Топлофикация Сметки ???

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: Топлофикация Сметки ???

Мнение от stefanoff » 03 Окт 2011, 12:35

steeN написа:тва парно е една от най-големите комунистически простотии останали от онова време. 30% и нагоре загуби при пренасяне на енергията, никога няма да е на сметка. ще фалират и пак ще фалират, въобще малоумна концепция, изпълнена по малоумен начин, от малоумници... чак се изнервям като си спомня колко разправии съм имал. не виждам и кой знае какво удобство да ти е надупчен апартамента като швейцарско сирене. проточен бойлер (ама да е нещо 18 кв не някакви рахитични бойлерчета по 5-6кв) + климатик и да си го набутат парното някъде те си знаят къде :lol:

от моя опит ток и парно са на кантар, особено в блок, който много хора са се отказали. ма тока поне може да се контролира, докато парното толкоз 2-3 години съм седял на студено и съм плащал в софия, после пак плащах (че дори и беше по-малко) ма поне ми беше топло.

Напротив колега, парното е много гениално изобретение, като най-големият му плюс е, че реално е безплатно, но за топлофикациите естествено . Работи общо взето, на същия принцип като парното в колата - като си пуснеш зимата парно, да не би това да ти вдига разхода по някакъв начин ? Просто това е остатъчен продукт на ДВГто (или в другия случай на ТЕЦовете, където веднъж минала загрятата вода през турбините за да произвежда ел. ток, е необходимо да се охлади, за да може пак да мине, да произведе още ток - и се охлажда именно, като минава през сградите и ги топли зимата ).
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31

Мнение от бабъл » 03 Окт 2011, 18:38

Аз живея в 60 кв. и зимата повече от 130 лв не си спомням да съм плащал,а прното е на 6,обаче блока ни е населен предимно с възрастни хора и явно никой не краде :mhihi: За една година парно и топла вода - около 1000лв.При всяко изравняване ми връщат по 50-60 лв.За мен по-добър вариант от топлофикация няма,но това е защото блока е малък и съседите коректни :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 03 Окт 2011, 22:35

klintan66 написа:Има два радиатора и една серпентина в банята. Южно изложение ...
Интересува ме колко е сметката Ви за парно в същото жилище.

Много зависи от такса мощност и от ползването на парното в жилището. Както и от броя на спрелите парното в домовете си във входа. Условно мога да ти покажа няколко мои сметки... но, аз почти не пускам парното. Няма ме през целия работен ден и не го и пускам да работи. Вътрешен апартамент, 1 човек + ползване на вода.

Гарсониера ... южно изложение при същите условия.

Декември 2010 - 76.96 лв.;
Януари 2011 - 77.75 лв.;
Февруари 2011 - 63.91 лв.;
Март 2011 - 59.71 лв.
Избрах ти зимните месеци, за да добиеш представа, горе-долу. Пак казвам, че аз пускам парното само в кухнята, вечер, за 1 или 2 часа.

Лятото е леко "тънкана"

Юли... 10.58 лв;
Август - 9.23 лв.

Не може да бъде ориентир, но ... сметни си го х 2, заради двете момичета и гостите, които ще се "къпят" или топлят с топла вода. :)

Според мен, сумата, която ти искат е за изразходвана топла вода.
Виж добре водомерите и сравни месец за месец. Хубава работа е топлата вода, ама ако се пести... А, ако се лее... се получава 2 кубика минимум на човек на месец. А може и повече да дойде в края на месеца.
Да караш Peugeot е страст!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325TDS Touring Automatik
Мечтае да кара: много коне
Детайли за колата: С много гъдели :)

Мнение от pazo02 » 04 Окт 2011, 0:09

Ами всичко си е до хората във входа. Живея в тухлен блок ново строителство с 11 апартамента, в 10 от тях се живее, 8 позлват парно. Ап. ми е 55м2. За 2ма човека парно и топла вода сметките бяха между 55 и 101лв, лятото са ми по 8лв и имат да ми връщат 80лв!!! Парното в нас не се спира от октомври до април! Има ни, няма ни - работи! Съседите под мен се топлят на ток само вечер след работа и плащаха по 60-70лв за ток и още по 24лв за топла вода. Изводът какъв е?
Иначе в панелките е страшно, всеки краде, няма излоация, тръбите са оголени и тн. НО
Едно голяяяямо НО
1 приятелка живее в панелка. Хората правят събрание на входа и решават да минат на парно без топломери. Всеки ползва на макс, на края на месеца топлото, влязло във входа се дели на 20те ап., колкото са те, по равно(те са с еднаква квадратура горе-долу). Повече от 200лв не са плащали зимата, а там са по 70-80м2. Правите така и забравяте. От парното(централното) и топлата вода от ТЕЦ за мен по-хубаво няма, а в доста случаи - и по-евтино. Всичко зависи вече от блока и най-вече - хората в него!!!!!!!!!!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: head turner и екзотики
Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

Мнение от Convertible » 04 Окт 2011, 4:45

Gemar написа:Отивай с един адвокат да ги изгърбваш - да си демонтират тръбите от апартамента ти или да ти плащат наем на помещението заради това, че тръбите минават през него. Кажи им, че ще ги отрежеше ако не ги демонтират собственоръчно заедно с радиаторите (който има). :bang: В една демократична република не трябва да има договори които не можеш да разтрогнеш.

като не те кефи да имаш парно - отиваш в съседния блок или съседния квартал или си стройш по ливадите :mhihi:
в тоя блок има парно и е задължително... :bang:
Изображение
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 04 Окт 2011, 10:44

Convertible написа:като не те кефи да имаш парно - отиваш в съседния блок или съседния квартал или си стройш по ливадите :mhihi:
в тоя блок има парно и е задължително... :bang:

Не ползвам парно и точно - мисля да строя по ливадите 8) Ти с какво допринесе за темата на човека?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 04 Окт 2011, 16:13

След мнението на Ева ми стана по-ясно ...

Парното не се е спирало 24 часа ...топлата вода също не е пестена.
Ще излезе ,че това е реалното положение. Около 180 лв на месец.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

Предишна

Назад към Извън Темата