Колко "пеперуди" са хвръкнали през последните години....

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е39 525d
Мечтае да кара: M6

Колко "пеперуди" са хвръкнали през последните години....

Мнение от fisikela » 04 Дек 2014, 1:43

От известно време чета за клапаните на всмукателния колектор.
Искам да изясня, чисто статистически, колко колеги във форума, ама лично на тях, да им се е случвало, да им хвръкнат "пеперудите" на колектора, и на колко километра е била колата?
Целта ми е да направим анализ, на колко от собствениците на този автомобил /Е39 със автоматична скоростна кутия/ им е прецакан двигателя, поради тази причина...?
Последна промяна fisikela на 04 Дек 2014, 14:38, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Колко "пеперуди" са хвръкнали през последните години....

Мнение от nsfw » 04 Дек 2014, 11:07

fisikela написа:този автомобил /Е39 със скоростна кутия/

A без скоростна кутия Е39 има ли :mhihi:

Сега сериозно. Предполагам искаш да направиш "анализ", щото се чудиш "сега да ги махам ли и моите или да си карам така". 15 човека, ако ти напишат, че са ги махнали поне още 15 ще се намерят да кажат, че не са ги махнали и всичките 30 ще са доволни от колите си. Във всеки случай лесно отстранима "детска болест" ли е прави я да нямаш евентуални излишни главоболия занапред ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 04 Дек 2014, 12:10

Те (пеперудките на дизелите) са основно два вида - малки (по-стари, ф22мм.) и големи (по-нови, ф33мм.). Големите минават за "усилени" и по-надеждни, не се разпадали толкова лесно. Познавам хора, които си карат с тях и нямат никакви притеснения.
Excellent! Steven is my name!

Аватар

Мнение от samphonе » 04 Дек 2014, 12:11

тези вихрови клапи не водят след себе си никакви повреди или намаляване на кпд ако се отстранят,
а същевременно ако не се премахнат биха довели до много повреди по основния агрегат на всяко мпс.
От това мисля, че всеки би си направил извод, че поемането на този риск е необоснован и следва пеперудите да бъдат премахнати веднага.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 04 Дек 2014, 14:02

nsfw написа:
Сега сериозно. Предполагам искаш да направиш "анализ", щото се чудиш "сега да ги махам ли и моите или да си карам така". 15 човека, ако ти напишат, че са ги махнали поне още 15 ще се намерят да кажат, че не са ги махнали и всичките 30 ще са доволни от колите си. Във всеки случай лесно отстранима "детска болест" ли е прави я да нямаш евентуални излишни главоболия занапред ;)

Пропусна останалите 90%, които не знаят въобще имат ли такова животно или нямат :mhihi:

Аз на моя кола не съм ги засмуквал, но бях в колата на приятел, като ги засмука и 6-те при 180км/ч. Съответно, двигателя мармалад и не става или по-скоро няма смисъл да се ремонтира.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 04 Дек 2014, 14:31

Бъдете хора, сервизите и те хранят семейство :mhihi:
:yes:

Потребител
Аватар

Мнение от fisikela » 05 Дек 2014, 22:21

Borymeckata написа:Те (пеперудките на дизелите) са основно два вида - малки (по-стари, ф22мм.) и големи (по-нови, ф33мм.). Големите минават за "усилени" и по-надеждни, не се разпадали толкова лесно. Познавам хора, които си карат с тях и нямат никакви притеснения.

Здравейте колеги, малко спам в собствената си тема :mrgreen: Но въпроса ми е: какъв е диаметъра на пеперудките на моята кола - Е39, 525 D, фейслифт, юли месец 2001 г.
Благодаря на всички колеги предварително и висило посрещане на Никулден... :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 05 Дек 2014, 23:06

Изобщо не се занимавайте да махате пеперудите,това е излишно набутване!
Търсете си колектор без пеперуди фабрично :idea: Спестява се някой лев,а и си става както трябва.Няма течове на масло и разправии с тапи.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 05 Дек 2014, 23:12

(bubsa) написа:Изобщо не се занимавайте да махате пеперудите,това е излишно набутване!
Търсете си колектор без пеперуди фабрично :idea: Спестява се някой лев,а и си става както трябва.Няма течове на масло и разправии с тапи.

И къде е спестяването - колектор втора ръка е 100 камъка, аз си махнах клапите и смених гарнитурите за 32 лева комплект... :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 05 Дек 2014, 23:35

Z3Ro* написа:
(bubsa) написа:Изобщо не се занимавайте да махате пеперудите,това е излишно набутване!

И къде е спестяването - колектор втора ръка е 100 камъка, аз си махнах клапите и смених гарнитурите за 32 лева комплект... :dunno:

Имаш време и условия :yes:
На мен ми взеха 60лв за махането + 40 гарнитури + 60-100лв за тапи :kuku:
Има известна разлика :mhihi: А колектор втора ръка може да се намери и за 60лв.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от fisikela » 06 Дек 2014, 1:28

Здравей колега, ще ти бъда благодарен ако ми дадеш "сламка" от къде да взема такъв колектор. Благодаря предварително

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от g0p3to » 06 Дек 2014, 9:45

Едно пиленце ми каза, че при махането на тези "пеперудки", двигателя ставал по-муден в ниските обороти и разхода на гориво се повишавал малко. Така ли е или пиленцето ме е излъгало? :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 06 Дек 2014, 12:09

fisikela написа:

Здравей колега, ще ти бъда благодарен ако ми дадеш "сламка" от къде да взема такъв колектор. Благодаря предварително

Пусни си тема в "купува" и ще те засипят с предложения :bchug:
На М57 са еднакви колекторите.Задължително си купи нови гарнитури и си ти :driving:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 06 Дек 2014, 12:11

g0p3to написа:Едно пиленце ми каза, че при махането на тези "пеперудки", двигателя ставал по-муден в ниските обороти и разхода на гориво се повишавал малко. Така ли е или пиленцето ме е излъгало? :ok:

Може и да има нещо вярно,но не е осезаемо.

Изображение

Аватар

Мнение от samphonе » 08 Дек 2014, 11:39

Глупости.
Със пеперуди съм карал година и половина, след което ги махнах и без тях още година и половина и никаква разлика никъде. Нито в горивото нито в ускорението нито в оборотите.
Това мога да ви го гарантирам.
Иначе, относно колектора:
-защо да си взимаш колектори като може да си ползваш собствените като премахнеш пеперудките и оставиш само основата им като тапи. Няма никаква разлика дали ще си със колектор без пеперудки или с колектор с тапи на местото на пеперудките.
Това е напълно излишен разход.

Следваща

Назад към E39