Строителни фирми / Покупка на апартамент

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Строителни фирми / Покупка на апартамент

Мнение от BMX » 16 Окт 2012, 16:38

masimo написа:Ами явно ще бъде с акт 16.
незнам какво да мисля тогава, в София има толкова много хора с големи топки и/или високи доходи и не им пука ако си загубят вкараните пари защото гледам масово новите кооперации са поизкупени от към хубави апартаменти при пускането им. Но както и да е .. има оферти, има време ще гледам само с акт 16.

Мога да ти обясня защо е така. Почти никой строител не купува земя. Обикновено собствениците на земя прехвърлят правото на строеж на строителя срещу т.нар. обезщетение. В зависимост от различни фактори на собствениците на земята се дава около 25-35% от застроената площ. Естествено те имат право да си изберат кои апартаменти да вземат. Затова си останал с това впечатление, че хубавите апартаменти са изкупени на зелено, а реално те са дадени като обезщетение на собствениците.

masimo написа:Казус който ми хрумна сега. Ако закупя апартамент на залено, но има проблем и той не бива завършен или бива завършен частично, при незиплащане на вноските по импотеката, защото аз купувам с импотека, банката взима апартамента и следва тя да се разправя със строителя или инвеститора да си търси апартамента докрай и аз горя с парите внесеми първоначално ? :conf:

Последното е само чешане на пръсти :) Направих си изводите.

Това изобщо не е така. Ти ще си платиш целия апартамент до стотинка на банката, без значение че апартамента се води по документи на нея. Ще си платил апартамент, който няма да имаш!

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 16 Окт 2012, 16:49

На бързо да напиша как стоят нещата с банките със следният пример. Поне това мен ме отказа от банка на 99%
Купуваш апартамент за 60 000 евро. Със заем. Трябва да върнеш на банката 110 000 евро да речем за 20 години.
Пазара се срива и апартамента ти вече струва 30 000евро(по-малко ако да речем вместо да се срине пазара, не достроят апартамента)
За 10 години ти си изплатил 55000 евро. Обаче оставаш без работа/пари. Банката продава апартамента срещу 30 000. обаче в първите години си плащал лихва, така че апартамента е много малко твой. И по някакви вече банкови сметки ти остава да дадеш още 30 000 на банката за следващите 10 години, а нямаш апартамент, само оставащ заем от 30 000.
Банката ще намери начин да си вземе парите(запор на заплата), а човек увисва тотално.
Това естествено е worst case scenario.
Може примера да не е точен но горе долу така седят нещата. Ако греша поправете ме.

Аватар

Мнение от F3P » 16 Окт 2012, 17:11

Пилев написа:...обаче в първите години си плащал лихва, така че апартамента е много малко твой...

Това става когато плащаш на равни вноски. Когато е с намаляващи вноски около 5-6-та година лихвата става по-малката част от главницата във вноските които плащаш... Но цифрите са гадни- при 40 000€ заем стартираш с близо 800лв. вноска на месец (ако са намаляващи вноските) и с около 600лв... "Скромна" разлика от около 150+лв. и народа се лъже да плаща равни вноски.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 16 Окт 2012, 17:19

Горе долу е така, както колегата го е обяснил. Но това е в случай, че има апартамент, който неможеш по една или друга причина да изплащаш.
В случай обаче че апартаментът е купен на зелено и не е построен, без значение по какви причини, ти пак си длъжен да си плащаш кредита докато не го изплатиш, без значение че нямаш апартамент и без значение че по документи не ти, а банката е собственик на апартамента.

С други думи - банката винаги си получава нейното, а кредитополучателя е прецакания!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 16 Окт 2012, 17:21

Отказахте човека значи ...
Ако чака да си вземе апартамент с акт 16 няма да е на цената която ще си го взема на зелено. Просто завършен ли е блока то фирмата си е избила строежа от купените до сега апартаменти и останалите са печалбата, която те сами си определят ...
Също така ще трябва да се въоръжи с мноооого търпение. Просто ще са останали възможно най-гадните апартаменти с възможно най-гадното разположение... да не говорим, че в хубав квартал блок с акт 16 и свободни хубави апартаменти си е чист мираж ...

Нито казвам скачай нито чакай, но апартамент от строител с име на пазара и 50% закупени апартаменти на зелено за мен ще бъде завършен без споменатите кофти сюжети от колегите по горе. И пак казвам възможнастта която имаш да аранжираш апартамента си на зелено и степентта на завършеност е много голям плюс който ти спестява доста нерви и пари след време !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 16 Окт 2012, 17:30

Аз само споделям моя горчив опит от покупка на зелено. Всеки сам решава според обстоятелствата в които е поставен кой вариант да избере. Хубаво е да е запознат човек с всички страни преди да вземе решение. Аз лично такава грешка втори път няма да направя.

Колкото до хубави апартаменти с акт 16 - много от собствениците на земята които са обезщетени получават по няколко апартамента и после продават някои от тях. Така че хубави апартаменти има и ще има, макар и на по-висока цена от тази на зелено.

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 16 Окт 2012, 18:12

Аз пък до колкото съм разбрал, строителите правят по следният начин. Не знам дали е вярно, аз имам само един нагледен пример. Взема/купува земя, и почва да строй с 10% от парите. Останалите пари идват от следващия проект. Когато хората почнат да купуват на зелено, реално покриват разходите за строежа на предишната сграда/комплекс. Реално ако е известна фирма с постоянно нови проекти няма да има проблем. Но ако се спънат нещата, последният комплекс изгаря.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 16 Окт 2012, 18:32

Пилев написа:Аз пък до колкото съм разбрал, строителите правят по следният начин. Не знам дали е вярно, аз имам само един нагледен пример. Взема/купува земя, и почва да строй с 10% от парите. Останалите пари идват от следващия проект. Когато хората почнат да купуват на зелено, реално покриват разходите за строежа на предишната сграда/комплекс. Реално ако е известна фирма с постоянно нови проекти няма да има проблем. Но ако се спънат нещата, последният комплекс изгаря.

от първия 10 ... а от 2рия ще събере 90 така ли .... айде по сериозно :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е36 320 93г.

Мнение от kjm » 16 Окт 2012, 18:39

може да се провери и при ЧСИ и при тях има добри оферти,просто някои хора са надценили възможностите
ИзображениеДве неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и
Вселената. За второто не съм съвсем сигурен. (А. Айнщаин)

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 16 Окт 2012, 21:11

Има много читави строителни фирми, но обикновено не са тези, които висят по билбордите, нито тези които предлагат супер, дупер, мега, гига яката промоция... :mrgreen:
А иначе апартамент на далавера е някаква химера... Лошото е, че в повечето случаи дори когато дадем един кош пари качеството не отговаря на цената...
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

Аватар

Мнение от F3P » 16 Окт 2012, 21:44

kOnPuBkA написа:... Лошото е, че в повечето случаи дори когато дадем един кош пари качеството не отговаря на цената...

То са единични случаи когато качеството отговаря на цената. Който търси качество бърка здраво в джоба, купува терен и почва да строи- друг начин няма.

Аз лично имот на зелено не бих купил със кредит. С налични пари- има минимален шанс да рискувам, но с кредит- не.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 16 Окт 2012, 21:51

Внимавайте с продажбите от ЧСИ че има подводни камъни. А и офертите не са толкова атрактивни :idea:

До автора: ангажирай един проверен и сигурен брокер, обясни му точно какво търсиш, какъв ти е бюджета и той ако е печен ще те ориентира.
Ако не е печен ще си загубиш времето.
И не обикаляй от брокер на брокер, няма смисъл. Офертите за имоти не са чак толкова много, просто трябва да пресееш плявата, повтарящите се обяви, които обаче са завоалирани, несъществуващите обяви и т.н.
В повечето случай не става без брокер :mhihi:
И да знаеш че хубавите апартаменти не са евтини, а евтините обикновенно не са хубави: кофти район, без Акт 16, със скосявания, северен ......
:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от NStorm » 16 Окт 2012, 23:22

Понеже аз едно време бях 'строителя' и продавах на зелено ще се съглася с повечето предимства казани по-горе: да си смениш плана на апартамента, да си избереш довършителни материали и т.н. Обаче според мен, рисковете са толкова големи, че не си заслужава. Ако фирмата закъса оставаш с недостроен апартамент и си платил някакви проценти (според етапа), които не е ясно как ще си върнеш...
Без да съм следил пазара в подробности в последните 4 години, не съм чул за нов бум на недвижими имоти в София, та сигурно ти като купувач, ще си в по-силна позиция..Абе с една дума - без Акт 16 аз самия не бих купил!

А и последно, като купуваш от строител и ти кажат, че най-хубавите апартаменти са продадени, това не е задължително да е така.. ;) Ако строителя не е на зор(дали в момента е възможно - друга тема), може и да ги свали от пазара докато станат готови и да им иска по-висока цена... и това сме правили :mhihi:
21/02/08...speechless

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krystal » 17 Окт 2012, 0:57

Ооо,да. Задължително с акт 16! Аз вися вече 10 години с апартамент, който съм платила, но реално няма акт 16 и проблемите си лежат във времето.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 17 Окт 2012, 3:06

Колега, няма да влизам в подробности за различните хватки с покупката на зелено. Вече ти обясниха преди мен. Не разбирам какво не се харесва на последните етажи? Аз купих последен етаж, ъглов апартамент и много познати ме оплюха. Покрив отгоре, студено отстрани, бла бла. Покрив се ремонтира веднъж на 10-20 години, зависи от качеството на материалите. Изолация си направих и ядове никакви. Има едно огромно приемущество:
нямаш комшии отгоре и отстрани
Беше ми писнало от тинейджърски купони (бившия комшия отгоре имаше три дъщери :kuku: ), тропане и ремонти отвсякъде, кой те наводнил, кой не зная какво си ...
Някой да е успял да "ремонтира" шумни комшии??? Теми във форума бол ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата