Затвориха "Арена" и "Замунда"
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Затвориха "Арена" и "Замунда"
Хаос написа:///Jonny написа:Което в БГ определено няма да има почва.
бе то и паспортите с биометрични данни бяха уж мираж в български условия
ама в момента даваш отпечатъци за паспорт и т'ва е положението
Май само в задграничният паспорт има биометрични данни
- ///Jonny
- кандидат ентусиаст
-
То за отпечатъците добре, ама си е съвсем друг тип налагане все пак това са личните ти документи, щеш не щеш. Доколкото :
си е чисто налагане на забрана, която трудно ще намери почва в доста европейски членки, а за БГ интернет пространството да не говорим.
но в статията по-горе има детайли за тва дето го готвят.
pre-crime, thought crime и такива стряскащи концепции...
си е чисто налагане на забрана, която трудно ще намери почва в доста европейски членки, а за БГ интернет пространството да не говорим.
Mariyan Tashev Aerial Productions
///Jonny написа:То за отпечатъците добре, ама си е съвсем друг тип налагане все пак това са личните ти документи, щеш не щеш. Доколкото :но в статията по-горе има детайли за тва дето го готвят.
pre-crime, thought crime и такива стряскащи концепции...
викате вземането на отпечатъци не е precrime?
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- ///Jonny
- кандидат ентусиаст
-
Вземането на отпечатъци за собствените ти документи ???! 

Mariyan Tashev Aerial Productions
alx написа:vlad0 написа:alx написа: не са спряни защото няма политическа воля по една или друга причина. друга тема.
или защото не е законно да бъдат спряни ?
как не е законно? закона е че имаш право да правиш копия само за собствена употреба (едно за в къщи едно за в колата примерно) и то само ако преди това си закупил продукта.
като не си го закупил- нямаш право да имаш копия.
сега- аз не ги защитавам защото за мене това си е изнудване... но принципа им е коректен. прави каквото си правиш, но да казваш че нямат право да си търсят парите при тебе е.. най-малкото наивно.
друго пише тук http://forum.arenabg.com/index.php?/top ... %BF%D1%80/

vlad0 написа:alx написа:vlad0 написа:alx написа: не са спряни защото няма политическа воля по една или друга причина. друга тема.
или защото не е законно да бъдат спряни ?
как не е законно? закона е че имаш право да правиш копия само за собствена употреба (едно за в къщи едно за в колата примерно) и то само ако преди това си закупил продукта.
като не си го закупил- нямаш право да имаш копия.
сега- аз не ги защитавам защото за мене това си е изнудване... но принципа им е коректен. прави каквото си правиш, но да казваш че нямат право да си търсят парите при тебе е.. най-малкото наивно.
друго пише тук http://forum.arenabg.com/index.php?/top ... %BF%D1%80/
"Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право, но при заплащане на компенсационно възнаграждение е допустимо:"... това с дебелите букви дето съм го подчертал какво мислиш че е?

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
виж как го тълкуват
Ако сте от България не се притеснявайте, защото чл. 25 от ЗАПСП Ви гарантира правото да копирате защитени произведения независимо върху какъв носител без съгласието на правоносителя и ако вършите това за лични нужди и с нетърговска цел и заплатите справедливо компенсационно възнаграждение. Това компенсациооно възнаграждение е включено в цената на празния носител (чл.26 от ЗАПСП), върху който записвате защитеното произведение и представлява 5% от стойността му. Така Вие предварително сте го заплатили още при покупката на празния носител. Ако обаче някой не е направил необходимото за да събере този определен със Закон налог това не е и не може да бъде Ваш проблем. Това е работа на министрите на на които Вие плащате заплатите.
българския закон в случая е импотентен.
тези неща се преследват според директива на европейския съюз- затова и натиска идва от там. не забравяй че българските закони са закони, но европейските директиви са "чадъра" отгоре и ние им "висиме" за пари затова- скачаме според тоягата (неуверено, но набираме сила)
та ако ти се чете.. потърси за "32001L0029" и ще разбереш за какво става въпрос.
механизъма за събиране на пари предварително (като част от ценообразуването на носители и записвачки) не работи и няма и как да работи- да не говориме че дори и да се събират някакви пари... одита им е невъобразимо невъзможен- затова и цялата тая пирамида беше заебана преди доста години в европата. текущите европейски закони (визирам немските и френските) са че нарушаването на авторските права е подсъдно и се ходи в затвора и се плащат глоби....
тези неща се преследват според директива на европейския съюз- затова и натиска идва от там. не забравяй че българските закони са закони, но европейските директиви са "чадъра" отгоре и ние им "висиме" за пари затова- скачаме според тоягата (неуверено, но набираме сила)
та ако ти се чете.. потърси за "32001L0029" и ще разбереш за какво става въпрос.
механизъма за събиране на пари предварително (като част от ценообразуването на носители и записвачки) не работи и няма и как да работи- да не говориме че дори и да се събират някакви пари... одита им е невъобразимо невъзможен- затова и цялата тая пирамида беше заебана преди доста години в европата. текущите европейски закони (визирам немските и френските) са че нарушаването на авторските права е подсъдно и се ходи в затвора и се плащат глоби....
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:та ако ти се чете.. потърси за "32001L0029" и ще разбереш за какво става въпрос.
.
чета и се образовам

Въпреки, че лично аз свалям главно сериали или филми, които не излизат по кината. Сериалите, защото работата ми е такава, че не мога да си правя планове кога да гледам телевизия, а другите филми няма къде да ги гледам ?!
На кино ходя поне 2-3 пъти месечно, ако има хубави филми

Това, което забелязвам, че изкарват 3Д продукции, които в момента не са много развити като пазар в БГ и няма как да се гледат масово в домашни условия.
За пример в Англия всяка седмица в 150 пъба дават 1 мач от Премиерлиг на 3Д! Имената на пъбовете не се обявяват предварително и се въртят.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
там пише, че интернет доставчиците не могат да бъдат държани отговорни за трафика, който минава през тях.
въпреки това, това е базиса, което те задължават доставчика да филтрира, за да се защити от нарушение на закона, което е абсурдно.
в норвегия това не мина пред съда... в дания след натиск мина.
честно казано въобще не ме интесува въпроса от гледна точка на торентите, а от принципна гледна точка.
който иска да му филтрират интернета, може да отиде на екскурзия в китай
всичко е една голяма каша.
"Article 5
Exceptions and limitations
1. Temporary acts of reproduction referred to in Article 2,
which are transient or incidental [and] an integral and essential
part of a technological process and whose sole purpose is to
enable:
(a) a transmission in a network between third parties by an
intermediary, or
(b) a lawful use
of a work or other subject-matter to be made, and which have
no independent economic significance, shall be exempted from
the reproduction right provided for in Article 2."
въпреки това, това е базиса, което те задължават доставчика да филтрира, за да се защити от нарушение на закона, което е абсурдно.
в норвегия това не мина пред съда... в дания след натиск мина.
честно казано въобще не ме интесува въпроса от гледна точка на торентите, а от принципна гледна точка.
който иска да му филтрират интернета, може да отиде на екскурзия в китай

всичко е една голяма каша.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
alx написа:Georgieff написа:alx написа:трафика на тракерите е типичен и "шаблони" се пишат лесно за него... за 1 седмица един малък екип дето разбира може да го спре почти изцяло ако има зад себе си волята на правителството и малко пари.
разбира се хората които разбират ще си намират начини да точат пак. но 99% от нормалните хора може да им се отреже достъпа относително лесно.
Колега, пропускаш нещо много важно тук - 80% от торент трафика може и да са филми и музика, но останалите 20% са абсолютно легални неща. Давам пример - всяка нова версия на ОС Линукс, а те са стотици, се пуска като торент, понеже официалните FTP сървъри се претоварват. Друг пример - стари анимационни или игрални филми, класическа музика, където авторските права са на практика изтекли. Аз обичам да гледам стари, но качествени филми - в момента само в Интернет могат да се намерят - все пак мисля че е по-добре да могат да се гледат, отколкото да не могат, поради това, че някой си евентуално щал да вземе някоя друга стотинка за това. Друг пример - искам да изпратя снимките от последното събиране на класа до всички в оригинал - общо 500 МВ - е най-лесно е да направя торент и да го кача в piratebay.
По твоята логика аз съм престъпник и трябва да ми бъде спрян трафика? Не забравяй, че достъп до сайтове може да се ограничава само в случаи на тежки престъпления, каквото нарушаването на авторски права не е и няма логика да стане.
Големият проблем на така наречените "праводържатели" е, че през торентите се превъртат и актуалните заглавия по кината и много хора се възползват. За тази цел всички тракери предоставят възможност на праводръжателите да сигнализират и линковете се трият. Обаче на тях не им се занимава с това и си мислят, че като спрат тракера ще си решат проблема. Да, ама не. Това можеше и да сработи през 20-и век, но не и в 21.
убягва ти "голямата принципна" картина... мисля. не искам да пиша за да не давам идеи които струват пари на разни хора, но като цяло ако някаква "дейност" е с двойно предназначение и ти я забраниш статистически, след това имаш лукса да й позволиш да се развива само в определена насока. един пистолет може да убие опасен престъпник, но може да убие и дете.. и въпреки това статистически пистолетите се използват по предназначение защото са забранени и само ако се държиш адекватно получаваш един (легално). разбираш ли?![]()
за линукс дистро-тата.. хайде моля ти се. мирори колкото искаш.
Отново пропускаш важната подробност, че с пистолета можеш да извършиш тежко престъпление (убийство) на един или повече хора. Затова и е въведен съответния режим за носене и притежание. С торент клиент и/или тракер можеш да извършиш престъпление срещу авторското и сродните му права, което е престъпление по НК, но в никакъв случай не е тежко престъпление.
Така че моля те включи тази важна подробност в "голямата принципна" картина. В крайна сметка законите част от "картината" ли са или не? Понеже ако не са, вече отиваме към друг казус, който не е много по темата.
Ще ти припомня и следния текст от НК:
Чл. 172А (5): За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права .
Всеки един от случаите по Чл 172А от НК подлежи на доказване пред компетентен съд. Гледам че си компетентен технически и ти е ясно доколко е възможно това да стане.
В твоя случай спирането и/или забраната на дадена технология би отнело права на гражданите в полза на малка група от тях (т.нар. Правоносители), което противоречи на Конституцията. Отделно че чисто логически това значи да се опиташ да спреш прогреса - нещо, което досега не е станало.
Touring & windsurf club
Отново пропускаш важната подробност, че с пистолета можеш да извършиш тежко престъпление (убийство) на един или повече хора. Затова и е въведен съответния режим за носене и притежание. С торент клиент и/или тракер можеш да извършиш престъпление срещу авторското и сродните му права, което е престъпление по НК, но в никакъв случай не е тежко престъпление.
не. не го мери така защото е изкривено. по твоята логика и обира на банка щом няма физически пострадали не е тежко престъпление. пък и аз не съм твърдял че е п2п е тежко престъпление... а че просто е нещо което трябва да е наказуемо под една или друга форма (виж следващия ми параграф)
Чл. 172А (5): За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права .
разбира се че е така и съм съгласен. но административния съд може да ти друсне такава глоба че...
Гледам че си компетентен технически и ти е ясно доколко е възможно това да стане.
В твоя случай спирането и/или забраната на дадена технология би отнело права на гражданите в полза на малка група от тях (т.нар. Правоносители), което противоречи на Конституцията. Отделно че чисто логически това значи да се опиташ да спреш прогреса - нещо, което досега не е станало.
точно защото съм компетентен знам съвсем отговорно колко е лесно и какви са проблемите. само ще ти кажа- не са решили- не са го направили. но няма воля. което също го разбирам.
за технологиите и спирането им- пак ти казвам- внимавай- това което казваш е много опасна гледна точка- по твоята логика всички технологии трябва да са достъпни за всички защото виждаш ли може да има полза за болшинството. социализъм в действие. но както знаеш- в реалния свят нещата не стоят така.
за логиката- проста е. противопоставяш "механизъм за спиране на кражбата на пари" вс. "спиране на прогрес" - така исторически като погледнеш- кой е по-силно развития и за кой има по-сериозни наказания?

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Технологиите с двойна употреба са ясно разписани и са под съответния контрол. Не забравяй, че доскоро криптиращите алгоритми, които се ползват масово бяха технология с двойна употреба.
Кражбата на пари е доста условна. Ако аз си купя диск и ти дам да си го запишеш, за да го слушаш у вас, крада ли пари и от кого? Не забравяй, че закона ми разрешава да ти дам да си запишеш диска.
Мога да се съглася единствено, че в случая може да има пропуснати ползи, които са обект на гражданското право, но не и кражба.
Административният съд е съд - пред него можеш да се защитиш ефективно, и ако деянието е доказано, съда (който по дефиниция е независим), преценява размера на глобата.
В случая по медиите се цитират едни виртуални загуби, които са абсолютно недоказуеми.
Ако самия тракер бъде спрян със съдебна заповед съм ок, но да ходи полицай да конфискува сървъри на своя глава не съм съгласен.
Кражбата на пари е доста условна. Ако аз си купя диск и ти дам да си го запишеш, за да го слушаш у вас, крада ли пари и от кого? Не забравяй, че закона ми разрешава да ти дам да си запишеш диска.
Мога да се съглася единствено, че в случая може да има пропуснати ползи, които са обект на гражданското право, но не и кражба.
но административния съд може да ти друсне такава глоба че...
Административният съд е съд - пред него можеш да се защитиш ефективно, и ако деянието е доказано, съда (който по дефиниция е независим), преценява размера на глобата.
В случая по медиите се цитират едни виртуални загуби, които са абсолютно недоказуеми.
Ако самия тракер бъде спрян със съдебна заповед съм ок, но да ходи полицай да конфискува сървъри на своя глава не съм съгласен.
Touring & windsurf club
Georgieff написа:Кражбата на пари е доста условна. Ако аз си купя диск и ти дам да си го запишеш, за да го слушаш у вас, крада ли пари и от кого? Не забравяй, че закона ми разрешава да ти дам да си запишеш диска.
условна? коя част от понятието "пропуск за реализирани печалби" не е ясна?

а закона разбира се не ти разрешава да го копираш и да ми го дадеш защото на диска пише "всички права запазени" и не го копираш за "лично ползване". а аз не мога да слушам защото не съм закупил правата за слушане. така че в случая е и камилата и камиларя...
сървъра се взима за да не пуснеш друг тракер което е в унисон със закона защото една от основните функции на закона е да пресича рецидива... това е все едно да си извадил незаконно оръжие и ... да ти кажат да си го прибереш вместо да ти го вземат.
много сте ми интересни. опитвате се да се криете из закона като мишоци. принципа е ясен- някой е положил усилия за да създаде нещо и да печели от него. ако вие го "ползвате" и автора не ви го е дал безплатно- трябва да го плащате. всяко неплащане е нереализирана печалба за автора което си е... кражба. кражбата трябва да се наказва. как по-просто да се обясни?
аз разбирам че всички слушат пиратска музика и гледат филми. бедни сме а нещата са скъпи. ако трябва да бъдеме точни никои никога няма да закачи някои дето има 100-тина песни. но да олепят някои с няколко терабайта музика и филми и да казва че това е противозаконно и да се опитва да се крие в дупките на закона като мишка- това е... елементарна липса на уважение към труда на другите и най-вече към себе си.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
alx написа:условна? коя част от понятието "пропуск за реализирани печалби" не е ясна?като аз искам да чуя някаква музика, но не я купя и платя на правоносителя защото вместо това ти ми я запишеш- кой е лишения от печалба?
Tънкият момент е, че адски много хора биха чули дадена музика, ако е безплатна, но много малко от тях биха дали пари за това. Въпросните пропуснати печалби са ужасно спекулативни и нямат никаква връзка с реалността.
Освен това има още един момент - аз като потребител на определена музика искам да стимулирам финансово авторите и. Което рядко се оказва същото като правоносителите и.

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"