Въпрос за предимство...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Въпрос за предимство...

Мнение от uCnaHeTcA » 26 Фев 2011, 6:57

Случката е следната и ми се случва вече за 10ти път, та накрая ми писна и си викам, че може аз да съм в грешка...
Изображение
Принципно е кръстовище със светофари, но ме мързеше да рисувам, а и не ме бива на Пейнт-а ... Та... Зелената звездичка съм аз, а червената звезда е друг автомобил... На мен ми светва ЗЕЛЕНАТА секция, а на него ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ЗЕЛЕНА секция... Да, завива на дясно, а аз правя обратен - при равни други условия (йок светофари и прочие) - той е с предимство... Но след като на него му свети ДОПЪЛНИТЕЛНАТА зелена секция, това означава, че може да премине, но движещите се по ЗЕЛЕНА СЕКЦИЯ са с предимство :roll: Поне това ми е останало като спомен от преди... 3 години на курсовете... Само един бакшиш ме изчака, никой друг не ебава... Даже един почна да ми се пули и да си чупи врата като му свирнах :shock: :kuku:
Сега следва въпроса - аджеба, аз ли съм с грешка или почти никой не знае правилника :shock: :kuku: Да ми се беше случило веднъж-два, ок, ама то... :shock: :dunno: Поне да знам ако съм в грешка, че да не стане някой ден беля там и да съм си мислел, че съм аз прав :mhihi: Че няколко пъти, ей тей нарочно, ми идваше да се кача в/у другия, заради наглостта им :ranting:

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Re: Въпрос за предимство...

Мнение от SKISA » 26 Фев 2011, 9:19

аз смятам ,че ти си в грешка! кво значи "допълнителна секция"!? допълнителна ,недоъпълнителна -свети му зелено! няма степенуване на секциите на светофара в правилника. щом му свети зелено си е зелено. независимо на допълнителна,както казваш ти ,която си е просто съвсем нормална секция за надясно ,по-малка секция, или каквато и да е. за това е и измислено предимството на завиващият на дясно,щото ти няма как да знаеш от твойта страна дали секцията му е допълнителна ,или изцяло светва целият светофар за направо и за надясно ,или каквото и да е друго.
така че ги пускай да минат и изчаквай ,щото си без предимство. че некой от тех ако реши да ти се качи ,както ти си мислел предполагам ще го разбереш по болезнения начин с потрошени ламарини и акт. а бакшиша ,дето те е пуснал сигурно е бил с клиент- те тогава и дявола на мотопед на червено ще пуснат,за да врътнат некоя стотинка за престой.... ;)

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 26 Фев 2011, 9:40

Най-малкото..... ти правиш ляв завои , а той десен :roll:
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Чераната Перла
Мечтае да кара: BMW Z4 M ROADSTER
Детайли за колата: ЧИП + 6 ЦИЛИНДЪРА МНОГО ЯК СПОЙЛЕР И ЛУД ЗАД ВОЛАНА :P

Мнение от stf85 » 26 Фев 2011, 9:54

Главоблъсканица в парадоксална България.Инфраструктурата ни е под всякаква критика и точно заради такива нередности си отиват хора.Никой в тая държава не знае къде има, трябва или не трябва да има някакъв знак.Пък сега и светофарите не можем да оправим Смях пълен :no: :no: :no:
SHIT HAPPEND

Изображение Изображение Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38 730dA 184Hp '00- Black Pearl :)
Мечтае да кара: X5 Le Mans :):):)

Мнение от ecko_becko » 26 Фев 2011, 10:14

SKISA написа:аз смятам ,че ти си в грешка! кво значи "допълнителна секция"!? допълнителна ,недоъпълнителна -свети му зелено! няма степенуване на секциите на светофара в правилника. щом му свети зелено си е зелено. независимо на допълнителна,както казваш ти ,която си е просто съвсем нормална секция за надясно ,по-малка секция, или каквато и да е. за това е и измислено предимството на завиващият на дясно,щото ти няма как да знаеш от твойта страна дали секцията му е допълнителна ,или изцяло светва целият светофар за направо и за надясно ,или каквото и да е друго.
така че ги пускай да минат и изчаквай ,щото си без предимство. че некой от тех ако реши да ти се качи ,както ти си мислел предполагам ще го разбереш по болезнения начин с потрошени ламарини и акт. а бакшиша ,дето те е пуснал сигурно е бил с клиент- те тогава и дявола на мотопед на червено ще пуснат,за да врътнат некоя стотинка за престой.... ;)

Ако не греша колегата пуснал темата е от Русе :roll: , и има предвид добавената допълнителна секция за десен завой на червено а именно Изображение та все си мисля, че той не е баш в нарушение с неговия обратен завой при положение, че прави маневрата на зелено .... :dunno:

цитат:

НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО Обн. ДВ. бр.72 от 17 Август 2001г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г.

Глава трета.ВИДОВЕ ПЪТНИ СВЕТОФАРИ И СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ, ПОДАВАНИ ОТ ТЯХ

...... Чл. 15. (1) На трисекционен пътен светофар със светещи полета с формата на кръг без стрелки може да се постави допълнителна секция със светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка на черен фон, насочена надясно, вписана в кръг с диаметър 300 mm съгласно приложение № 5.
(2) Допълнителната секция се поставя вдясно от трисекционния пътен светофар на нивото на светещото поле с формата на кръг, подаващо сигнали със зелена светлина.
(3) Светлинният сигнал, подаден от допълнителната секция, разрешава на водачите на ППС да продължат движението си само в указаната от стрелката посока, при условие че пропуснат ППС и пешеходците, преминаващи през регулираното място.
(4) Допълнителната секция може да подава сигнал със зелена светлина само с едновременно подаден сигнал с червена и/или жълта светлина от трисекционния пътен светофар, до който е поставена........

Източник : http://www.shofior.com/documents.html?page_id=26&ref=instructions&search_query=%25D0%25B7%25D0%25BD%25D0%25B0%25D1%2586%25D0%25B8

Аватар

Мнение от SKISA » 26 Фев 2011, 10:19

тоя път май аз ще се окажа в грешка! по тва ,което си постнал излиза ,че колегата е прав.

имам само едно мъдруване...! колегата прави обратен завой,свети му зелено ,той счита ,че е с предимство...как ,обаче той ще знае другият, който прави десният завой коя секция точно му дава сигнал-дали допълнителната или голямата !?!? щото излиза ,че от това произлиза предимството-щото му е подаден сигнал от допълнителната секция. и тъй като нашият колега няма как да знае какво и от къде свети на другия светофар как ще се възползва от предимството си!?!? е тва е някакси недомислено. аз ,въпреки всичко бих изчакал да си направи десният завой другият водач, щото просто не знам каква секция му дава правото да завива....

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 26 Фев 2011, 10:24

Е ти за 3г. каране не разбра ли следното: Знай кога си с предимство, но карай сякаш си без... :roll:
И да си с предимство едва ли те топли когато някой ти смаже вратите- пази се сам, друг няма те пази и тея истории с предимството ги забрави...
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от leTransporteur » 26 Фев 2011, 10:26

а дали е разрешен обратния завой на това място?! това кръстовище много ми прилича на едно до нас, на което винаги сам си мислел че има обратен завой, а той бил забранен ;)
Карай бързо
Стигни 'пръв

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 26 Фев 2011, 11:09

Каква е тая регулация на светофара?! :shock: Щом и на двете коли им свети зелено, какъв е смисълът от него, ми то по- добре със знаци да е регулирано, поне шофьорите няма да се бъркат...
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 26 Фев 2011, 11:21

транспортьора зададе единствения правилен въпрос до момента :yes: ...
върни се и виж има ли знак за обратен... ако няма, по последния закон :mhihi: подлежиш на санкция без значение какви други коли има :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Фев 2011, 11:35

Не е задължително да е забранен обратния да за да съществува такава ситуация ;) Във Варна се сещам за няколко светофара по същият начин със стрелка за ляво завиващите и в същото време стрелка за дясно завиващите, без да е забранен обратният. Аз винаги съм си мислел, че дясно правещият завой е с предимство и така ми е най-логично. Един приател, който скоро кара курсовете ми спори за това. Тей, че си мисля, че испанеца е прав, макар и да ми се струва мега тъпо да е така...ама все пак законите са в бг :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525д 2001
Мечтае да кара: F13 с М буквичка.

Мнение от DiMIcha84 » 26 Фев 2011, 11:41

Аз също съм склонен да мисля че на кръстовището обратния завой е забранен.
Изображение

Аватар

Мнение от SKISA » 26 Фев 2011, 11:55

....а на кърсотвищетго облратният завой е забранен ако няма знак-син за обратен завой! и има секция на светофара на испанеца за наляво! тогава обратният завой е забранен,така че явно няма противоречие между светофарите и завиващите надясно са си с предимство, щото просто няма на кой да го отнемат ,защото обратен завой явно не може да се прави там...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 26 Фев 2011, 11:56

В Пловдив на сточна гара е има същата ситуация, само че обратния завой е забранен, не че някой го спазва това де :mhihi: Та винаги когато там правя обратен, чакам ония от десно да минат и съответно когато правя десен, не чакам ония от обратния.

Потребител
Аватар
Кара: кололо !!

Мнение от ludnik » 26 Фев 2011, 12:03

според мен обратния завай е забранен, без наличието на знак.
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!

Следваща

Назад към Извън Темата