Кола на инвалид, който е починал

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Кола на инвалид, който е починал

Мнение от adovet » 06 Мар 2011, 0:20

Колеги имам една кола която я купихме преди 6г. и я писахме на бабата на жена ми, защото беше инвалид и да не плащаме мито.Само че бабата почина преди 3,5г. Бихте ли дали мнения дали ще се заяждат сега ако я бракувам или продам. Имам пълномощно.

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: Кола на инвалид, който е починал

Мнение от ms » 06 Мар 2011, 0:41

adovet написа:Колеги имам една кола която я купихме преди 6г. и я писахме на бабата на жена ми, защото беше инвалид и да не плащаме мито.Само че бабата почина преди 3,5г. Бихте ли дали мнения дали ще се заяждат сега ако я бракувам или продам. Имам пълномощно.

Някой да ме поправи ако греша...
Имаш пълномощно включително и да продаваш, нали :?: При продажба обаче се изискват едни декларации от собственика за задължения към държавата- ти НЯМАШ такива по разбираеми причини... И да имаш стари такива НЕ ти вършат работа- срока им е до края на календарната година в която са направени...

Кратка версия- НЕ можеш да продадеш колата. Тоест не можеш да я прехвърлиш на купувача... Дали ще успееш да я бракуваш вече не знам :dunno:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Мар 2011, 0:47

ms написа:
adovet написа:Колеги имам една кола която я купихме преди 6г. и я писахме на бабата на жена ми, защото беше инвалид и да не плащаме мито.Само че бабата почина преди 3,5г. Бихте ли дали мнения дали ще се заяждат сега ако я бракувам или продам. Имам пълномощно.

Някой да ме поправи ако греша...
Имаш пълномощно включително и да продаваш, нали :?: При продажба обаче се изискват едни декларации от собственика за задължения към държавата- ти НЯМАШ такива по разбираеми причини... И да имаш стари такива НЕ ти вършат работа- срока им е до края на календарната година в която са направени...

Кратка версия- НЕ можеш да продадеш колата. Тоест не можеш да я прехвърлиш на купувача... Дали ще успееш да я бракуваш вече не знам :dunno:

Така е. Бяха ми казали обаче, че след смъртта на даденият човек след 5г. имуществото се прехвърля автоматично на наследниците(в случая тъщата). дали е така

Аватар

Мнение от ms » 06 Мар 2011, 1:00

adovet написа:.... Бяха ми казали обаче, че след смъртта на даденият човек след 5г. имуществото се прехвърля автоматично на наследниците(в случая тъщата). дали е така

Е като знаеш положението с пълномощното, защо не почна директно от това :?: Който знае да каже, аз не знам :dunno:
Изображение
Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 06 Мар 2011, 1:29

С риск да ти разваля настроението по никое време - имуществото на починалите става собственост на наследниците им не 5 години след това, а от момента на смъртта им. Вещ собственост на умрял човек няма. Та в този ред на мисли, колата в момента е собственост на всички наследници на бабата на жена ти и с това пълномощно, което имаш не можеш да продадеш нищо. Те са хората, които могат да я продават, подаряват, бракуват и т.н. Кажи на жена си да изкара удостоверение за наследници на баба си и така ще разбереш с кой трябва да преговаряш за колата. Успех!

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 06 Мар 2011, 1:56

трябва да я изкупиш от наследниците на бабата

не знам дали си заслужава
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Мар 2011, 8:53

То ако е така е екстра. Мисълта ми е да не се иска да се плаща мито сега.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 06 Мар 2011, 11:06

someone написа:С риск да ти разваля настроението по никое време - имуществото на починалите става собственост на наследниците им не 5 години след това, а от момента на смъртта им. Вещ собственост на умрял човек няма. Та в този ред на мисли, колата в момента е собственост на всички наследници на бабата на жена ти и с това пълномощно, което имаш не можеш да продадеш нищо. Те са хората, които могат да я продават, подаряват, бракуват и т.н. Кажи на жена си да изкара удостоверение за наследници на баба си и така ще разбереш с кой трябва да преговаряш за колата. Успех!

Така е :yes:
:yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Мар 2011, 11:23

Колеги да поясна: основният ми проблем не е на кой е колата, а дали ще се наложи да се плаща мито сега, защото инвалида е умрял преди да се прехвърли колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 06 Мар 2011, 12:42

по груби спомени когато колата е регистрирана на инвалид имаше 3 годишен период, през който не може да се продава и прехвърля на друг собственик
ако се продадеше преди изтичането на тези 3 години се дължеше мито

нямам идея обаче дали при смърт на инвалида преди изтичането на тоя период се дължи мито, щото според твоите думи бабата е починала преди да са минали
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 06 Мар 2011, 12:56

zazomazo написа:по груби спомени когато колата е регистрирана на инвалид имаше 3 годишен период, през който не може да се продава и прехвърля на друг собственик
ако се продадеше преди изтичането на тези 3 години се дължеше мито

нямам идея обаче дали при смърт на инвалида преди изтичането на тоя период се дължи мито, щото според твоите думи бабата е починала преди да са минали

Точно така

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 06 Мар 2011, 13:40

ами сега нали няма мито,къв ти е проблема?
ся да дължиш някои друг данък наи много

Аватар

Мнение от ms » 06 Мар 2011, 14:08

kiko написа:ами сега нали няма мито,къв ти е проблема?...

Има проблем разбира се- използвана е преференция при регистрацията и условието е тая кола 3г. да НЕ сменя собствеността... В противен случай основанието отпада и се дължат съответните мита, данъци и т.н.... Тъй като собственика е починал преди изтичането на този 3г. срок (поне аз така разбрах) условието за използване на преференции директно отпада, а как трябва да се процедира и какво се дължи в този случай някой запознат трябва да каже...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 07 Мар 2011, 21:25

Сега може да продължиш да си я караш, ако е с новите табели.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 07 Мар 2011, 21:30

ms написа:
kiko написа:ами сега нали няма мито,къв ти е проблема?...

Има проблем разбира се- използвана е преференция при регистрацията и условието е тая кола 3г. да НЕ сменя собствеността... В противен случай основанието отпада и се дължат съответните мита, данъци и т.н.... Тъй като собственика е починал преди изтичането на този 3г. срок (поне аз така разбрах) условието за използване на преференции директно отпада, а как трябва да се процедира и какво се дължи в този случай някой запознат трябва да каже...

ама как ще ти вземат нещо което вече не съществува?за митото говоря,преди години това беше идеята коли да се регистрират на инвалиди

Следваща

Назад към Извън Темата