Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Имотният пазар

Мнение от pampo » 11 Дек 2023, 23:44

acho.rs написа:
pampo написа:Това какво общо има с цените на имотите. Те се качиха с 50-100% 2021-2022 заради голямото търсене. Когато търсенето намалява е ясно какво ще последва...
Строителната себестойност на един имот в момента е около 3 до 4 пъти по ниска от продажната му такава. Та който иска да купува...

Съвсем не е така. 400 евро за строеж беше преди 4-5 години, сега до завършен груб строеж е към 800-900, без безбожно скъпия парцел. Да не говорим , че на така наречения Акт 14 си купуваш бетон и арматура, до достигането на разрешение за ползване има още дооста пари да се налеят. Не ме интересува особено и не съм питал в конкретика но от 14 до 16 са поне 200-300 евро .
.... Мога да кажа с точност, че минималната сума за качествено превръщане на "шпакловка и замаска" в адекватен дом е 400-500 евро на квадрат....цените не са това което бяха

Това което тепърва ще се качва са наемите, защото са доста ниски на фона на цената на имотите. Това ест е заради нискоте лихви по кредитите, но банките като вдигнат лихвите и затегнат кредитирането, нещата ще се променят рязко. А при кредитите всичко виси на косъм. Спре ли се пълното финансиране, 60% от сделките отпадат .

Коментирам цена на сравнително голям и дълготраен строител на многофамилни сгради, и информацията е отпреди 6 месеца, не е отпреди 5г. Отделно лично мога да кажа, че цените на стоманата паднаха доста последната половин година, за другите материали не мога да коментирам. За личен строеж на къща и бутикови проекти не мога да коментирам също, там, ако наемаш техники, бригади, проектиране и изобщо ако го играеш само инвеститор, нищо чудно да стъпва на 800+

И пак искам да вметна, че ако ще и 1500€/м2 да е себестойността, ако никой не купува на 1000, няма как да държиш цената на 2000, освен ако не искаш да останеш с вечно твоя сграда (съвсем образни са цените, не казвам, че в момента е така). Интересно е с колко ще спаднат продажбите това тримесечие, при десетките статии и предупрежения, кризата в жилищния сектор и рецесията в част от Европа и тн. Интересни времена за пазара на имоти предстоят според мен, но да видим :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 12 Дек 2023, 0:15

b_u_b_o написа:
drifty написа:На цената на двустаен в София:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... f1=1&fe7=1

Никога не съм ги разбирал тия сравнения. То хубаво е на цената на двустаен в софия, ама нали трябва да се изкарат тия 155к евро. Айде изкарай ги в с. Къпиново..

Не сме 2005г. Има много възможности за работа от вкъщи, често дори по-добре платени. Покрай Ковида нещата там много се ускориха. Имам познати, дето като им се появиха деца, двустайните имоти рязко им станаха тесни.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Дек 2023, 0:24

Наемите са ниски за цените на имотите, съгласен съм напълно.
Обаче и няма на къде да се качват, защото тия които са под няма да има как да плащат двойни наеми и ще изчезнат кой където може. Затова и наемите са такива, не че собствениците не искат да вземат повече и го дават без пари.
Отделно има хиляди празни имоти и все повече ще стават след всяка изминала година, та съвсем не виждам как ще се вдигат наемите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Имотният пазар

Мнение от steeN » 12 Дек 2023, 9:29

drifty написа:...

Тези, които работят от вкъщи ама наистина, не просто някой понеделник или петък са сигурно към 20-30К в цяла Бг... другите в такива отдалечени места пътуват като ненормални... цените на горивата никога не са били толкова ниски, ако ги отнесем към инфлация/заплащане.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 12 Дек 2023, 10:04

steeN написа:

Тези, които работят от вкъщи ама наистина, не просто някой понеделник или петък са сигурно към 20-30К в цяла Бг... другите в такива отдалечени места пътуват като ненормални... цените на горивата никога не са били толкова ниски, ако ги отнесем към инфлация/заплащане.

20-30 k :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 12 Дек 2023, 10:13

Е това село го изкарахте на майна си, а то е на 20 мин от Търново. :mhihi: Мене в София от нас до работа пътя ми е 2но.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 12 Дек 2023, 11:20

drifty нали търсеше къща,зимай я тая на мен ми харесва ако ги имаш кинтите де :mhihi:
от това става и идеална къща за гости ако и пътя е ок

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 12 Дек 2023, 11:52

Не мога да си я позволя аз. Иначе ходих в селото пролетта, говорих си с местните, много ми хареса. Като цяло тоя район там, това и околните села много ми допада. Пътят е нов, супер спокоен, няма трафик. Ако изпадне нещо, което бих могъл да си позволя, го отнасям. :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Дек 2023, 12:38

ivanski_2 написа:
steeN написа:

20-30 k :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ми колко са? По статистика е по-малко от 10% от работещите. Ама повечето са хибридно и дори ИТ-та почнахте да обикаляте от фирма на фирма заради тези фирми, които искат хибридна работа?

Изображение

Това е процента на хората, които НИКОГА не работят от вкъщи.
Последна промяна steeN на 12 Дек 2023, 14:58, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 12 Дек 2023, 13:25

Дистанционната работа на един от семйството е много малък фактор в цялата картина. ;)

Дали сме 20к, 100к или 300к 100% дистанционно не знам, но каквато и да е цифрата някакъв малък процент на практика могат да си позволят да се преместят някъде далеч. Още по-малък пък ще останат дългосрочно след като се преместят.

Да не говорим че, ако заложш цялото си бъдеще на това че в момента си дистанционно е малко рисково. Ако нещо стане и трябва да си търсиш друг работодател ще си отрязан от голяма част от фирмите поради факта, че имаш твърдо изискване за дистанционна работа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 12 Дек 2023, 13:56

Манастирски ливади запад :ok:
IMG_20231212_123157.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 12 Дек 2023, 14:51

:mhihi:

Изображение
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 12 Дек 2023, 15:08

TheDriver написа:Дистанционната работа на един от семйството е много малък фактор в цялата картина. ;)

Дали сме 20к, 100к или 300к 100% дистанционно не знам, но каквато и да е цифрата някакъв малък процент на практика могат да си позволят да се преместят някъде далеч. Още по-малък пък ще останат дългосрочно след като се преместят.

Да не говорим че, ако заложш цялото си бъдеще на това че в момента си дистанционно е малко рисково. Ако нещо стане и трябва да си търсиш друг работодател ще си отрязан от голяма част от фирмите поради факта, че имаш твърдо изискване за дистанционна работа.

Ей това е, не са изобщо толкова много хората които и 2мата са ремоут 100% от времето. И още повече които да са сигурни, че ще са така ако не до пенсия то в някакъв хоризонт от поне 5-10 години. После идват и други фактори като социална среда и деца. Абе като цяло лесно се прави сметка на чужд гръб, ама факт е, че повечето хора си купуват 2стаен в София вместо къща на село. Сигурно си има причина, а не е щото са мазохисти и обичат да са на тясно..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 12 Дек 2023, 15:09

TheDriver написа:Дистанционната работа на един от семйството е много малък фактор в цялата картина. ;)

Аз бачкам хоум офис 3 дена в седмицата и 2 от офиса и до година ще се местим да живеем на село. 2 дена в седмицата да пътувам 50 километра не ми е проблем. Реално като време ми е същото и като съм в София, просто в София вися в трафика, от село карам по магистралата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 12 Дек 2023, 15:39

Aз не разбирам защо да е рисково :dunno:
С жената сме дистанционно и двамата, мен ми казаха връщай се в офиса - върнах се, след седмица си намерих друга работа ( по-добре платена и изцяло remote) и им казах че напускам, като видяха молбата " Остани, няма проблем и изцяло дистанционно", но не съм такъв човек просто който би останал.
Та кое му е трудното щом като за буквално няколко дни си намерих друга работа :dunno:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата