Съвети за откриване на магазин за авточасти?
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Re: Съвети за откриване на магазин за авточасти?
Само ще си изгубиш времето и парите според мен.Имаш минимални шансове със собствено помещение,но пак клони към 0.Малко магазинче с ограничен бюджет не може да предложи нито количества,нито цени.
Остава ти разни квартални клиенти на които не им се разкарва за 1 крушка или 1л масло до някоя от големите вериги.
Остава ти разни квартални клиенти на които не им се разкарва за 1 крушка или 1л масло до някоя от големите вериги.
Зависи какво, на кого и как ще продава. На мен преди време ми пише един, иска да продава стока в интернет. Казвам ОК. "Ама ще ми дадеш 30% отстъпка. И аз така
Викам "Готин, за 30% отстъпка фирмата производител ми иска авансово плащане на стока за поне 30К евро".... Оня взе, че се обиди
Ако имаш връзка с някой вносител или дистрибутор на масла, там отстъпките стигат до 50%. Преди много години отидох в Репсойл (тогава офиса им беше зад хотел Плиска) и поисках един варел 208л полусинтетика двутактово масло. Прие ме лично шефът на фирмата и му платих 50% авансово. В противен случай директно отказа да се захваща с мен. продадох го за две седмици и оня стана и той така
Не вярваше и му снимах празния варел. Пазих си го за спомен дълго време.
Та пообиколи представителствата и попитай. Но не мисля, че онлайн ще има успех.
От наливните масла има най-голяма далавера. Стига да си точен и да не "кръщаваш". При тях имаш гарантиран 50% профит. Не искам да казвам повече. Накараш ли хората да ти вярват, ще имаш успех. Отново повтарям, не трябва да "кръщаваш".
Успех!
p.s. Последно наливен Кастрол го продавах по 6лв 15W40 (в магазина 6.60лв) и го взимах на 4.00лв. Но това беше преди повече от 15 години.

Ако имаш връзка с някой вносител или дистрибутор на масла, там отстъпките стигат до 50%. Преди много години отидох в Репсойл (тогава офиса им беше зад хотел Плиска) и поисках един варел 208л полусинтетика двутактово масло. Прие ме лично шефът на фирмата и му платих 50% авансово. В противен случай директно отказа да се захваща с мен. продадох го за две седмици и оня стана и той така

Та пообиколи представителствата и попитай. Но не мисля, че онлайн ще има успех.
От наливните масла има най-голяма далавера. Стига да си точен и да не "кръщаваш". При тях имаш гарантиран 50% профит. Не искам да казвам повече. Накараш ли хората да ти вярват, ще имаш успех. Отново повтарям, не трябва да "кръщаваш".
Успех!
p.s. Последно наливен Кастрол го продавах по 6лв 15W40 (в магазина 6.60лв) и го взимах на 4.00лв. Но това беше преди повече от 15 години.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Доста майстори се научиха да пазаруват на варели, особено тези, които обслужват фирмени автопаркове, та според мен отмина модата на наливното масло за частни клиенти 

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
BMW_POWER написа:p.s. Последно наливен Кастрол го продавах по 6лв 15W40 (в магазина 6.60лв) и го взимах на 4.00лв. Но това беше преди повече от 15 години.
смятай какво качество...

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Ще си кажа и аз мнението, колкото и да съм далеч от бизнеса... Малко магазинче, пък и всичко да предлага, че и с богат асортимент, а и качествена стока да има... трудна работа, съгласете се. Щом е малко, по-добре да е специализирано, за точно определени неща. Щото течност, пера за чистачки и гюдерия можеш да си купиш отвсякъде, дори от Лидл и Кауфланд, няма причина хората да дойдат точно при теб... Също трябва да се ориентираш към стоки, които хората предпочитат да си купят "на живо", а не по интернет. Смятам, че трябва да предлагаш нещо (стока или услуга), която не е много разпространена и хората да те търсят (а не ти тях). В моя градец са ми направили добро впечатление три такива магазинчета;
1. Магазин за акумулатори - предлага нови, "професионално" зареждане, диагностика и възстановяване ?!? (всичко това - с един СТЕК 7.0
) и изкупува стари. Батерията е нещо, което редовно "умира" на няколко години, няма как да караш без нея и не става да е втора ръка. Щом се скапе - отиваш и си купуваш НОВА. Та значи магазинчето е десетина - 15 квадрата, батериите са наредени спретнато на рафтове до стената. Не е трудно да поддържаш приличен асортимент от 45 Аh до 100 Аh, на различни производители. Ако клиентът търси някаква екзотика - ще изчака 1 - 2 дни, щото и в друг магазин едва ли ще я намери налична. Трябва ти елементарно оборудване - един хубав мултисет, да мериш зареждането и да попълваш гаранционните карти. Също една товарна вилка и онова, дето мери гъстотата на електролита, как се казваше... Ако си особено ентусиазиран, може да си купиш и специален уред за диагностика (тестер) за акумулатори.
2. Магазин и сервиз за пожарогасители - предлага нови, проверка и пълнене на стари. Всяка година ти трябва нов стикер на пожарогасителя - клиентелата е осигурена. Също малко магазичне, също вътре има един стелаж с рафтове, бюро и някаква машина за пълнене на бутилките. И това е - идва човекът и ти му казваш: Нов пожарогасител със стикер за 1 година е 20 лева, проверка и стикер - 4 лева, ако се наложи пълнене - 8 лева. Асортиментът не е голям - сигурно има 3 - 4 размера пожарогасители, като типoве бяха прахов, с CO2... не помня други дали имаше. Не изглежда като някаква главоболна работа...
3. Магазин и сервиз само за стартери и алтернатори. Също са агрегати, които редовно отказват, особено в по-старите коли, които караме. И без тях не може... Продава нови и рециклирани, предлага и ремонт. Сваляне / монтаж се заплащат отделно. Пълно рециклиране какво значи - смяна на двата лагера, една бърза стружка на колектора, нови четки или евентуално - цял нов регулатор (заедно с четкодържателя). Също не изглежда особено голям зор да смениш няколко части по алтернатора.
1. Магазин за акумулатори - предлага нови, "професионално" зареждане, диагностика и възстановяване ?!? (всичко това - с един СТЕК 7.0

2. Магазин и сервиз за пожарогасители - предлага нови, проверка и пълнене на стари. Всяка година ти трябва нов стикер на пожарогасителя - клиентелата е осигурена. Също малко магазичне, също вътре има един стелаж с рафтове, бюро и някаква машина за пълнене на бутилките. И това е - идва човекът и ти му казваш: Нов пожарогасител със стикер за 1 година е 20 лева, проверка и стикер - 4 лева, ако се наложи пълнене - 8 лева. Асортиментът не е голям - сигурно има 3 - 4 размера пожарогасители, като типoве бяха прахов, с CO2... не помня други дали имаше. Не изглежда като някаква главоболна работа...
3. Магазин и сервиз само за стартери и алтернатори. Също са агрегати, които редовно отказват, особено в по-старите коли, които караме. И без тях не може... Продава нови и рециклирани, предлага и ремонт. Сваляне / монтаж се заплащат отделно. Пълно рециклиране какво значи - смяна на двата лагера, една бърза стружка на колектора, нови четки или евентуално - цял нов регулатор (заедно с четкодържателя). Също не изглежда особено голям зор да смениш няколко части по алтернатора.
Excellent! Steven is my name!
vicho написа:BMW_POWER написа:p.s. Последно наливен Кастрол го продавах по 6лв 15W40 (в магазина 6.60лв) и го взимах на 4.00лв. Но това беше преди повече от 15 години.
смятай какво качество...
Вичо, купувах го от Дару Кар и на черния варел седеше надпис BMW

Надценките на авточастите при дилърите стигат 4 пъти. Въпрос на познати и контакти.
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Работил съм в този бранш над 8 години, имам някакъв опит и наблюдения, и моя съвет е да си вложиш парите в нещо по-разумно. Пазара, отдавна е разпределен, а с тази интернет търговия, малките магазинчета от този тип няма да откарат още дълго. Освен това, големите вериги магазини за авточасти, стъжниха много живота и на по-сериозни магазини, с немалки наличности и с по 15-20 годишно съществуване. Правят сериозни отстъпки и при директни продажби, щото са поне една стъпка напред при вноса, не случайно дават на майсторите отстъпки от 30-40%. С парите, които си заделил за нещо такова, купи два гаража в хубав район и ги давай под наем, като дръпнеш чертата, може да си на по-голяма печалба!
only rear wheel drive
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Kurtov написа:Здравейте, мисля да отворя онлайн магазин за масла, антифризи, течност за чистачки и други подобни флуиди.![]()
Според вас, кое е по-добър вариант, да продавам скъпи продукти, или евтини ?
Не искам да влизам в спор, кое е качествено и кое не.
Какво искам да кажа, ами например да продавам Bardahl, Castrol, Motul, Yacco или Total, Mannol, GM, Elf и подобни.
Другия вариант е да продавам масла, които не се намират във всеки един магазин.
Като например Xenum, Amosil, Redline, Royal Purple, Mopar и др.
Няма да успееш да направиш цените на масовите марки, които се предлагат от ВСЕКИ един гараж или сервиз във всеки един град. Аз лично ползвам 30-40%-та отстъпка за всякакви части от клиентски цени без ОЕМ, там също имам, но е по-малка защото примерно БМВ няма постоянни промоции на всичко.
От тия, които не се срещат всеки ден може би ще имаш повече шанс, но...не мога да предвидя колко ще се продават. Аз примерно сега ги прочетох, на нито едно имената не съм чувал, а се интересувам от марки, смятай за обикновения човек колко би го вълнувало.
Я си вземай парите, изчакай да падне биткойна и догодина вкарвай там пари, пък след 4 години с парите от него си отвори твой сервиз и си продавай части на клиентите.

П.п: Кой се занимава да си купува масло онлайн при положение, че абсолютно всеки сервиз му го сменя безплатно? А редовните клиенти имат отстъпка за филтрите и маслото като най-често сипват някакво наливно и бягат.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Top Gun Maverick написа:Кой се занимава да си купува масло онлайн при положение, че абсолютно всеки сервиз му го сменя безплатно?

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Не знам защо се пулиш, при теб може да е друго, ама той тука ще продава предполагам, не в цял свят. Аз не познавам сервиз, който да не ти сменя маслото безплатно, а повечето дават отстъпки на всеки. Трябва да сложиш в уравнението, че масово хората в БГ не карат БМВ или дори да карат не са такива маниаци на тема коли, че да избират маслото все едно избират жена си. Влиза в сервиза за нещо и между другото сменя и маслото или влиза за масло, прави и нещо друго. Повечето сервизи пък работят с няколко определени марки масло, може да имат предлагане на 50 марки ако искаш, но на 3-4 ще имат такава цена, че да ти дадат голяма отстъпка и просто така леко побутват обикновения човек към някоя от тях.
In God we trust, all others we track.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Според мен, най-голяма "далавера" имаш от части втора употреба.
Ама морга с цели автомобили.
Имам познати, който вкарват автомобили и им е по на "далавера " да ги продадат на части.
Много е важно да е чисто и подредено и всичко описано!
Как би изглеждало такъв "магазин"
Купуваш най- разпространените марки автомобили в България бракувани, внос от чужбина, ударени и тн.
Подреждаш ги добре и правиш снимки/каталог.
Трябва да знаеш, че както много евтините коли също ти докарват добра печалба.
И много важно, всичко чисто и подредено.
Правиш си сайт с добър домейн име.
Но си трябва първоначален бюджет и място. Не е задължително мястото да е в центъра.
Имам познати, който вкарват автомобили и им е по на "далавера " да ги продадат на части.
Купуваш най- разпространените марки автомобили в България бракувани, внос от чужбина, ударени и тн.
Но си трябва първоначален бюджет и място. Не е задължително мястото да е в центъра.
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Аз ако в момента бях на такава вълна , по-скоро бих инвестирал в железария.
Артикулите са евтини , купуват се количества и онлайн търговията там не върви , като при авточастите примерно.
Кой ще си купи кутия винтове за дърво от интернет
Също и големите вериги не те бъркат особено , понеже цените там не са най-добрите на специално тия неща , не знам що.
Една квартална железария която в неделя работи до обед е топ инвестиция в момента според мен.
А идеята за автоморга,която колегата спомена - ама изобщо не е проста работа или евтина първоначална инвестиция , и през цялото време докато лежиш под някой коптор да свалиш некво желязо от него , ще се разправяш само с дебили , които на всичкото от горе са и бедни.
Артикулите са евтини , купуват се количества и онлайн търговията там не върви , като при авточастите примерно.
Кой ще си купи кутия винтове за дърво от интернет

Също и големите вериги не те бъркат особено , понеже цените там не са най-добрите на специално тия неща , не знам що.
Една квартална железария която в неделя работи до обед е топ инвестиция в момента според мен.
А идеята за автоморга,която колегата спомена - ама изобщо не е проста работа или евтина първоначална инвестиция , и през цялото време докато лежиш под някой коптор да свалиш некво желязо от него , ще се разправяш само с дебили , които на всичкото от горе са и бедни.

Top Gun Maverick написа:Не знам защо се пулиш, при теб може да е друго, ама той тука ще продава предполагам, не в цял свят. Аз не познавам сервиз, който да не ти сменя маслото безплатно, а повечето дават отстъпки на всеки.

Влизам, сменят ми маслото безплатно (не плащам нищо) и си тръгвам с ново масло, без да дам стотинка? Ти ме уби. То не е за пулене, то е за

Къде това, че едно приятелче ходи чак до Кюстендил. В София му искали пари за тази услуга, а в Кюстендил било по-евтино (оттам е тъщата). Тук най-евтината смяна на масла в сервиз е $30 с включен филтър. Нямам идея марката на маслото. 5W20 минерално.
Защо колегата иска да прави такъв бизнес, след като в сервиза го дават безплатно

Е.Димитров написа:Според мен, най-голяма "далавера" имаш от части втора употреба.
Като човек занимавал се с това мога да ти кажа че няма едно вярно от цялото писание. Иначе по темата аз бих послушал Боримечката за 2 или 3( по скоро сервиз) или пък железария също не е лош вариант. Тея малки магазинчета за авточасти са бита карта от години. Тех-ко и еврото ги изядоха отдавна.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Те ти продават маслото, от там изкарват достатъчно за да не ти таксуват самата смяна. Тук в Търново взимаха 10-15лв дори ако маслото си е твое, тоест нищо фрапантно, ама вече не е така. Едно приятелче тия дни сменя масло, обявили му 40лв, щото си носи маслото той в сервиза, та накрая му го сменях, 40лв за половин час работа си е обир.

41 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3