Питане за ДОТ на нови зимни гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Питане за ДОТ на нови зимни гуми

Мнение от streetracing12 » 28 Окт 2018, 21:20

Здравейте колеги искам да Ви попитам как да постъпя.

Вчера ми докараха 2 нови гуми (255/35/18) зимни KUMHO WINTERCRAFT.Днеска се загледах в ДОТ-а и видях,че са произведени 7 седмица на 2017година.

Гумите значи са произведен преди почти 2 години :D Поръчах ги онлайн и ми ги докараха до вкъщи за което може би съжалявам защото ако бях на място нямаше да ги взема с ДОТ на 2 години почти.

Да ходя ли утре до Диана да им ги връщам или да ги слагам на колата? 550лв за ДОТ 2017 началото струва ли си?

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Питане за ДОТ на нови зимни гуми

Мнение от Dextuar » 28 Окт 2018, 22:01

Ако са съхранявани правилно, са си нови гуми.

Имаш само 2 проблема:
Застраховател и при продаване на гумите

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 28 Окт 2018, 22:03

това е нормално. и аз миналия месец поръчах пилот спорт 4, чаках ги от германия, че тука ги нямаха и дойдоха с дот септември 2017та, на точно една година.. но гумите са нови и не е проблем. варианта е да ги върнеш и от друго място да търсиш дали имат налични такива, че да си сигурен за дота. защото ако ги нямат налични, при доставка от чужбина пак ти казват, че не могат да гарантират за годината им

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 28 Окт 2018, 22:05

За лятна гума е ок, но зимните както и да са съхранявани, все ще са се поудървили. Аз бих ги върнал. На Диана това им е редовен номер за поръчки онлайн...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 28 Окт 2018, 22:07

Дори и да са съхранявани правилно и двете лета да не са им се отразили, би трябвало да те предупредят за това. Според мен им ги връщай, за да се научат, че тарикатските номера не минават. Като не са ги продали навреме е трябвало да ги пуснат на промоция и пак да ги продадат.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 28 Окт 2018, 22:24

аз миналото лято върнах един комплект рейн спорт , защото една от гумите беше с дот 2016та , а другите 3 си бяха пресни.И аз от сайт ги поръчах.
Замениха ми ги веднага с 4 еднакви , пак с нов дот , нямаше никакви проблеми.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 29 Окт 2018, 0:51

Аз бих ги върнал,за лятна гума не е болка за умиране,ама каучука на зимната гума е много по различен по състав и който каквото да ти говори всичко с времето остарява,както и да е съхранявано !
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 29 Окт 2018, 1:05

streetracing12 написа:Здравейте колеги искам да Ви попитам как да постъпя.

Вчера ми докараха 2 нови гуми (255/35/18) зимни KUMHO WINTERCRAFT.Днеска се загледах в ДОТ-а и видях,че са произведени 7 седмица на 2017година.

Гумите значи са произведен преди почти 2 години :D Поръчах ги онлайн и ми ги докараха до вкъщи за което може би съжалявам защото ако бях на място нямаше да ги взема с ДОТ на 2 години почти.

Да ходя ли утре до Диана да им ги връщам или да ги слагам на колата? 550лв за ДОТ 2017 началото струва ли си?

Връщай им ги за да се научат как да работят. Въпросът не е да спорим с такъв ДОТ гумата става или не става, има ли проблем или няма проблем, дали е променила качествата си, да се питаме как е съхранявана и какво ли още ... Ако желаеш пресен ДОТ в разумен времеви период връщай им ги - в правото си си да го изискваш от продавача.
Карат на принципа - ако мине. Да са си ги продали на промоция като им е залежала стоката. При поръчка онлайн винаги пиши изискването си за DOT за да не се опитват да пращат каквото им скимне. А за тарикатите - продавачи дето при запитване за ДОТ казват че не знаят какво ще им дойде като ДОТ от Германия, Китай или от където и да е аз ги отсвирвам директно и не купувам от тях. Има и коректни продавачи - просто задължително изискване при поръчката инфо за ДОТ-а, а после всеки да си прави сметка устройва ли го или не и така...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Окт 2018, 4:29

Не мога да разбера, какви са тия драми? Ако гумите са на повече от 10 дни, започват някакви драми, теми из форумите и оплюване на производители, търговци и какво ли не. Когато гумите са съхранявани правилно, какъв им е проблема? Чакам инж. химик да извади таблици (обърнете се за помощ към анонимния форумен всезнайко за това), как състава на гумите се променя и след 12-15 месеца те вече не стават за нищо. Дали гумите са произведени преди ден, седмица, месец или гофина, те практически имат една и съща гаранция.

За моята кола купих зимни гуми (карани при истинска зима и съхранявани на сянка в мазето) и ги карах седем сезона. На жената миналата есен купих гуми на спешъл дот 2012г. И какво от това? Колко ще ми е "разликата на обиколка" между дот 2012 и 2018?

Направо ме убивате с някои изказвания, честно :OT:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от streetracing12 » 29 Окт 2018, 5:56

Ами то в Бълария съм свикнал на лъжи и измами и чесно каза изобщо не ми се занимва с Диана,но неможе да платиш 550лв за нови гуми и да са произведени преди 2 години.

На колата на приятелката ми взех Vredestein Snowtrac 5 с дот 2018 август за 180лв 2те (15) и ми стана тъпо,че мойте са 3 пъти по-скъпи и доста по-стари.

Станe ли 9.00 звъна на Диана да видим кво ще стане.

Като цяло гуми с ДОТ над 4 години ги хвърлям и хич не ме интересува как са съхранявани и без това като си купя нови гуми издържат три сезона,четвъртия сезон дсц-то не спира да свети :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: както я може.
Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.

Мнение от dxd » 29 Окт 2018, 7:18

С тези Дотове се побъркахте,нова гума може да почне се ползва без проблем до 5г след производствитото и,няма значение лятна или зимна.Нищо им няма на гумите,монтирай ги и си ги карай.Тя реално почва да се вулканизира,като започнеш да я ползваш по предназначение.

Потребител
Аватар
Кара: e46 316i
Мечтае да кара: ///М

Мнение от milen_kisiov » 29 Окт 2018, 8:30

Аз не бих ги взел, не знам дали има разлика в поведението на гумата, но все пак си плащаш като за току-що произведени гуми. От Дината съм поръчвал 6-7 пъти и винаги са били пресни. Миналата седмица поръчах 2 от Автогуми - Гудиър ултрагрип 9 (15) - като потвърждавах поръчката попитах за ДОТа и нямаше проблем обадиха ми се по-късно 2518, мисля че е в рамките на нормалното. Като са застояли защо да не ги пуснат на ниска цена. :D

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 29 Окт 2018, 9:45

streetracing12 написа:На колата на приятелката ми взех Vredestein Snowtrac 5 с дот 2018 август за 180лв 2те (15) и ми стана тъпо,че мойте са 3 пъти по-скъпи и доста по-стари.

А замислял ли си се какво е търсенето на 15ки и нископрофилни 18ки :idea:
Съвсем нормално да са пресни и евтини едните, а другите да са скъпи и напълно възможно да са застояли, ако пък са и на чувствително по-ниска цена от всичко друго на този размер, то лампичката трябва да ти светне, че има причина за това.
Както казаха година-две-три не оказват влияние на гумите (ако са съхранявани правилно, а те са щом са от официален представител на марката), тъй като всички нови гуми имат консервационен слой, който да ги "изолира" от външни влияния.

@BMW_POWER: подобни теми са напълно нормални за тукашните географски ширини. Българина масово все още не е свикнал да изхвърля гуми, които имат още грайфер или такива, които са все още кръгли и не се виждат теловете (справка: покарайте из трафика на по-големите градове и се вгледайте в гумите на по-старите и занемарени коли, някои нови също са така :kuku: ), затова когато купува нови гуми иска да са възможно най-пресни само за да намали дискомфорта от покупката на нови гуми и да е сигурен, че ще изкарат възможно най-дълго и най-вече да не се чувства прецакан, че си е купил нови гуми, пък те вече са стари. Мнението ми не е насочено лично към автора на темата :yes:
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 29 Окт 2018, 10:06

Принципно ако са съхранявани правилно (на сухо, сенчесто място) няма проблем с тия гуми. Да ама ти от къде ще знаеш как са съхранявани? Може да ги е пекло слънцето някъде по тия складове, да не ти казвам как съхраняват гуми на някои места като нямат място. Затова направо си ги върни и си вземи други. А тия Диана са пълни смешници, аз там съм преустановил всякакво пазаруване и посещения с тия малоумници от както в сервиза им неможаха да разберат дали свалят рънфлет или не и ме питаха мене, за да си доплатя съответно. Не искам да прозвучи като реклама, но има други трейдъри с много по-смислено отношение към клиента, например от автогуми.бг преди 2 седмици поръчах за джипа, дойдоха с DOT 33/18.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Мнение от Knoxville_ » 29 Окт 2018, 10:14

Нали гумите имат гаранция?

Следваща

Назад към Извън Темата