Цена на горивата
Модератор: Общи модератори
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: Цена на горивата
TPAKTOP написа:SpUd3r написа:Добре като изискване не може ли да се напише да смятат ддс-то преди акциза, защото в момента е цена+акциз и върху цялото ддс? Демек плащаме данък върху данък
Добре дайте да обсъдим това! Вижте колегата колко е прав ако е вярно?!
Вярно е разбира се, цената се оформя така:
Произв. цена на Лукойл + акциз + ДДС... точно в този ред...
К'во да му обсъждаме- такава е практиката и в другите държави... ЗАЩО е така и плащаме данък върху данъка никой не казва

- Alpina_fanatic
-
-
“Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги”. - А.Смит

- emil_shumanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
player123 написа:стана голяма боза. . някой админ да заключва темата вече
Това ми се струва най-смисленото мнение от 22 страници тема до сега.
- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
ms написа:TPAKTOP написа:SpUd3r написа:Добре като изискване не може ли да се напише да смятат ддс-то преди акциза, защото в момента е цена+акциз и върху цялото ддс? Демек плащаме данък върху данък
К'во да му обсъждаме- такава е практиката и в другите държави... ЗАЩО е така и плащаме данък върху данъка никой не казва
Ами на мен ми изглежда по-логично това като искане а не промяна на акциза! Може да поискаме и друго Бат Бойко да се ожени за някоя от щерките на някой Кувейтски петролен магнат и да станем побратими държави! Те ще ни пращат петрол а ние ще им пращаме сняг!

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Воденичаров написа:Къде са тези цигари за 2 лв? Далаверата от цигарите без бандерол ти е няколко стотинки. Купувайки ги, обаче, ти нарушаваш закона и ощетяваш държавата. Като прибавим неплащането на данък МПС, декларирането на по-малки доходи и всякакви подобни дребни тарикатлъци, държавата се прецаква тотално. Може да приемем, че с високия акциз държавата си взима по косвен начин преките данъци, които ние и дължим, но не плащаме.
Ама колега,хайде стига с това "ощетяваш държавата",ми държавата това сме ние и като така,първи преоритет на държавата е това ние,народа да сме добре,бе по турско робство е имало "десятък"=10 %,сега му се вика ддс и е 20%,освен това има още хиляда косвени данъка и те така,колко беха месеците дето работим 100% за държавата,май около 4-5 мисля бяха,ми сега гледам по новините щели да слагат компютърна програма за следене на евентуално некоректните платци на данъци и щяла да струва 3 милиона,абе аз се занимавам със софтуер и мога да ти кажа че подобна програма максимум може да струва 100к лева,ако почна от "0" и според изискванията да я напиша с екип от 10 човека,това което се спестява в тая информация е че абонаментното обслужване ще е поне по 5-6000 лева на месец,еми като се тръгне от там за понижаване разходите та се мине през огромната армия от държавни служители дето не си плащат осигуровки и нищо щото по закон държавата,тоест ние им ги плащаме..Хайде стига с тея глупости дето всеки ден ги слушам по телевизия и радио да се събира де що може данъци и налози че да се оправи държавата за сметка на хората дето живеят в тая държава,естествено че ако има евтини цигари ще си ги купувам,естествено че ако има евтино гориво ще си го купувам,държавата се сеща за мен само когато трябва да платя нещо и няма никакви отговорности към мен след като съм се издължил,не ме интересуват и приказките за това че евентуално предишни и по-предишни били нещо виновни,ако са виновни да се съдят и да се възтановят липсите,това е еФтин популизъм дето в други демократични страни ,изразилият товамнение бива съден,само в нашата държава слушам подобни глупости и оправдания когато не могат да се справи някой със ситуацията.Не ме интересува кой е виновен,не ме интересува причините поради които сме в подобна ситуация,интересува ме аз и семейството ми и хората да са добре,щом се е кандитатирал за поста "оправяч на държавата и народа" да действа,не е бил на марс сегашният министър председател,знаел е каква е "хавата".какво ми се появява по телевизора и ми открива некакви частни цехчета,дето няма ни най-малко участие там или некоя магистрала,дето сегашното правителство толкова се напъва ама още няма изградена отсечка през мандата си,между другото,министър плевнелиев няма ни най-малка представа кое колко струва,преди няколко дена се изцепи по телевизията че в швейцария,километър магистрала струва 200 милиона а у нас била само 4 милиона евро,направих си труда да проверя,няма такава цена от 200 милиона евро,дори и супер сложна "детелина" струва значително по-малко,така че,хич не ме боли за ламята наречена държава,избрал съм го за да се промени нещо към хубаво в тая държава,то обаче стана по-кофти с много ,което означава е не се справят,не ме интересува от къде и какво,искам си цените от преди,когато беха "другите виновни" и ако не могат да го направят,значи са по-зле и по лоши от "другите"...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
TPAKTOP написа:ms написа:TPAKTOP написа:SpUd3r написа:Добре като изискване не може ли да се напише да смятат ддс-то преди акциза, защото в момента е цена+акциз и върху цялото ддс? Демек плащаме данък върху данък
Ами на мен ми изглежда по-логично това като искане а не промяна на акциза! Може да поискаме и друго Бат Бойко да се ожени за някоя от щерките на някой Кувейтски петролен магнат и да станем побратими държави! Те ще ни пращат петрол а ние ще им пращаме сняг!
Кое е логично, нивата на акциза са такива заради ЕС, а всички държави в ЕС така начисляват и ДДС. Т.Е. и в двата случая се бориш с политиката на ЕС.
- ms
-
-
Сондьора написа:Кое е логично, нивата на акциза са такива заради ЕС, а всички държави в ЕС така начисляват и ДДС. Т.Е. и в двата случая се бориш с политиката на ЕС.
А защо да не се борим с политиката на ЕС когато е в ущърб на обикновеният гражданин

Имаше въпрос, то и аз май го зададох, в смисъл: "Как ще покрием по-ниските приходи в бюджета ако свалим акциза"... Едно просто предложение да попълним дупката- държавата от утре СПИРА да плаща осигуровките на държавните служители и освободената сума пари се разхвърля и се понижава акциза със съответната сума... Простичко изглежда, нали... Само дето ще докарам наистина гражданска война

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Ми аз не съм казал, че съм против....и що ше взимаш от хората пари...няма командировки /зад граница, бизнес класи и т.н./ тва са поне 2 пъти повече пари от колкото осигуровките. Винаги има начин да се спести от екстрите и шуробаджанащината, така, че тва не е проблем, нито е в ущърб на държавата.
- ms
-
-
Сондьора написа:Ми аз не съм казал, че съм против....и що ше взимаш от хората пари...няма командировки /зад граница, бизнес класи и т.н./ тва са поне 2 пъти повече пари от колкото осигуровките. Винаги има начин да се спести от екстрите и шуробаджанащината, така, че тва не е проблем, нито е в ущърб на държавата.
Съгласен съм с другото, ама без това в червено... Щом аз плащам- ще плащат и те... Иначе аз плащам заради тях- ебах ги у гъзо (БЕЗ извинение), да не са нещо повече от мен

Ако помислим още ще измислим как да покрием и разликата ако НЯМА изобщо акциз на горивата...
- Hristo
- ентусиаст
-
- Кара: Е36 320i и E39 535i без ваноси
- Мечтае да кара: М5
- Детайли за колата: много синя и много черна
Работата тук стана като по турско в кръчмата- всеки лае много на масата и накрая свършват пияни под нея. На следващия ден наново.
Трябват ни решителност, воля и действия, а не празни приказки!
Трябват ни решителност, воля и действия, а не празни приказки!
- batvlady79
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525dA '09
- Мечтае да кара: ново БМВ
По принцип от ситуацията трудно може да излезем, т.к. ЕС стои зад акциза. Единственото смислено нещо за което може да се "хванем" и протестираме е държавата да осъзнае, че с намалянето на акциза, реално ще влязат повече приходи в бюджета, тъй като ще има повече потребление (печалба от потребление, а не от наценка). Това обаче също е до време, понеже имаме подписана клауза за постепенното му увеличаване и след 2 години пак ще пищим.
Другото е - да се намали ставката на ДДС-то върху горивата - примерно да бъде само 5%. По този начин допълнително ще се стимулира потреблението на горива и реално държавата ще спечели допълнително.
Това е пределно ясно на Дянков, но според мен за момента не иска да го прави, т.к. всичко в държавата е на нула и трябва наистина глътка въздух.
Другото е - да се намали ставката на ДДС-то върху горивата - примерно да бъде само 5%. По този начин допълнително ще се стимулира потреблението на горива и реално държавата ще спечели допълнително.
Това е пределно ясно на Дянков, но според мен за момента не иска да го прави, т.к. всичко в държавата е на нула и трябва наистина глътка въздух.
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..
- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
batvlady79 написа:По принцип от ситуацията трудно може да излезем, т.к. ЕС стои зад акциза. Единственото смислено нещо за което може да се "хванем" и протестираме е държавата да осъзнае, че с намалянето на акциза, реално ще влязат повече приходи в бюджета, тъй като ще има повече потребление (печалба от потребление, а не от наценка). Това обаче също е до време, понеже имаме подписана клауза за постепенното му увеличаване и след 2 години пак ще пищим.
Колега не искам да я почваме наново темата ама ако ДДСто стане 5% държавата ще работи с по малко пари което сега не е най-удачния вариант! ДДСто се взима от държавата "преработва" се и в края на годината се връща! Ако се намали няма да е на добре!

- batvlady79
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525dA '09
- Мечтае да кара: ново БМВ
TPAKTOP написа:batvlady79 написа:По принцип от ситуацията трудно може да излезем, т.к. ЕС стои зад акциза. Единственото смислено нещо за което може да се "хванем" и протестираме е държавата да осъзнае, че с намалянето на акциза, реално ще влязат повече приходи в бюджета, тъй като ще има повече потребление (печалба от потребление, а не от наценка). Това обаче също е до време, понеже имаме подписана клауза за постепенното му увеличаване и след 2 години пак ще пищим.
Колега не искам да я почваме наново темата ама ако ДДСто стане 5% държавата ще работи с по малко пари което сега не е най-удачния вариант! ДДСто се взима от държавата "преработва" се и в края на годината се връща! Ако се намали няма да е на добре!
Ако примем условно, че се купят 1000 л гориво при 20% ДДС, то държавата прибира около 40 ст на литър, т.е. 400 лв. за 1000 литра. Това е изчислено ако цената на литър без ДДС е 2 лв, т.е. крайна цена 2,40 лв.
Ако обаче поради по-ниското ДДС (само 5%) се потребят 4 000 л гориво за същия интервал от време, то държавата ще прибере около 10 ст на литър, т.е. пак 400 лв. Това е изчислено изчислено при 2 лв на литър преди ДДС, т.е. 2,10 с ДДС.

Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..
- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
batvlady79 написа:TPAKTOP написа:batvlady79 написа:По принцип от ситуацията трудно може да излезем, т.к. ЕС стои зад акциза. Единственото смислено нещо за което може да се "хванем" и протестираме е държавата да осъзнае, че с намалянето на акциза, реално ще влязат повече приходи в бюджета, тъй като ще има повече потребление (печалба от потребление, а не от наценка). Това обаче също е до време, понеже имаме подписана клауза за постепенното му увеличаване и след 2 години пак ще пищим.
Ако примем условно, че се купят 1000 л гориво при 20% ДДС, то държавата прибира около 40 ст на литър, т.е. 400 лв. за 1000 литра. Това е изчислено ако цената на литър без ДДС е 2 лв, т.е. крайна цена 2,40 лв.
Ако обаче поради по-ниското ДДС (само 5%) се потребят 4 000 л гориво за същия интервал от време, то държавата ще прибере около 10 ст на литър, т.е. пак 400 лв. Това е изчислено изчислено при 2 лв на литър преди ДДС, т.е. 2,10 с ДДС.
Но най-големите потребители(транспортните фирми) трябва задължително да повишат потреблението което не е много сигурно!

- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Ами то акциза е да ограничава потреблението, вие искате да го увеличите с намаляне на ДДС-то 
По голямо търсене по висока цена...

По голямо търсене по висока цена...