Съвет за наематели?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Re: Съвет за наематели?

Мнение от vicho » 18 Мар 2015, 13:38

jorsenbmw написа:Наемателите ще ти плащат по банков път,нали?
Виж си как стоят нещата с данъците колко и как ще ги плащаш,това ти се води облагаем доход.

кеш и кери... сега и банки за наем :paranoid:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 18 Мар 2015, 13:42

Аз като давам апартамент под наем го давам през агенция, казвам си всичките изисквания към наемателите и за около седмица ми намират подходящи, това според мен е нормалния начин за читави наематели, всеки си плаща на агенцията и всички после са доволни, такива дето искат да спестят нещо е много вероятно после да не искат да плащат. Апартамента който давам е напълно нов и всичко в него (напълно обзаведен от IKEA) и това е описано в протокол към договора, в който е описано кое колко струва и в договора пише че ако наемателя унищожи нещо напълно го заплаща според цените в протокола. Тъй като няма тец и телефон, плащането на сметките е супер лесно, когато наемателя напуска, отивам и гледам показанията на електромера, сравнявам ги с последната фактура и разликата я калкулирам (чез имат много хубав калкулатор на сайта). Лично аз съм избрал да давам апартамента само на чужденци, мисля че си правят по-добре сметка за всичко и са по коректни, може и на късмет да е, не съм пробвал на сънародници, но и не искам. Наблюдението ми е че наемателите гледат да пазят апартамента, до сега не съм имал проблеми. Също като екстра може да се добави например интернет и телевизия включени в цената - това го харесват наемателите. За плащането на сметки се разбирам аз да ги плащам и после да им ги калкулирам + наема и ми плащат на куп всичко по банков път.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 18 Мар 2015, 13:44

Хах,ами има ли още балъчета да плащат по 300-400-+++ лева наем на ръка /че гледам автора на темата е в София ,едва ли наема ще е по нисък/.
С толкова изисквания към наемателите и накрая да поискаш и на ръка да ти плащат.... малко нагличко ми се струва.Значи ти като хазяин искаш да се подсигуриш откъм наемателите,а те да го духат относно това да им е документирано че са платили.
Ако някой ми каже сега за някакви хвърчащи бележчици и квитанцийки-аз съм го ял тоя в България,после винаги чрез банков превод,ако хазяина не ще-квартири бол.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 18 Мар 2015, 14:01

jorsenbmw написа:Хах,ами има ли още балъчета да плащат по 300-400-+++ лева наем на ръка /че гледам автора на темата е в София ,едва ли наема ще е по нисък/.

90 % :smoke:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 18 Мар 2015, 14:24

jorsenbmw написа:Хах,ами има ли още балъчета да плащат по 300-400-+++ лева наем на ръка /че гледам автора на темата е в София ,едва ли наема ще е по нисък/.
С толкова изисквания към наемателите и накрая да поискаш и на ръка да ти плащат.... малко нагличко ми се струва.Значи ти като хазяин искаш да се подсигуриш откъм наемателите,а те да го духат относно това да им е документирано че са платили.
Ако някой ми каже сега за някакви хвърчащи бележчици и квитанцийки-аз съм го ял тоя в България,после винаги чрез банков превод,ако хазяина не ще-квартири бол.

Е то пък защото е много трудно да се напише една разписка за дадените пари. Няма никакво значение дали е по банков път или се дават на ръка. Освен това от опит- наемател- физическо лице, което да заплати депозит в размер на два месечни наема и отделно наемната цена за съответния месец не съм срещал. Отделно ще трябва да заплати и на брокера. Една проста сметка при месечен наем около 400 лв показва, че при подписване на договора, наемателят ще трябва да даде около 1400лв. Вие как го виждате това да се случи? Сключва се наемен договор, съставя се опис на имота и след прекратяването на договора, ако има вреди по имуществото, спокойно можете да ги осъдите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 18 Мар 2015, 14:28

Николай Диянов написа:

Е то пък защото е много трудно да се напише една разписка за дадените пари. Няма никакво значение дали е по банков път или се дават на ръка. Освен това от опит- наемател- физическо лице, което да заплати депозит в размер на два месечни наема и отделно наемната цена за съответния месец не съм срещал. Отделно ще трябва да заплати и на брокера. Една проста сметка при месечен наем около 400 лв показва, че при подписване на договора, наемателят ще трябва да даде около 1400лв. Вие как го виждате това да се случи? Сключва се наемен договор, съставя се опис на имота и след прекратяването на договора, ако има вреди по имуществото, спокойно можете да ги осъдите.

Защо пък 1400? Един наем, един депозит и половин на агенцията - 1000. А иначе - да! Квитанция, опис и т.н.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 18 Мар 2015, 16:32

Като човек, който 10+ години се е занимавал с отдаване на апартаменти под наем, ще ти дам един безплатен съвет- НЕДЕЙ!

Апартамент/къща се купува само за да живееш там. Тия, които си струват за инвестиция и реално да печелиш от тях, ние нямаме пари за тях. От жилище под 100к евро, от наем нищо няма да вземеш. Вкарай парите в банка и дори на 5% лихва пак по-висока доходност ще имаш. Да не говорим за нервите.

Пиши и 10 протокола/договора и каквото си искаш. И папата да ти е наемател, пак гаранция нямаш никаква.

Хубав съвет са ти дали преди мен. Наема за месеца напред! На всяка цена, иначе ще пиеш студена вода 99,9% на края. Ще си живеят един месец без да плащат и ще зачезнат без и да разбереш и като се обадиш, ще ти кажат "задръж си депозита за последния месец, ключовете са под изтривалката."

Ако си на топлофикация- режи тръбите преди да го дадеш. Иначе и там пиеш една студена вода, когато дойде изравняването на сметката и наемателите вече ги няма. Едни 500лв+ си чао само от там.

Гледай на този, който го вземе да не е в някаква фирма и да си води цената на наема да му го осребрявят после. Въобще, никави бележки не им даваш, като плащат наема. И само в брой, никакви банки. Иначе на края на годината и данъка ще трябва да платиш. Като се скътаеш 2-3 години, на четвъртата данъчните идват и се почва страшен кошмар. Половина от тея пари дето си взел, отиват за данък, отделно данък на апартамента, една-две счупени лампи, малко друго липси и си 0 на 0.

Ако пък недай си боже да завлекат с някоя сметка, правиш освежаване, строши се някой матрак/диван/хладилник и т.н. да не се окаже че на година повече пари даваш, отколкото получаваш.

Още веднъж, недей! Помисли хубаво.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 18 Мар 2015, 17:25

Е тогава защо си давал 10+ години жилища под наем???
Толкова много време ли ти отне да разбереш че не е рентабилно?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Мар 2015, 18:59

То в тоя форум, ако питаш, и излиза, че всеки втори бизнес е на загуба. Всичките автомивки, сервизи, магазини и ресторанти работят на загуба :dunno: 500лв. наем са 6 бона на година. Баси данъците, баси матраците, баси изравнителните :mhihi:

Познавам хора, които са наследили 6 апартамента и живеят от наеми. Ако са 0 на 0, би им било доста трудно.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 18 Мар 2015, 22:14

Всичко си е до късмет - няма как да прецениш що за хора ще бъдат - винаги има скрити лимонки. При всички положения трябва да си съобразителен и да се водиш от принципа - нищо лично.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 18 Мар 2015, 23:53

TNT написа:Познавам хора, които са наследили 6 апартамента и живеят от наеми. Ако са 0 на 0, би им било доста трудно.

Едно е да наследиш, съвсем друго е да извадиш кешовица за 6 апартамента и после да чакаш лев по лев да си избиеш "инвестицията"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 19 Мар 2015, 0:08

520i написа:Като човек, който 10+ години се е занимавал с отдаване на апартаменти под наем, ще ти дам един безплатен съвет- НЕДЕЙ!

Апартамент/къща се купува само за да живееш там. Тия, които си струват за инвестиция и реално да печелиш от тях, ние нямаме пари за тях. От жилище под 100к евро, от наем нищо няма да вземеш. Вкарай парите в банка и дори на 5% лихва пак по-висока доходност ще имаш. Да не говорим за нервите.

Пиши и 10 протокола/договора и каквото си искаш. И папата да ти е наемател, пак гаранция нямаш никаква.

Хубав съвет са ти дали преди мен. Наема за месеца напред! На всяка цена, иначе ще пиеш студена вода 99,9% на края. Ще си живеят един месец без да плащат и ще зачезнат без и да разбереш и като се обадиш, ще ти кажат "задръж си депозита за последния месец, ключовете са под изтривалката."

Ако си на топлофикация- режи тръбите преди да го дадеш. Иначе и там пиеш една студена вода, когато дойде изравняването на сметката и наемателите вече ги няма. Едни 500лв+ си чао само от там.

Гледай на този, който го вземе да не е в някаква фирма и да си води цената на наема да му го осребрявят после. Въобще, никави бележки не им даваш, като плащат наема. И само в брой, никакви банки. Иначе на края на годината и данъка ще трябва да платиш. Като се скътаеш 2-3 години, на четвъртата данъчните идват и се почва страшен кошмар. Половина от тея пари дето си взел, отиват за данък, отделно данък на апартамента, една-две счупени лампи, малко друго липси и си 0 на 0.

Ако пък недай си боже да завлекат с някоя сметка, правиш освежаване, строши се някой матрак/диван/хладилник и т.н. да не се окаже че на година повече пари даваш, отколкото получаваш.

Още веднъж, недей! Помисли хубаво.

Ако е така, както ти го описваш, колега, никой, никога нямаше да отдава имоти под наем. Доколкото разбирам колегата няма да инвестира в покупката на апартамент, който впоследствие да отдава под наем, а има вече имот, който не ползва. Нищо не пречи да се отдаде под наем. Просто се съставя договор с ясни параметри / цена, начин на ползване на имота, срок на договора, неустойки и т.н./, изготвя се един приемо- предавателен протокол и всичко е наред. Ако впоследствие има щети по имота и имуществото в него, няма никакъв проблем да бъдат осъдени наемателите- не си мислете, че като сте на съд се случва нещо невероятно и че едва ли не нямате никакви шансове да бъдете обезщетени. От опит- при добър договор и протокол, делото е изписано отвсякъде.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 19 Мар 2015, 0:11

Николай Диянов написа:...

520i написа:...

Че има малоумни наематели - спор няма! Ама все си мисля, че по-големия процент са читави. :yes: Освен това правилното държание от страна на хазяите винаги връща положителни емоции и кеш :angel:

Слави
Аватар

Мнение от © » 19 Мар 2015, 1:04

като чета тук имам чувството, че съм ненормален, че въобще плащам каквито и да е данъци :mhihi:
на 400лв наем приспадаш 10% и плащаш 36лв

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 19 Мар 2015, 8:12

sobiss написа:Едно е да наследиш, съвсем друго е да извадиш кешовица за 6 апартамента и после да чакаш лев по лев да си избиеш "инвестицията"

Е къде е разликата? Като си ги наследил ще ги продадеш и ето ти я "кешовицата".

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата