Давност на връчване на фиш

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Давност на връчване на фиш

Мнение от ildivvy » 11 Юни 2020, 15:01

За фиша май не се иска 'разписване', ако не се бъркам нещо... Примерно, за неправилно паркиране може дори да не си в колата!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 12 Юни 2020, 8:38

За фиша се изисква разписване, както писах. При отказ се издава АКТ.
чл.186 алинея 2 от ЗДвП
Чл. 186. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.)
(2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.

За непраивлно паркина не се връчва директно фиш, а уведомление. След което в 7 дневен срок може да подадете възражение. В този случай или отпада или преминава в акт (АУАН) и от там НП, което вече може да се обжалва.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 12 Юни 2020, 12:53

ildivvy написа: До седмица трябвало да заработи на още 7 ГКПП-та! Проверяват се и пътниците в МПС-тата :shock: ! На тях обаче няма да им отнемат книжките, ако имат неплатени глоби, а само ще им ги връчват. На шофьора обаче може да я вземат и да спрат от движение МПС-то, ако нямало кой да го кара... Проверката е в системата на 'Пътна полиция' и няма как да не работи! Това, което мислим, че не работи в сайта на МВР е, че там всъщност ти показват дали имаш вече връчени глоби! Т.е. малко тъпа проверка,а не тази, за която си мислим :mhihi:

Ако на ГКПП-тата им пуснат директно достъп до системата на Пътна полиция може и да могат да свършат някаква работа, ама ще видим. Като знам API-то за проверката на валидността на личните документи в МВР колко е бъгаво и как от Януари не могат да разберат къде им е проблема (а може би и не се опитват да разберат, все пак са милиционери и им е през оная работа), хич нямам вяра. Да не говорим колко незаконно е да ти връчат глобата и веднага да изискват да я заплатиш, като по закон си има срок за доброволно заплащане. На това му се казва изнудване в чист вид.
Е, звъннах оня ден на моя човек в полицията, провери ме и се оказа, че декември са ми направили снимка за 50 лв. А ако не знаех, че имам невръчен фиш? Другия месец като тръгна за гръцко и кво - ще се занимавам на границата да си плащам глобата. А ако не беше за 50, а за 500 лв и примерно точно в онзи момент ме хващат неподготвен и съм си опразнил картата (плаща се само на ПОС на границата) ?
Та понеже сме в 21 век, технологии, едно-друго, за да не си губя времето на границата ще си го платя предварително - ОНЛАЙН. Знам номера на фиша, така че действам. Да, ама не :
Моля, ако е изтекъл срокът от 14 календарни дни след датата на връчване на избрания електронен фиш, платете пълната сума, посочена в поле „Дължима сума (BGN)“. В случай, че към датата на плащане този срок не е изтекъл, платете сумата, посочена в поле „Сума за плащане (BGN)“, намалена съгласно чл. 189, ал. 9 от Закона за движението по пътищата.

Демек ми се молят на мен аз да преценя колко трябва да им дам. Не ми се рискува да платя, да не се отрази и после да се обяснявам какво и кога, още повече става дума за невръчен фиш все пак, т.е. не се знае как ще реагира системата им в този случай, затова опциите са само две - или дебна по улиците да срещна определен модел патрулка (щото не всички са оборудвани да връчват фишове) и се примолвам да ми връчат ако има нещо за мен, или се нареждам в КАТ (по отчет) да питам. И след плащането небрежно ще ми се подметне "Ама да си пазите бележката, че то понякога не излиза в системата, че е платено" :lol: :lol: :lol: Да не ме разбере някой грешно - твърдо ЗА съм да се събират глобите с всички разрешени от закона способи, ама айде малко да се постараят повече. Иначе най-лесно е да дам на жената да прекара колата през границата, а на мен като пътник да връчват ако искат на майка си .. таковата нали. :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 12 Юни 2020, 14:18

Според мен, най-вероятно ще 'настояват' за плащане на вече връчените глоби! Другите глоби само ще ги връчват и срока им за плащане ще започва да тече! Т.е. система за 'бързо и ефективно' връчване на невръчени глоби! Кой от активното население на територията ни не пресича някоя граница поне веднъж на година? Добре го измислиха, не може да им се отрече :yes: ! Иначе по границите е 'Гранична полиция'. Всички 'полиции' не са ли част от една система все пак? Може и да командироват и по някой КАТ-аджия там и пак ще стане... Интересно сега, какви схеми за заобикаляне ще измислят :mhihi: :mhihi:

Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 12 Юни 2020, 14:57

Малко да изясним ситуацията със "взимането на книжки" по ГКПП....

- Ако водачът на МПС има вече получени фишове/актове, но неплатени в срок, същите следва да бъдат платени, преди напускане на държавата. Ако откаже плащане, книжката се отнема и водачът може да продължи пътуването си с автомобила, АКО има кой друг да управлява МПС-то. Ако е сам - може да паркира автомобила на указано място и да продължи пеша (или както намери за добре), независимо дали става дума за напускане на държавата, или "връщане вкъщи".

- Ако водачът на МПС е платил (или няма) всички стари НП, НО има неполучени Фишове/Актове, същите му се връчват (и почват да си текат съответните срокове, както при всяко едно друго такова връчване), като НЕ се изисква да бъдат заплатени веднага т.е. може да продължи пътуването си управлявайки автомобила.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Юни 2020, 18:01

Mollov написа:Малко да изясним ситуацията със "взимането на книжки" по ГКПП....

- Ако водачът на МПС има вече получени фишове/актове, но неплатени в срок, същите следва да бъдат платени, преди напускане на държавата. Ако откаже плащане, книжката се отнема и водачът може да продължи пътуването си с автомобила, АКО има кой друг да управлява МПС-то. Ако е сам - може да паркира автомобила на указано място и да продължи пеша (или както намери за добре), независимо дали става дума за напускане на държавата, или "връщане вкъщи".

- Ако водачът на МПС е платил (или няма) всички стари НП, НО има неполучени Фишове/Актове, същите му се връчват (и почват да си текат съответните срокове, както при всяко едно друго такова връчване), като НЕ се изисква да бъдат заплатени веднага т.е. може да продължи пътуването си управлявайки автомобила.

Да ама по същия нефелен закон ако е негова собственост колата му я спират от движение и може да продължи с друг карач ама не . Пък като ти го връчат "невръчен" , ще се завърнеш веднага да пускаш обжалване или ще си продължиш осъзнавайки , че ще мине срока докат се завърнеш , примерно . Още , имайки предвид , че нямам никакво задължение да нося документ за платени кви да е глоби към който и да е ( само документ за самоличност и документи за превозното средство ако е твое ) как аджеба ще те спрат за неплатени глоби ако са си платени . Ще завалят дела за пропуснати ползи и т.н.

ентусиаст
Аватар

Мнение от andy » 15 Юни 2020, 8:12

За неплатени глоби колата не се спира от движение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 15 Юни 2020, 8:56

Като чета имам чувството, че някой може да го арестуват на границата за неплатени глоби и само щастливците ще се отърват с взета книжка и спряна кола..

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Юни 2020, 9:50

andy написа:За неплатени глоби колата не се спира от движение.

За връчени, но неплатени фишове се свалят регистрационни табели, което на практита е същото
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 18 Юни 2020, 8:25

На 30 май миналия месец излизах от границата през Калотина, имаше бутка БГ ТОЛ минах през тях казаха "продължавайте, нямате задължения", на 2ри юни над вечер се връщам, на пункта ни взеха личните карти и другаря му каза "Ти само иди ейтам на другото гише имаш някви задължения" брех викам за 2 дни, както и да е. Бяхме групичка 5-6 човека със сходни проблеми, разпечатаха ни фиша от таблета и казаха оттук на сетне си е ваша воля кога, как и дали ще го платиш, ама било хубаво в максимално кратък срок, защото ако натрупаш още лошо и то си отива вече в НАП и няма отърване връчат ли ти го. Много държаха и питаха дали караме ние, а аз наистина тогава не карах бяхме двама понеже пътувахме от далеч.

Голям удар с тез връчванки по КПП-тата, е сега на есен исках да водя жената на екскурзия с колата, ама дали няма да отпадне че й набих една глоба на нейната кола дет още не е връчена, а няма бягане сега :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше BMW F36 420xD GC, E90 320d
Мечтае да кара: изтребител F16 но ще се задоволя с F36 (за сега)
Детайли за колата: Сега се радвам на G11 740d XDrive LCI

Мнение от tosh » 18 Юни 2020, 9:37

Вчера си подновявах личната карта и ми излезе фиша дето така и не ми връчиха.... Оказа се на жена ми - просто колата е на мое име.
Хвана ме яд едно нещо - за да прехвърлиш глобата на друг шофьор процедурата е потресаваща. Понеже фиша ми е от КАТ Велико Търново трябва да им пращам писмо с копие от фиша, декларация и т.н. и да чакаме от тях писмо с нов фиш за другия шофьор и после ходи да плащаш.....
Имам чувството че КАТ в всеки град са отделни търговски дружества, а не единна структура!

Sent from my iPhone using Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от andy » 18 Юни 2020, 10:01

tosh написа:Вчера си подновявах личната карта и ми излезе фиша дето така и не ми връчиха.... Оказа се на жена ми - просто колата е на мое име.
Хвана ме яд едно нещо - за да прехвърлиш глобата на друг шофьор процедурата е потресаваща. Понеже фиша ми е от КАТ Велико Търново трябва да им пращам писмо с копие от фиша, декларация и т.н. и да чакаме от тях писмо с нов фиш за другия шофьор и после ходи да плащаш.....
Имам чувството че КАТ в всеки град са отделни търговски дружества, а не единна структура!

Това не е така. Многократно дошлите ни глоби на фирмата се пренасочват към водача на автомобила с декларация и копие от книжката на нарушителя. Става за 5 мин в РУ по местоживеене, без значение къде е снимана колата. След което нарушителя си чака да му го връчат.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tosh » 18 Юни 2020, 11:57

andy написа:
tosh написа:Вчера си подновявах личната карта и ми излезе фиша дето така и не ми връчиха.... Оказа се на жена ми - просто колата е на мое име.

Това не е така. Многократно дошлите ни глоби на фирмата се пренасочват към водача на автомобила с декларация и копие от книжката на нарушителя. Става за 5 мин в РУ по местоживеене, без значение къде е снимана колата. След което нарушителя си чака да му го връчат.
Ами точно вчера бях в районното и полицай от пътна полиция ми връчи фиша и ми обясни че тая декларация и копие от книжката трябва да ги пратя с писмо до В. Търново. Съответно аз се ядосах и направо платих и отново заради жена ми се простих със златния талон...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 18 Юни 2020, 12:38

andy написа:

Има се предвид Районното управление на полицията в квартала или градския КАТ? Наистина ли е достатъчно само копие от книжката му?

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tosh » 18 Юни 2020, 12:47

Да. И в районното можеш да си платиш фиша - там има и полицаи от пътна полиция. Обаче ако искаш да го прехвърлиш на друг водач и фиша е от друг град, трябва да пращаш писмо до техния КАТ в което да има декларация за прехвърляне на фиша, копие от книжката на другия водач и копие на фиша

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата