Проблеми с очите
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- InvisibleMan
- младши ентусиаст
-
Проблеми с очите
Не знам дали тази тема е за този форум, но все пак ще я напиша
Аз съм от хората, който прекарват много време пред монитора и се оплакват от преумора на очите.Искам да попитам вие използвате ли някакви начини за предотвратяване им
Четох за някаква тибетска гимнастика на очите, специални очила за работа с компютър, защитни филтри, капки и др. Аз не съм ползвал нито едно от тези неща
, за това ако някой иска да сподели мнения, препоръки и съвети по темата да пише.
Ако темата не е за форума, моля да бъде изтрита

Аз съм от хората, който прекарват много време пред монитора и се оплакват от преумора на очите.Искам да попитам вие използвате ли някакви начини за предотвратяване им

Ако темата не е за форума, моля да бъде изтрита

- Azrail
- UFO Pilot
-
Аз лично от как се помня всеки Божи ден седя пред монитора минимум по 4-5-6 часа. Така де - от поне 10 години насам. И да чукна на дърво, до сега нищо ми няма. Като орел съм с погледа. А има и хора, които 4 часа пред монитора означават един диоптер в повече...
Значи, най-добре е ако седиш много пред монитора, то поне той да е хубав и да не изморява очите. LCD, TFT, ла ла ла...
Специални очила също има. То не че ако си с такъв монитор щи трябват де, ма... Не са евтини, безцветни (малко на диоптерки приличат) и стъклата им съдържат някакви защити там - UV филтри, работи... Не съм много запознат със качествата им де, казвам, какво съм чул и какво си спомням.
Значи, най-добре е ако седиш много пред монитора, то поне той да е хубав и да не изморява очите. LCD, TFT, ла ла ла...
Специални очила също има. То не че ако си с такъв монитор щи трябват де, ма... Не са евтини, безцветни (малко на диоптерки приличат) и стъклата им съдържат някакви защити там - UV филтри, работи... Не съм много запознат със качествата им де, казвам, какво съм чул и какво си спомням.
MORE BEER!
да, ползвам лаптоп от година и нещо, преди тва ползвах основно настолния който е с доста качествен CRT монитор, разликата е осезаема
а тия очила, стъкълца дето се слагат на монитора и тем подобни, са с минимален ефект, да не говорим, че повечето затъмняват или променят цветовете....
а от такива очила за пред лаптоп, просто няма смисъл....
а тия очила, стъкълца дето се слагат на монитора и тем подобни, са с минимален ефект, да не говорим, че повечето затъмняват или променят цветовете....
а от такива очила за пред лаптоп, просто няма смисъл....
- kay
- просветлен
-
- Мечтае да кара: по празни пътища
Две неща:
Инвестирай в качествено LCD. Разликата при продължителна работа между CRT (няма значение какво) и LCD е от небето до земята.
Направи си очила за PC. Освен че имат разни филтри и много лек диоптър, който помага на очните мускули да не са свити на макс по цял ден, те също помагат да се задържа влага между стъклата и очите ти - много важен момент.
Инвестирай в качествено LCD. Разликата при продължителна работа между CRT (няма значение какво) и LCD е от небето до земята.
Направи си очила за PC. Освен че имат разни филтри и много лек диоптър, който помага на очните мускули да не са свити на макс по цял ден, те също помагат да се задържа влага между стъклата и очите ти - много важен момент.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
И аз седя по много на компютър ,ползвам LCD ,имам и очила специално за компютър с лек диоптър 0.5 антистатичен и UV филтър ,малко са скъпички но разликата с тях е осезаема .. преди това ми се възпаляваха очите ,ползвах капки ,но сега нямам проблеми. Ако седите много прес PCто вземете мерки отрано ,че като се развалят очите ще е късно вече...
Още нещо - ако ползвате CRT - на максимално опресняване ,100Hz и нагоре ,ако не поддържа толкова го сменете ,трепкането на образа(за мен забележимо при 75Hz и надолу) е смазващо за очите при дълга употреба.Ще се отклоня малко от темата да спомена че телевизора ви също е задължително да е 100Hz ,разликата с обикновен е огромна и си струва леко завишената цена.
Още нещо - ако ползвате CRT - на максимално опресняване ,100Hz и нагоре ,ако не поддържа толкова го сменете ,трепкането на образа(за мен забележимо при 75Hz и надолу) е смазващо за очите при дълга употреба.Ще се отклоня малко от темата да спомена че телевизора ви също е задължително да е 100Hz ,разликата с обикновен е огромна и си струва леко завишената цена.
- dizelboy
- старши ентусиаст
-
дам преди време ползвах 21 ин4ов монитор и страшно ме боляха о4ите даже и о4ила сложих сега джиткам с лаптоп и се 4увствам много добре седя с 4асове и по4ти не ги осещам ,но о4илата ми останяха макар и с малък диоптер ,ако ти нямаш диоптер иди си направи о4ила които са с покритие за компютри много са добри и доста помагат лошо няма ,или пак си направи профилакти4ен преглед ,освен това отиди в аптеката и попитаи имаше едни какпи за о4и които са с тази цел ,рекламата дори беше как един седи на пц то по цялден и ги ползва за преуморени о4и ,мои приятел ги ползваше и са много добри

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Още няколко идеи, които са ми доста полезни през изминалите 7-8 години.
- не дръжте монитора на безсмислено големи разделителни способности, освен ако наистина имате нужда от това
- монитора трябва да е под нивото на очите
- осветеността трябва да не е нито по-тъмна, нито по-светла от околоната светлина (новите LCD-та на Sony, ако не бъркам, имат автоматична корекция за това)
- високите нива на контраста изморяват очите
- ако монитора има настройка за цветната температура на бялото,
изберете по-ниска температура. окото има сколнност да приема по-добре топлите цветове (за да избегна коментарите ще уточня, че аз не се занимавам с графика и за мен точния цвят не е от значение...)
- отраженията трябва да се избягават на всяка цена
- и както каза Kay - разликата в LCD е огромна
п.с. визина не препоръчва за продължителна употреба в продължение на повече от 1 месец.
- не дръжте монитора на безсмислено големи разделителни способности, освен ако наистина имате нужда от това
- монитора трябва да е под нивото на очите
- осветеността трябва да не е нито по-тъмна, нито по-светла от околоната светлина (новите LCD-та на Sony, ако не бъркам, имат автоматична корекция за това)
- високите нива на контраста изморяват очите
- ако монитора има настройка за цветната температура на бялото,
изберете по-ниска температура. окото има сколнност да приема по-добре топлите цветове (за да избегна коментарите ще уточня, че аз не се занимавам с графика и за мен точния цвят не е от значение...)
- отраженията трябва да се избягават на всяка цена
- и както каза Kay - разликата в LCD е огромна
п.с. визина не препоръчва за продължителна употреба в продължение на повече от 1 месец.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Asterix
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320Ci
аз съм с очила за компютър и съм много доволен от тях
от 3-4 години седя пред компютъра с тях, имал съм и моменти, в които съм седял по 12+ часа пред компютъра и не съм усещал умора в очите си.
Като ги вземах ми казаха в оптиката, че може да се ползват и при нощно каране също за пречупване на силната светлина или нещо от този сорт не си спомняма добре, но наистина има смисъл от тях

Като ги вземах ми казаха в оптиката, че може да се ползват и при нощно каране също за пречупване на силната светлина или нещо от този сорт не си спомняма добре, но наистина има смисъл от тях

- Hristo
- ентусиаст
-
- Кара: Е36 320i и E39 535i без ваноси
- Мечтае да кара: М5
- Детайли за колата: много синя и много черна
пропуснах да кажа че са ултра леки,нямат рамки на стъклата и повечето хора като те погледнат в първия момент не забелязват,че си с очила докато не се вгледат в тях.така че ако някой го е срам ,че ще е с очила,да не се срамува ами да си гледа здравето,пак и те не се носят постоянно,само пред комп или като караш,да не ти се уморяват очите.
- bgtroll
- кандидат ентусиаст
-

Иначе качествените CRT (бел.авт. - не говоря за евтините боклуци) като CTX, Philips и т.н. превъзхождат плоските монитори по:
- по качествени цветове (контраст, яркост)
Но определено за всеки дневно ползване в офис препоръчвам плоските екрани. Причини има много : по-малка консумация на ел.енергия, по-малко заемано работно място, и най-важното при тях няма нужда от опресняване на образа (бел.авт. - различна е технологията за показване на изображение )
П.С. TFT LCD моделите имат по-добър контраст и яркост от останалите плоски екрани.
Край на офтопика.
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2