Проблем с некачествено радио

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблем с некачествено радио

Мнение от niksana » 22 Фев 2010, 20:28

Здравейте приятели, колата ми е bmw e39 525tds touring. Oт отдавна имам проблем с радиото - лошо хващаше станциите и предположих, че е от антената. Е бях прав и реших да се заема с проблема. Отворих корите в багажника и точно под третия стоп махнах пластмасите (защото мислех че последните 3 реотана са антена - старата кола беше е34 sedan :mhihi: ) и видях тази "джаджа" Изображение
свързана към кабела за антената. Купих си нова антена (лепяща от вътрешната страна на прозореца с вграден усилвател) и я запоих на отрязаното място, звука беше осезателно по-добър и не видях полза от "джаджата" (нищо не се променяше при махането й).

Преди няколко дена попаднах на темата на колегата nightdriver viewtopic.php?f=35&t=191424 и се зачетох заинтересуван :lol: и забелязах, че антената се намира на задния ляв прозорец в багажника (който до момента мислех за реотани :mhihi: ). Махнах корите на колоната и видях този усилвател
Изображение
(или каквото там е). Когато откача антената (заградената букса в червен кръг) радиото продължава да си свири както преди (не съм откачил новата си антена), но откача ли тези 2 кабела,
Изображение
поотделно или едновременно, радиото спира да работи. Въпроса ми е трябва ли да възстановя изрязаното и върши ли някаква работа малката бяла "джаджа" ? Не ми се иска да побългарявам колата, затова ако тази "джаджа" вържи някаква работа ще го оправя.

П.С.: Извинявам се, че темата стана много дълга, но исках да включа всички подробности. Надявам се да я прочетете внимателно и ако можете да ми помогнете :mhihi: . Благодаря предварително.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Re: Проблем с некачествено радио

Мнение от mad_presley » 22 Фев 2010, 20:49

В този модул ти е антената за алармата. До колкото си спомням, коаксиалните кабели само влизат и излизат (може би има и радио усилвател), но не се свързват и не ползват нагревателя за антена. Антената ти е точно това бялото, което си заменил.
Няма никакъв проблем да си го караш така, както си го направил сега, само не се опитвай да махнеш това от последната ти снимка, че си остана без дистанционно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d '02
Мечтае да кара: 850i или M6

Мнение от Glamav » 22 Фев 2010, 20:50

http://bmwfans.info/parts/catalog/65258361507/

Amplifier, rear window antenna
Тоест усилвател за задната антена на джама.
Демек, трябва си.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 22 Фев 2010, 20:57

Glamav написа:http://bmwfans.info/parts/catalog/65258361507/

Amplifier, rear window antenna
Тоест усилвател за задната антена на джама.
Демек, трябва си.

Да де, ама той си е сложил усилвател, само дето не е оригиналния, ами някакъв (който със сигурност е по-добър от оригиналния съдейки по GPS антените :)).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Glamav » 22 Фев 2010, 21:39

И това е така, ама не се знае дали дава същите параметри, дали има захранване по кабел и т.н.
Тоест може и да става с новия а може и да не става.
Лично според мен оригиналния си е най-добре.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 22 Фев 2010, 21:57

Glamav написа:И това е така, ама не се знае дали дава същите параметри, дали има захранване по кабел и т.н.

Въпреки, че съм абсолютен привърженик на оригинала, специално за конкретния случай не мога да се съглася. Антените в колата са прекалено остаряла технология и замяната им с нещо по-ново, дори и не марково дава доста по-добри резултати.Същия пример мога да дам и с GPS антената. Оригиналната е пълна скръб в сравнение с една Hamma за 20лв. Лично съм ги тествал :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niksana » 22 Фев 2010, 23:21

Колеги, относно оригиналния усилвател на антената, мога да кажа само, че едвам хващах радио станциите в центъра на София, да не говорим, ако реша да изляза извън града. Усилвателя си работеше, защото без него нямаше никакъв сигнал.
Мои приятели ми препоръчаха тези лепящи антени за по 10-12 лева, като ми казаха че няма да съжалявам и наистина беше така. Антената разполага с коаксиален кабел и захранващ кабел за вградения й усилвател. Коаксиалния го запоих след изрязване на оригиналния усилвател. След като премерих къде се подава постоянен ток (в случая червената предупредителна светлина на 5тата врата на touring-а, която се вижда при отворено положение) запоих там захранващия кабел на вградения усилвател и всичко стана идеално. Сега съм много доволен и се радвам на нормално радио.
П.С.: Благодаря ви колеги за помощта, много ме улеснихте. Поздрави :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Glamav » 23 Фев 2010, 9:55

Само да не ти дърпа ток докато колата не е в движение. Би трябвало да имаш някъде кабел който подава 12 волта само когато работи радиото.

Пресли, има ли някъква възможност да намерим някакви данни за ГПС антената ?
После е лесно сравнението с Хама или каквато и да било друга антена.Къде се намира тази антена при седан ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 23 Фев 2010, 10:32

Glamav написа:Пресли, има ли някъква възможност да намерим някакви данни за ГПС антената ?
После е лесно сравнението с Хама или каквато и да било друга антена.Къде се намира тази антена при седан ?

Данните за GPS антените са едни и същи, като честоти на приемане, разликата е само в усилвателя и положението на антената. Единствения проблем е, че е много трудно да си намериш антена с букса SMD-F, защото в БГ се продават само със стандартните букси MMCX и MCX. Разбира се, решението е да резнеш кабела и да запоиш буксата от оригиналната антена :)

Иначе, антената при Е39 седан се намира под задната кора:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Мнение от rafa224 » 01 Авг 2014, 23:38

mad_presley написа:
Glamav написа:И това е така, ама не се знае дали дава същите параметри, дали има захранване по кабел и т.н.

Въпреки, че съм абсолютен привърженик на оригинала, специално за конкретния случай не мога да се съглася. Антените в колата са прекалено остаряла технология и замяната им с нещо по-ново, дори и не марково дава доста по-добри резултати.Същия пример мога да дам и с GPS антената. Оригиналната е пълна скръб в сравнение с една Hamma за 20лв. Лично съм ги тествал :D

А къде ще е най добре да се сложи такава(неоригинална) GPS антена на Х5 Е70? Сега съм я сложил на предното табло под една решетка, под която при някой коли има допълнителна музикална колона. Но не хваща добре сигнала и често се дезориентира, дори понякога се налага да я извадя отгоре на тавана, за да хване сигнал.
DSC01546111.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от mitaka_gsi » 18 Юли 2015, 14:13

Колеги за пъри път пиша във форума,извинете ме ако не е темата тук
Имам слаб сигнал на радиото на е91 и да попитам каде се намира тази антена

Назад към E39