Правилно отглеждане на рибки?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Правилно отглеждане на рибки?

Мнение от xpl0d » 17 Юни 2011, 20:47

Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд... :roll: Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки :|
Изображение

вълкодав
Аватар
Кара: go na 3ki :)

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнение от RSxRacer » 17 Юни 2011, 21:04

Аквариума го вземаш според мястото на което искаш да го сложиш,филтъра и осветлението пак зависят от големината на аквариума. Аз гледах преди доста години около 8 рибки в 40литров.За водата си спомням,че наливах гореща вода от ТЕЦ-а и я оставях да се охлади до стайна температура,защото има по-малко варовик.Гледах гупи,хелери и скаларий,не са много предирчиви сякаш. Отказах се когато един приятел ги умори докато бях на почивка.
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info
Изображение
Изображение

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 17 Юни 2011, 22:25

xpl0d написа:Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд... :roll: Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки :|

Колега помисли си хубаво.......АМА МНОГО хубаво :!:
Съжалявам,че сега нямам време (тръгвам за Шумен) ,иначе ще ти напиша романи :)
Имай на предвид ,че е много играчка и колкото и да ти се вижда лесно....си трябват доста грижи :idea:
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 комби

Мнение от Vaio E30 » 17 Юни 2011, 22:29

и аз съм нов в занаята :mhihi: гледам 17 рибки в 65литров аквариум.Купих го готов с помпи,нагревател и т.н.Храня ги с суха храна на ''СЕРА".водата се сменя на около 2 седмици.ето клипче как изглежда::: http://www.clip4e.com/publish.php?id=17 ... _clips&np=
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: s500,w220 ; s420 w140

Мнение от cherepa83 » 17 Юни 2011, 22:44

на около 50 литра съм сменял вода на 6мес. и няма проблем просто помпата не се спира и водата е чеиста,хубаво е да е преварена ако не я преваряш поне да постои 24 часа не им пречи,слага се малко сол в нея,някой слагат и много малко калев перманганат,гледал съм гупи,хелери,сомчета,скалари-(мн са красиви искат около 24-25 градуса-но нагревател ти трябва чак зимата),нагревателя си го взимаш според аквариума колкото литра е долу горе толкова вата нагревател,красиви са и по нататък отново мисля да си взимам,ако имаш др въпроси питай

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 17 Юни 2011, 22:50

Това е много обширна тема. Всички преди мен са прави и грешат :) Намери си специализирана литература, реши си какви рибки ще гледаш, после чети, чети и чети. Има такива които предпочитат мека вода, други твърда, солена, сладка, различни температури и т.н. Всичко е много специфично и не е така просто както изглежда, вода и храна :) Баща ми на времето гледаше в промишлени количества и горе-долу имам някаква представа за да ти кажа че си е тънкост.

ПС: По възможност си търси от старите книги за акваристика - много са подробни и всичко е описано много достъпно.
ПСПС: Едно от нещата който страшно много разтоварват нервите. Вечер в тъмна стая да гледаш осветения аквариум с рибетата вътре, как си плуват леко, леко ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 17 Юни 2011, 23:52

spacepl написа:Това е много обширна тема. Всички преди мен са прави и грешат :) Намери си специализирана литература, реши си какви рибки ще гледаш, после чети, чети и чети. Има такива които предпочитат мека вода, други твърда, солена, сладка, различни температури и т.н. Всичко е много специфично и не е така просто както изглежда, вода и храна :) Баща ми на времето гледаше в промишлени количества и горе-долу имам някаква представа за да ти кажа че си е тънкост.

ПС: По възможност си търси от старите книги за акваристика - много са подробни и всичко е описано много достъпно.
ПСПС: Едно от нещата който страшно много разтоварват нервите. Вечер в тъмна стая да гледаш осветения аквариум с рибетата вътре, как си плуват леко, леко ;)

колегата е прав :yes: Първо според мен реши точно какви рибки ще гледаш, ако гледах хелери, гупи, молинезии, скаларий, попчета :mhihi: :mhihi: няма да имаш много много зор да ги гледаш, ама ако искаш хубав аквариум се подбират по видове (че и при тях има добри и лоши :mhihi: ) а щом мислиш за мъжки женски, значи искаш и да ги развъждаш а това не е много лесно :yes:

п.п. Разходи се до някой зоо магазин и разгледай какви рибки има, харесай си някой и прочети каквато инфорамция можеш да намериш за тях и най-накрая си купи аквариум който да ти пасне в секцията или нз къде точно, ама това е лесната част
Изображение

Аватар

Мнение от xpl0d » 17 Юни 2011, 23:54

Hito написа:Колега помисли си хубаво.......АМА МНОГО хубаво :!:
Съжалявам,че сега нямам време (тръгвам за Шумен) ,иначе ще ти напиша романи :)
Имай на предвид ,че е много играчка и колкото и да ти се вижда лесно....си трябват доста грижи :idea:

E aз нали затва питам, щото не искам да убивам горките животни. Аз не бързам, като се върнеш пиши тук или на ЛС, щом ги знаеш нещата ;)

cherepa83 написа:на около 50 литра съм сменял вода на 6мес. и няма проблем просто помпата не се спира и водата е чеиста,хубаво е да е преварена ако не я преваряш поне да постои 24 часа не им пречи,слага се малко сол в нея,някой слагат и много малко калев перманганат,гледал съм гупи,хелери,сомчета,скалари-(мн са красиви искат около 24-25 градуса-но нагревател ти трябва чак зимата),нагревателя си го взимаш според аквариума колкото литра е долу горе толкова вата нагревател,красиви са и по нататък отново мисля да си взимам,ако имаш др въпроси питай

Не е ли много 6 месеца с една вода бре? Иначе да нещо като скалариите искам да си взема.

spacepl написа:Това е много обширна тема. Всички преди мен са прави и грешат :) Намери си специализирана литература, реши си какви рибки ще гледаш, после чети, чети и чети. Има такива които предпочитат мека вода, други твърда, солена, сладка, различни температури и т.н. Всичко е много специфично и не е така просто както изглежда, вода и храна :) Баща ми на времето гледаше в промишлени количества и горе-долу имам някаква представа за да ти кажа че си е тънкост.

Усетих, че е обширна темата. Затва да питам конкретни неща да стесним малко кръга.
На първо време май най-много ме интересува колко голям да е аквариума, от колко дебело стъкло да се вземе и най-важното откъде или при кого(като стъклар нещо) да се направи? Гледам има с различни форми, но мисля, като за първи да си се придържам към стандартната форма на паралелепипед. Та примерно колко литров ще ми трябва за да кажем максимум 10-на рибки с големина като на скалариите, 15см макс(толкова видях, че пише в нета)? В смисъл не искам да им е тясно, но от друга страна пък малко трудно ще намеря място за 2 на 2 аквариум.
После - гледам има различноводни рибки - сладко, соленоводни. Та другото питане е кои рибки(като порода или вид или там както се водят) могат да се отглеждат в домашни условия нали. Примерно гупи можеш, еди кво си не можеш. После водата. В крайна сметка ква вода се ползва - от чешмата ли, минерална ли де да знам, така и не хванах? Чувал съм, че самите риби се бият един вид, там мъжки с женски ли, малки с родители ли нещо такова. Разяснете малко за какво иде реч и за какво трябва да се внимава. След тва - какъв е минималното оборудване, необходимо за осигуряване на нормален живот на рибките - аквариум, термометър, нагревател...друго помпи, момпи има май някакви те за какво са? Светлини - какви, има ли значение цветът, има ли риби, чувствителни към даден цвят? Някои доверени, проверени места за закупуване на съответното оборудване?
Линкове нещо, квото имате, че тва с книгите е добра идея, ама малко мисия невъзможна в моя случай.

spacepl написа:...Едно от нещата който страшно много разтоварват нервите. Вечер в тъмна стая да гледаш осветения аквариум с рибетата вътре, как си плуват леко, леко ;)...

Тва е целта на занятието :yes:
Изображение

Аватар

Мнение от xpl0d » 17 Юни 2011, 23:57

GKuzmanov написа:колегата е прав :yes: Първо според мен реши точно какви рибки ще гледаш, ако гледах хелери, гупи, молинезии, скаларий, попчета :mhihi: :mhihi: няма да имаш много много зор да ги гледаш, ама ако искаш хубав аквариум се подбират по видове (че и при тях има добри и лоши :mhihi: ) а щом мислиш за мъжки женски, значи искаш и да ги развъждаш а това не е много лесно :yes:

п.п. Разходи се до някой зоо магазин и разгледай какви рибки има, харесай си някой и прочети каквато инфорамция можеш да намериш за тях и най-накрая си купи аквариум който да ти пасне в секцията или нз къде точно, ама това е лесната част

Не, не, не искам да развъждам, просто съм чувал, че се бият ли там кво и умират нали, аз затва ако има нещо подобно да знам предварително. Иначе единственото, което мога да кажа по отношение на избор на рибки е, че искам да са големи и красиви. "Марки" не мога да кажа, щото не ги знам, затва питаме, ако някой знае нещо повече да сподели :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 18 Юни 2011, 0:17

На мен скалариите не ми харесват ... приличат ми на чинии с перки :mhihi:

-Специално скалария може да го гледаш в обикновенна чешмяна вода, но преварена !
-Избери си място за аквариума и според мястото си купи такъв (и за начало си купи две рибки, след това още докато сам прецениш че това е края :))
-Помпата е много важна !!! подбира се по литража на аквариума (ама в магазина ще те упътят за това), а иначе служи стъклото на аквариума да не стане зелено след 2-3 дни (циркулира водата вътре за да не стане блато)
-Купи си 1 или 2 сомчета - те също помагат да е чист аквариума
-За осветлението - Луминисцентна лампа 30-60см като е хубаво да я прикриеш да не се вижда, (аз бях си направил Т образно рафтче
Изображение
:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Успех :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525ТДС
Мечтае да кара: Е 38 Дизел
Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee

Мнение от \MITETO\ DSB » 18 Юни 2011, 6:05

Ето тук има много полезни неща. http://aquariumbg.com/forum/problemi-i- ... g71o0plei5
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30 318Is

Мнение от Raicko Racing » 18 Юни 2011, 13:34

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 18 Юни 2011, 15:29

xpl0d написа:Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо

Пробвай тук. ;)

П.П. Опа, закъснял съм... :mhihi:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: таралясник

Мнение от Pisobella » 19 Юни 2011, 1:12

От моя опит с рибките - гледали сме хелери, гупи, златна рибка, неончета, анциструси и сомчета. И още някакви на които не им помня името ( май бяха барбуси). Също и бети.

аквариумът май беше 50 литров, сами сме го сглобявали и лепили със силикон. Стъклото беше поне 5мм, така по спомен. На моменти е бил много пренаселен. Иначе една рибка ще порасне в зависимост от аквариума - тоест ако при нормални условия става до 15 сантиметра, но аквариумът е мъничък, може и да не порасне повече от 10 примерно. :) Поне така знам :) Когато си набележиш рибки - вид и бройка, можеш да разпиташ в зоомагазините, форумите и т.н. колко точно трябва да е голям.

Относно помпи и всякакви чудесии - само в началото имахме помпа, после спряхме да я използваме. Сомчето и анциструса съвсем спокойно се справяха с аквариума и не е зеленясвал. Също така винаги сме имали достатъчно водорасли.
Нагревател сме ползвали рядко. Задължително е да имаш термометър в аквариума. Вземи си като за начало и помпа - не само, че върти водата в аквариума и я филтрира и не заблатясва, но и вкарва кислород във водата. След време може и да не я използаш, но за начало трябва да имаш.
Лампичка имахме зад аквариума се падаше, не им светеше директно над главите - обикновена малка крушка. Пускали сме я много рядко, колкото да се накефим на гледката на аквариума със всичките водорасли и рибета. Не съм забелязала, нито имам спомен да съм чела някъде, че някои рибки да имат някаква чувствителност към цвета на осветлението......

Водата я сменяхме рядко ... Колко точно - не си спомням. По принцип дъното сме го чистили с маркуче или със стъклена тръбичка от всичките боклуци, когато решим, че е мръсно, а водата сменяхме 1/3 от нея с чешмяна - прясно налята.

Рибите никога не са имали проблеми - дълги години си живяха. :)

По принцип няма да е зле да има капак аквариума - рибките скачат. Нашият нямаше, за сметка на това беше в една секция и се побираше почти точно. Имаше все пак едно 5 сантиметра разстояние от дъската отгоре. Много често сме намирали рибки извън аквариума :/

За книга - видях, че ти препоръчват стари книги за акваристика. Ние лично имахме ето тази Не знам доколко е добра честно казано, но на нас ни е вършила винаги работа по всички въпроси. А тук има сканирана друга стара книжка

Иначе за мъжките и женските и изобщо за смесването на различни видове в един аквариум - хелерите са бойни гадове и ако ги гледаш например с гупи ще им изгризат опашките. Бетите пък са същински дяволи и ще се бият с квото им попадне. Някои рибки се бият просто защото са проклетници, други се спогаждат - всичко е до самата рибка. Така че препоръчвам ти да си набележиш някакви, които ти харесват и след това да проучиш с какви рибки могат да съжителстват, каква вода обичат и как да се грижиш за тях. Тези, които аз съм гледала, не са особено претенциозни :) Специално за скалариите аз нищо не знам :)

Според мен ще ти е по-лесно ако гледаш сладководни рибки ;)

Също така ако имаш бебета рибки е добре да имаш отделен аквариум за бременната рибка, за да може когато роди бебетата да не бъдат изядени от другите рибки или от мама ;) Както и разни други екстри, за да може мама рибка да не изяде малките. Ако решиш все пак да си вземеш мъжки и женски и да си имаш бебета, много по-лесно ще ти е да развъждаш живораждащи рибки (гупи и хелери), вместо с хайвер(като неончета) - поне по мое мнение.

п.п. друг форум с инфо за животинките е ето този
Изображение
Аз умирам и светло се раждам ... за всяка спам тема!!! xD
click me !!! ---> http://z0r.de/63

Аватар

Мнение от xpl0d » 22 Юни 2011, 21:08

Попрочетохме бая полезен материал. Ориентирахме се кво що трябва да се купува.
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?
Изображение

Назад към Извън Темата