Правилно отглеждане на рибки?
Модератор: Общи модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Правилно отглеждане на рибки?
Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд...
Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки 

- RSxRacer
- вълкодав
-
- Кара: go na 3ki :)
Re: Правилно отглеждане на рибки?
Аквариума го вземаш според мястото на което искаш да го сложиш,филтъра и осветлението пак зависят от големината на аквариума. Аз гледах преди доста години около 8 рибки в 40литров.За водата си спомням,че наливах гореща вода от ТЕЦ-а и я оставях да се охлади до стайна температура,защото има по-малко варовик.Гледах гупи,хелери и скаларий,не са много предирчиви сякаш. Отказах се когато един приятел ги умори докато бях на почивка.
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info

www.bizzart.info

- Hito
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Е46 330d; GLK 320
xpl0d написа:Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд...Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки
Колега помисли си хубаво.......АМА МНОГО хубаво

Съжалявам,че сега нямам време (тръгвам за Шумен) ,иначе ще ти напиша романи

Имай на предвид ,че е много играчка и колкото и да ти се вижда лесно....си трябват доста грижи

Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание

- Vaio E30
- ентусиаст
-
- Кара: Е39 комби
и аз съм нов в занаята
гледам 17 рибки в 65литров аквариум.Купих го готов с помпи,нагревател и т.н.Храня ги с суха храна на ''СЕРА".водата се сменя на около 2 седмици.ето клипче как изглежда::: http://www.clip4e.com/publish.php?id=17 ... _clips&np=

на около 50 литра съм сменял вода на 6мес. и няма проблем просто помпата не се спира и водата е чеиста,хубаво е да е преварена ако не я преваряш поне да постои 24 часа не им пречи,слага се малко сол в нея,някой слагат и много малко калев перманганат,гледал съм гупи,хелери,сомчета,скалари-(мн са красиви искат около 24-25 градуса-но нагревател ти трябва чак зимата),нагревателя си го взимаш според аквариума колкото литра е долу горе толкова вата нагревател,красиви са и по нататък отново мисля да си взимам,ако имаш др въпроси питай
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Това е много обширна тема. Всички преди мен са прави и грешат
Намери си специализирана литература, реши си какви рибки ще гледаш, после чети, чети и чети. Има такива които предпочитат мека вода, други твърда, солена, сладка, различни температури и т.н. Всичко е много специфично и не е така просто както изглежда, вода и храна
Баща ми на времето гледаше в промишлени количества и горе-долу имам някаква представа за да ти кажа че си е тънкост.
ПС: По възможност си търси от старите книги за акваристика - много са подробни и всичко е описано много достъпно.
ПСПС: Едно от нещата който страшно много разтоварват нервите. Вечер в тъмна стая да гледаш осветения аквариум с рибетата вътре, как си плуват леко, леко

ПС: По възможност си търси от старите книги за акваристика - много са подробни и всичко е описано много достъпно.
ПСПС: Едно от нещата който страшно много разтоварват нервите. Вечер в тъмна стая да гледаш осветения аквариум с рибетата вътре, как си плуват леко, леко

- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
spacepl написа:Това е много обширна тема. Всички преди мен са прави и грешатНамери си специализирана литература, реши си какви рибки ще гледаш, после чети, чети и чети. Има такива които предпочитат мека вода, други твърда, солена, сладка, различни температури и т.н. Всичко е много специфично и не е така просто както изглежда, вода и храна
Баща ми на времето гледаше в промишлени количества и горе-долу имам някаква представа за да ти кажа че си е тънкост.
колегата е прав

п.п. Разходи се до някой зоо магазин и разгледай какви рибки има, харесай си някой и прочети каквато инфорамция можеш да намериш за тях и най-накрая си купи аквариум който да ти пасне в секцията или нз къде точно, ама това е лесната част

- xpl0d
-
-
Hito написа:Колега помисли си хубаво.......АМА МНОГО хубаво![]()
Съжалявам,че сега нямам време (тръгвам за Шумен) ,иначе ще ти напиша романи
Имай на предвид ,че е много играчка и колкото и да ти се вижда лесно....си трябват доста грижи
E aз нали затва питам, щото не искам да убивам горките животни. Аз не бързам, като се върнеш пиши тук или на ЛС, щом ги знаеш нещата

cherepa83 написа:на около 50 литра съм сменял вода на 6мес. и няма проблем просто помпата не се спира и водата е чеиста,хубаво е да е преварена ако не я преваряш поне да постои 24 часа не им пречи,слага се малко сол в нея,някой слагат и много малко калев перманганат,гледал съм гупи,хелери,сомчета,скалари-(мн са красиви искат около 24-25 градуса-но нагревател ти трябва чак зимата),нагревателя си го взимаш според аквариума колкото литра е долу горе толкова вата нагревател,красиви са и по нататък отново мисля да си взимам,ако имаш др въпроси питай
Не е ли много 6 месеца с една вода бре? Иначе да нещо като скалариите искам да си взема.
spacepl написа:Това е много обширна тема. Всички преди мен са прави и грешатНамери си специализирана литература, реши си какви рибки ще гледаш, после чети, чети и чети. Има такива които предпочитат мека вода, други твърда, солена, сладка, различни температури и т.н. Всичко е много специфично и не е така просто както изглежда, вода и храна
Усетих, че е обширна темата. Затва да питам конкретни неща да стесним малко кръга.
На първо време май най-много ме интересува колко голям да е аквариума, от колко дебело стъкло да се вземе и най-важното откъде или при кого(като стъклар нещо) да се направи? Гледам има с различни форми, но мисля, като за първи да си се придържам към стандартната форма на паралелепипед. Та примерно колко литров ще ми трябва за да кажем максимум 10-на рибки с големина като на скалариите, 15см макс(толкова видях, че пише в нета)? В смисъл не искам да им е тясно, но от друга страна пък малко трудно ще намеря място за 2 на 2 аквариум.
После - гледам има различноводни рибки - сладко, соленоводни. Та другото питане е кои рибки(като порода или вид или там както се водят) могат да се отглеждат в домашни условия нали. Примерно гупи можеш, еди кво си не можеш. После водата. В крайна сметка ква вода се ползва - от чешмата ли, минерална ли де да знам, така и не хванах? Чувал съм, че самите риби се бият един вид, там мъжки с женски ли, малки с родители ли нещо такова. Разяснете малко за какво иде реч и за какво трябва да се внимава. След тва - какъв е минималното оборудване, необходимо за осигуряване на нормален живот на рибките - аквариум, термометър, нагревател...друго помпи, момпи има май някакви те за какво са? Светлини - какви, има ли значение цветът, има ли риби, чувствителни към даден цвят? Някои доверени, проверени места за закупуване на съответното оборудване?
Линкове нещо, квото имате, че тва с книгите е добра идея, ама малко мисия невъзможна в моя случай.
spacepl написа:...Едно от нещата който страшно много разтоварват нервите. Вечер в тъмна стая да гледаш осветения аквариум с рибетата вътре, как си плуват леко, леко...
Тва е целта на занятието

- xpl0d
-
-
GKuzmanov написа:колегата е правПърво според мен реши точно какви рибки ще гледаш, ако гледах хелери, гупи, молинезии, скаларий, попчета
![]()
няма да имаш много много зор да ги гледаш, ама ако искаш хубав аквариум се подбират по видове (че и при тях има добри и лоши
) а щом мислиш за мъжки женски, значи искаш и да ги развъждаш а това не е много лесно
![]()
п.п. Разходи се до някой зоо магазин и разгледай какви рибки има, харесай си някой и прочети каквато инфорамция можеш да намериш за тях и най-накрая си купи аквариум който да ти пасне в секцията или нз къде точно, ама това е лесната част
Не, не, не искам да развъждам, просто съм чувал, че се бият ли там кво и умират нали, аз затва ако има нещо подобно да знам предварително. Иначе единственото, което мога да кажа по отношение на избор на рибки е, че искам да са големи и красиви. "Марки" не мога да кажа, щото не ги знам, затва питаме, ако някой знае нещо повече да сподели

- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
На мен скалариите не ми харесват ... приличат ми на чинии с перки
-Специално скалария може да го гледаш в обикновенна чешмяна вода, но преварена !
-Избери си място за аквариума и според мястото си купи такъв (и за начало си купи две рибки, след това още докато сам прецениш че това е края
)
-Помпата е много важна !!! подбира се по литража на аквариума (ама в магазина ще те упътят за това), а иначе служи стъклото на аквариума да не стане зелено след 2-3 дни (циркулира водата вътре за да не стане блато)
-Купи си 1 или 2 сомчета - те също помагат да е чист аквариума
-За осветлението - Луминисцентна лампа 30-60см като е хубаво да я прикриеш да не се вижда, (аз бях си направил Т образно рафтче

Успех

-Специално скалария може да го гледаш в обикновенна чешмяна вода, но преварена !
-Избери си място за аквариума и според мястото си купи такъв (и за начало си купи две рибки, след това още докато сам прецениш че това е края

-Помпата е много важна !!! подбира се по литража на аквариума (ама в магазина ще те упътят за това), а иначе служи стъклото на аквариума да не стане зелено след 2-3 дни (циркулира водата вътре за да не стане блато)
-Купи си 1 или 2 сомчета - те също помагат да е чист аквариума
-За осветлението - Луминисцентна лампа 30-60см като е хубаво да я прикриеш да не се вижда, (аз бях си направил Т образно рафтче

Успех

- \MITETO\ DSB
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 525ТДС
- Мечтае да кара: Е 38 Дизел
- Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee
Ето тук има много полезни неща. http://aquariumbg.com/forum/problemi-i- ... g71o0plei5

- Raicko Racing
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E30 318Is
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
xpl0d написа:Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо
Пробвай тук.

П.П. Опа, закъснял съм...

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
От моя опит с рибките - гледали сме хелери, гупи, златна рибка, неончета, анциструси и сомчета. И още някакви на които не им помня името ( май бяха барбуси). Също и бети.
аквариумът май беше 50 литров, сами сме го сглобявали и лепили със силикон. Стъклото беше поне 5мм, така по спомен. На моменти е бил много пренаселен. Иначе една рибка ще порасне в зависимост от аквариума - тоест ако при нормални условия става до 15 сантиметра, но аквариумът е мъничък, може и да не порасне повече от 10 примерно.
Поне така знам
Когато си набележиш рибки - вид и бройка, можеш да разпиташ в зоомагазините, форумите и т.н. колко точно трябва да е голям.
Относно помпи и всякакви чудесии - само в началото имахме помпа, после спряхме да я използваме. Сомчето и анциструса съвсем спокойно се справяха с аквариума и не е зеленясвал. Също така винаги сме имали достатъчно водорасли.
Нагревател сме ползвали рядко. Задължително е да имаш термометър в аквариума. Вземи си като за начало и помпа - не само, че върти водата в аквариума и я филтрира и не заблатясва, но и вкарва кислород във водата. След време може и да не я използаш, но за начало трябва да имаш.
Лампичка имахме зад аквариума се падаше, не им светеше директно над главите - обикновена малка крушка. Пускали сме я много рядко, колкото да се накефим на гледката на аквариума със всичките водорасли и рибета. Не съм забелязала, нито имам спомен да съм чела някъде, че някои рибки да имат някаква чувствителност към цвета на осветлението......
Водата я сменяхме рядко ... Колко точно - не си спомням. По принцип дъното сме го чистили с маркуче или със стъклена тръбичка от всичките боклуци, когато решим, че е мръсно, а водата сменяхме 1/3 от нея с чешмяна - прясно налята.
Рибите никога не са имали проблеми - дълги години си живяха.
По принцип няма да е зле да има капак аквариума - рибките скачат. Нашият нямаше, за сметка на това беше в една секция и се побираше почти точно. Имаше все пак едно 5 сантиметра разстояние от дъската отгоре. Много често сме намирали рибки извън аквариума :/
За книга - видях, че ти препоръчват стари книги за акваристика. Ние лично имахме ето тази Не знам доколко е добра честно казано, но на нас ни е вършила винаги работа по всички въпроси. А тук има сканирана друга стара книжка
Иначе за мъжките и женските и изобщо за смесването на различни видове в един аквариум - хелерите са бойни гадове и ако ги гледаш например с гупи ще им изгризат опашките. Бетите пък са същински дяволи и ще се бият с квото им попадне. Някои рибки се бият просто защото са проклетници, други се спогаждат - всичко е до самата рибка. Така че препоръчвам ти да си набележиш някакви, които ти харесват и след това да проучиш с какви рибки могат да съжителстват, каква вода обичат и как да се грижиш за тях. Тези, които аз съм гледала, не са особено претенциозни
Специално за скалариите аз нищо не знам
Според мен ще ти е по-лесно ако гледаш сладководни рибки
Също така ако имаш бебета рибки е добре да имаш отделен аквариум за бременната рибка, за да може когато роди бебетата да не бъдат изядени от другите рибки или от мама
Както и разни други екстри, за да може мама рибка да не изяде малките. Ако решиш все пак да си вземеш мъжки и женски и да си имаш бебета, много по-лесно ще ти е да развъждаш живораждащи рибки (гупи и хелери), вместо с хайвер(като неончета) - поне по мое мнение.
п.п. друг форум с инфо за животинките е ето този
аквариумът май беше 50 литров, сами сме го сглобявали и лепили със силикон. Стъклото беше поне 5мм, така по спомен. На моменти е бил много пренаселен. Иначе една рибка ще порасне в зависимост от аквариума - тоест ако при нормални условия става до 15 сантиметра, но аквариумът е мъничък, може и да не порасне повече от 10 примерно.

Относно помпи и всякакви чудесии - само в началото имахме помпа, после спряхме да я използваме. Сомчето и анциструса съвсем спокойно се справяха с аквариума и не е зеленясвал. Също така винаги сме имали достатъчно водорасли.
Нагревател сме ползвали рядко. Задължително е да имаш термометър в аквариума. Вземи си като за начало и помпа - не само, че върти водата в аквариума и я филтрира и не заблатясва, но и вкарва кислород във водата. След време може и да не я използаш, но за начало трябва да имаш.
Лампичка имахме зад аквариума се падаше, не им светеше директно над главите - обикновена малка крушка. Пускали сме я много рядко, колкото да се накефим на гледката на аквариума със всичките водорасли и рибета. Не съм забелязала, нито имам спомен да съм чела някъде, че някои рибки да имат някаква чувствителност към цвета на осветлението......
Водата я сменяхме рядко ... Колко точно - не си спомням. По принцип дъното сме го чистили с маркуче или със стъклена тръбичка от всичките боклуци, когато решим, че е мръсно, а водата сменяхме 1/3 от нея с чешмяна - прясно налята.
Рибите никога не са имали проблеми - дълги години си живяха.

По принцип няма да е зле да има капак аквариума - рибките скачат. Нашият нямаше, за сметка на това беше в една секция и се побираше почти точно. Имаше все пак едно 5 сантиметра разстояние от дъската отгоре. Много често сме намирали рибки извън аквариума :/
За книга - видях, че ти препоръчват стари книги за акваристика. Ние лично имахме ето тази Не знам доколко е добра честно казано, но на нас ни е вършила винаги работа по всички въпроси. А тук има сканирана друга стара книжка
Иначе за мъжките и женските и изобщо за смесването на различни видове в един аквариум - хелерите са бойни гадове и ако ги гледаш например с гупи ще им изгризат опашките. Бетите пък са същински дяволи и ще се бият с квото им попадне. Някои рибки се бият просто защото са проклетници, други се спогаждат - всичко е до самата рибка. Така че препоръчвам ти да си набележиш някакви, които ти харесват и след това да проучиш с какви рибки могат да съжителстват, каква вода обичат и как да се грижиш за тях. Тези, които аз съм гледала, не са особено претенциозни

Според мен ще ти е по-лесно ако гледаш сладководни рибки

Също така ако имаш бебета рибки е добре да имаш отделен аквариум за бременната рибка, за да може когато роди бебетата да не бъдат изядени от другите рибки или от мама

п.п. друг форум с инфо за животинките е ето този
- xpl0d
-
-
Попрочетохме бая полезен материал. Ориентирахме се кво що трябва да се купува.
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?

15 мнения
• Страница 1 от 1