Боновете от масовата приватизация

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Боновете от масовата приватизация

Мнение от hell's angel » 30 Яну 2015, 0:24

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Някой, изкара ли поне 1 лв от тая пародия ?

Рових за нещо в нета и случайно попаднах на това :arrow: Цък
Намерих си фонда, дето станал вече холдинг :lol: Има некъв мейл и мисля, да им напиша едно писмо на ташак, в стил "Копелета къде са ми паричките" :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Re: Боновете от масовата приватизация

Мнение от Владо » 30 Яну 2015, 0:54

Колега, знам само един случай, когато тези документи донесоха пари, даже много пари.
Когато се приватизираше МДК Георги Дамянов, се раздадоха и акции, бонове на всички работещи и работили там. Купувачът чужда фирма реши да изкупи дяловете изцяло, и някои хора се оказаха с по няколко десетки хиляди лева /не помня преди или след деноминацията, ако е преди, няколко десетки милиона/.

Златица и Пирдоп станаха най-скъпите градове в България :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 30 Яну 2015, 0:58

Е как,бабите си даваха боновите книжки за 5 кила брашно.все си е келепир.
Да управляваш недобре информиран народ-безценно.
Погледнато отстрани-всичко си протече демократично,законно и спред желанието на всеки един притежател на бонова книжка.Останалото са подробности.
И нали тук е автофорум-ей го,някой хора почнаха едно време с бонове от приватизацията,а към днешна дата купуват огромни парцели и ще сбъднат мечтата на българина за писта за формула 1 ;) ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 30 Яну 2015, 9:30

Aз си продадох книжката за около 500 лв. на шефа на една фабрика , само за него бях чул че плаща веднага и кеш . Колко пари бяха не знам ,ама с тях си взех първата собствена кола -ШКОДА 100S :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 30 Яну 2015, 11:05

jorsenbmw написа:Да управляваш недобре информиран народ-безценно.
Погледнато отстрани-всичко си протече демократично,законно и спред желанието на всеки един притежател на бонова книжка.Останалото са подробности.

Много добре написано. Май с това изчерпахме темата. Аз бонове така и не взех, та съм допринесъл за нечие добруване със сигурност.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 31 Яну 2015, 13:10

2000 лв взех след закупени акции от Биовет които последствие продадох,беше си далаверка :mhihi:
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 01 Фев 2015, 2:38

През 2006г. за 70 бона в холдинг "Стара Планина" взех 1200 кинта.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Фев 2015, 19:55

Я някой да ме светне мене като по-зелен... точно на какъв принцип са ги давали боновете и какво са представлявали точно?
Основната идея ми е ясна, че връщат държавната собственост на хората (защото тя реално си е тяхна), но как точно е ставал номера?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 01 Фев 2015, 21:01

Пускат се едни бонови книжки ,хората не осведомени,излизат едни тарикати с малко пари от банки изкупуват акциите правят едни фондове и приватизират едни заводи после ги нарязват за скрап :D после ги продават изнасят парите в офшорки и после идват идват като ,,стратегически,,инвеститори и пак правят далавера.Общо взето така стана прехода на собствеността :mhihi: :mhihi: Това е кой взел взел, кой не взел завод да е взел :mhihi: :mhihi:Честито на печелившите
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 01 Фев 2015, 21:10

mfandakov написа:Пускат се едни бонови книжки ,хората не осведомени,излизат едни тарикати с малко пари от банки изкупуват акциите правят едни фондове и приватизират едни заводи после ги нарязват за скрап :D после ги продават изнасят парите в офшорки и после идват идват като ,,стратегически,,инвеститори и пак правят далавера.Общо взето така стана прехода на собствеността :mhihi: :mhihi: Това е кой взел взел, кой не взел завод да е взел :mhihi: :mhihi:Честито на печелившите

:OT: Строителния бум също в голямата си част се дължи на въпросните "стратегически инвеститори".
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 01 Фев 2015, 22:05

Строителния бум се дължеше на кредитния бум ;) .Много строители 2008 г правеха по 300% печалби в правилните райони на България.
Кранчето спря и десетки хиляди жилища стоят празни.
Едно време /за което се говори все е лошо / като се съберяха няколко души,обикновено роднини /ортаци/ и поискаха да си строят жилищна кооперация общината беше длъжна да им осигури такъв терен.Безплатно ли ,на смешна цена ли-така си беше.И така за 3-4 години тати с чичо със свако и вуйчо спретваха по 4 етажа къде с бригадка къде с участие с личен труд.в наши дни няма аналог на това.
В наши дни плямпането за великата програма за енергийна ефективност е само анонс към това което ще се случи.Ще краднат този милиард,после ще кажат че се е оказало нерентабилно да се санира на такива крайни цени и е по-добре да се строят нови сгради .Панелките са към своя край и нито саниране ще ги спасят нито Хари Потър или Гандалф.
Мнозина се надяват на ново поевтиняване на кредитите и повторен бум.затова и все по-настойчиво ни повтарят като латерни по всички телевизионни канали как било хубаво да влезем час по скоро в еврозоната.
Далаверки ще има во веки веков,дали ще е приватизация,дали ще е евросубсидии,дали ще са енергйни-грийн-еко-меко-хипер-яки програми от Европа-колкото си по неинформиран,толкова повече ще тарикатстват тарикатите и банките.
Разбира се това са лични мои размисли и страсти.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 01 Фев 2015, 22:24

steeN написа:Я някой да ме светне мене като по-зелен... точно на какъв принцип са ги давали боновете и какво са представлявали точно?
Основната идея ми е ясна, че връщат държавната собственост на хората (защото тя реално си е тяхна), но как точно е ставал номера?

Инвестиционните бонове бЕха безналични платежни средства :mhihi: , с които можеше да се правят плащания по приватизационни сделки с държавна собственост, вноски за дялове в ЕООД дружества учредени за придобиване на държавно участие и разни кооперации от работници и служители , и да се включваме в доброволни пенсионни фондове...

Всеки гаржданин на НРБ :mrgreen: над 18 години срещу такса от 5 кинта получаваше некъв регистрационен талон. Въз основа на него ти отварят бонова сметка и имаш право на 250000 инвестиционни бона от всяка емисия. Нататък предполагам е ясно ...
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Фев 2015, 1:58

Т.е. са играели и ролята пари, интересно. А някакъв номинал имали ли са? И как 250000... ти ли си ги избираш, на опашка ли се редиш с други хора за тях? И после тези бонове да разбирам, че не е имало някакъв регулиран пазар за тях (както има фондова борса ака stock market), а всеки си ги е продавал и купувал както му падне? И какво се случва с боновете в крайна сметка... пише, че на тези компании, които се търгуват на БФБ може да се обърнат в акции... а на другите?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 04 Фев 2015, 14:24

Имаше инвестиционни фондове които ги събираха да играят с по-голямо участие, имаше и хора които изкупуваха на родата и си вземаха дребен процент в някакво предприятие в региона. Моите бяха на самоучастие към автомагистрали черно море. 1-2 години даваха някакви дребни дивиденти, после 3-4 години нямаха дивиденти защото "реинвестираха печалбата". После се появиха едни добре облечени бизнесмени и "предложиха" да ги изкупят и се разделих с моите
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 04 Фев 2015, 17:30

Трябва да питам бабата, че лятото си продаде боновете за около 1000лв, но не знам колко точно са били... Та пита ме да ги продава ли да ги държи ли, викам й: Продавай ги докато ти дават някакви пари, че утре може и 5лв да не видиш от тях... :dummy:
..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата