България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 07 Яну 2023, 20:43

Ай да махнем годишния преглед тогава като ще ставаме краварник . Да се дават книжки като там и да бъде 1:1 не да ми се навират само няколко глоби под носа и да ми казват че така трЕбвало да бъде и тука . Аз ако карам 15к у БеГето ще го разбера веднага това , ама явно някои не го разбират :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 07 Яну 2023, 20:53

Много са ви мощни колите , асфалта си е о.к. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 07 Яну 2023, 21:25

Моджо написа:Кат ви е лъзгаво карайте с 20. Просто е.

После що нЕма се оправим.
- Като закъсаш със здравето и няма адекватно здравеопазване - да лягаш да мреш?
- Като образователната система е тотал щета - да ходят да бачкат общаци децата после, за кво да учат?
- Като КАТ са бавни и процеудрата за регистрация на кола може да отнеме два дни /пресен пример/, ще чакаш?
Е браво, осъзнаваш ли въобще какви небивалици приказваш?

Асфалтът бил добре, кое му е добре ве? 255ци гуми фалкени лятото в града на половината кръстовища не мога да потегля с включен тракшън, а не е като да тръгвам на пълна газ. Като падне малко дъждец и с 30км/ч ми се случва да занася колата. Не че ми създава някакви затруднения, ама трябва ли да е така и да си слагаме винаги розовите очила?

Понеже се оглеждам за къща, днес реших да се поразходя из селата. На отиване минах през по-обиколен, но много хубав и ненатоврен път. Не много скоростен, има доста завои и някои от тях острички. Приближавам един с ограничение 50, S образен, наистина остър завой, намалих си, излизам си от втория завой и докато ускорявам напред в огледалата виждам кола, която видимо минава много бързо през двата завоя. Малко по-късно ме настигна, къси-дълги и ме изпревари - умряло А3. На връщане минах през пътя Русе - В.Търново - съжалих. Два пъти ми се лепваха на бронята - вагаджии, един път трябваше леко да намаля при насрещно изпреварване - пак ваг изпреварваше. Тия вагаджии са тотални малоумници, едно 80% от историите ми по пътя са винаги с такива калъфи свързани. Турски тир ме изпревари в село, 100 метра след спряла полицейска кола. Не знам дали им е бил в полезрението, но би трябвало. Някакво пежо 206 пред мен с или едва светещи габарити, или просто моите фарове са се отразявали в стоповете му, а навън тъмно. После карах бащата до село, пътя 3км я има, я не. На връщане си карам и някъв кара срещу мен, принуди ме да намаля от 60-70 до 20тина км/ч и то щото се сети да си влезе в платното.

Някои от тия караха с превишена скорост, но никой не е летял. Повечето дори си бяха в рамките на ограниченията. Ама 100 други нарушения и на никого, включително на пишещите тук, не му пука.
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 07 Яну 2023, 21:45

mr_petroff написа:Много са ви мощни колите , асфалта си е о.к. :mhihi:

Не е така, и 18-ката не го харесва, а е само 118 коня (била някога).
Не разбирам разсъжденията на някой хора. Големите глоби мотивират все повече хора да ги заобикалят, а законите в родината са така написани, че това е възможно, особено за някой. Обясних ви преди време за част от схемите с превишена скорост, някой се направиха пак на всезнаещи, добре, те обаче работят, а сигурно има още за които не съм чувал.
Интересно и бакшиша дето не харесва определението "Българин" що пише глупости, глобите ги има, но всеки кара как си знае, все още има хора които си минават доволно на червено, не спират на пешеходни пътеки, маркировките са за самолетите, лявата лента на магистралата е задължителна - мигачите НЕ, НО, ние работим само с камери и паяци, пълним продънените хазни с кинти от превишена скорост и паркиране в големите градове (гледам и по-малки са се открехнали), тези неща някой който понякога кара из България ги вижда или трябва да ги види.
Дали още по-големите глоби ще стреснат младежа с 7 еднакви цифри в номера си на кола която струва 200 000лв, А, като не е платил една стотинка данъци и не му пука, колко ще плати за глоби. Ами мангала с книжка издадена в Буркина Фасо (държава в Западна Африка) и адресна регистрация в трафопоста на Факултето, дали ще го стресне нещо? Ами ония с 5-6 промила и 3-4 наркотика, как ще ги спрат глобите, като трудно мислят, като седнат за волана, комоли да се сетят, че ще ги глобят.
Последната година съм минал със служебната Дачия над 100 000км, а с личните около 30-40 000, колко пъти мислите ме спряха с Дачията ..... познахте, нито веднъж, а с другите, като ме видят ще си счупят краката. Как ще връчат големите глоби на някой?
И като се замисля и моите коли са над 580 коня и нямам нарушение последната година (даже златното талонче ми седи) имам и хиляди километри из Европа и там 0, но не харесвам това което се случва в Родината и съм сигурен, че с паяци и камери няма да се оправи.

ПП: Баси на 30 си мерихме ......, на 50 конете, ако има 60-70 годишни да драснат на къде отиват нещата.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Мнение от Двигателист » 07 Яну 2023, 22:02

Lenco написа:....
И като се замисля и моите коли са над 580 коня и нямам нарушение последната година (даже златното талонче ми седи) имам и хиляди километри из Европа и там 0, но не харесвам това което се случва в Родината и съм сигурен, че с паяци и камери няма да се оправи.
....

А с какво ще се оправи? Според теб, разбира се.
Лудия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 07 Яну 2023, 22:08

Моджо написа:Аман от глупости.

След като си изкарал достатъчно години на пътя и си на някакви години на които малко или много акъла ти е дошъл хлъзгането няма да те изненада, защото умееш достатъчно добре да прецениш сцеплението.

Сакатлъка става, когато трябва да спреш внезапно. Много вероятно е никога да не ти се наложи и силно се надявам да е така.

Но ако се случи разликата между нашия асфалт и нормалния при определени обстоятелства може да бъде от плюене в пазвата в единия случай до смърт за някой от участниците в другия. А нали се сещаш на колко хора всеки божи ден им се налага, дали заради грешна тяхна преценка или заради неприятно стечение на обстоятелствата. Колко от тях щяха сега да са живи, ако имахме нормален асфалт?
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Яну 2023, 22:18

Бум Бум, нали се сещаш, че софийският асфалт е покрит с прекалено много прах и мърсотия. И съвсем малко количество дъжд го превръщат в пързалка. Знаеш много добре. Покарай мотор с бяла фанелка един час из града и после я сложи до друга бяла такава.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 07 Яну 2023, 22:24

BMW_POWER написа:Бум Бум, нали се сещаш, че софийският асфалт е покрит с прекалено много прах и мърсотия. И съвсем малко количество дъжд го превръщат в пързалка. Знаеш много добре. Покарай мотор с бяла фанелка един час из града и после я сложи до друга бяла такава.

Мълчи пък ти, това са финни частици от колите с изрязани катализатори или такива с липси от завода. Догодина ще гръмне другия фишек за милионите с еко зоните, дано сме живи и здрави да чуем оправданието.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Яну 2023, 22:28

Ама никой не говори са софийския асфалт!
Къде го чукаш, къде се пука.,.
асфалта е трагедия навсякъде, дори да гладък и чист, сцепление няма, такъв е по БДС или по-точно по БДС липсва изискване за някакво сцепление.
Има не малко опити и навсякъде сцеплението е от 10 до 25% от стандартите по света.
За това каквито и гуми да си купите, утре, ако се наложи да се спира внезапно, се надявайте да успеете, защото спирачни път не е както по света.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 07 Яну 2023, 22:29

Само да потвърдя, че наистина сцеплението по БГ пътищата е доста зле.. и са доста мръсни. Вманиачен съм на тема чистота и почти винаги колите ми са чисти.. в БЕ последно си мих колата в началото на октомври и още е доста чиста и не е като да не е валяло дъжд, а в БГ си я мия през 4-5 дни и то през лятото, а през зимата почти до тавана е кално, само след няколко дни шофиране.. а не карам (уж) по кални/черни пътища :dunno: И не знам само аз ли усещам едно гадно подскачане на колата като се прибера в БГ :ranting:

Само да отбележа, че не съм от онези емигранти, които плуят по всичко в БГ, но пътищата наистина не стават за никакъв уй.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 07 Яну 2023, 22:52

BMW_POWER написа:Бум Бум, нали се сещаш, че софийският асфалт е покрит с прекалено много прах и мърсотия. И съвсем малко количество дъжд го превръщат в пързалка. Знаеш много добре. Покарай мотор с бяла фанелка един час из града и после я сложи до друга бяла такава.
Да, мръсотията като се навлажни от въздуха зимата или след лек дъжд става лига, която се пързаля почти като лед.

Но дори и без тоя прах асфалта масово е тотал щета. Спирам с мотора, слагам крак на асфалта и правя шпагат :mhihi:

Писал съм и преди- гума за мотора, която в нормална държава на 10к е за боклука, тук на 14 е топ. А не е да не му давам газ.

Мотор карам с бяло яке, та знам за какво иде реч. След само 10-15 мин е за пране.

Отделно, много години преди маските да станат модерни аз карах колело с маска Респро. При живот на филтъра според производителя няколко стотин, не помня съвсем точно, но май 400-600км беше в София маската е за боклука след 20 до 40км макс.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Яну 2023, 23:03

Jordana написа:Ай да махнем годишния преглед тогава като ще ставаме краварник . Да се дават книжки като там и да бъде 1:1 не да ми се навират само няколко глоби под носа и да ми казват че така трЕбвало да бъде и тука . Аз ако карам 15к у БеГето ще го разбера веднага това , ама явно някои не го разбират :dunno:

… 10 шата нямат годишен преглед… и са общо взето най- селските щати …

В “краварника” дето трафика е жесток повечето време можеш с дни да караш и да не видиш нарушение…
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Яну 2023, 23:06

Exclusive89 написа: И не знам само аз ли усещам едно гадно подскачане на колата като се прибера в БГ :ranting:

Погледни асфалта

https://www.google.ca/maps/@45.4111299, ... 384!8i8192

По този път тежки машини не минават. Единствено камионите, дето пръскат сол и пясък. Може да "покараш" малко и напред. Всяка една цепнатина е свързана с леко надигане и е постоянно туп - туп в колелата...

Северозапада не го коментираме. Той е забравен от Бог, подобно на Запада.

Онтарио също няма годишен преглед, Кебек и те.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Яну 2023, 23:11

И Калифорния, явно е селски щат и тя

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Яну 2023, 23:35

Ленко, има глоби то, превишил с 20 км и като плати в срок му е 35 лева. :mhihi: И само да вметна, че глоби значи налагане, размер и събираемост.

Относно сцеплението, на места е добро, на места не толкова. Ама при вас в София е както никъде другаде из България, никъде! Милионерски град, какво да правиш. Заврели сте се там 2 милиона и викате що се търка, що е мръсно, що е кално, вижте защо са направили летище там покрай войните едно време. Задържане на прах и т.н. заради релефа, мъглите и т.н.

steeN написа:Не бе човек, те на по-малко хлъзгав асфалт ще карат по-бавно, сега бързат щото е хлъзгаво :mhihi:
Всичките карат сърца и черни дробове за трансплантация и всяка минута е важна :bowdown:

:ahah: LMAO :ahah:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата