Липсата на качествени инженери!!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Липсата на качествени инженери!!!

Мнение от Nickelback » 27 Окт 2010, 12:26

Колеги, ТУ-София учи единствено и само на дисциплина и нищо повече.
Може би 5% от знанията си съм ги придобил там. Останало - сам. Сигурно 70% от колегите ми КСТ бяха с нагласата, че някой ще им налива с фуния и те няма да си мръднат пръста. Ама така не става... Човек трябва да разчита основно на себе си, за да се реализира като инженер. Е, и приятели помагат, разбира се, но трябва и акъл. В ТУ не те учат да мислиш като инженер, там те карат да наизустяваш глупости и това си е. Единици бяха преподавателите, които искаха от теб да мислиш.

Като гледам как се провеждат лекции и упражнения в MIT, например, и се сетя за упражненията в ТУ с уредите от 62-ра година, просто се чудя да се смея или да рева какво е нивото.
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 27 Окт 2010, 14:11

acer написа:тва е некъв вид мазохизъм да учиш в ТУ- честно не ви разбирам, струва ми се женска професия и то за стари моми

Колега, кое е женска професия?!?!? :shock: Инженер ли е женска професия? Според мен един мъж преди всичко трябва да е инженер, за да може да се оправя в живота, освен случайно ако няма 10-ина слуги и хора за всичко. Ако се замислиш исторически дори, в праисторията мъжете са изобретявали всякакви оръжия и оръдия на труда, за да оцелява "семейството". Това, ако не е мъжка професия здраве му кажи... :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Мнение от yellowsubmarine » 27 Окт 2010, 14:15

Докато кьораво и сакато влиза и завършва вишу така ще е, вече много вишисти станаха
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dimov_ » 27 Окт 2010, 16:08

yellowsubmarine написа:Докато кьораво и сакато влиза и завършва вишу така ще е, вече много вишисти станаха

Така е и според мен. Който не е искал той не е завършил в България. Сигурен съм, че всеки от нас познава една камара неграмотни и некадърни хора, които гордо развяват дипломи за висше образование.
Като с шофьорските книжки. Всеки кьорав и неграмотен мангал има книжка и кара "у лево".

Иначе смятам, че в България има много истински кадърни инженери /и всеки ден работя с такива/, но те са го постигнали, защото са го искали и са се отдали на това.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 27 Окт 2010, 16:35

Ще ви дам пример от челния ми опит.
Фирма се ръководи от управител, който е от същата националност като баш шефа (разбираемо)
Е фирмата се ръководеше зле, въпреки че управителя беше с образование от луната, и чукай си дипломи, и трябваше да се окаже почти пред фалит за да го отстранят въпросния управител, и да се назначат кадърни хора, макар и българи, за да тръгне фирмата обратно нагоре. Сума специалисти бяха изгонени преди това, само защото имаха свой виждания за оптимизиране на всичко, които къде добри къде не, не бяха зачитани...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 27 Окт 2010, 17:00

Аз пък като малък исках да ходя в автото и после в меи-то, ама ми пр*Ибаха работата и нещата ми тръгнаха на банка и пари от 8ми клас насам :confused:

Това не ми попречи да открадна занаята на един приятел на бащата и да лежа под колите по време на летните ваканции :1:

Не се срамувай. Всичко е съдба... ако ще и чистач да си, вършиш ли си работата с удоволствие винаги ще има работа за теб :winky:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 27 Окт 2010, 17:13

ако знаете тука при мене какви маймуни ме "управляват" :dummy:
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 27 Окт 2010, 17:25

Ще говоря за ТУ-София, там съм учил, наскоро, в английския факултет.

Заради стотиците турци, които записват всяка година в специалността, на цената от 2К $, и съответно тяхното нежелание да учат каквото и да е, общото ниво спадна тотално. Преди 10 години бройката им беше 20 на курс при 100 човека българи. Преди 5 години съотношението стана 50:50, сега на 100 турци се падат 20 българи. Тоест плащащите по 2К $ на година са 5 пъти повече. Макар и акредитирана, специалността, се превърна в помийна яма за анадолска сволоч, защото това са никакви пари за такова образование, общо взето.
Добрата новина за българите все пак е, че излизаш с диплома, акредитирана от съответния университет в Англия (на когото му се търси, ще намери къде и какво, кога) и ако имаш парите можеш да идеш да учиш магистратура директно там. Да речем магистратура в Уестминистър Лондон е от порядъка на 7-9К паунда на семестър. Не е нещо непосилно за тези, които искат нещо повече в този живот от родното блато.
Вариантите за допълнителна квалификация в чужбина далеч не се изчерпват с едната Англия. Страни като Германия, Швеция (в уни-то в Йонкьопинг има доста обещаващи разработки), Русия, подготвят изключителни кадри в някои доста тесни дисциплини.

За да обобщя, да не става твърде дълъг поста, че повечето тук на 3-тия ред са ми загубили нишката на мисълта - в България съществува качествено образование.

Всички, които плюят по родното образование са немотивирани лаици, чакащи някой да им налее в шамандурата дето я имат за глава. Е да, ама не, това не е гимназията, в университета правилата са други. Разбира се, че учебните планове са поостарели, посочете ми университет, където могат хайде да не е всяка, ама на 5 години да си променят учебните планове? А в сферата на ИТ 5 години вече са безнадеждно остарели технологии... Ако не си деен, ако не се занимаваш сам, ако не търсиш преподаватели да работиш по различни проекти, никой няма да дойде да ти покаже спецификите на инженерството (щото такова образование имам, за него само мога да кажа), ами всички ще те отсвирят, ще те пуснат с 3-4 на поредната поправка и студентът ще се превърне един от статистиката. Поредният некадърник с висше. Такива са над 90% от всички студенти в ТУ. Индивиди, чиято цел в живота е дипломата и някоя спокойна работица на държавно кресло, защото това е модерно в момента, там може да си некадърен и с години никой да не забележи, ти да си взимаш заплатката и осугуровчиците и да си трайкаш, щото наверемето само си търкал подметки в университета.

Останалите десетина процента къде са? Те съставляват т.нар. "изтичане на мозъци". Те намират парите, имат мотивацията, отделят времето и отиват да учат в чужбина. Защото тук условията все още не са т.нар. "пазарна икономика". Тук е странната категория "пост-комунист-социалист-тоталитарен преход". Защото условията навън предполагат, че щом си издрапал дотам, че да завършиш в "белия" свят, реализация ще намериш, а животът няма да бъде борба за насъщния, бензина и чифт гуми (все пак сме в автомобилен форум : ) )

И такива ми ти размисли. Който търси - намира, а който не иска - намира оправдание.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 34

Мнение от Munich Machine » 27 Окт 2010, 17:27

Кадрите все повече се обезценяват, а преподавателите нехаят за това. Защо им е на келешите да ходят на даскало, като могат да се хванат на бачкане някъде, че да може да си тикат студентския живот или да харчат парите на мама и на тати при условие, че най-сетне са далеч от тях (у градо). А пък на преподавателите за какъв Янко им е да се ядосват с безхаберието на келешите като и без да се напрягат психически ще си вземат същата мизерна заплата. Пък на ръководството на ВУЗ-овете им е все тая какво се случва, само да има някоя и друга програмка или стажче за студентите натегачи, че да може да си привличат повече студенти ( единиците които плащат чрез семестриалните си такси повечето пари за ''баницата'' на малцина от ръководството). Парите от програми се делят най-рационално помежду им и се оставя малко и за замазване на положението. А даскалите си се издържат от рушветчета и друг вид коствено подхранване на банкожите им сметки. Честото на печалившите! :)
Изображение

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 27 Окт 2010, 17:39

Като знам какъв инженер съм ме е страх на лекар да ида :mhihi: аз в ТУ се предадох още първия ден там трети и четвърти курс са промити мозъци :kuku:
Изображение
Изображение

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 27 Окт 2010, 17:41

ludnik написа:Повлиян от посещението на нашата звезда-премиер ББ в Техническия университет-София, искам да споделя моето мнение за липсата на качествени кадри в БГ. Бизнесът твърди, че няма инженери, които да отговарят на техните изискавания и че не могат да бъдат конкурентни с колегите си от ЕС, които има голяма и богата материялна база по време на обучението си.
От друга страна попадам да обяви от типа "Търся млад инженер до 25-30години с минимум 5 години трудов стаж и да владее 2 западни езика, с познания по 5-6 вида софтуерни програми". Къде е проблема, трябва да ти тарикат-шанаджия, някакъв ненормален или просто връскар, или пък да четеш като изоглавен в лаборатории отпреди 30 години?
Общо взето трябва ли да съжалявам затова, че уча в ТУ ?

Ами виновни са самите университети и работодателите в БГ.
Обяснявам - бакалавърската степен ми е по информатика, бях запален по програмиране тогава. След като влязох в университета ми потушиха огъня за отрицателно време както се казва. В смисъл - за 4 години учене имах около 20+ :shock: математически дисциплини и под 10 :shock: дисциплини свързани с истинско програмиране. От малкото програмиране, което "учихме" ни хакнаха първата година(2004-2005) на обикновен Борланд С++ в текстов режим :shock: Втората година "еволюирахме" до Вижуъл С++ версия 6, ама познай за кво го ползвахме - за чертане на кръгчета, квадратчета и т.н. Третата година пак така и четвъртата година ни натресоха възможно най-елементарните делфи и джава. И се димпломирахме набързо без да знаем кой знае колко програмиране, ма за сметка на тва знаехме баси многото математика. Сега, съгласен съм, че добрия програмист требе да е и добър математик, ама тва сега на какво прилича - тройно повече математика от информатика. Ми аз ако исках да ставам математик, щях да си запиша математиката не информатиката. Как да е. Записах после задочно магистратура КСМ(като КСТ ма не технологии, ми мрежи). Как да е тука поне всичко беше по същество, без никакви странични глупости. След бакалавъра, нали задочно записах, викам да потърсим работа. По 2-3 страници изисквания - да владее .NET, Java Enterprise и още няколко езика, да има еди колко си стаж, тва да има онова да има и накрая за заплата "конкурентно заплащане". На няколко места всичко ток - те доволни от тестове местове тва онова, аз доволен, че съм намерил ралта и идва момента на истината - в Русе ми предлагаха 400-500лв, най-високата оферта беше 600лв(тва есента на 2008-а) за 12 часа работен ден :shock: Във Шумен повече от 450 никой не ми даде. Във Варна топ-а беше 800 с 6 дневна работна седмица. Е как да се хванеш да работиш за някви келеши в БГ. Дадените пари за нито един град не са достатъчни. То тва за мен си е чиста подигравка и използване от страна на работодателите. Дай сега, като сме прясно завършили и нямаме 10 годишен стаж да взимаме по-малко от квартална сервитьорка. Ама то никой не ме насилвал, винаги можело да се намери някой на моето място. Ми хубаво намерете си мама ви проста работодателска. Хем искате да ви се върши работа, хем ако има начин да става за 200лв или направо безплатно. Ми сори майна ма мене ме няма в тая система. Слагайте някъв льольо или на зетя на брат'чеда(или няква друга рода) на пост, който грам не може да изпълнява и още много ще се реве "няма качествена работна ръка". Не, че няма, има, ма всички са зад граница. Никой не е блъскал 4-6 години в университета за да взима по-малко от кирлив таксиджия с основно. При мен има около 300 българи, аз познавам около 50-на от тях и като е ставало дума за заплати и България просто никога не е имало две мнения, всички едно и също казват - как да се върна в Б-я да работя същото за жълти стинки.
Друг пример от тази пролет. Пускам CV към Adecco ли са кви са там за 2nd lvl WINTEL админ към HP. Обадиха ми се още на следващия ден:
-Добър ден, добър ден, еди коя съм от ейч ар-а на Adecco и т.н.
-AD знаете ли?
-Даааа.
-HA?
-Даааа.
-DNS, DHCP, Networks, Backups и още няколко там ми изброи.
Аз все даааа, знам ги, имам опит.
Накрая най-интересното:
-Каква заплата(уточнява - чисто) очаквате?
Тва за София ставаше въпрос.
Викам ми 1500лв.
Отговора:
-О-о-о-о съжалявам, но това надвишава доста лимита, зададен ни от HP :shock:
Ми викам добре, лек ден ви желая и затворих. Е за кво си говорим въобще. Аз ако й бях казал, колко взимам реално като НЕ2nd lvl специалист сигурно удар щеше да получи :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 27 Окт 2010, 17:41

Хаос написа:Всички, които плюят по родното образование са немотивирани лаици, чакащи някой да им налее в шамандурата дето я имат за глава. Е да, ама не, това не е гимназията, в университета правилата са други. Разбира се, че учебните планове са поостарели, посочете ми университет, където могат хайде да не е всяка, ама на 5 години да си променят учебните планове? А в сферата на ИТ 5 години вече са безнадеждно остарели технологии...

Хаха... Тук се обърка лекинко... :) Нито съм лаик, нито съм немотивиран. Точно обратното, отидох в ТУ с ясната идея какво искам да уча и как да го използвам след това. Е, те не ме научиха на нищо съществено - нещата, които биха ми били полезни вече ги знаех от самостоятелни занимания - но аз сега се занимавам с това, което исках. Та си мисля, че имам всички основания да съм недоволен от обучението там, просто защото в него имаше камара излишни неща и адска липса на всякакво желание да ни научат на каквото и да било. Имаше и ентусиасти, един-двама... толкоз.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 27 Окт 2010, 17:47

Искам само да допълня, че в България има нужда И от земеделци, животновъди и още хиляди "професии", за които няма нужда от вишу, а не продал Пенчо от село Х двете крави, че чул, че Ганчо от съседното село У му подарили диплома, нищо че не може да си напише името.
Идеята ми е, че трябва по-пресято влизане в университетите и с по-малко бройки места поне 4 пъти :dummy:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f80 M3 Competition Package
Мечтае да кара: M6 GC

Мнение от stasko5 » 27 Окт 2010, 17:51

Абсолютно съм съгласен с колегата Feanor. И аз досега за 4 години в това ТУ почти нищо интересно не съм научил, а не е като да съм от преписвачите, които гледат само да минат. Имаше 3-4 интересни и полезни предмета за това време, другите бози съм ги учил, но просто без желание и така не се постига дълготрайно знание. За 4-те години работа, смея да твърдя, че съм научил много повече в сферата, в която работя, занимавам се с последните технологии, че даже и неща, които официално не са излезли. Просто се чудя как се очаква с тази суха подготовка, излизайки от ТУ някой да може да почне работа лесно, защото там те учат на някакви изкуствени и далеч от реалността неща. От друга страна наистина много малко са работодателите, които предлагат на младите хора да започнат от стажанти. Тук искам да дам един пример: моя шеф ми каза да намеря стажанти за обучение и работа, от толкова много колеги, приятели и т.н, които са в МЕИ, посмях да предложа само 3-ма, защото все пак гарантирам, че тези хора имат желание и са сериозни (едното момче е 1 година по-малък от мен и също е завършил ТУЕС).
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 27 Окт 2010, 17:59

Хех... ТУЕС е друга работа. От там оплаквания нямам, точно обратното - хората там са ентусиасти и ни научиха на страшно много. :) Донякъде и затова ТУ беше още по-разочароващо.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата