вала не са едно и също число.
справка: viewtopic.php?f=29&t=13753
п.с. овърдрайв е когато скоростта е повишаваща(оборотите на вала са по малко от тези на кардана), сиреч ако е с по-малко предавателно число от 1 е овърдрайв (на е30 5тата е овърдрайв 0.81, затова и ползват по къси дифове)
Колега мерси за линка към темата и старанието да обясниш, но... почти нищо не разбрах и по-точно изчислението

- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
Laverita написа:Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30![]()
aз и на лично ти го обясних, ама кой да чете, не знам за какво питаш изобщо като не искаш да си направиш труда да почетеш малко и сам да се сетиш за кво иде реч, няма как някой от форума да ти го налее в главата

ей ти малко материал от 1ви клас да прочетеш
http://en.wikipedia.org/wiki/Gear_ratio
- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
BiTurbo написа:Laverita написа:Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30![]()
aз и на лично ти го обясних, ама кой да чете, не знам за какво питаш изобщо като не искаш да си направиш труда да почетеш малко и сам да се сетиш за кво иде реч, няма как някой от форума да ти го налее в главата
ей ти малко материал от 1ви клас да прочетеш
http://en.wikipedia.org/wiki/Gear_ratio
Интересуваше ме този въртящ момент, който имам сега - 180 с диф 3.45, на колко ще стане с новия диф 4.10; а не сметки от вишата математика

Прочел съм какво си ми писал, но не е толкова лесно да се схване, след като го виждам за първи път.
Все едно да ти дам да разбереш богословки материал, тъй като съм магистър по богословие и да те видя ти колко ще разбереш независимо от това колко ще си блъскаш главата

Не е нужно да ми го налива някой в главата, а да ми го напише с прости думи като краен резултат, и да ми каже как е стигнал до него, ако може да се обясни разбира се. Или с две думи: как новия диф 4.10 ще повлияе на въртящия момент - 180, ако изобщо повлияе?
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
хмм малко ще просто казано ,но ако смениш сегашния диф 3.45 с 4.10 ще повишиш въртящия момент с около 20%
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
///M Power написа:хмм малко ще просто казано ,но ако смениш сегашния диф 3.45 с 4.10 ще повишиш въртящия момент с около 20%
Благодаря ти колега

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Laverita написа:///M Power написа:хмм малко ще просто казано ,но ако смениш сегашния диф 3.45 с 4.10 ще повишиш въртящия момент с около 20%
Благодаря ти колегаТова исках да разбера горе-долу. Тези 20% сам ще си ги сметна
и в другата тема ти казах , не мисля че диф 4.10 ще е добре , минимума е 3.91 , ако търсиш ускорение , понякога губиш от честата смяна на предавките , БМВ-тата има доста добре изчислени диф и кутии

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
///M Power написа:Laverita написа:///M Power написа:хмм малко ще просто казано ,но ако смениш сегашния диф 3.45 с 4.10 ще повишиш въртящия момент с около 20%
Благодаря ти колегаТова исках да разбера горе-долу. Тези 20% сам ще си ги сметна
и в другата тема ти казах , не мисля че диф 4.10 ще е добре , минимума е 3.91 , ако търсиш ускорение , понякога губиш от честата смяна на предавките , БМВ-тата има доста добре изчислени диф и кутии
Ами колега, то аз си падам малко експериментатор и исках да опитам с този диф 4.10, пък ще видим какво ще излезе

Изказа се и менение от колегата ИВЧО3, което малко ме озадачи: "Не изчетох мненията по темата докрая, само напомням, че в първия си постинг написахна е30 с бензинови и дизелови двигатели скоростната кутия е с овърдрайв, което означава, че петата скорост е повишаваща, или по-просто оборотите на двигателя на пета предавка са по-ниски от оборотите на карданния вал. За това диф с предавателно отношение 4.10 идва като 3.45 на седан, или купе е36, като имаш в предвид и по-големия диаметър на колелета на е36. Всеки сам решава за себе си, моето мнение е не само не си заслужава, но направо си е пълно безумие да сложиш диф от 3.82, а да не говорим 4.10."
Днес ще го монтирам и довечера ще пиша какво се е получило

- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
vicho написа:Laverita написа:Момчета, дайте малко да разширим темата и да поговорим за въртящия момент в този случай с диф 4.10 от Е30![]()
За това и аз се бях сетил и разпитвах и т.н. исках да ми пренаредят скоростната така че 5-тата да ми е извънградска а от 1-ва до 4-та да си останат както са си... за съжаление не получих достатъчно информация а и като чух че приблизително към 300-400 лв. струва едно пренареждане на кутия тотално се отказах

- Laverita
- кандидат ентусиаст
-
Аз не знам, но моя мотор м44б19 и скоростната кутия са от компакт и се чудя дали има някаква разлика между скоростната кутия на 318is купе? Нещо ми се струват прекалено дълги мойте скорости
Преди да сложа м44б19 с неговите си скорости, на предишния ми мотор м43б18 скоростите му като че ли ми се струваха по-къси и много бързо обръщане оборотомера