Въпрос за предимство...
Модератор: Общи модератори
Въпрос за предимство...
Случката е следната и ми се случва вече за 10ти път, та накрая ми писна и си викам, че може аз да съм в грешка...

Принципно е кръстовище със светофари, но ме мързеше да рисувам, а и не ме бива на Пейнт-а ... Та... Зелената звездичка съм аз, а червената звезда е друг автомобил... На мен ми светва ЗЕЛЕНАТА секция, а на него ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ЗЕЛЕНА секция... Да, завива на дясно, а аз правя обратен - при равни други условия (йок светофари и прочие) - той е с предимство... Но след като на него му свети ДОПЪЛНИТЕЛНАТА зелена секция, това означава, че може да премине, но движещите се по ЗЕЛЕНА СЕКЦИЯ са с предимство
Поне това ми е останало като спомен от преди... 3 години на курсовете... Само един бакшиш ме изчака, никой друг не ебава... Даже един почна да ми се пули и да си чупи врата като му свирнах
Сега следва въпроса - аджеба, аз ли съм с грешка или почти никой не знае правилника
Да ми се беше случило веднъж-два, ок, ама то...
Поне да знам ако съм в грешка, че да не стане някой ден беля там и да съм си мислел, че съм аз прав
Че няколко пъти, ей тей нарочно, ми идваше да се кача в/у другия, заради наглостта им 

Принципно е кръстовище със светофари, но ме мързеше да рисувам, а и не ме бива на Пейнт-а ... Та... Зелената звездичка съм аз, а червената звезда е друг автомобил... На мен ми светва ЗЕЛЕНАТА секция, а на него ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ЗЕЛЕНА секция... Да, завива на дясно, а аз правя обратен - при равни други условия (йок светофари и прочие) - той е с предимство... Но след като на него му свети ДОПЪЛНИТЕЛНАТА зелена секция, това означава, че може да премине, но движещите се по ЗЕЛЕНА СЕКЦИЯ са с предимство

Сега следва въпроса - аджеба, аз ли съм с грешка или почти никой не знае правилника

Real.Eyes.Realize.Real.Lies
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Re: Въпрос за предимство...
аз смятам ,че ти си в грешка! кво значи "допълнителна секция"!? допълнителна ,недоъпълнителна -свети му зелено! няма степенуване на секциите на светофара в правилника. щом му свети зелено си е зелено. независимо на допълнителна,както казваш ти ,която си е просто съвсем нормална секция за надясно ,по-малка секция, или каквато и да е. за това е и измислено предимството на завиващият на дясно,щото ти няма как да знаеш от твойта страна дали секцията му е допълнителна ,или изцяло светва целият светофар за направо и за надясно ,или каквото и да е друго.
така че ги пускай да минат и изчаквай ,щото си без предимство. че некой от тех ако реши да ти се качи ,както ти си мислел предполагам ще го разбереш по болезнения начин с потрошени ламарини и акт. а бакшиша ,дето те е пуснал сигурно е бил с клиент- те тогава и дявола на мотопед на червено ще пуснат,за да врътнат некоя стотинка за престой....
така че ги пускай да минат и изчаквай ,щото си без предимство. че некой от тех ако реши да ти се качи ,както ти си мислел предполагам ще го разбереш по болезнения начин с потрошени ламарини и акт. а бакшиша ,дето те е пуснал сигурно е бил с клиент- те тогава и дявола на мотопед на червено ще пуснат,за да врътнат некоя стотинка за престой....

- Hito
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Е46 330d; GLK 320
Най-малкото..... ти правиш ляв завои , а той десен 

Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание

- stf85
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Чераната Перла
- Мечтае да кара: BMW Z4 M ROADSTER
- Детайли за колата: ЧИП + 6 ЦИЛИНДЪРА МНОГО ЯК СПОЙЛЕР И ЛУД ЗАД ВОЛАНА :P
Главоблъсканица в парадоксална България.Инфраструктурата ни е под всякаква критика и точно заради такива нередности си отиват хора.Никой в тая държава не знае къде има, трябва или не трябва да има някакъв знак.Пък сега и светофарите не можем да оправим Смях пълен

- ecko_becko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E38 730dA 184Hp '00- Black Pearl :)
- Мечтае да кара: X5 Le Mans :):):)
SKISA написа:аз смятам ,че ти си в грешка! кво значи "допълнителна секция"!? допълнителна ,недоъпълнителна -свети му зелено! няма степенуване на секциите на светофара в правилника. щом му свети зелено си е зелено. независимо на допълнителна,както казваш ти ,която си е просто съвсем нормална секция за надясно ,по-малка секция, или каквато и да е. за това е и измислено предимството на завиващият на дясно,щото ти няма как да знаеш от твойта страна дали секцията му е допълнителна ,или изцяло светва целият светофар за направо и за надясно ,или каквото и да е друго.
Ако не греша колегата пуснал темата е от Русе

цитат:
НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО Обн. ДВ. бр.72 от 17 Август 2001г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г.
Глава трета.ВИДОВЕ ПЪТНИ СВЕТОФАРИ И СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ, ПОДАВАНИ ОТ ТЯХ
...... Чл. 15. (1) На трисекционен пътен светофар със светещи полета с формата на кръг без стрелки може да се постави допълнителна секция със светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка на черен фон, насочена надясно, вписана в кръг с диаметър 300 mm съгласно приложение № 5.
(2) Допълнителната секция се поставя вдясно от трисекционния пътен светофар на нивото на светещото поле с формата на кръг, подаващо сигнали със зелена светлина.
(3) Светлинният сигнал, подаден от допълнителната секция, разрешава на водачите на ППС да продължат движението си само в указаната от стрелката посока, при условие че пропуснат ППС и пешеходците, преминаващи през регулираното място.
(4) Допълнителната секция може да подава сигнал със зелена светлина само с едновременно подаден сигнал с червена и/или жълта светлина от трисекционния пътен светофар, до който е поставена........
Източник : http://www.shofior.com/documents.html?page_id=26&ref=instructions&search_query=%25D0%25B7%25D0%25BD%25D0%25B0%25D1%2586%25D0%25B8
- SKISA
-
-
тоя път май аз ще се окажа в грешка! по тва ,което си постнал излиза ,че колегата е прав.
имам само едно мъдруване...! колегата прави обратен завой,свети му зелено ,той счита ,че е с предимство...как ,обаче той ще знае другият, който прави десният завой коя секция точно му дава сигнал-дали допълнителната или голямата !?!? щото излиза ,че от това произлиза предимството-щото му е подаден сигнал от допълнителната секция. и тъй като нашият колега няма как да знае какво и от къде свети на другия светофар как ще се възползва от предимството си!?!? е тва е някакси недомислено. аз ,въпреки всичко бих изчакал да си направи десният завой другият водач, щото просто не знам каква секция му дава правото да завива....
имам само едно мъдруване...! колегата прави обратен завой,свети му зелено ,той счита ,че е с предимство...как ,обаче той ще знае другият, който прави десният завой коя секция точно му дава сигнал-дали допълнителната или голямата !?!? щото излиза ,че от това произлиза предимството-щото му е подаден сигнал от допълнителната секция. и тъй като нашият колега няма как да знае какво и от къде свети на другия светофар как ще се възползва от предимството си!?!? е тва е някакси недомислено. аз ,въпреки всичко бих изчакал да си направи десният завой другият водач, щото просто не знам каква секция му дава правото да завива....
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Е ти за 3г. каране не разбра ли следното: Знай кога си с предимство, но карай сякаш си без...
И да си с предимство едва ли те топли когато някой ти смаже вратите- пази се сам, друг няма те пази и тея истории с предимството ги забрави...

И да си с предимство едва ли те топли когато някой ти смаже вратите- пази се сам, друг няма те пази и тея истории с предимството ги забрави...
- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
а дали е разрешен обратния завой на това място?! това кръстовище много ми прилича на едно до нас, на което винаги сам си мислел че има обратен завой, а той бил забранен 

Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Каква е тая регулация на светофара?!
Щом и на двете коли им свети зелено, какъв е смисълът от него, ми то по- добре със знаци да е регулирано, поне шофьорите няма да се бъркат...

Никой не мое ма връне на селу!
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
транспортьора зададе единствения правилен въпрос до момента
...
върни се и виж има ли знак за обратен... ако няма, по последния закон
подлежиш на санкция без значение какви други коли има 

върни се и виж има ли знак за обратен... ако няма, по последния закон

Не е задължително да е забранен обратния да за да съществува такава ситуация
Във Варна се сещам за няколко светофара по същият начин със стрелка за ляво завиващите и в същото време стрелка за дясно завиващите, без да е забранен обратният. Аз винаги съм си мислел, че дясно правещият завой е с предимство и така ми е най-логично. Един приател, който скоро кара курсовете ми спори за това. Тей, че си мисля, че испанеца е прав, макар и да ми се струва мега тъпо да е така...ама все пак законите са в бг 

- DiMIcha84
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 525д 2001
- Мечтае да кара: F13 с М буквичка.
Аз също съм склонен да мисля че на кръстовището обратния завой е забранен.
- SKISA
-
-
....а на кърсотвищетго облратният завой е забранен ако няма знак-син за обратен завой! и има секция на светофара на испанеца за наляво! тогава обратният завой е забранен,така че явно няма противоречие между светофарите и завиващите надясно са си с предимство, щото просто няма на кой да го отнемат ,защото обратен завой явно не може да се прави там...
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
В Пловдив на сточна гара е има същата ситуация, само че обратния завой е забранен, не че някой го спазва това де
Та винаги когато там правя обратен, чакам ония от десно да минат и съответно когато правя десен, не чакам ония от обратния.

според мен обратния завай е забранен, без наличието на знак.
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!