.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

.

Мнение от Вуйчо » 23 Сеп 2021, 22:53

.
Последна промяна Вуйчо на 13 Мар 2022, 12:22, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар

Re: Умряла автоматична скоростна кутия или ?

Мнение от driver69 » 23 Сеп 2021, 23:02

Вуйчо написа:Има следният казус: автомобилът НЕ е БМВ (хонда леджънд е с 4 скоростен автоматик). Има проблем с автоматичната скоростна кутия, а именно проблемът се изрязява в следното: не може да се движи, в момента стои на N (на неутрална скорост), като се превключва на някои от режимите D (понеже са няколко, има и за D2 и D3 и D4 т.н.) или R - нищо не се случва, не се движи колата. Като рече човек да включи на Р и почва да хърка и не може да се включи на паркинг. Хъркането е същото, каквото на кола с ръчни скорости без синхронизратор за задната, някой се опитва да включи на задна без да е напълно спрял.
Предистория: никой не може да каже при каква ситуация се е получил този проблем, защото колата е нов внос. Единственото което се има като информация от продавача е, че проблемът се е получил, като по време на движение с ниска скорост, както се е движил автомобилът на D и шофьорът объркал и e превключил на Р. Но колко е истина този разказ... :dunno:

Ясно ми е, че по това описание е трудно да се вземе решение, но питането е дали проблема е в скоростната кутия или в турбината (хидротрансформатора)? Все още не е сваляна кутията за да се види какво и що, просто собственикът се чуди дали да губи време със сваляне и търсене на проблема или направо да търси друга кутия или друг хидротрансформатор или направо и двете заедно.

Колега, принципно за смяната от D на P в движение - кутиите имат защита, която просто не го позволява.
Ако се е случило, според мен най-лесният вариант е диагностика при дилър и базирано на резултата - търсене на читава кутия в най-лошия случай или друг, по-евтин ремонт.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Умряла автоматична скоростна кутия или ?

Мнение от Borymeckata » 24 Сеп 2021, 12:48

Ей, не се отказа от тия хонди... :mhihi: :mhihi:

За защитата срещу включване "P" в движение - наистина има такава. Трябва да си натиснал спирачката и същевременно да стиснеш ключалката на скоростния лост - иначе лостът не влиза на Р. За мое учудване, жена ми веднъж успя да я преодолее и все пак включи на Р в движение. Кутията изщрака словещо и нададе предсмъртен вой, но сякаш се размина без последствия... :dunno: :dunno:

За другите кутии не знам, но 5-степенната GM съм я разглобявал и помня, че имаше едно стоманено палче, което влизаше в шайба с правоъгълни шлици и така заклюва изходния вал (всъщност това е паркинг - спирачката). Та това палче е на пружина и при голямо натоварване "изпуска" шайбата - тогава се чува характерно щракане.

Така и така ще сваляш кутията, според мен не е грещшка да се разглоби и да я погледне някой, който разбира. Може да е нещо дребно, което да се отстрани лесно и да не е нужно да купуваш нова кутия. Успех!
Excellent! Steven is my name!

Назад към Извън Темата