България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 05 Яну 2023, 19:19

steeN написа:Единствено към тези мерки чакам бонус-малус и тва дето ченгетата му викат линеен контрол, и ще се почнем да се приближаваме наистина към цивилизована държава поне на пътя. Твоята школа я гледахме 30++ години да се упражнява... времето и мина. Кервана, кучетата и тн

п.с. а за статистиката, не знам кво разбираш, ма моделираш нелинейно явление с линеен модел и се чудиш що не ти се получава.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Коя школа ва брад? За 30 години глобите са се увеличили сигурно 30 пъти. Навсякъде е пълно с камери и радари. Дори вече намериха начини да те накарат и да си плащаш и нищо не се променя съществено.

Размерът на издадените глоби расте от 20-тина милиона през 2000г до над 160 сега. 8 пъти бай хой, 8 пъти! Катастрофите и убитите дали са намалели 8 пъти? Не! 4 пъти? Не! Два пъти? Не! Колко трябва да си вдлъбнат за да продължаваш, че само с по-високи глоби ще се постигне някакъв съществен резултат?

Между другото името на темата не е точно. Нито термина "война по пътищата". За да има война, първо трябва да има път.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Яну 2023, 21:01

Хубаво няма път, ама като знаят, че няма път, защо карат сякаш са в Германия на аутобана? То даже и там бе карат така бързо. В смисъл в крайна лява си карат някакви хора, но иначе в другите две обикновено се кара 100-120. :shock: А им е разрешено с 250 на места и пак си карат 100-120. Защо?
Днеска някакъв кисел чичак с 20 годишен Жип Киа ми се лепнал в багажника и така кара все едно иска да види какво има вътре. :shock: Тая тъпанарщина съм я виждал само тука и в Румъния. Какво общо има пътя с това?
За мен са виновни ниските глоби и недостатъчния контрол на пътя. В Европа просто ги следят много и затова масово са като овчици с изключения на някакви пишман европейски държави като Италия са кажем и то не навсякъде де.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Яну 2023, 21:08

Тука викаш всички карат с 250 на магистралата, а ? :lalala: На магистралата при нас 98-99% от хората си карат в ограничението :wave: А тоя, където ти се лепка... това няма общо с ограничението. Те и в града се лепкат.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Яну 2023, 21:12

Явно не прочете правилно. Там им е разрешено с 250 и пак много малко карат със 180-200. Масово си карат 100-120.
По нашите магистрали явно не си записваш лятото към гьола или обратно как се навират 2-3 коли да се чудят как да прескочат тия каращи с ограничението за които говориш. И след тия 2-3 идват още по толкова и така. Само ограничения са им в главите.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 05 Яну 2023, 21:28

Е.Димитров написа:Утре меташ едни мангусти да наливат бетон и всички без документи и не говорят разбран български , в затвора ли да се озовеш?

По подобен повод 2 часа съм се разправял на пътя. Събра се половината РПУ. Полицая ми вика - знаеш ли ги как се казват и аз почвам - тоз Асен, тоз и тоз Асен, третия и той Асен :mhihi: . Полицая вика - ти ми се подиграваш. Обаче манговците си знаеха ЕГН-тата и се размина само със загубено време.

Ако кача четири украинки, какво ще ми лепнат? :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 05 Яну 2023, 21:38

STEVAL написа:
Е.Димитров написа:Утре меташ едни мангусти да наливат бетон и всички без документи и не говорят разбран български , в затвора ли да се озовеш?

По подобен повод 2 часа съм се разправял на пътя. Събра се половината РПУ. Полицая ми вика - знаеш ли ги как се казват и аз почвам - тоз Асен, тоз и тоз Асен, третия и той Асен :mhihi: . Полицая вика - ти ми се подиграваш. Обаче манговците си знаеха ЕГН-тата и се размина само със загубено време.

Спин :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 05 Яну 2023, 21:43

Top Gun Maverick написа:Явно не прочете правилно. Там им е разрешено с 250 и пак много малко карат със 180-200. Масово си карат 100-120.
По нашите магистрали явно не си записваш лятото към гьола или обратно как се навират 2-3 коли да се чудят как да прескочат тия каращи с ограничението за които говориш. И след тия 2-3 идват още по толкова и така. Само ограничения са им в главите.

То и на нашата е разрешено 140, ама масово карат 100-110. Ако разрешат 550, с колко си мислиш ще карат :lol: Аз си карам 145 и за 150-200км ме изпреварят 5-10 коли, не повече :dunno:

Ето в тези е проблема
Top Gun Maverick написа:Днеска някакъв кисел чичак с 20 годишен Жип Киа ми се лепнал в багажника и така кара все едно иска да види какво има вътре. :shock: .

Скоро един с Е36-ца хубаво ме засече, при положение, че нямаше нито една кола в никоя лента след мен. Т.е. ТИР, Е36 и аз, ама пак трябваше да се скача на спирачки :banghead: Заради такива неща стават проблемите, а не дали някой кара със 100 или 150. Тоя с 36-цата си караше макс 100 :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 05 Яну 2023, 21:52

seimo написа:
STEVAL написа:

Спин :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 05 Яну 2023, 23:01

vicho написа:
KostovG написа:https://dariknews.bg/novini/bylgariia/hvanaha-sluzhitel-na-mvr-prevozval-migranti-video-2335219

Колега да пишем ли или ще почерпиш :D
Имам чувството, че в системата ако не си абсолютен дебил няма как да те вземат на работа.

колко тъп трябва да си, че да караш микробус с униформата :lol: :D :D :D :D :D :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ХИЧ НЕ Е ПОДОЗРИТЕЛНО!!! :ok: :cop:

Понеже съм част от системата на МВР, мога със съжаление да кажа, че последните 2-3 години, 90% от кандидатите за служители не само не стават за тази работа, ами като цяло не стават за нищо. Масово имам колеги наркозависими, алкохолици, хора с психически проблеми и обикновенни идиоти. Черешката на тортата е, че от скоро имаме колега-дилър на наркотици, с влезли присъди и действащ и в момента.Също така основен проблем е, че от месец имам и нов пряк началник-офицер с висше от НСА специалност- тенис на маса. Този човек отговаря за над 25 униформени, а не може да пише на български език. И не не говоря за правопис и пунктуация, а за елементарно писане като нашето тук. Не може да шофира, не може да извършва елементарни дейности. Дори говоренето му е трудно. От висшия ръководен състав (тия дето ги гледаме по телевизията) казаха на 3-ма 4-ма от нашите да му вършат работата и да не му дават да прави нищо. И това не е единичен случай. От 25 човека в моя взвод, 7 са пенсионери. Имат и Телк за да не ги карат да извършват някаква дейност. Аз като обикновен служител, взимам 1333 лева заплата + имам 8 % прослужено време за 4 години стаж. Около 1450-1500 лева взимам чисто, като с тези пари се предполага, че трябва да правя семейство и т.н. и това в София. Налага ми се да работя на работа двойно, понеже тези 7 пенсионирани мои колеги не си мърдат пръста. Буквално. Не извършват никаква дейност. Абсолютно никаква.Някой дори ходят и спят цяла смяна по коли или по диваните, навиват си аларма само за края на смяната. И никой не ги закача за нищо, цялата работа която има за вършене ляга върху едни 10 човека, от 25 човека взвод. За да спят им се плаща около 2000 лева заплата на края на месеца и още 1500 лева пенсия. Отделно като им се падне да спят на празник взимат още отгоре дори до 4000 лева стигат на месец. При офицерския състав стигат до над 5000 лева на месец. А пък те дори не ходят на работа. Ние от 25 човека във взвода, да кажем, че 10 работим и извършваме някаква дейност, имаме 2 преки началници, 4ма подначалници и още 2ма специално за нас началници. Тоест за 10 реално работещи сержанта имаме 8 офицера, които да ни следят и ръководят, както и над 10 човека администрация, а те дори не идват на работа. Поне при нас, се разбират да им се пада по 1- максимум 2 работни дни в седмицата. Останалите дни останалите офицери ги покриват и подписват в ежедневките. За съжаление нищо няма да се промени, докато се пипа леко.
И понеже съм ефектиран, айде дайте идея как да кача едно скандално видео от кухнята на МВР, което изрично е заповядано да не излиза на бял свят. Като обаче уловката е, да не могат да ме хванат по никакъв начин, че аз съм го пуснал.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 06 Яну 2023, 0:15

Имаш лс относно пускането
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Яну 2023, 0:55

BaDxBoY написа:
vicho написа:
KostovG написа:https://dariknews.bg/novini/bylgariia/hvanaha-sluzhitel-na-mvr-prevozval-migranti-video-2335219

Колега да пишем ли или ще почерпиш :D
Имам чувството, че в системата ако не си абсолютен дебил няма как да те вземат на работа.

колко тъп трябва да си, че да караш микробус с униформата :lol: :D :D :D :D :D :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ХИЧ НЕ Е ПОДОЗРИТЕЛНО!!! :ok: :cop:

Понеже съм част от системата на МВР, мога със съжаление да кажа, че последните 2-3 години, 90% от кандидатите за служители не само не стават за тази работа, ами като цяло не стават за нищо. Масово имам колеги наркозависими, алкохолици, хора с психически проблеми и обикновенни идиоти. Черешката на тортата е, че от скоро имаме колега-дилър на наркотици, с влезли присъди и действащ и в момента.Също така основен проблем е, че от месец имам и нов пряк началник-офицер с висше от НСА специалност- тенис на маса. Този човек отговаря за над 25 униформени, а не може да пише на български език. И не не говоря за правопис и пунктуация, а за елементарно писане като нашето тук. Не може да шофира, не може да извършва елементарни дейности. Дори говоренето му е трудно. От висшия ръководен състав (тия дето ги гледаме по телевизията) казаха на 3-ма 4-ма от нашите да му вършат работата и да не му дават да прави нищо. И това не е единичен случай. От 25 човека в моя взвод, 7 са пенсионери. Имат и Телк за да не ги карат да извършват някаква дейност. Аз като обикновен служител, взимам 1333 лева заплата + имам 8 % прослужено време за 4 години стаж. Около 1450-1500 лева взимам чисто, като с тези пари се предполага, че трябва да правя семейство и т.н. и това в София. Налага ми се да работя на работа двойно, понеже тези 7 пенсионирани мои колеги не си мърдат пръста. Буквално. Не извършват никаква дейност. Абсолютно никаква.Някой дори ходят и спят цяла смяна по коли или по диваните, навиват си аларма само за края на смяната. И никой не ги закача за нищо, цялата работа която има за вършене ляга върху едни 10 човека, от 25 човека взвод. За да спят им се плаща около 2000 лева заплата на края на месеца и още 1500 лева пенсия. Отделно като им се падне да спят на празник взимат още отгоре дори до 4000 лева стигат на месец. При офицерския състав стигат до над 5000 лева на месец. А пък те дори не ходят на работа. Ние от 25 човека във взвода, да кажем, че 10 работим и извършваме някаква дейност, имаме 2 преки началници, 4ма подначалници и още 2ма специално за нас началници. Тоест за 10 реално работещи сержанта имаме 8 офицера, които да ни следят и ръководят, както и над 10 човека администрация, а те дори не идват на работа. Поне при нас, се разбират да им се пада по 1- максимум 2 работни дни в седмицата. Останалите дни останалите офицери ги покриват и подписват в ежедневките. За съжаление нищо няма да се промени, докато се пипа леко.
И понеже съм ефектиран, айде дайте идея как да кача едно скандално видео от кухнята на МВР, което изрично е заповядано да не излиза на бял свят. Като обаче уловката е, да не могат да ме хванат по никакъв начин, че аз съм го пуснал.

:|

Най-накрая някой от първо лице да обясни как стоят нещата и да се види, че не напразно съм изнервен на държавата и населяващите я :!: :!: :!: :dunno:
И това не е само в МВР! Най-вероятно изхранваме минимум 200-300 000 от всякакви администрации, агенции, на граждански договори и т.н. :help:

После нямало за една линейка, да не говорим за нещо по-голямо :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Яну 2023, 4:17

bum_bum написа:
steeN написа:Единствено към тези мерки чакам бонус-малус и тва дето ченгетата му викат линеен контрол, и ще се почнем да се приближаваме наистина към цивилизована държава поне на пътя. Твоята школа я гледахме 30++ години да се упражнява... времето и мина. Кервана, кучетата и тн

п.с. а за статистиката, не знам кво разбираш, ма моделираш нелинейно явление с линеен модел и се чудиш що не ти се получава.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Коя школа ва брад? За 30 години глобите са се увеличили сигурно 30 пъти. Навсякъде е пълно с камери и радари. Дори вече намериха начини да те накарат и да си плащаш и нищо не се променя съществено.

Размерът на издадените глоби расте от 20-тина милиона през 2000г до над 160 сега. 8 пъти бай хой, 8 пъти! Катастрофите и убитите дали са намалели 8 пъти? Не! 4 пъти? Не! Два пъти? Не! Колко трябва да си вдлъбнат за да продължаваш, че само с по-високи глоби ще се постигне някакъв съществен резултат?

Между другото името на темата не е точно. Нито термина "война по пътищата". За да има война, първо трябва да има път.

Колега- аз като карам из родината и се наглеждам на лошо каране… Българина кара самонадеяно, агресивно и почти винаги е с висока за условията скорост….

99% от сакатлъците са ни поради нарушения. Да не кажа 100%…. И от тях 99% са поради несъобразена скорост. И ако ти си мислиш, че пътищата, возилата или марсианците или нещо друго ни е виновно- в някаква огромна заблуда си.

Правилник се въдворява с култивиране на правилния манталитет у шофьорите (с добро един вид) и…. С глоби (с лошо).

Манталитета по нашите ширини е бита кауза. Остават глобите. Ако не работят- не са достатъчно високи или не се събират. Или и двете.

Ако зависеше от мене всеки един агресивен шофьор без катастрофи но с повечко глоби в родината щеше в един момент да е на 2500 лева или повече ГО. А ако има катастрофи по негова вина ще е без книжка дълго време и после с го 5000 лева и нагоре. Жална му майка ако катастрофира по негова вина и контузи някой- задължителна ефективна присъда и кръвнина да ти се завие свят… докато тези неща не се случат българина няма да бъде безопасен водач.

Оставям те да си го доизмислиш.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Яну 2023, 9:37

Тея не плащат глоби!
Ако плащаха глоби, положението нямаше да е такова.
Трябва да му вземат автомобила, ама така щели да му нарушат правата видиш ли.
Пък в някой държави ги взимат.
Просто само за една седмица излизат полицаите на пътя и спират на ред за проверка.
Има ли някой с неплатен акт повече от 500-1000 лева, свалят номерата и онзи тръгва пеш.
Няма ли гражданска- продължава пеша и разбира се глоба.
И не да излязат по улиците и всички телевизии да огласят еди каква си акция, ами периодично пълен локдаун.
После идват и работа по сигналите, кой каква кола кара и какви доходи има.
Да се видят и тези продажби на автомобили, дето не можело да се прехвърля , и не само автомобили, ами и мотори и скутери, че това си е направо незаконно.
Точно за около 5-6 месеца нещата ще станат образцови, а цената на метала ще падне :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Яну 2023, 9:44

alx написа:Ако зависеше от мене всеки един агресивен шофьор без катастрофи но с повечко глоби в родината щеше в един момент да е на 2500 лева или повече ГО. А ако има катастрофи по негова вина ще е без книжка дълго време и после с го 5000 лева и нагоре. Жална му майка ако катастрофира по негова вина и контузи някой- задължителна ефективна присъда и кръвнина да ти се завие свят… докато тези неща не се случат българина няма да бъде безопасен водач.

Аз от колко време питам кога ще направят гражданската хиляди за нарушителите, ама не било социално да има фалус, или нещо от тоя род :censored:

Да не говорим, че в тая сбъркана територия полицаите не си мърдат пръста за нищо. Извинявам се, освен в Казанлък.
Нагледал съм се на случаи, в които някой прави нарушение пред погледа на боклуците в патрулката и нищо!

Миналия ден ги гледам двама тюфлеци, паркирали неправилно и пият кафенце на втори ред ей тука.
https://www.google.com/maps/@42.6823041,23.313872,3a,75y,354.6h,98.51t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2238zvDFiF_T789bK8VNtg!2e0!7i16384!8i8192
Два реда неправилно паркирали коли, стигат чак до лентата за завиване към България!!! :shock:
Почти няма как да се завие нормално. Боклуците от МВР стоят и пият кафе и ги боли кура! И те паркирали неправилно :censored: :banghead: :banghead: :banghead: :ranting: :censored: :help:

Е как да стане??? Как да се промени нещо. Глобени практически няма!!!!!!
Вероятно се глобява за 0.1% от нарушенията, та ако ще глобите да са по 10000 лева, това е нищо.
Да не говорим, че тия с многото глоби не ги плащат и т.н. :dunno: :banghead:
И да не гороим, че всички са се фокусирали само върху скоростта и алкохола и за друго не се глобява!
И Ганьо кара като примат. Щото за всякакви други нарушения на пътя няма кой да го глоби.
Както няма кой да го глоби, като спира на тротоари, в градинки и т.н. Абсолютна диващина... :censored: :banghead:

Пълна смрад е всичко тук и това идва от хората. Щото тия, дето са полицаи, дето мислят законите, гражданската и т.н. пак са българи, не са марсианци...

Не народ, а мърша...

Славейков го е казал, да не каже някой, че пак съм за бан... :censored: :censored: :censored: :censored:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 06 Яну 2023, 10:10

zAcK написа:
alx написа:Ако зависеше от мене всеки един агресивен шофьор без катастрофи но с повечко глоби в родината щеше в един момент да е на 2500 лева или повече ГО. А ако има катастрофи по негова вина ще е без книжка дълго време и после с го 5000 лева и нагоре. Жална му майка ако катастрофира по негова вина и контузи някой- задължителна ефективна присъда и кръвнина да ти се завие свят… докато тези неща не се случат българина няма да бъде безопасен водач.

Аз от колко време питам кога ще направят гражданската хиляди за нарушителите, ама не било социално да има фалус, или нещо от тоя род :censored:

Да не говорим, че в тая сбъркана територия полицаите не си мърдат пръста за нищо. Извинявам се, освен в Казанлък.
Нагледал съм се на случаи, в които някой прави нарушение пред погледа на боклуците в патрулката и нищо!

Миналия ден ги гледам двама тюфлеци, паркирали неправилно и пият кафенце на втори ред ей тука.
https://www.google.com/maps/@42.6823041,23.313872,3a,75y,354.6h,98.51t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2238zvDFiF_T789bK8VNtg!2e0!7i16384!8i8192
Два реда неправилно паркирали коли, стигат чак до лентата за завиване към България!!! :shock:
Почти няма как да се завие нормално. Боклуците от МВР стоят и пият кафе и ги боли кура! И те паркирали неправилно :censored: :banghead: :banghead: :banghead: :ranting: :censored: :help:

Е как да стане??? Как да се промени нещо. Глобени практически няма!!!!!!
Вероятно се глобява за 0.1% от нарушенията, та ако ще глобите да са по 10000 лева, това е нищо.
Да не говорим, че тия с многото глоби не ги плащат и т.н. :dunno: :banghead:
И да не гороим, че всички са се фокусирали само върху скоростта и алкохола и за друго не се глобява!
И Ганьо кара като примат. Щото за всякакви други нарушения на пътя няма кой да го глоби.
Както няма кой да го глоби, като спира на тротоари, в градинки и т.н. Абсолютна диващина... :censored: :banghead:

Пълна смрад е всичко тук и това идва от хората. Щото тия, дето са полицаи, дето мислят законите, гражданската и т.н. пак са българи, не са марсианци...

Не народ, а мърша...

Славейков го е казал, да не каже някой, че пак съм за бан... :censored: :censored: :censored: :censored:

Аз си спомням на кръстовището на България и Гоце Делчев до не отдавна преди да направят бус лентите (то и сега де) масово се спираше в дясната лента (макар да имаше знаци че е забранено) заради което вечер се образуваше задръстване до южния парк. В същото време буквално на 20 метра от нарушителите имаше караулка с полицай. И поне живея там, веднъж минах покрай караулката и му викам на полицая, абе пич тука се е образувало задръстване до южния парк щот има 20 коли паркирали неправилно на 20 метра от вас, не е ли да вземете мерки? Тоя ме погледна все едно ще ми лепне шамар и ми вика ако ти пречи звънни на центъра за градска мобилност, мене тва сега не ми е работата :mhihi: :mhihi: Нема кво да си говорим

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата