Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Имотният пазар

Мнение от ildivvy » 22 Авг 2026, 12:41

Мисля да продам подземния гараж и, евентуално, ще се оглеждам за студио на морето ( с доплащане, естествено). Предпочитам северното черноморие, но и южното не е изключено изцяло. Обмислям вариант и за 'планинско', в Пампорово, но май е по-добре да е 'морско'...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 22 Авг 2026, 13:31

Колко време мислиш да прекарваш там? И ще го пускаш ли като airbnb или само за лично ползване ще е? Вижда ми се малко кон за кокошка тая смяна. Моето виждане поне е, че ваканционен имот си заслужава или ако стойността му е е някакъв нисък едноцифрен процент от всичко което имаш и не те бърка особено ще го имаш или не, или ако ще стоиш там значително време - поне 3 месеца в годината. Иначе си е набутвация със спорни плюсове.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Авг 2026, 13:41

Ваканционен имот май наистина си заслужава само ако ще прекарваш доста време или имаш възможност да го пускаш под наем и да имаш почти постоянна заетост през и без това краткия сезон.

Хубавите са все в някакви комплекси с басейни, паркинг и тн - все бонуси, за които се плаща такса подръжка на годишна база. Покупката не се изчерпва с даването на исканата сума...после продължава изваждането :lol: :dunno:

Приятелка взе няколко такива за отдаване: 1 тук в Царево (уж беше за нея си, но бързо сметна че по-добре да го пусне под наем. Мисля го взе Еконт за някакви къси пари всеки месец и спят техни шофьори от време на време).
Другите в Гърция - едното ходи постоянно, другото го е дала на фирма да го пуска под наем на туристи...не знам дали и излиза сметката :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Авг 2026, 15:13

Определено мисля да ходя за 'дълги уикенди'... Брат ми също би могъл да го ползва по тази схема, както и моите родители (примерно на два пъти по 1-2 седмици и т.н.). Относно наеми -> по-скоро някой роднина, близки приятели и сигурни колеги. Бих бил доволен, примерно, на 30-35 платени от някой нощувки за сезона. Да, има такси поддръжка, но не са нещо кой знае какво... По 8-10-12 евро на квадрат за година, а аз няма да купувам 100кв.м2 все пак... Няма да е едноцифрен процент от всичко, което имам, но със сигурност не е много! Разбира се, това е идеята, да обсъдим плюсове и минуси. Сега взимам по 50 евро на месец наем за гаража...

П.П. Бунгалата на к-г Камчия са станали по 95 евро на вечер. Само от почивката на нашите и брат ми бих спестил по 1200евро (с горивото) за 'едно море', примерно.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Авг 2026, 17:07

Таксата поддръжка е специфично нещо и се оказва, че има разни вратички при препродажба и новия собственик изобщо не е длъжен да плаща...и нещата с общите части и глезотии отиват в канала.
В комплекса в Черноморец където взимаме апартамент вече няколко години има няколко басейна, разпределени в отделни зони на комплекса. Явно всяка зона си е самостоятелна и според дали са си събрали тази такса - басейна работи или не работи. Миналата година имахме 2 басейна на разположение, тази 0 :dunno:

Не е определящо, но трябва да се има предвид при взимането на крайно решение
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 22 Авг 2026, 17:10

В Гърция се надига нова голяма вълна на недоволство срещу българи тарикати, които купуват ваканционни имоти и ги отдават на курортисти, без да плащат данъци и такси.

От съюза на хотелиерите на Халкидики твърдят, че собственици от България, Турция и др. балкански страни предлагат нелегално повече от 30 хиляди стаи в Кавала, Аспровалта, Паралия Офринио и др. Тези чужденци подбиват пазара на местните, защото не са регистрирани като бизнес, не плащат налози и могат да си позволят по-ниски цени.

Недоволството се надига от години и става все по-силно. Преди месеци в Атина гръмна скандал, след като лидерът на партията „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос обяви от парламентарната трибуна, че „българите си правят Ривиера“ в Северна Гърция. Поводът бе масираното изкупуване на имоти, вкл. църковни земи, в района на Александруполис и област Еврос. Според националистическата партия българите "колонизират" Еврос. Тази "патриотична" и креслива риторика е типична за този тип партии. Но за разлика от политиците демагози местният бизнес наистина има основания за недоволство.

Туризмът в Гърция е доста строго регулиран сектор, налозите са високи и има непрекъснати проверки. Но хитри българи и други чужденци намират разни вратички. Например имотите се предлагат и резервират през сайтове, хоствани зад граница, които гръцките власти не могат да контролират. А при проверка на място туристите са инструктирани да казват на инспекторите, че са на гости на приятели или роднини и не плащат нищо, така че санкции не могат да бъдат наложени.

Местните хотелиери и наемодатели твърдят, че чужденците масово купуват евтини къщи, правят козметични ремонти и незаконни преустройства - като разделят имота на повече помещения, и "крадат" туристи с ниски цени.

В цялата яка от Александруполис до Солун и в района на Катерини се предлагат за временно настаняване "на черно" къщи, вили, стаи, собственост на чужденци от балкански страни. Зам.-кметът на Александруполис Петрос Кириакидис твърди, че половината от апартаментите, които приемат туристи, са в сенчестия сектор. Според местни адвокати и нотариуси турци и българи инвестират значителни средства не само в къщи, вили и апартаменти, но и в големи и скъпи имоти като хотели и заведения.

В началото на годината стана ясно, че гръцките служби за сигурност разследват масираното изкупуване на земи и сгради в Северна Гърция от граждани на съседни балкански страни. Депутати настояха за приемане на законови промени, които да ограничат възможностите чужденци да притежават имоти в Гърция. Те посочиха, че в момента, за да избегнат бариерите, които важат за граждани на държави извън ЕС, турци правят сделките през фирми, регистрирани в България. Така формално законодателството е спазено.

Но политици се опасяват, че тече тиха "експанзия" за завладяване на областта Еврос от чужденци. Паралелно с това се разследва произходът на средствата за инвестиране в терени и сгради, тъй като има подозрения, че големите пари идват от черен бизнес, включително от търговия с оръжия и наркотици.

Мерки

Заради сериозните загуби за местната икономика Асоциацията на хотелиерите в Халкидики настоява за незабавни мерки в няколко посоки:

Следене на резервациите в платформи като Airbnb и Booking, както и в български Facebook групи за почивки в Гърция.
Агенти под прикритие: Провеждане на акции с фиктивни резервации за установяване на незаконна дейност на място.
По-тежки глоби при установяване на нерегистриран туристически обект.

Рано или късно ще им "стъпят на вратовете" на хората с ваканционните обекти. Там се изкарват от собствениците милиони и съответно милиони се губят от държавите. Това във вид на данъци и такси, разбира се. И докато у нас данък върху имотите практически не се плащат, то в чужбина режат глави. Наблюдавайте византийците.
За празните (и ваканционни) имоти може да си пуснем направо нова тема. Тук ни карат всяка година да попълваме декларация, дали имаме имот, къде живеем и дали се ползва. Та жената в бързината тази година натиснала, че не живеем тук. И веднага ми пристигна сметка от $3200, които щедро ще си дръпнат от сметката ми на четири вноски. Тя веднага се усети и изпрати опровержение, както и копие от платените ни сметки. Първите $800 заминаха, очаквам понеделник - вторник да дръпнат още толкова. Щедро дадоха срок от 90 дни за разглеждане на случая и излизането с решение.
Та накратко, имайте едно на ум при идеи допълнителен имот, дето може "роднини и близки приятели". Днес сте близки, утре палачинката се обръща и се влиза във филми.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Предишна

Назад към Извън Темата