Въпрос за резолюция и гъстота на пиксели?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 98' e36 318i
Мечтае да кара: e36 ///M3
Детайли за колата: M43B18

Въпрос за резолюция и гъстота на пиксели?

Мнение от BMWMHartge » 21 Окт 2013, 16:43

Въпроса е следният може ли два телефона например 4.3 инча и двата, 800х480 и двата с тази резолюция и да имат различна гъстота на пикселите дето се мери в dpi например единия 300дпи другия 360дпи?
93' e36 320i coupe
98' e36 318i sedan

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос за резолюция и гъстота на пиксели?

Мнение от taratora » 21 Окт 2013, 16:46

Не. Физически е невъзможно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 21 Окт 2013, 16:59

Нали се сещаш, че няма как да стане при еднакви параметри. Все едно при един човек в стая да твърдиш, че гъстотата е 1,2.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

Аватар

Мнение от Хаос » 21 Окт 2013, 18:29

BMWMHartge написа:Въпроса е следният може ли два телефона например 4.3 инча и двата, 800х480 и двата с тази резолюция и да имат различна гъстота на пикселите дето се мери в dpi например единия 300дпи другия 360дпи?

dpi= dots per inch
тоест това е брой точки за инч/сантиметър
съответно ако размера на екрана е еднакъв, и резолюцията е еднаква, няма как гъстотата на пикселите да е различна
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 21 Окт 2013, 18:52

Много по-разпространено при смартфоните като ppi - pixels per inch...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 21 Окт 2013, 19:05

Мисля, че Самсунг изграеха номера на потребителите като лансират гъстота X ppi, но премълчават, че всяка една трета (цветова компонента) от пиксела участва в още един или два съседни пиксела взависимост от структурата на дисплея. Поне с такова впечатление съм останал...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 21 Окт 2013, 20:01

Nickelback написа:Мисля, че Самсунг изграеха номера на потребителите като лансират гъстота X ppi, но премълчават, че всяка една трета (цветова компонента) от пиксела участва в още един или два съседни пиксела взависимост от структурата на дисплея. Поне с такова впечатление съм останал...

Бъркаш го с RGBG диамантената структура на последните FHD дисплеи на саламсунг. Там имаш допълнителен зелен цял пиксел, а синия и червения са ти разделени на няколко субпиксела и се комбинират. Или поне нещо такова беш, забравих вече кво точно четох :mhihi:

Sent from my Benefon Dragon using keyboard 3 :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Окт 2013, 20:08

taratora написа:
Nickelback написа:Мисля, че Самсунг изграеха номера на потребителите като лансират гъстота X ppi, но премълчават, че всяка една трета (цветова компонента) от пиксела участва в още един или два съседни пиксела взависимост от структурата на дисплея. Поне с такова впечатление съм останал...

Бъркаш го с RGBG диамантената структура на последните FHD дисплеи на саламсунг. Там имаш допълнителен зелен цял пиксел, а синия и червения са ти разделени на няколко субпиксела и се комбинират. Или поне нещо такова беш, забравих вече кво точно четох :mhihi:

Sent from my Benefon Dragon using keyboard 3 :mhihi:

Ми той AMOLED-а си е Pentile от край време :roll: S3-ката не е като да е от последните, ама айде... Ето ти директно сравнение:

Изображение

Еднакъв диагонал на екрана (+/-0.1inch), еднаква (пикселна) резолюция на хартия (уж) - грозна картинка, нали?

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 21 Окт 2013, 20:54

За последното поколение Pentile говорех, на S4. Taм структурата ти е такава:

Изображение

Тва ти е пълния comparison на S4 vs. HTC One - http://myandroidchief.com/galaxy-s4-vs- ... omparison/
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Окт 2013, 21:05

Мдааа, доста е нагло от страна Samsung да твърдят, че е fullHD като дори с просто око се вижда, че е по зле като резолюция... Особено по ръбовете избиват такива артефакти, че нямам думи... Но въпрос на предпочитания - едни им харесват ярки цветове и истинско черно, на други вярна картинка без артефакти :dunno: За сметка на това при SLCD има staircase ефект, но въпреки това на мен лично SLCD повече ми харесва :roll:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 21 Окт 2013, 21:55

Доста пъти съм сравнявал S4 с One определено само дисплейте. Видима разлика м/у резолюциие просто не мога да усетя. Колкото и да се вглеждам не мога да открия тая видима разлика , която е показана на снимките.
Виж цветовете и яркостта са друга тема. До сега ползвах само HTC и съответно SLCD дисплей , но тази година реших да пробвам S4. Когато свикнеш да си го позлваш всекидневно не ти прави впечатление неточното цветопредаване , както и по-ниската яркост. Но сложени един до друг разликите са фрапиращи.
Друг интересен момент е ако сравните дисплеите на S3 и S4 относно пикселната гъстота. И това съм правил , но някаква огромна разлика няма. Чел съм също , че и пикселна гъстота над 350 не може да се види от човешкото око или това е доста трудно. Това ми е интересно на мен дали изобщо има смисъл от тея FHD дисплеи на 5 инча , което прави пикселна гъстота от 441 :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 21 Окт 2013, 21:56

Е, не лъжат корейците за резолюцията. FHD си е. Друг е момента, че едното FHD с другото няма нищо общо :mhihi:

Galaxy S4 pros
richer contrast and deeper blacks
wider viewing angle
generally brighter, with saturated colors
various Screen Modes

HTC One pros
whiter whites
more realistic colors
sharper display
reflects less light

Както каза всеки си решава за себе си. На майка е Super AMOLED някакво. Като го настроиш контраст, яркост, там цветност квото имаше се получава доста стабилна картинка ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Окт 2013, 22:21

don_gori написа:Доста пъти съм сравнявал S4 с One определено само дисплейте. Видима разлика м/у резолюциие просто не мога да усетя. Колкото и да се вглеждам не мога да открия тая видима разлика , която е показана на снимките.
Виж цветовете и яркостта са друга тема. До сега ползвах само HTC и съответно SLCD дисплей , но тази година реших да пробвам S4. Когато свикнеш да си го позлваш всекидневно не ти прави впечатление неточното цветопредаване , както и по-ниската яркост. Но сложени един до друг разликите са фрапиращи.
Друг интересен момент е ако сравните дисплеите на S3 и S4 относно пикселната гъстота. И това съм правил , но някаква огромна разлика няма. Чел съм също , че и пикселна гъстота над 350 не може да се види от човешкото око или това е доста трудно. Това ми е интересно на мен дали изобщо има смисъл от тея FHD дисплеи на 5 инча , което прави пикселна гъстота от 441 :roll:

Ами не знам, аз съм с изкривени възприятия в това отношение, щото първото нещо дето гледам на съвременен телефон е резолюцията на дисплея. Винаги се пуля като алтав и все намирам разлика :mhihi: Иначе си прав, че над 350ppi трябва много, ама много да се вгледаш от близо, за да хванеш разлика. Никой не си гледа телефона от 10см все пак :roll:

taratora написа:Е, не лъжат корейците за резолюцията. FHD си е. Друг е момента, че едното FHD с другото няма нищо общо :mhihi:

Бе не лъжат... Бих се съгласил, ако броят на червените, и съответно сините субпиксели, беше равен на броя на зелените. Но в случая както и да го гледаш всеки НЕзелен субпиксел участва във формирането на цвета на два съседни пиксела. Тоест стойността му е интерполация от цветовите компоненти на двата съседни пиксела (а може би повече). Оттук на всеки пиксел имаш един субпиксел, които "не ти принадлежи съвсем" :dunno: Имитират малко BAYER филтрите...

Ти го даде и нагледно как стоят нещата:

Изображение

За мен това е очевадно по-ниска резолюция :paranoid: Тук не личи много, но на текст и графики избива веднага...
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 98' e36 318i
Мечтае да кара: e36 ///M3
Детайли за колата: M43B18

Мнение от BMWMHartge » 24 Окт 2013, 20:14

Е нали 1 пиксел си е 1 пиксел, това е мерна единица а защо тук се говори за различни големини на пиксела?

"За да съм по-конкретен – сензорът на One има пиксели с размери 4 µm2, докато 12 МР са с около 2 µm2 пиксели, а 13 МР с 1.3 µm2"
93' e36 320i coupe
98' e36 318i sedan

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 24 Окт 2013, 20:42

BMWMHartge написа:Е нали 1 пиксел си е 1 пиксел, това е мерна единица а защо тук се говори за различни големини на пиксела?

"За да съм по-конкретен – сензорът на One има пиксели с размери 4 µm2, докато 12 МР са с около 2 µm2 пиксели, а 13 МР с 1.3 µm2"

Да, "един пиксел си е един пиксел", но въпроса е дали той носи истинската информация за светлината попаднала върху него :?:
В масовия случай отговорът на този въпрос е - "Не, не носи".
За да пресъздадеш цветовете с зададена резолюция, без да мамиш, е необходимо за всеки 4µm2 да имаш три отделни субпиксели - за червената, зелената и синята компонента на попадналата върху него светлина. Това обаче не се прави тъй като е по-трудно и скъпо да се прави сензор с тройно по-висока резолюция всъщност... Затова се ползват различни структури на матрицата, за да станат нещата по-лесно.

Да речем масово в сензорите на телефоните се използва BAYER филтър:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter

Всеки пореден "пиксел" в матрицата "възприема" (филтрира) червената, зелената ИЛИ синята компонента на попадналата върху него светлина. Да речем пиксел с позиция "зелен" не може да възприеме синя светлина :dunno: За синята компонента отговаря съседния "пиксел", който е с позиция "син".
Тоест от сензора излиза информация за пикселите, но по компоненти и е задача на Image processor-а да пресъздаде истинския цвят. Където е и "дълбоката вода" всъщност :)
Та така, ако е обявена резолюция 13Mpix реалната такава (броят независими пиксели) е 3.25Mpix :roll:
Явно и при дисплейте вече се налага тази тенденция :|

Иначе като площ, HTC One е с доста голям пиксел и съответно при подобен размер на матрицата като на друг телефон, неминуемо резолюцията му ще е по-малка (~4Mpix) :roll:

BMWMHartge написа:Е нали 1 пиксел си е 1 пиксел, това е мерна единица...

П.С. Всъщност сега разбрах въпроса ти :ok: Не е мерна единица пиксела :nono: Няма стандарт, по които да са казали, че един пиксел ще е квадратче със страна 1µm примерно :) Специфично си е за производител, серия сензори и т.н. Недей да се бъркаш :bchug:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

Следваща

Назад към Извън Темата