Кола на инвалид, който е починал
Модератор: Общи модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Кола на инвалид, който е починал
Колеги имам една кола която я купихме преди 6г. и я писахме на бабата на жена ми, защото беше инвалид и да не плащаме мито.Само че бабата почина преди 3,5г. Бихте ли дали мнения дали ще се заяждат сега ако я бракувам или продам. Имам пълномощно.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: Кола на инвалид, който е починал
adovet написа:Колеги имам една кола която я купихме преди 6г. и я писахме на бабата на жена ми, защото беше инвалид и да не плащаме мито.Само че бабата почина преди 3,5г. Бихте ли дали мнения дали ще се заяждат сега ако я бракувам или продам. Имам пълномощно.
Някой да ме поправи ако греша...
Имаш пълномощно включително и да продаваш, нали

Кратка версия- НЕ можеш да продадеш колата. Тоест не можеш да я прехвърлиш на купувача... Дали ще успееш да я бракуваш вече не знам

- adovet
- старши ентусиаст
-
ms написа:adovet написа:Колеги имам една кола която я купихме преди 6г. и я писахме на бабата на жена ми, защото беше инвалид и да не плащаме мито.Само че бабата почина преди 3,5г. Бихте ли дали мнения дали ще се заяждат сега ако я бракувам или продам. Имам пълномощно.
Някой да ме поправи ако греша...
Имаш пълномощно включително и да продаваш, налиПри продажба обаче се изискват едни декларации от собственика за задължения към държавата- ти НЯМАШ такива по разбираеми причини... И да имаш стари такива НЕ ти вършат работа- срока им е до края на календарната година в която са направени...
Кратка версия- НЕ можеш да продадеш колата. Тоест не можеш да я прехвърлиш на купувача... Дали ще успееш да я бракуваш вече не знам
Така е. Бяха ми казали обаче, че след смъртта на даденият човек след 5г. имуществото се прехвърля автоматично на наследниците(в случая тъщата). дали е така
- ms
-
-
adovet написа:.... Бяха ми казали обаче, че след смъртта на даденият човек след 5г. имуществото се прехвърля автоматично на наследниците(в случая тъщата). дали е така
Е като знаеш положението с пълномощното, защо не почна директно от това

- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
С риск да ти разваля настроението по никое време - имуществото на починалите става собственост на наследниците им не 5 години след това, а от момента на смъртта им. Вещ собственост на умрял човек няма. Та в този ред на мисли, колата в момента е собственост на всички наследници на бабата на жена ти и с това пълномощно, което имаш не можеш да продадеш нищо. Те са хората, които могат да я продават, подаряват, бракуват и т.н. Кажи на жена си да изкара удостоверение за наследници на баба си и така ще разбереш с кой трябва да преговаряш за колата. Успех!
трябва да я изкупиш от наследниците на бабата
не знам дали си заслужава
не знам дали си заслужава
No bling at the Ring
- adovet
- старши ентусиаст
-
То ако е така е екстра. Мисълта ми е да не се иска да се плаща мито сега.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
someone написа:С риск да ти разваля настроението по никое време - имуществото на починалите става собственост на наследниците им не 5 години след това, а от момента на смъртта им. Вещ собственост на умрял човек няма. Та в този ред на мисли, колата в момента е собственост на всички наследници на бабата на жена ти и с това пълномощно, което имаш не можеш да продадеш нищо. Те са хората, които могат да я продават, подаряват, бракуват и т.н. Кажи на жена си да изкара удостоверение за наследници на баба си и така ще разбереш с кой трябва да преговаряш за колата. Успех!
Така е

- adovet
- старши ентусиаст
-
Колеги да поясна: основният ми проблем не е на кой е колата, а дали ще се наложи да се плаща мито сега, защото инвалида е умрял преди да се прехвърли колата.
по груби спомени когато колата е регистрирана на инвалид имаше 3 годишен период, през който не може да се продава и прехвърля на друг собственик
ако се продадеше преди изтичането на тези 3 години се дължеше мито
нямам идея обаче дали при смърт на инвалида преди изтичането на тоя период се дължи мито, щото според твоите думи бабата е починала преди да са минали
нямам идея обаче дали при смърт на инвалида преди изтичането на тоя период се дължи мито, щото според твоите думи бабата е починала преди да са минали

- adovet
- старши ентусиаст
-
zazomazo написа:по груби спомени когато колата е регистрирана на инвалид имаше 3 годишен период, през който не може да се продава и прехвърля на друг собственик
Точно така
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
ами сега нали няма мито,къв ти е проблема?
ся да дължиш някои друг данък наи много
ся да дължиш някои друг данък наи много
- ms
-
-
kiko написа:ами сега нали няма мито,къв ти е проблема?...
Има проблем разбира се- използвана е преференция при регистрацията и условието е тая кола 3г. да НЕ сменя собствеността... В противен случай основанието отпада и се дължат съответните мита, данъци и т.н.... Тъй като собственика е починал преди изтичането на този 3г. срок (поне аз така разбрах) условието за използване на преференции директно отпада, а как трябва да се процедира и какво се дължи в този случай някой запознат трябва да каже...
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
ms написа:kiko написа:ами сега нали няма мито,къв ти е проблема?...
Има проблем разбира се- използвана е преференция при регистрацията и условието е тая кола 3г. да НЕ сменя собствеността... В противен случай основанието отпада и се дължат съответните мита, данъци и т.н.... Тъй като собственика е починал преди изтичането на този 3г. срок (поне аз така разбрах) условието за използване на преференции директно отпада, а как трябва да се процедира и какво се дължи в този случай някой запознат трябва да каже...
ама как ще ти вземат нещо което вече не съществува?за митото говоря,преди години това беше идеята коли да се регистрират на инвалиди
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2