Живот в микробус (RV)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Живот в микробус (RV)

Мнение от BMW_POWER » 07 Авг 2020, 1:15

Хайде малко да изпуснем пАрата и да погледнем нещо различно. Бихте ли живяли в микробус (RV)? Ето така, продавате всичко, товарите багажа и тръгвате по Света. Едни познати го направиха, за ужас или с одобрението на всички наоколо. Ето ги:

https://www.youtube.com/channel/UCJR2A8 ... z7ZO1I0Bkg

Не искам да коментирам веганството. И двамата са млади, много готини и работливи. Продадоха всичко, купиха бус, преправиха го и пътуват. Признавам, че нямам идея как се финансират. Но питането ми е, дали бихте го направили и вие?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: Живот в микробус (RV)

Мнение от ivoaudi » 07 Авг 2020, 1:31

Свобода му казвам аз на това. Мога само да им завидя. В същото време....превръщаш се в дърво без корен. Има си и позитиви и негативи.
На настоящия етап от живота си не бих, но в бъдеще бих го направил, да.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Мнение от theraven_nz » 07 Авг 2020, 1:47

Настрани от темата, изгледах няколко клипа, но някак не виждам баланс между нашето момче и момето. Изглеждат сякаш тя изживява изцяло емоцията, а той през цялото време мисли какво ще прави, ако нещо си е*е майката, но все пак е заедно с нея в приключението.

По темата - домошар съм. Обожавам да пътувам, колкото повече - толкова повече. Но си знам, че моята керемида е тук и ме чака.
---

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Авг 2020, 2:03

theraven_nz написа:Настрани от темата, изгледах няколко клипа, но някак не виждам баланс между нашето момче и момето. Изглеждат сякаш тя изживява изцяло емоцията, а той през цялото време мисли какво ще прави, ако нещо си е*е майката, но все пак е заедно с нея в приключението.

Той е тих като цяло. Момата е по-огън.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Авг 2020, 6:49

Човек минава през различни етапи в живота си и приоритетите му се променят, знаеш... Аз като млад смятах, че няма нищо по-хубаво от карането на мотоциклет. Имах едно CZ350 и правех с него по 12 - 15 хиляди километра на сезон. Щях да правя и повече, но бях студент и парите за бензин не стигаха... Сега имам в гаража FZ-1N, обслужена и готова за път, само да й покажа ключа... Срам ме е дакажа, но... тази година още не съм я палил. И може би изобщо няма да я запаля... :dunno: :dunno:

Конкретно на въпроса - не съм имал и явно никога няма да имам такъв период в живота си, когато да зарежа всичко, да се кача на буса и да тръгна към залеза... До 1990-та година изобщо напускането на страната беше проблемно, следващите 5 години бяха много мизерни (поне за мен) и изобщо не можеше да става въпрос за такива мераци. После бачкане, недостиг на пари, битови проблеми... Сега съм материално осигурен, но пак имам отговорности - деца, възрастни хора около мен, работа. Като цяло не си падам по чергарския живот, не бих се чувствал комфортно без собствена среда и сигурност. Според мен и за тези младежи "животът на колела" е временно явление - ще попътуват няколко години и... ще си седнат на задниците. От колко време са така?
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 07 Авг 2020, 6:55

Подобни #ванлайфъри (така са се кръстили всички, които си правят бусчетата сами според нуждите) следя от няколко години в тубата и много им се радвам, но им виждам и мъките и не е много за мен.

Като цяло тоя тренд е доста силен извън Европа, тук има много малко поради ред причини.
Малко отговори на питанки, до които съм стигнал аз гледайки отстрани клипчета:

1. Къпането - малко имат възможност да го правят в самия ван, повечето ползват не бус в който можеш да стоиш прав а по-малки или направо миниванчета. В Америка е лесно, правят си карта към верига фитнеси, които имат фитнес във всяко едно градче и всеки ден се ходи до фитнеса за душ. В Европа това нещо - тц. Дневна карта всеки ден за различен фитнес накрая идва скъпо.
2. Гориво - ''основното'' перо в разходите, но зависи кой как. Има такива които местят буса веднъж в седмицата на 10 км, има такива които всеки ден убиват по 100-200 км. Зависи от целите. Отново - в Европа скъпо, в Америка - не толкова.
3. Финансиране - 3 варианта - 1. такива които работят ''от вкъщи'', ИТ, фрийленсъри, фотографи и ала-бала, 2. такива, които карат на спестявания, 3. инфлуенсъри и влог звезди. Всички от вариант 2 се опитват да минат във вариант 3, затова са и тия клипчета. Адсенс в Европа не плаща почти нищо, но Америка - доволно. Един от тия ванлайфъри разправяше, че от как е минал около 50к абоната вече приходите му покриват целия месечен разход с бусчето. Не е само ютуб. Патреони, донейшъни... абе проситба за всяко центче и живот на ориз.
4. Ежедневието - колкото и готино да звучи и изглежда, за мен е крайно еднообразно, макар и на различни места. Всичко се върти около готвене в и извън буса. Просто се будиш сутрин без цел. Тези, които се опитват да пробият с видеата в даден момент просто прегарят като всеки влогър и им идва в повече стреса който изпитва всеки контент криейтър всеки ден да има какво интересно да снима, защото ако няма нов влог всеки ден алгоритъма на ютуб не те бута напред и буксуваш на място.
5. Хората които го правят - тука е малко трудно да се генерализира, а и като човек, който никога не е живял извън Европа може и да мисля грешно, ама все пак. Хората, които гонят кариера и тук и в Америка си знаят пътя в следващите няколко години и това не е за тях. Хората, които не гонят кариера, без образование и днес работят едно, утре друго и в други ден трето в Америка са много повече и стъпката към номадския живот за тях е много по-лесна. Не, че и в Европа няма хора ''без път'', но обикновенно нямат спестяванията за бус + две години напред живот без доходи.
6. Семейство и деца - трудно. Повечето ванлайфъри са ергени, и тая работа им е някъде в далечно бъдеще. Друг е въпроса колко жени биха погледнали на толкова вятърничев човек като годен за семейство и става един затворен кръг. Тези, които тръгват като двойка обикновенно приключват с ванлайфа когато дойде време за деца. Или изпускат момента.
С дете съм виждал тези: https://www.youtube.com/c/SailingLaVagabonde/videos Не ван, а лодка. В случая доста по-голяма от едно бусче и реално може да се гледа дете в нея, ама пак със сума компромиси и то докато е малко.

Цялото нещо е готино, ама отстрани. Като постоянен начин на живот ми е изцяло невъзможно, като временен - мога да отделя месец-два някое лято. Повече няма как, дори и с парите в джоба за 5 години напред. Не мога да убия толкова време от живота си в правене на нищо вместо бутане напред, било то в кариера, семейство и т.н. А и искам да живея с хора, макар и понякога да искам да избягам някъде.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 07 Авг 2020, 7:23

За известно време бих живял в кемпер, но ще ми омръзне. Може би ако сме по-голяма група с повече РВ-та ще е по интересно. Ама в Европа кемпер стопвете са извън населените места и реално ще си все на някаква поляна. За година може би. Имаше едно семейство българи, които зарязаха всичко и живяха няколко години на катамарана си, като обикаляха различни екзотични острови. Накрая и на тях им писна. Редовно им следях канала в Тубата.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 07 Авг 2020, 7:47

Преди 4 месеца си купих кемпер , голям кеф е да тръгнеш нанякъде без резервация и да променяш плановете си в движение .Имаш всички удобства и блага на цивилизацията и винаги си на първа линия :lol: с най добрата гледка.Та по темата: според мен ако това е начина ти на живот , ще ти писне ,ако е за разпускане и смяна на обстановката 5-10 пъти годишно е супер . Дори и да имам средства да обикалям без да се налага да бачкам , бих искал да си имам мястото където да се прибера...А и разни битовизми също са проблем при този начин на живот.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 07 Авг 2020, 11:06

BMW_POWER написа:Бихте ли живяли в микробус (RV)?

Бих и още как. Изгледал съм тонове клипове, изчел съм още толкова статии по темата. Както вече се спомена за съжаление не е много приложимо извън северна хамерика. Завиждам им благородно на американите. Като бях там на бригадка 2006-а работих точно при такъв дилър - на RV-та и коли, 90% RV-та и 10% втора изпотреба коли. В Claremont, NH. Нагледах се и от първа ръка как стават нещата. По принцип бях detailer/cleaner, обаче след първия месец вече ходих на т.нар. инсталиране на RV-та по различните campground-и предимно в NH и малко във VT. Отделно с главния механик в сервиза сме монтирали поне 20-на fifth wheel-a на heavy duty пикапчета. Още тогава супер много ми допадна идеята да си вземеш един такъв пикап(не е задължително да е heavy duty), да му закачиш един голям fifth wheeler и да обикаляш US и CA. Още тогава обаче подобно комбо, хубаво с чисто ново такова RV минаваше 100к доларес. От всички видове RV-та, за мен само fifth wheel-a си струва, щото си има нормална баня и тоалетна и общо взето е достатъчно голямо да си замества 1-2 стаен. Според мен си става за сам човек или двойка и даже и семейство с 1 дете. Другия вариант са motorhome-овете, ама трябва да са от най-големите за да имат по-нормалничка баня с тоалетна. Отделно, че с fifth wheel-a го паркираш някъде и джиткаш после с пикапа, а с motorhome-a си вързан за него и трябва отделна кола за пазаруване и подобни.
Vanlife с конвертирани транзити, спринтери и подобни за мен не стават. Тези ванчета стават да ходиш за няколко дена някъде из природата, но за не повече от седмица-две. А като им гледам цените и на колко стъпва цялото конвертиране по-добре още малко пари и готово RV/motorhome.
Най-големия проблем в Европа е липсата на такава култура и съответно липсата на подходящи campground-ове. В UK доколкото знам е малко по-разпространено, но като цяло много по-трудно е тук в сравнение със северна америка.
Последна промяна madafaka_donkele на 07 Авг 2020, 11:12, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 07 Авг 2020, 11:11

BMW_POWER написа:Признавам, че нямам идея как се финансират.

То това е ключа към всичко. Познавам такива хора, обвиняват работещите ще са роби и не са свободни като тях, ама имат телефони и ползват всички удобства на цивилизацията. Искам да видя такива като се разболее някой и му потрябва операция и болница как ще стане в САЩ като нямаш пари. Ако докторите които трябва да им спасят живота и те решат вкупом да живеят в RV и да не работят и да не учат, какво става с тоя свят. Разбира се временно да избягаш от натоварения живот е ок, но не да станеш паразит в обществото.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 07 Авг 2020, 11:26

madafaka_donkele написа:.....

Тия неща са скъпи.
Ето това е евтино и за сам човек. Не е живот за мен, но за отшелници е супер.
https://www.youtube.com/watch?v=Z8CENn_WY6k

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Авг 2020, 12:50

madafaka_donkele написа:...motorhome...

Благодарение на приятел от форума успях да пробвам това чудо. В него спахме пет човека (четирима възрастни плюс хлапето на десет г.) без никакви проблеми. 42 фута, печка, хладилник, пералня, баня, акумулатори от голф количка, солари на покрива, +200л вода (минават едни шемети и за десетина $ изсмукват резервоара с мръсна вода), ТВ и практически всичко, което имате у дома. Стените се разширяват и си става съвсем нормален дом. Не говоря за каравана парковете, дето бълват лоу левъл консуматори. За мен поне буса си е мъка. Климатът тук поне не е много за живот постоянно. Както и да е изолирано, при температури под -10С (имаме ги около 3-4 месеца), малко ми идва тегаво. Не говоря за -40С ...
За временно бих опитал, но за постоянно не.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 07 Авг 2020, 13:17

BMW_POWER написа:...при температури под -10С (имаме ги около 3-4 месеца), малко ми идва тегаво. Не говоря за -40С...

Ползват някакви дизелови нагреватели. Нещо, като печките при колите май, ама не съм сигурен - https://www.amazon.com/Happybuy-Digital ... 07MYTH5K3/
Ей тоя шемет гледах зимата как живее - https://www.youtube.com/watch?v=aNWaFxIVbQM

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 07 Авг 2020, 15:31

В advrider.com - форума може да се разгледат доста теми за хора, които обикалят света, но с мотор (почти подобно на това с 'кемпер')! Имаше една двойка, която с парите от сватбата си купиха БМВ1150ГС и обиколиха света за 2-3 години! След това се прибраха... Има други, които си 'нагласят' така нещата, че да имат някакви месечни доходи без да работят някъде. Обикаляне с мотор излиза по $65 средно на ден за цяла обиколка. Някои от тях нямат дом в прекия смисъл, а само някакъв контейнер на склад някъде пълен с разни неща. Това с кемперите е трудно в Европа, защото нали сме ЕС и няма как, а и по-скъпо. Виж Южна Америка може да се обиколи за без пари,а и визи не са ни нужни. Това с обикалянето, ако някой го иска, може да се прави континент по континент...Има какво да се види!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 07 Авг 2020, 20:35

Невероятна глупост! По-нагоре колегата е обяснил доста нещата. Някакъв вид хипария, която когато вече ни омръзне да се правим на интересни, а и на останалите и гледанията в ютуб секнат изведнъж "узряваме" и пишем книга с клишета. Лигавщина, която условията на западната цивилизация ни позволява. Говоря за "проекта" на теа двамата и себеподобните им. Модерно е сега такива изгъзици...веганство, йога, фрии спирит, мноо сме свободни, аууу прекрасна гледка всяка сутрин, аууу снимки с негърчета, бля бля бля повърня...и като секнат кинтите всичко привършва. Бе глупости.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Следваща

Назад към Извън Темата