Помпане на гуми с азот в София
Модератор: Общи модератори
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Помпане на гуми с азот в София
Знаете ли къде в София има инсталация за помпане на гуми с азот, която преди помпането изсмуква въздуха от гумата? Искам да намеря такава, а не просто бутилка пълна с азот, от която помпат.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Re: Помпане на гуми с азот в София
txl написа:Знаете ли къде в София има инсталация за помпане на гуми с азот, която преди помпането изсмуква въздуха от гумата? Искам да намеря такава, а не просто бутилка пълна с азот, от която помпат.
Колега защо си решил да помпаш с азот?
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
adovet написа:txl написа:Знаете ли къде в София има инсталация за помпане на гуми с азот, която преди помпането изсмуква въздуха от гумата? Искам да намеря такава, а не просто бутилка пълна с азот, от която помпат.
Колега защо си решил да помпаш с азот?
И на мен ми е интересно защо?
Аз си напомпах гумите с азот и .... никаква разлика, само че дадох 8лв отгоре.
Затова питам и аз?

- adovet
- старши ентусиаст
-
то реално в кислорода 80% е азот 

- adovet
- старши ентусиаст
-
danini написа:adovet написа:то реално в кислорода 80% е азот
кажи честно?![]()
Айде да го кажа по друг начин - в атмосферния въздух има 78% азот http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 1%82%D0%B0
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Идеята на помпането на гумите с азот е че азота не си променя обема при горещо време.
Помпането с азот се прави основно лятото и то на високо натоварени спортни гуми,но пък хубаво е горещините да са напомпани гумите ня всякакви автомобили с азот поради свойствата му на този газ да не променя обема си.
Друго което на мен ми е интересно,как колегата си представя да се образува вакум в автомобилна гума и после да се замести с друг газ ,щото подобна хипотеза е малко вероятна някъде.
Помпането с азот се прави основно лятото и то на високо натоварени спортни гуми,но пък хубаво е горещините да са напомпани гумите ня всякакви автомобили с азот поради свойствата му на този газ да не променя обема си.
Друго което на мен ми е интересно,как колегата си представя да се образува вакум в автомобилна гума и после да се замести с друг газ ,щото подобна хипотеза е малко вероятна някъде.
- adovet
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Идеята на помпането на гумите с азот е че азота не си променя обема при горещо време.
Идеята ти е вярна колега, но това променяне на обема е съвсем пренебрежително малко, като имаш в предвид че атмосферния въздух е 80%азот.
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
До автора - Радиал-а на Данаил Николаев, на сайта имат карта, денонощен е. До скоро и на Шипченски проход имаха азот, но преди няколко месеца нямаха и не планираха да зареждат.
Вече от много годни се старая винаги гумите ми да са напомпани с азот. Не толкова заради малката промяна в обема при промяна на температурата, колкото заради това, че гумата не си мени налягането в дългосрочен план - слагам гумите в началото на съответния сезон, проверявам ги през около 2 месеца и нямат нужда от донапомпване. Когато карах с въздух не беше така. Да, знам, че атмосферният въздух е почти 80% азот, но личните ми наблюдения са такива.
Създаването на вакуум в гумата преди напомпване с азот не е проблем, стига гумаджиите да имат желание да го направят - понякога не искат да "изтеглят" стари гуми, предполагам се притесняват от потенциални щети по гумата.
Вече от много годни се старая винаги гумите ми да са напомпани с азот. Не толкова заради малката промяна в обема при промяна на температурата, колкото заради това, че гумата не си мени налягането в дългосрочен план - слагам гумите в началото на съответния сезон, проверявам ги през около 2 месеца и нямат нужда от донапомпване. Когато карах с въздух не беше така. Да, знам, че атмосферният въздух е почти 80% азот, но личните ми наблюдения са такива.
Създаването на вакуум в гумата преди напомпване с азот не е проблем, стига гумаджиите да имат желание да го направят - понякога не искат да "изтеглят" стари гуми, предполагам се притесняват от потенциални щети по гумата.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- adovet
- старши ентусиаст
-
AGD написа:До автора - Радиал-а на Данаил Николаев, на сайта имат карта, денонощен е. До скоро и на Шипченски проход имаха азот, но преди няколко месеца нямаха и не планираха да зареждат.
Според идеята, че на азота молекулите са по големи и е по малък шанса да излезат от гумата си прав, но ако ти изпуска някоя гума по малко и я допомпваш то след 2-3 помпане в гумата вече ще има само азот, защото ще излиза кислорода, а азота ще остава.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
За мен това упражнение е напълно лишено от смисъл, но както и да е

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- adovet
- старши ентусиаст
-
zAcK написа:За мен това упражнение е напълно лишено от смисъл, но както и да е![]()
Общо взето е така ама някои хора живеят в заблуда

- vlado6669
- младши ентусиаст
-
- Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
- Мечтае да кара: новата М X5 ...
- Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....
AGD написа:До автора - Радиал-а на Данаил Николаев, на сайта имат карта, денонощен е. До скоро и на Шипченски проход имаха азот, но преди няколко месеца нямаха и не планираха да зареждат.
Горките гумаджии като дойде някой като мен с RОF 315/35/20 да я вакумизират

- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
А ако се напомпят с хелии ще излети ли колата или само ще върви по-леко
Мисля да напълня задните, да се пързаля по-лесно 

Хахахаха,много забавна тема с още по-забавни мнения
Тва с оставането на по-големите молекули ме довърши
Освен ,че налягането остава почти непроменено при по- големи натоварвания,например каране с 200 по магистралата на 38 градуса,има и още една полза от помпането с азот и тя се изразява в намалената оксидация на джантата и винтилите!Аз карам постоянно с азот и няма как да ме убеди някой,че ползата,видиш ли,била никаква! Азот има на друмника ,на бул.България,а ако се замислях дали да изхарча с 8лв повече,най-вероятно щях да карам Лада! 

30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2