България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Тук май се заражда нова тема с анкета. Някак си така го чувстввам вътрешно! 

bum_bum написа:Баси. Никога не съм имал кола, която да превишава 1 или максимум 2 пъти месечния ми доход в момента на покупката.Все има нещо друго по-важно.
Аз съм се хлъзвал до тримесечен доход, но иначе се чувствам най-конфортно да е под 2 месеца...
От друга страна познавам човек, който не плаща за коли повече от първоначална всноска. Колите с взимат на фирма. Избира се най-ниска първоначална вноска и се вади чисто нова кола на цена от 80к лв срещу 3-4000лв, после вноска 1000-1200 на месец и нямаш грижи със състояние, сервизи и тн... Колата не е твоя, та и кражби и щети не те вълнуват твърде много. След 4 или 5г ти се предлага за изкупуване на дебела цена, но ти си свикнал с разхода от 1000лв на месец за кола и си взимаш нова...
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
TNT написа:Тука е 2 заплати за телефон
Поне 1 заплата за часовник
Минимум седмична надница за цигари и пиене![]()
Колата трябва да е 12-15 заплати, иначе си мишка
Що бе ако дохода е $15к месечно какво пречи да се даде една заплата за някой Blancpain, Breguet, или евентуално в най-лошия случай поне Ролекс ?

keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
а проектът брои ли се за кола, че там си еба мамата... (х2 на евридейката)
или да го слагам у таблицата: "хоби"
или да го слагам у таблицата: "хоби"

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
peshehodetz написа:TNT написа:Тука е 2 заплати за телефон
Поне 1 заплата за часовник
Минимум седмична надница за цигари и пиене![]()
Колата трябва да е 12-15 заплати, иначе си мишка
Що бе ако дохода е $15к месечно какво пречи да се даде една заплата за някой Blancpain, Breguet, или евентуално в най-лошия случай поне Ролекс ?![]()
![]()
По-скоро визирам 900лв заплата с Apple Watch

четох някъде една статия, че в щатите месечните вноски над $1000 по заеми за коли се увеличават главоломно. но мисля, че това е нормално при положение, че цените на колите се увеличиха значително а и лихвите се вдигнаха.
една нормална биеща към евтина нова кола в момента е $30-35к... 10% начална вноска - $3500.. остават $28к примерно... 5 години със 6% лихва - $540 и това е без данъци... цените на старите коли почнаха да падат, но тези на новите се качиха и мисля, че ще си останат високи щото... капитализъм нали...
едит: ето я статията - https://www.edmunds.com/industry/press/ ... munds.html
една нормална биеща към евтина нова кола в момента е $30-35к... 10% начална вноска - $3500.. остават $28к примерно... 5 години със 6% лихва - $540 и това е без данъци... цените на старите коли почнаха да падат, но тези на новите се качиха и мисля, че ще си останат високи щото... капитализъм нали...
едит: ето я статията - https://www.edmunds.com/industry/press/ ... munds.html
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Аз пък винаги съм се чудел, как така обществото определя, какво можеш да си позволиш и какво не.
Някви хора обясняват, имаш еди какъв си доход, т.е можеш да си позволиш само това и това. Друго не можело …
Само лек пример, големия ми шеф кара Шкода супърб, ама от най-орязаните. Изтънил яката. Щото за него колата е само средство за придвижване.
Взима х7 спрямо мен. И много добре знае колко струва моята кола, спрямо неговата и каква още съм замислил да купувам
Трябва ли той да ми обяснява, че не мога да си го позволя. Не.
Базика ме от време на време, докато пък аз не го бъзна за голф турнирите. И така, разбираме се
Но пък той, харчи адски пари да обикаля по голф турнири и да обикаля Средиземноморието с лодки през лятото.
На кой, квото му е кеф.
ПС. Шефа ми не е българин, може би има значение
Някви хора обясняват, имаш еди какъв си доход, т.е можеш да си позволиш само това и това. Друго не можело …
Само лек пример, големия ми шеф кара Шкода супърб, ама от най-орязаните. Изтънил яката. Щото за него колата е само средство за придвижване.
Взима х7 спрямо мен. И много добре знае колко струва моята кола, спрямо неговата и каква още съм замислил да купувам

Трябва ли той да ми обяснява, че не мога да си го позволя. Не.
Базика ме от време на време, докато пък аз не го бъзна за голф турнирите. И така, разбираме се

Но пък той, харчи адски пари да обикаля по голф турнири и да обикаля Средиземноморието с лодки през лятото.
На кой, квото му е кеф.
ПС. Шефа ми не е българин, може би има значение

Последна промяна carmanf1 на 13 Яну 2023, 22:14, променена общо 1 път
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Сега минах покрай мястото където по Коледа със Z4 загинаха две деца и един младеж ...........асфалта е в отлично състояние ,прав участък където спокойно може да се движиш със 80 км /ч при ограничене 40 .Настилката е грапава и има добро сцепление ,просто скоростта е била много над 100 .
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
carmanf1 написа:..................
Има много такива,дори българи. Познавах един, можеше да си купи каквото поиска./ да имаше и S-класа, макар и първата която му предложеха от Балкан стар, никога не избираше нищо по нея, условието беше да я вземе веднага/, но редовно караше каквото му попадне от служебните /те пак са си негови/
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Обществото ни се оказа неспособно да обере адекватно плодовете на демокрацията и това да си свободен да избираш къде да живееш ,какво да работиш .Недорасли сме за подобен тип начин на живот ,неодяли сме си ...вижте магазините вечно са пълни с хора ,които пазаруват неща от които реално нямат нужда или такива със скоро изтичащ срок на годност .За съжаление това е тъжната картинка през тези 30 години ,останалите държави от бившия соц живнаха и са пред нас с доста обиколки .
Когато се професионализираше армията ,мечтата на всеки селинджър с 8 ми клас ,беше да стане кадрови войни ,да тегли заем от банка за Голф 3-ка и най-новата нокия
Когато се професионализираше армията ,мечтата на всеки селинджър с 8 ми клас ,беше да стане кадрови войни ,да тегли заем от банка за Голф 3-ка и най-новата нокия

carmanf1 написа:Аз пък винаги съм се чудел, как така обществото определя, какво можеш да си позволиш и какво не.
Няколко години преди да се регистрирам тук, трябваше да сменям колата. Не помня по какъв повод, но се заговорихме с хазяина и той ме пита какво мисля да вземам. Викам, писна ми да се тормозя с ръждиви дараци, имал съм преди БМВ (за кратко) и сега мисля да взема пак, но по-новото (Е36). Няколко секунди асимилира и изведнъж, изражението на лицето му се промени, вдигна сочещ показалец срещу мен и заяви: Ако си купиш БМВ, ще ти вдигна наема. Щом имаш пари за БМВ-та, значи можеш да си позволиш и по-висок наем.

- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M62B44
Измамно ли е наблюдението ми че пак масово се кара без колан, говори се по телефона без handsfree и се мина на червено, което е светнало преди да навлезе колата в кръстовището? Все ми се струва че имаше някакъв период преди 3-5 години, когато имаше някакво подобрение. От 18 години имам книжка и ми се струва че има регрес в момента.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Масово се кара само със закопчалки на колана за да не пищи колата за без колан.
И ми е много странно, в нови хубави коли, телефона му в ръката и на ухото. Ама нямате ли блутут в колата, че го държиш на ухото
И ми е много странно, в нови хубави коли, телефона му в ръката и на ухото. Ама нямате ли блутут в колата, че го държиш на ухото

- Petrolhead
- Потребител
-
z
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 19:04, променена общо 1 път
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Втори път ми се случва след автомивка вътрешно почистване да ми врътнат копчето за фаровете и да ме спре полицията , че съм в нарушение
Каква им е работата да ръчкат по копчетата
Не че са ме глобили , ама и това ще стане някой път ...Е вече ще проверявам .